Marinopoulos Coffee Company: Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και η ουσιώδης αβεβαιότητα

Την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, που ενδεχομένως εγείρει σημαντική αμφιβολία για τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της διαπιστώνει ο ορκωτός ελεγκτής που έλεγξε τις οικονομικές καταστάσεις της Marinopoulos Coffee Company για το 2021, οι οποίες αναρτήθηκαν με καθυστέρηση τον περασμένο μήνα στο ΓΕΜΗ.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία, παρότι το 2021 ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2020, από τα 11 εκατ. ευρώ στα 14,63 εκατ. ευρώ, το αποτέλεσμα προ και μετά από φόρους ήταν και πάλι ζημιογόνο, αν και με μικρότερες ζημίες (1,97 εκατ. ευρώ, έναντι 3,23 εκατ. το 2020). Στο αποτέλεσμα αυτό περιλαμβάνεται μη λειτουργική ζημιά από τακτοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων χρεωστικών και πιστωτικών υπολοίπων ύψους 1,1 εκατ. ευρώ περιπου. Επίσης, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερέβαινε το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της κατά 37,66 εκατ. ευρώ και η καθαρή της θέση ήταν αρνητική κατά 35,51 εκατ. ευρώ.

Δεν εξυπηρετεί τα δάνειά της από το 2016
Επιπροσθέτως, από την χρήση του 2016 η εταιρεία δεν εξυπηρετεί τους συμβατικούς όρους των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεών της.

Σημειωτέον ότι κατά της εταιρείας, τράπεζα πέτυχε το 2021 διαταγή πληρωμής για χρηματικό ποσό 1 εκατ. ευρώ για μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Η εταιρεία απάντησε με αίτηση ανακοπής, η οποία είχε προσδιοριστεί για 4 Μαϊου 2022, οπότε και αναβλήθηκε για 16 Νοεμβρίου 2022. Ωστόσο κατά τη δικάσιμο η συζήτηση ματαιώθηκε συναινετικά από τα δύο μέρη και δεν έχει προσδιοριστεί νέα δικάσιμος.

To Franchise Agreement με την Starbucks
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας για την ικανότητα της Marinopoulos Coffee Company να συνεχίσει τη λειτουργία της ως δρώσα οικονομική μονάδα.

Η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας βασίζεται αφενός στην έκβαση της προσπάθειάς της να αναχρηματοδοτήσει επιτυχώς τα υφιστάμενα σε καθυστέρηση δάνειά της κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε αυτά να μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν μέσω των λειτουργικών ταμειακών ροών της, και αφετέρου στην επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων με την Starbucks για την πολυετή ανανέωση της συμφωνίας δικαιόχρησης (Franchise Agreement), η οποία ναι μεν έληξε στις 30 Μαΐου του 2022, αλλά έχει ήδη εγγράφως παραταθεί εξαμηνιαίως δύο φορές, έως τις 30 Μαΐου του 2023.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Πώς έγινε τάση το παλαιωμένο τσίπουρο και γιατί μειώνεται η ζήτηση σε τσίπουρο με γλυκάνισο

«Το ουίσκι, τις παλαιωμένες ιταλικές γκράπες και ποτά από τη Γαλλία μπορεί να ανταγωνιστεί πλέον το παλαιωμένο τσίπουρο, το οποίο αποτελεί τάση στην ελληνική αγορά, αλλά σιγά-σιγά αναγνωρίζεται και διεθνώς». Το παραπάνω δήλωσε ο Θοδωρής Καρδάσης, υπεύθυνος παραγωγής της Kardasis Distillery. «Στην εταιρεία μας, η ιδέα ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια. Έπειτα από δοκιμές που κάναμε, καταλήξαμε ότι έχει αξία και μέλλον η παλαίωση του τσίπουρου από μαύρο μοσχάτο Τυρνάβου, που είναι κι αυτό που χρησιμοποιούμε εμείς. Προσδίδει ιδιαίτερα δρύινα χαρακτηριστικά, καπνικά αρώματα και γεύσεις βανίλιας ή σοκολάτας», προσέθεσε ο κ. Καρδάσης.

Η Kardasis Distillery παράγει τα παραδοσιακά προϊόντα του ούζου, του τσίπουρου, του τσίπουρου με γλυκάνισο, αλλά και λικέρ, με κορυφαία το λικέρ μαστίχας και το λικέρ βοτάνων. Οι αμπελώνες που ανήκουν στην εταιρεία καλύπτουν το 30% της συνολικής παραγωγής και οι υπόλοιπη παραγωγή προκύπτει μέσα από συνεργασίες με άλλους αμπελουργούς. Η Kardasis Distillery έχει τοποθετηθεί με τα branded προϊόντα της στην ΑΒ Βασιλόπουλος, στη Μασούτης, αλλά και στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, με τσίπουρο ιδιωτικής ετικέτας.

«Η κατανάλωση του τσίπουρου με γλυκάνισο γίνεται κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, κυρίως στο Βόλο, στη Λάρισα και στα Τρίκαλα. Πλέον, η τάση είναι το τσίπουρο να καταναλώνεται χωρίς γλυκάνισο, επειδή μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να αντιληφθεί πραγματικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και την ποιότητα της απόσταξης και να αισθανθεί τα διαφορετικά αρώματα που προκύπτουν από κάθε απόσταγμα.

Ο γλυκάνισος τα επισκιάζει κατά κάποιον τρόπο και η τάση, ειδικά για τους νέους, είναι η εξερεύνηση των αυθεντικών αρωμάτων και των αυθεντικών γεύσεων μέσα από τα αποστάγματα», εξήγησε στο FOODReporter ο Θοδωρής Καρδάσης, αναφορικά με την αλλαγή των τάσεων που παρατηρείται στον τομέα του τσίπουρου και των αποσταγμάτων γενικότερα. «Κατά κανόνα, η Αττική κατανάλωνε πρώτη τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, ήταν η πρώτη περιοχή της χώρας που είχε μεγάλη ζήτηση», συμπλήρωσε ο κ. Καρδάσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

State of Grocery 2023: Τα περιθώρια κέρδους μειώθηκαν, οι επενδύσεις στην τεχνολογία και στη βιωσιμότητα αυξάνονται

Στον πληθωρισμό και την αυξανόμενη ευαισθησία στις τιμές καταναλωτή επικεντρώθηκε ο ευρωπαϊκός τομέας λιανικής πώλησης ειδών παντοπωλείου και σούπερ μάρκετ το 2022 βάσει της έκθεσης “State of Grocery 2023” που δημοσίευσε πρόσφατα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Επισημαίνεται ότι η έρευνα παρουσιάστηκε στις 18 Απριλίου 2023 από την EuroCommerce και αναλύθηκε από τη McKinsey, στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η συγκεκριμένη κατάσταση οδήγησε τα περιθώρια κέρδους των καταστημάτων τροφίμων στη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων τροφίμων για το 2022, προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, μειώθηκε κατά 7,1% συγκριτικά με το 2021, λόγω της εντατικοποιημένης μείωσης των συναλλαγών.
Σημειώνεται ότι παρόλο που τα περιθώρια κέρδους μειώθηκαν, η ανάγκη για επενδύσεις στην τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και τις δεξιότητες συνέχισε να αυξάνεται.

Σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, η κατάσταση οδηγεί σε νέες προκλήσεις τις εμπορικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, καθώς οι ίδιες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους με πιο ακριβό δανειακό κεφάλαιο σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα κέρδη των «ηλεκτρονικών παντοπωλείων» που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, παρέμειναν ισχυρά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία που σημείωσαν ποσοστό διόρθωσης.

Το 53% των καταναλωτών σχεδιάζει να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα στα τρόφιμα
Εστιάζοντας στην οπτική γωνία των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι ίδιοι, καθώς συνεχίζουν να ζουν με την ίδια αβεβαιότητα και το 2023, ανταποκρίνονται στην ακρίβεια προσαρμόζοντας τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Τα πορίσματα της τρίτης έκθεσης της McKinsey στοχεύουν να ρίξουν μια ολοκληρωμένη ματιά στις βασικές τάσεις που διαμορφώνουν τον τομέα λιανικής πώλησης τροφίμων, τόσο σήμερα, όσο και τα επόμενα χρόνια.

Οι βασικές τάσεις στο ευρωπαϊκό εμπόριο τροφίμων προβλέπουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών το 2023 θα συνεχίσει να αντικατοπτρίζει μια προσεκτική προσέγγιση που προκύπτει από τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής αβεβαιότητας, οι οποίες παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το 53% των καταναλωτών σχεδιάζει να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα στα τρόφιμα και η πόλωση μεταξύ των ομάδων υψηλότερου και χαμηλότερου εισοδήματος μειώνεται, καθώς όλα τα τμήματα γίνονται πιο ευαίσθητα στις τιμές λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Αναμένεται περαιτέρω μείωση στα περιθώρια κέρδους – Στροφή στις ιδιωτικές ετικέτες
Επισημαίνεται ότι το πόρισμα που προκύπτει από την έκθεση του 2023 είναι η αυξημένη πίεση στην αγορά του λιανικού εμπορίου, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους και θα αυξήσει την ανάγκη για επιχειρηματική καινοτομία, οικονομίες κλίμακας και αναγκαίες επενδύσεις για την προστασία της μελλοντικής προοπτικής κάθε επιχείρησης στην ΕΕ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η συνεχιζόμενη πίεση του περιθωρίου κέρδους έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ιδιωτικών ετικετών, αλλά και τις ολοένα πιο σκληρές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές.

Προβλέψεις για μια μέτρια μελλοντική ανάπτυξη πωλήσεων στο διαδίκτυο
Με την πρόβλεψη μιας μέτριας μελλοντικής ανάπτυξης πωλήσεων στο διαδίκτυο, βασικός στόχος θα είναι να γίνει το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο πιο κερδοφόρο. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα τροφίμων αυξήθηκαν ταχύτερα το 2022 και ορισμένα έφτασαν σε κερδοφορία. Επίσης, η παράδοση γευμάτων αυξάνεται ταχύτερα μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, τόσο σε αξία, όσο και σε διείσδυση στην αγορά, το 2023.

Ο κλάδος τροφίμων θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα
Σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος τροφίμων θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα. Με τις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη να έχουν δεσμευτεί στην πρωτοβουλία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, ο ρυθμός του δείκτη Science Based Targets (SBTi) αυξήθηκε από 56 σε 110.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter