Αρ. Παντελιάδης (Metro ΑΕΒΕ): Το ασυνήθιστο μοντέλο συνύπαρξης σούπερ μάρκετ και η… παγίδα των εμπορικών κέντρων

Την άποψή του για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η συνεργασία μίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ με ένα εμπορικό κέντρο ή ακόμα και με μία άλλη αλυσίδα κατέθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metro ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, στη διάρκεια της συμμετοχής του σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε, ένα σούπερ μάρκετ μπορεί να έχει 800 με 1.000 πελάτες τη μέρα και για το λόγο αυτό, συχνά καταστήματα σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούνται ως «άγκυρες» για εμπορικά κέντρα που θέλουν να προσελκύσουν καταναλωτές: Για το σκοπό επιλέγονται συνήθως μεσαίου και όχι μεγάλου μεγέθους καταστήματα, καθώς στις υπεραγορές οι καταναλωτές κουράζονται περισσότερο και δε συνεχίζουν το «ταξίδι» τους σε άλλα καταστήματα.

Τι κερδίσει το σούπερ μάρκετ από τη συνεργασία με τα εμπορικά κέντρα – Η λειτουργία της αποκαλούμενης «άγκυρας»
Όμως τι κερδίζει το ίδιο το σούπερ μάρκετ από μια τέτοια συνεργασία; Η εμπειρία της Metro δείχνει ότι μάλλον, όχι και πολλά: Δύο φορές επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τέτοιες συνέργειες η εταιρεία, όμως, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελιάδης στο Delphi Economic Forum, στο τέλος, ως εταιρεία, «παραδεχτήκαμε την ήττα μας και φύγαμε». Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, όπως τόνισε, ένα κίνητρο που χρησιμοποιείται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις από τους ιδιοκτήτες είναι η παροχή χαμηλού ενοικίου στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Η παράδοξη (για τα ελληνικά δεδομένα) συνύπαρξη δύο σούπερ μάρκετ
Όμως ένα άλλο είδος συνύπαρξης που στην Ελλάδα δεν υπάρχει και μάλλον μας ξενίζει, αλλά σε χώρες όπως η Γερμανία εφαρμόζεται με επιτυχία, είναι η συνύπαρξη ενός καταστήματος εκπτωτικής αλυσίδας με ένα άλλο, μη εκπτωτικό κατάστημα στον ίδιο χώρο, σε ένα εμπορικό κέντρο, για παράδειγμα. Μπορεί αυτό το μοντέλο να αποδώσει;

Ο κ. Παντελιάδης στο σημείο αυτό έδωσε θετική απάντηση, επειδή μπορούν και τα δύο καταστήματα να ωφεληθούν από την παρουσία του άλλου, δρώντα συμπληρωματικά. «Πράγματα που δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε μπορούν να μας δείξουν λύσεις», παρατήρησε ο κ. Παντελιάδης.

Τεχνητή, αλλά και… φυσική νοημοσύνη
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα στο ρόλο της τεχνολογίας και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία κρίνει ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάλυση δεδομένων. Από την άλλη, όμως, υπογράμμισε ότι δίπλα στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να βάζουμε και τη… φυσική νοημοσύνη: «Υπάρχει ο κίνδυνος να χαθείς στα στοιχεία. Η δική μας κρίση και όχι της τεχνολογίας, θα θέσει τα σωστά ερωτήματα για να πάρουμε τις σωστές απαντήσεις».

Καλύπτοντας όλα τα δυνατά αγοραστικά ταξίδια του καταναλωτή
Ο κ. Παντελιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Metro ΑΕΒΕ διαθέτει καταστήματα διαφόρων μεγεθών, από υπεραγορές μέχρι convenience καταστήματα, επιδιώκοντας να καλύψει τις ανάγκες όλων των καταναλωτών, είτε ψωνίζουν μία φορά την εβδομάδα, είτε ψάχνουν για μία «αγορά της στιγμής». «Πρέπει να έχουμε αυτή την πολυπλοκότητα για να μπορέσουμε να “πιάσουμε” τον καταναλωτή από παντού», επεσήμανε. Όμως πέρα από τα φυσικά καταστήματα, η Metro ΑΕΒΕ επενδύει και στο διαδικτυακό κανάλι, τόσο με το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα, όσο και μέσω των συνεργασιών της με εταιρείες ταχυδιανομών, όπως η Instashop. Η αλυσίδα σχεδιάζει και άλλες περαιτέρω συνεργασίες σε αυτό το μέτωπο, ενώ, επιπλέον, εργάζεται πάνω στο concept της παράδοσης με δικά της resources.

«Πιστεύουμε ότι καλύπτουμε όλα τα δυνατά αγοραστικά ταξίδια του καταναλωτή», σημείωσε ο κ. Παντελιάδης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Costa Coffee: Αύξηση όγκου πωλήσεων 9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους

Ισχυρή άνοδο όγκου πωλήσεων, κατά 9%, κατέγραψε η Costa Coffee, στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τα θετικά αποτελέσματα κυρίως οφείλονται στις ανοδικές πωλήσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα.

Έστω και μετά από πέντε έτη, δείχνει να αποδίδει καρπούς η κίνηση της The Coca Cola Company να αποκτήσει την Costa Coffee. Υπενθυμίζεται ότι είχε καταβάλει συνολικό τίμημα ύψους 4,9 δισ. ευρώ το 2018. Η ίδια η μητρική πολυεθνική εταιρεία χαρακτήρισε τις πρόσφατες θετικές επιδόσεις της Costa Coffee ως ανάκτηση μεγεθών, που παίζει ρόλο – κλειδί στην αύξηση των εσόδων.

Στην ανάπτυξη των πωλήσεων της αλυσίδας καφεστίασης Costa Coffee στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο τα 12.800 αυτόματα μηχανήματα πώλησης του συγκεκριμένου επώνυμου καφέ, που απλώνονται στο σύνολο των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Στην Κίνα, όπου συνολικά η Costa Coffee διατηρεί 440 καταστήματα συνολικά, η επιπλέον ανάπτυξη φέρεται να επιδιώκεται μέσω του νέου concept της λογικής drive-thru καταστημάτων: Το πρώτο τέτοιο νέο κατάστημα εγκαινιάστηκε στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου Γουαιγκαοκιάο της Σανγκάης τον Δεκέμβριο του 2022 και λειτουργεί ως «πιλότος» για την οριστική υιοθέτηση του συγκεκριμένου project.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Το φαινόμενο της κλιματοφαγίας: Το 42% των Αμερικανών σκέφτονται το περιβάλλον πριν αγοράσουν

Παρά το συνεχιζόμενο πληθωρισμό στα τρόφιμα και τις οικονομικές πιέσεις, οι Αμερικανοί καταναλωτές φαίνεται ότι εξετάζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατροφικών τους επιλογών περισσότερο από ποτέ. Η τάση του «Climavorism», της λεγόμενης «κλιματοφαγίας» ήρθε για να μείνει, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kearney. Η συγκεκριμένη τάση υποστηρίζεται από πολλούς σύγχρονους καταναλωτές, οι οποίοι προχωρούν ενσυνείδητα σε αγορές και κατανάλωση τροφίμων, με βάση το αντίκτυπό τους στο κλίμα και το περιβάλλον. Η ενισχυμένη ευαισθητοποίηση οδηγεί στην επιλογή συγκεκριμένων τροφίμων από το ράφι της λιανικής.

Η έρευνα της Kearney για την Ημέρα της Γης του 2023 (22 Απριλίου), μεδείγμα 1.000 Αμερικανούς, παρατήρησε ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών αυξήθηκε σημαντικά. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η ενισχυμένη ευαισθητοποίηση καταναλωτών οδηγεί στην επιλογή συγκεκριμένων τροφίμων από το ράφι της λιανικής. Ειδικότερα, το 42% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι πάντα ή σχεδόν πάντα λάμβαναν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη λήψη απόφασης αγοράς, ένα ιστορικά υψηλό ποσοστό, με αύξηση κατά 18% από το 2022.

Η τιμή δεν αποτελεί βασικό εμπόδιο στην αγορά τροφίμων με περιβαλλοντικά οφέλη
Σύμφωνα με την Kearney, ένας τρόπος για να επιβεβαιωθεί ότι η τάση του Climavorism έχει γίνει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ, είναι η παρατήρηση του βαθμού επιρροής της από τον πληθωρισμό.

Την προηγούμενη χρονιά, οι Αμερικανοί καταναλωτές είδαν τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατά 10%: Βασικά είδη τροφίμων, όπως τα αβγά, αυξήθηκαν έως και 32%. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η τιμή ήταν και θα είναι πάντα, ένας από τους κυριότερους παράγοντες στις αποφάσεις των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της αγοραστικής εμπειρίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν αποτελεί βασικό εμπόδιο στην αγορά προϊόντων τροφίμων που έχουν περιβαλλοντικά οφέλη, παρά τις επίμονες αυξήσεις σε όλες τις σχετικές κατηγορίες. Οι πωλήσεις των βιολογικών τροφίμων στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν από το 2010 έως το 2021.

Καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα βιολογικά προϊόντα, ο κλάδος τροφίμων της λιανικής έχει προσαρμοστεί. Ακόμη, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το βάρος της αλλαγής της καταναλωτικής και διατροφικής συμπεριφοράς για υιοθέτηση φιλικών περιβαλλοντικά επιλογών το φέρουν οι βιομηχανίες τροφίμων. Το 25% θεωρεί τους λιανοπωλητές ως κύριους υπεύθυνους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter