Cafetex: Ανοίγει νέες αγορές μέσω της απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Beanies

Την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της αγγλικής εταιρείας Beanies ολοκλήρωσε την Τρίτη 19 Απριλίου η Cafetex, με σκοπό να αναπτύξει τις πωλήσεις των προϊόντων Coffeeway στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό και να διπλασιάσει τον συνολικό της τζίρο σε χρονικό ορίζοντα τριετίας (τζίρος 13 εκατ. ευρώ για το 2022, αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2021).

Πρόκειται για μία εταιρεία με έδρα το Darlington, που εξειδικεύεται στην παραγωγή αρωματικού στιγμιαίου καφέ, διαθέτοντας τη δική της μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας. Υπό το ομώνυμό της brand, η Beanies παρέχει τα προϊόντα της στο οργανωμένο λιανεμπόριο της Αγγλίας, καθώς και σε περισσότερες από 30 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία. Επιπλέον, δραστηριοποιείται στο κανάλι του e-commerce, με ηλεκτρονικές πωλήσεις τόσο μέσω του δικού της e-shop όσο και μέσω της πλατφόρμας της Amazon

Ο αρωματικός στιγμιαίος καφές «κουμπώνει» στο χαρτοφυλάκιο της Cafetex
Μιλώντας στο FOODReporter, ο Γιάννος Μπενόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cafetex, επεσήμανε πως η εξαγορά της Beanies ολοκληρώνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων αρωματικού καφέ της ελληνικής εταιρείας, καθώς σε αυτό προστίθεται και ο αρωματικός στιγμιαίος καφές, καθιστώντας την Cafetex μία από τις πιο εξειδικευμένες και μεγαλύτερες εταιρείες καφέ στην Ευρώπη.

Μετά από την εξαγορά αυτή, ανοίγει ο δρόμος για να έρθει στην ελληνική αγορά ο αρωματικός στιγμιαίος καφές της Beanies, κάτι που δεν αναμένεται πάντως να γίνει πολύ άμεσα.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Μπενόπουλος, είναι πιθανό η ανάπτυξη του νέου προϊόντος στη χώρα μας να γίνει και με το brand της Cafetex.

Είσοδος σε νέες αγορές μέσω του ισχυρού εξαγωγικού δικτύου της Beanies
Ο κ. Μπενόπουλος υπογράμμισε πως η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της Beanies θα δώσει στην Cafetex τη δυνατότητα να αναπτύξει τις εξαγωγές της με τη δική της προϊοντική γκάμα, αξιοποιώντας το δίκτυο της αγγλικής εταιρείας και χτίζοντας πάνω σε αυτό, ώστε να μπει σε νέες, ενδιαφέρουσες αγορές στις οποίες σήμερα δεν έχει παρουσία, όπως η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Ινδία και η Ιαπωνία. Όπως άλλωστε νέα αγορά για την Cafetex αποτελεί και η Αγγλία, στην οποία εδρεύει η Beanies και στην οποία η Cafetex έχει ήδη ξεκινήσει να διακινεί κάψουλες αρωματικού καφέ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Το ολοκληρωμένο σκεπτικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση της εξαγοράς των καταστημάτων της Αφοί Δεναξά ΕΠΕ από τη Μασούτης

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την απόκτηση από τη Μασούτης του αποκλειστικού ελέγχου στα καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης σούπερ μάρκετ της Αφοί Δεναξά ΕΠΕ.

Θυμίζουμε ότι η συγκέντρωση που προκύπτει κρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό της με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές τις οποίες αφορά. Άλλωστε, η γνωστοποιηθείσα εξαγορά οδηγεί σε οριζόντιες επικαλύψεις στην αγορά λιανικής πώλησης καταναλωτικών αγαθών. Ανάμεσα στις εξετασθείσες επιμέρους αγορές βρέθηκαν και τα προϊόντα εκτός παντοπωλείου που δεν αφορούν βρώσιμες κατηγορίες.

Η κριθείσα συγκέντρωση αφορούσε τρία καταστήματα λιανικής και ένα Cash & Carry στη Σαντορίνη και από ένα κατάστημα λιανικής σε Μύκονο και Παλαιό Φάληρο Αττικής.

Ως προς το κομμάτι της αγοράς εφοδιασμού, το αθροιστικό μερίδιο των εμπλεκόμενων μερών στην εξαγορά εκτιμήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι υπολείπεται από το σχετικό κατώφλι του 15%, άρα δεν συνιστά επηρεαζόμενη αγορά από τη σχηματιζόμενη συγκέντρωση.

Οι μισθώσεις των ακινήτων όπου βρίσκονται τα σούπερ μάρκετ
Η Μασούτης μίσθωσε με δωδεκαετή νέα επαγγελματικά μισθωτήρια τα τέσσερα συνολικά καταστήματα της Σαντορίνης και υπεισήλθε στην εν ισχύ μισθωτική σχέση για τα υπόλοιπα δύο.

Ακόμη, η Μασούτης θα μισθώσει και το κατάστημα που κατασκευάζει η Αφοί Δεναξά ΕΠΕ στη Νάξο σε δικό της ιδιόκτητο οικόπεδο. Η Μασούτης θα της καταβάλλει σταθερό ετήσιο μίσθωμα στο 2,5% του καθαρού ετήσιου τζίρου του καταστήματος. Τέλος, η Μασούτης δεσμεύεται ότι θα αγοράσει τα υπολοιπόμενα εμπορεύματα της Αφοί Δεναξά ΕΠΕ στην αποθήκη που διατηρεί -και θα εξακολουθεί να διατηρεί- η τελευταία στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Σημειώνεται ότι η Αφοί Δεναξά ΕΠΕ μεταβιβάζει μόνο τα καταστήματα και δεν μεταβάλει τον έλεγχό της.

Η συγκέντρωση της αγοράς πέριξ του Παλαιού Φαλήρου
Ειδικότερα για την Αττική, μετά την εξαγορά του καταστήματος της Αφοί Δεναξά ΕΠΕ στο Παλαιό Φάληρο, η Μασούτης δραστηριοποιείται με επτά συνολικά καταστήματα σε ακτίνα δέκα λεπτών της ώρας με το αυτοκίνητο και το αθροιστικό της μερίδιο θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κρίνει ότι δεν εγείρονται ζητήματα εξ απόψεως ανταγωνισμού. Στην ίδια ακτίνα, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η αλυσίδα Σκλαβενίτης, με 25 καταστήματα συνολικά και υπολογιζόμενο μερίδιο μεταξύ 65% και 75%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Έρχονται στις 15 Μαΐου τα ευκρινέστερα ταμπελάκια στα σούπερ μάρκετ

Από τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 θα εφαρμοστεί τελικά, οριζόντια για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το μέτρο για την ευκρινέστερη αναγραφή των πληροφοριών των προϊόντων που πωλούν.

Το μέτρο περιλαμβάνει και την ψηφιακή σήμανση («ψηφιακό ταμπελάκι») και αφορά κυρίως την αναγραφή με μεγαλύτερη γραμματοσειρά των τιμών ανά ποσότητα (ανά κιλό ή ανά λίτρο) σε όλα τα προϊόντα, βρώσιμα ή μη. Πρόκειται για πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή που είχε εκδηλωθεί ήδη από τον Ιανουάριο του 2023 και είχε γραφτεί στο FOODReporter. Πλέον, μετουσιώθηκε σε αγορανομική υπουργική ρύθμιση μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, επισημοποιημένη μέσα από τη δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Το σχετικό ΦΕΚ αναφέρει ότι «η πληροφορία που παρέχεται από τους εμπόρους προς το καταναλωτικό για τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση θα πρέπει να είναι: επαρκής, σαφής, εύκολα αντιληπτή και εύκολα προσβάσιμη από τον καταναλωτή, ειλικρινής, ακριβής και μη παραπλανητική».

Η ανανεωμένη ταμπέλα σήμανσης επιβάλλεται να περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστο, την τιμή πώλησης ανά συσκευασία προϊόντος, την τιμή πώλησης ανά μονάδα μέτρησης της ποσότητας του προϊόντος κι ακόμη, την ονομασία του προϊόντος.

Οι τιμές πρέπει να αναφέρονται σε ευρώ, με τη μορφή δεκαδικού αριθμού με δύο δεκαδικά ψηφία, συνοδευόμενες από το σύμβολο «€», συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το μέγεθος των χαρακτήρων αναγραφής της τιμής πώλησης ανά μονάδα μέτρησης θα πρέπει να είναι ίσο με το 70% τουλάχιστον, του μεγέθους των χαρακτήρων της τιμής πώλησης ανά συσκευασία.

Εξαιρέσεις και επιβολή προστίμων
Από την υποχρέωση εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων με εμβαδόν μικρότερο από 50 τ.μ., εφόσον δεν πωλούν προϊόντα αρτοποιίας, τα περίπτερα, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εφόσον δεν εντάσσονται στο πλαίσιο καταστήματος πώλησης ομοειδών προϊόντων, τα μαγειρεμένα ή ωμά τρόφιμα που προσφέρονται από καταστήματα εστίασης, τα παγωτά καθαρού βάρους έως 200 γραμμαρίων, οι σοκολάτες καθαρού βάρους έως 100 γραμμάρια. Εξαιρούνται ακόμη τα προϊόντα καθαρού βάρους έως 50 γραμμαρίων ή καθαρού όγκου έως 50 χιλιοστόλιτρα, εφόσον πωλούνται κατά τη συνήθη εμπορική πρακτική ανά τεμάχιο, τα καλλυντικά, τα προϊόντα αρωματοποιΐας και τα είδη κοσμηματοπωλείου.

Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Το συνολικό ύψος του προστίμου ανά έλεγχο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 3.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα, για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών έως και 1.000.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα, για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 1.000.000 ευρώ έως και 10.000.000 ευρώ, τις 20.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 10.000.000 ευρώ έως 50.000.000 ευρώ και τις 30.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 50.000.000 ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter