Η επόμενη μέρα για τα Παγωτά Δωδώνη – «Χρυσή τομή» και συμφωνία για την εξαγορά

Βρέθηκε τελικά λύση και θα προχωρήσει προς τελεσφόρηση, όπως όλα δείχνουν, η εξαγορά της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη από τον Όμιλο Βενέτη. Όπως έμαθε το FOODReporter, υπάρχει συμφωνία όλων των μερών, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα από μια διαδικασία εξυγίανσης, στην οποία θα μπει η εταιρεία Παγωτά Δωδώνη για τα τρία επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία του Ομίλου Βενέτη με τις πιστώτριες τράπεζες για να γίνει εξαγορά των δανείων και των μετοχών, αλλά και συμφωνία αναφορικά με το τελικό τίμημα. Αν και το τίμημα είναι μη ανακοινώσιμο, υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Βενέτη στο τετραετές αναπτυξιακό του πρόγραμμα, έχει προϋπολογίσει 10 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη, μαζί με την αναβάθμιση του δικτύου διανομής καταστημάτων.

Από άλλες πληροφορίες προκύπτει ότι ο Όμιλος Βενέτη ανέβασε κατά περίπου 15% το προτεινόμενο τίμημα, συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη πρόταση που είχε καταθέσει.

Το στοίχημα της αναβίωσης ενός «νεκρού» δικτύου
Ένας ακόμη καταλυτικός παράγοντας είναι η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών και των πιστωτριών τραπεζών για τον τρόπο που θα γίνει η διαδικασία. Διευκρινίζεται ότι η εταιρεία Παγωτά Δωδώνη διατηρεί μηδενικά ιδιόκτητα καταστήματα σε παρόντα χρόνο. Δεν διατηρεί ούτε συνεργασίες franchise, επειδή στις όποιες τέτοιες έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία.

Ωστόσο, οι πρώην franchisees και οι τέως συνεργάτες μπορούν να λειτουργήσουν ως εν δυνάμει πελάτες του νέου σχήματος, μέσα στο οποίο θα ενταχθούν τα Παγωτά Δωδώνη στον Όμιλο Βενέτη, δίχως κάτι τέτοιο να είναι περιοριστικό για νέους πελάτες και συνεργάτες διαφορετικής προέλευσης. Για το άμεσο επόμενο διάστημα, δεν υπάρχει κάποια στόχευση συγχώνευσης, αλλά είναι οξύμωρο μια εταιρεία να έχει δύο διαφορετικές παραγωγές αμιγώς ανταγωνιστικού προϊόντος, δηλαδή παγωτού.

Σημειώνεται ότι από την εξαγορά της Παγωτά Δωδώνη, ο Όμιλος Βενέτης συμφωνημένα καρπώνεται την ιδιοκτησία του εργοστασίου στην Παλλήνη και των υπόλοιπων κτιρίων της εταιρείας. Ο Όμιλος Βενέτη φαίνεται ότι στοχεύει να αναβιώσει το δίκτυο της Παγωτά Δωδώνη, κάτω από το ίδιο σήμα, με ακριβώς ίδια αναγραφή. Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει ότι το ελληνικό καταναλωτικό κοινό, ηλικίας άνω των 40 ετών, θεωρεί τα παγωτά με το σήμα Δωδώνη «ως τα πιο ποιοτικά και πιο αξιόπιστα ελληνικά παγωτά», κάτι που εξαρχής είχε λειτουργήσει ως κίνητρο για την απόκτηση της εταιρείας από πλευράς όλων των ενδιαφερόμενων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Σούπερ μάρκετ: Μεγαλύτερη πλειοψηφία προτιμά ξανά τις χαμηλότερες τιμές έναντι των προσφορών

Μέση εξοικονόμηση €390, δηλαδή στο 12,9% της συνολικής αξίας αγορών, επέφεραν για το μέσο νοικοκυριό το 2022 οι προσφορές και εκπτώσεις στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα παραπάνω κατέδειξε η ετήσια πανελλήνια έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι παραμένει μεγάλη η εξοικονόμηση τα τελευταία χρόνια, δηλαδή από το 2014 και μετά.
Οι Έλληνες καταναλωτές, στην προσπάθεια τους να εξοικονομήσουν χρήματα, κυνηγούν όλο και περισσότερο τις προσφορές και εκπτώσεις που παρέχουν τα σούπερ μάρκετ σε συνεργασία με τους προμηθευτές μέσα από πρακτικές «έξυπνων αγορών» και αποκομίζουν σημαντικά οφέλη.

Οι «έξυπνες αγορές» μπορούν δυνητικά να εξισορροπήσουν την πίεση των ανατιμήσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, σύμφωνα με ένα από τα συμπεράσματα του ΙΕΛΚΑ. Ταυτόχρονα, δυνητικά οι προσφορές και οι εκπτώσεις εξισορροπούν τη μέση μείωση όγκου κατανάλωσης στο μέσο καλάθι του σούπερ μάρκετ που δείχνει να σταθεροποιείται τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της δεδομένης μείωσης της αγοραστικής δύναμης του μέσου Έλληνα καταναλωτή.

Σε ποσοστό 52%, οι Έλληνες καταναλωτές θεωρούν ότι «οι προσφορές και οι εκπτώσεις στα καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου τους βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων».

Βαίνει μειούμενο το «κυνήγι» των προσφορών και των εκπτώσεων
Το 2017, τις προσφορές και τις εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ «κυνηγούσε» το 74% των ερωτώμενων, το 2021 είχε διαμορφωθεί σε 58% και αυξήθηκε σε 63% το 2022. Αυξάνεται, επίσης, η επίδραση που έχουν οι προσφορές και οι εκπτώσεις στην επιλογή καταστήματος. Το ποσοστό των καταναλωτών που επέλεγε κατάστημα με κύριο λόγο τις προσφορές είχε μειωθεί από 63% το 2017 σε 41% το 2021, για να αυξηθεί το 2022 στο 51%: Η διάθεση προϊόντων σε τιμές ευκαιρίας αποτελεί σημείο διαφοροποίησης ανάμεσα στις αλυσίδες.

Πάντως, σε παρόντα χρόνο, η μειοψηφία του καταναλωτικού κοινού (43%) δηλώνει ότι προτιμά περισσότερες προσφορές παρά χαμηλές τιμές (44% το 2021, 57% το 2017). Αυτό το κομμάτι του κοινού θεωρεί ότι μέσω της αναζήτησης και επιλογής προσφορών και εκπτώσεων έχει τη δυνατότητα τόσο για μεγαλύτερες εξοικονομήσεις, όσο και για προσαρμογή σε εξατομικευμένες ανάγκες εξοικονόμησης χρημάτων. Από την άλλη πλευρά όμως, ένα σημαντικό κομμάτι των καταναλωτών προτιμά περισσότερο τις χαμηλότερες τιμές.

Τα οφέλη από τις προσφορές και τις εκπτώσεις
Η μέση εξοικονόμηση φαίνεται ότι ανέρχεται σε 13%, ποσοστό σταθερό σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα έτη, αλλά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Η αξία των ενεργειών βαίνει αυξανόμενη σε ετησία βάση την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση το 2016, όταν υπολειτούργησαν δύο εκ των τότε σημαντικότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας (Βερόπουλος και Carrefour Μαρινόπουλος).

Το όφελος από τις προσφορές και εκπτώσεις στην τρέχουσα δεκαετία είναι πολύ σημαντικότερο από το αντίστοιχο της προηγούμενης δεκαετίας, εξαιτίας της αύξησης της δαπάνης των νοικοκυριών σε είδη παντοπωλείου. Συνολικά, η μέση εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό εκτιμάται σε περισσότερα από €3.000 την τελευταία οκταετία. Η συνολική αξία που έχει δοθεί σε βάθος δεκαετίας ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ.

Η πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού εξοικονομεί τουλάχιστον 10% της αξίας των αγορών τους. Μόλις το 10% νιώθει ότι δεν εξοικονομεί τίποτα. Τρεις στους πέντε ερωτηθέντες (ποσοστό 60%) δηλώνει ότι εξοικονομεί πάνω από 10% της συνολικής αξίας αγορών. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, που όμως αντικατοπτρίζουν πόσο σημαντικό είναι το όφελος που αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών.

Εξάλλου, τα ποσοστά είναι αντίστοιχα του επιπέδου των ανατιμήσεων που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες και δείχνουν ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα με «έξυπνες αγορές» να μετριάσουν το επιπλέον κόστος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Όμιλος Βενέτη: Αύξησε τζίρο κατά 24% το 2022, προχωρά με εξαγορές το 2023

Το πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου Βενέτη μέσω εξαγοράς άλλων καταστημάτων και αλυσίδων καφέ εξήγγειλε για τα προσεχή έτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης. Ο Όμιλος Βενέτη, απαρτιζόμενος από συνολικά 17 διαφορετικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται όλες στο χώρο της εστίασης, ανακοίνωσε αναπτυξιακό πλάνο τετραετίας, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται προϋπολογισμός για εξαγορά δικτύου (ή δικτύων) καταστημάτων εστίασης, που φτάνει έως και τα 20 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχει προϋπολογίσει άλλα 10 εκατ. ευρώ για ίδρυση νέων εταιρικών καταστημάτων. Οι Φούρνοι Βενέτη έχουν 125 σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα σε παρόντα χρόνο και στοχεύουν σε 145 έως 150 έως το τέλος του 2023. Το συνολικό πλάνο επενδύσεων μέχρι το 2027 φθάνει τα 79,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία επέστρεψε το 2022 εν πολλοίς στα οικονομικά αποτελέσματα που είχε το 2019: Ο τζίρος του 2022 έφτασε στα 52,29 εκατ. ευρώ, έναντι 43 εκατ. ευρώ το 2021. Σημείωσε δηλαδή αύξηση της τάξης του 24%.

Εντούτοις, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 28% από τα 5,07 εκατ. ευρώ του οικονομικού έτους 2021 σε 3,67 εκατ. ευρώ πέρσι. Αντίστοιχα, τα κέρδη EBITDA της εταιρείας μειώθηκαν κατά 24%, σε 8,72 εκατ. ευρώ, όταν το 2021 είχαν ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ.

Η μετεγκατάσταση της παραγωγής στη Βοιωτία και οι προκλήσεις Μέσα στο τετραετές αναπτυξιακό πρόγραμμα περιλαμβάνονται 15 εκατ. ευρώ για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων νέας μονάδας παραγωγής συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. Οι Φούρνοι Βενέτη παραμένουν στο προφίλ της ποιοτικής βιοτεχνίας με περίπου 2.000 εργαζόμενους, ωστόσο, έχουν ήδη αγοράσει -και ενοποιήσει- αρκετές εκτάσεις στη Βοιωτία, ώστε να μεταφέρουν εκεί τη συνολική παραγωγή τους από τη Λυκόβρυση, όπου βρίσκονται τώρα οι εγκαταστάσεις.

Ο κ. Μονεμβασιώτης κατηγόρησε την κρατική γραφειοκρατία ως τον κύριο λόγο που οι Φούρνοι Βενέτη δεν έχουν επιτύχει ακόμη τη μετεγκατάσταση, αν και η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το 2019. «Έχουμε αναστείλει επένδυση που την υπολογίζαμε στα 30 εκατ. ευρώ.

Σήμερα εκτιμάμε ότι θα χρειαστεί το τριπλό κόστος. Οι υπηρεσίες ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ έχουν φθάσει να αποτελούν τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία. Τα έργα δεν προχωράνε, είμαστε πολύ στενοχωρημένοι και σκεφτόμαστε να κινηθούμε νομικά και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις», δήλωσε.

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Όμιλος Βενέτη το 2022 ήταν η αύξηση του κόστους ενέργειας και του κόστους εργασίας, οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, το 2022 έλειψαν περίπου 60.000 εργαζόμενοι από την εστίαση και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000 ή ακόμη και τις 130.000, αν καθιερωθεί η υποχρεωτική πενθήμερη εργασία για όλους τους εργαζομένους του κλάδου, πέρα από το 40ωρο.

Στο τετραετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ομίλου προϋπολογίζονται 14.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Dardanel Greece: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10,9 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων

Σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά 10,9 εκατομμύρια ευρώ, προχωρά η Dardanel Greece (Καλλιμάνης), η οποία θα φέρει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας στα 20 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Ειδικότερα, όπως αποφασίστηκε κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του περασμένου μήνα, η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων της μητρικής εταιρείας Dardanel (μοναδικής μετόχου της εταιρείας) από ομολογιακά δάνεια εκδόσεως της εταιρείας και συγκεκριμένα την κεφαλαιοποίηση ποσού κεφαλαίου 7.432.000 ευρώ και δεδουλευμένων τόκων ποσού 113.201,97 ευρώ, και την καταβολή μετρητών ποσού 3.354.798,03 ευρώ, που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο ποσό της συνολικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για τρία ομολογιακά δάνεια που συνήφθησαν με τους εξής όρους:

  • Ομολογιακό δάνειο πενταετούς διάρκειας ύψους 3.000.000 ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 4% που εκδόθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2022
  • Ομολογιακό δάνειο πενταετούς διάρκειας ύψους 3.000.000 ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 4% που εκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022
  • Ομολογιακό δάνειο πενταετούς διάρκειας ύψους 2.000.000 ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 4% που εκδόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2022. Για το δάνειο αυτό εκδόθηκαν και καλύφθηκαν μέχρι τα μέσα Μαρτίου ομολογίες συνολικής αξίας 1.432.000 ευρώ

Συμπεριλαμβάνοντας και τους δεδουλευμένους τόκους, το σύνολο των τριών δανείων προς κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 7.545.201,97 ευρώ, στα οποία θα προστεθούν και ακόμα 3.354.798,03 ευρώ ως εισφορά σε μετρητά, προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό των 110,9 εκατ. ευρώ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αναφέρεται και στην έκθεση εκτίμησης για την ΑΜΚ.

Η ΑΜΚ του περασμένου Σεπτεμβρίου
Σημειώνεται ότι η Dardanel Greece είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τον περασμένο Σεπτέμβριο, ποσού 1.457.286 ευρω, με την καταβολή μετρητών.

Η πιστοποίηση της ολικής καταβολής της εν λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον περασμένο Φεβρουάριο. Με αυτήν, το μετοχικό κεφάλαιο της Dardanel Greece είχε αυξηθεί στα 9,1 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter