50 χρόνια barcode: Γενέθλια για την επανάσταση που άλλαξε το παγκόσμιο εμπόριο

Στις 26 Ιουνίου 1974, ένα πακέτο τσίχλες Wrigley’s έγινε το πρώτο προϊόν με γραμμωτό κώδικα barcode, που αναγνώστηκε με scanner σε σούπερ μάρκετ. Όμως η ιστορία του barcode είχε ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα, στις 3 Απριλίου του 1973, όταν οι ηγέτες της αγοράς στις ΗΠΑ επέλεξαν ένα ενιαίο πρότυπο για την αναγνώριση των προϊόντων, που είναι ο γνωστός σε όλους μας κωδικός barcode GS1. Σήμερα συμπληρώνονται λοιπόν πενήντα χρόνια από εκείνη την ημερομηνία που αποτέλεσε ορόσημο για τον παγκόσμιο κλάδο του λιανεμπορίου και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Με αυτήν την αφορμή, το FOODReporter συνομίλησε με τον Δημήτρη Χρήστου, Director, Market Development του GS1 Association-Greece, του μοναδικού νόμιμου και εξουσιοδοτημένου φορέα στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση κωδικών barcodes GS1.

Μπορεί οι σημερινοί τριαντάρηδες και οι ακόμα νεότεροι να θυμούνται από πάντα τα ταμεία των σούπερ μάρκετ να δουλεύουν με σκανάρισμα barcodes, όμως οι παλιότεροι (όπως ο υπογράφων) θυμόμαστε τα αυτοκόλλητα ταμπελάκια πάνω στα προϊόντα που ήταν κάποτε ο κανόνας, με τους ταμίες να πρέπει να «χτυπούν» χειροκίνητα τις τιμές, με αποτέλεσμα αφενός να γίνονται συχνά λάθη, αφετέρου να είναι χρονοβόρα η διαδικασία του check-out. «Είναι εντυπωσιακό να δεις πώς αυτό το μικρό, μαγικό πραγματάκι που σκέφτηκε κάποιος στην ανάγκη του να εξαφανίσει την ουρά από το σούπερ μάρκετ το 1973, σήμερα φτάνει να λέει τα πάντα για την ιστορία ενός προϊόντος, προκειμένου να μας δείχνει ότι όντως αυτό το προϊόν έχει σεβαστεί το περιβάλλον γύρω του, δεν περιέχει εκατομμύρια επικίνδυνα λιπάσματα, άρα έχει παραχθεί με διαδικασίες ασφαλείς για μένα, είναι φρέσκο – όλες αυτές οι πληροφορίες είναι στα δικά μας χέρια, όταν κρατάμε ένα προϊόν με GS1 barcode, ή ακόμα κι όταν το αγοράζουμε διαδικτυακά», παρατήρησε ο κ. Χρήστου.

Περισσότερη πληροφορία για όλους
Πράγματι, μέσα σε αυτά τα πενήντα χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε, και οι ανάγκες έχουν εξελιχθεί θεαματικά. Αντίστοιχα, εξελίσσεται και το barcode. «Το barcode ήρθε και κάλυψε τις ανάγκες της αγοράς, δούλεψε πολύ καλά για την αγορά, ακόμα υπάρχει και εξυπηρετεί την αγορά. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά αλλάζει, τρέχει πολύ γρήγορα, το Internet είναι πια βασικό κομμάτι της ζωής μας και πια ο πελάτης θέλει να ξέρει πολύ περισσότερα πράγματα για να επιλέξει ένα προϊόν», ανέφερε ο κ. Χρήστου, εξηγώντας πως πλέον ο λιανέμπορος θέλει περισσότερη πληροφορία από τον παραγωγό, αλλά και ο καταναλωτής με τη σειρά του θέλει περισσότερη πληροφορία για τα προϊόντα που επιλέγει να αγοράσει. Την ανάγκη αυτή ήρθε να καλύψει το 2D (δισδιάστατο) barcode, που με ένα σκανάρισμα μπορεί να δώσει πολυποίκιλη πληροφορία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ισχυρισμός ενός προϊόντος ότι είναι βιολογικής καλλιέργειας: «Πώς μπορώ να σου δείξω ότι το προϊόν μου είναι βιολογικό; Μπορώ να βάλω ένα QR code και να σου δείξω πού είναι το χωράφι μου, τι το λίπασμα χρησιμοποίησα, ακόμη και να σου δείξω τα πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν ότι αυτό το χωράφι είναι όντως βιολογικό. Το 2D barcode δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις από αυτά που είναι πολύ σημαντικά για τον πελάτη σου ή τον προμηθευτή σου, ή τον ΕΦΕΤ ή οποιονδήποτε απέναντί σου, και να του δείξεις όλη την πληροφορία που χρειάζεται».

Βέβαια, το barcode μπορεί να δουλέψει όχι μόνο για το κομμάτι της ασφάλειας και της πιστοποίησης, π.χ. πληροφορίες για το αν περιέχονται αλλεργιογόνα, αλλά και για το κομμάτι της πώλησης, δείχνοντας τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. «Φανταστείτε ένα σούπερ μάρκετ όπου αγοράζεις κάτι και την ώρα που πας στο ταμείο, σου λένε “αυτό μην το πάρετε, έχει λήξει”, ή σου λένε “αυτό αν το πάρετε, είναι ειδική προσφορά επειδή είναι κοντολήξιμο.”. Φανταστείτε τα πλεονεκτήματα για την αγορά, για τους καταναλωτές αλλά και την ασφάλεια για ολους μας. Και βεβαίως όλοι ακούμε αυτό τον καιρό για το food waste, σκεφτείτε πόσο θα βοηθήσει!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για το τι θα δούμε τα επόμενα πενήντα χρόνια στο «μέτωπο» των barcodes, ο κ. Χρήστου είναι σαφής: «Τα καλύτερα έρχονται. Βλέπουμε μπροστά μας το μέλλον να έρχεται με πολλές απαιτήσεις, και τα barcodes της επόμενης γενιάς είναι έτοιμα για να αλλάξουν τις ζωές μας – ξανά».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

NielsenIQ: Το 53% των λιανεμπόρων βλέπουν ανάπτυξη 2 – 5% του τζίρου τους

Το οργανωμένο λιανεμπόριο το 2022 άγγιξε τα 266 εκατ. ευρώ σε τζίρο, εκδηλώνοντας μία άνοδο σε αξία κατά 5% συγκριτικά με το 2021, σύμφωνα με την έρευνα “Market Overview: e – commerce” του Ιδρυτή και Προέδρου της Convert Group, Παναγιώτη Γκεζερλή, η οποία παρουσιάστηκε στο event της NielsenIQ “Shopper Trends 2023”.

Από την αρχή του 2023 έως και τις 26 Μαρτίου, το ηλεκτρονικό εμπόριο, χωρίς τις πλατφόρμες, έχει ανέβει σε αξία κατά 6,7% (61,1 εκατ. ευρώ).

«Έριξαν οι καταναλωτές κατά 10% τα τεμάχια που προσέθεταν στα ηλεκτρονικά καλάθια, ενώ παράλληλα ανέβηκε η αξία των υπαρχόντων τεμαχίων κατά 10% πληθωριστικά» σχολιάζει ο Παναγιώτης Γκεζερλής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του. Αξίζει να αναφερθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2023, ότι τα φρέσκα προϊόντα (φρούτα, λαχανικά) σημείωσαν αύξηση πωλήσεων κατά 7% και τιμής κατά 11%.

«Το μέσο ηλεκτρονικό καλάθι για το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε στα 77,3 ευρώ, με περίπου 32 τεμάχια» αναφέρει ο κ. Γκεζερλής, συμπληρώνοντας ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατέχουν το 15% της συνολικής αξίας και το 19% των τεμαχίων του ηλεκτρονικού καλαθιού.

1 στους 3 αγοραστές αλλάζει κατάστημα για τις αγορές του με στόχο το κυνήγι των καλύτερων προσφορών
Την σκιαγράφηση του Έλληνα αγοραστή παράλληλα με την ανάλυση των προτιμήσεων και της συμπεριφοράς του πριν και κατά τη διάρκεια της αγοραστικής του εμπειρίας προσέγγισε μέσω της παρουσίασης της έρευνας “Shopper Insights” ο Κωνσταντίνος Αγγελολούκας, Senior Sales and Engagement Executive στη NielsenIQ. Αναφορικά, η συλλογή των στοιχείων της έρευνας έγινε τον Νοέμβριο του 2022. «Ο μέσος αγοραστής αποδεικνύεται ότι είναι “αγοράστρια” 39 ετών και πρόκειται για το άτομο που κάνει κυρίως τις αγορές του ελληνικού νοικοκυριού» διευκρινίζει ο κ. Αγγελολούκας στην αρχή της παρουσίασης. Η συχνότητα των βασικών αγορών της μέσης καταναλώτριας αγγίζει κατά μέσο όρο τις τρεις φορές τον μήνα, ενώ οι έκτακτες αγορές λαμβάνουν χώρα τις δύο φορές την εβδομάδα. «Ο αγοραστής κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, έχει επισκεφθεί κατά μέσο όρο 2,5 αλυσίδες του λιανεμπορίου» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αγγελολούκας, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας καταναλωτής κινείται σε παρόμοια επίπεδα με πέρσι. Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι το ποσοστό που επιλέγει μόνο μία αλυσίδα για τις αγορές του είναι σταθερό και αγγίζει το 25%.

Η μέση μηνιαία δαπάνη για προϊόντα του ελληνικού νοικοκυριού παρουσιάζεται προσαυξημένη κατά 7% συγκριτικά με το 2021
Η μέση μηνιαία δαπάνη για προϊόντα του ελληνικού νοικοκυριού παρουσιάζεται ανοδική, προσαυξημένη κατά 7% συγκριτικά με το 2021 και διαμορφώνεται στα 312 ευρώ, αποτελώντας την υψηλότερη τιμή της τελευταίας δεκαετίας. «Είναι αξιοσημείωτο να σταθούμε, επίσης, στο γεγονός ότι η συμμετοχή της δαπάνης που αφορά στην κατηγορία των φρέσκων προϊόντων δείχνει να επανέρχεται στα επίπεδα των προηγούμενων ετών και να ανακτά μέρος της ισχύος που είχε απωλέσει το προηγούμενο διάστημα» επισημαίνει ο κ. Αγγελολούκας. Σημειώνεται ότι το μέσο καρότσι κατά την έξοδο του από το κατάστημα μεταφέρει αγαθά αξίας 84 ευρώ σε σχέση με τα 72 ευρώ που ίσχυαν την προηγούμενη χρονιά. Αναφορικά με τις κατηγορίες με την υψηλότερη συχνότητα μέσα στο καλάθι των αγοραστών, τα βασικά είδη διατροφής είχαν την πρωτοκαθεδρία, με λίγο χαμηλότερες κατηγορίες τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και ροφήματα (καφές, τσάι). «Παρόλα αυτά, η κινητήριος δύναμη για να ξεκινήσει ο αγοραστής το αγοραστικό του ταξίδι ήταν τα φρέσκα προϊόντα, ενώ στον αντίποδα, βρίσκονταν προϊοντικές κατηγορίες όπως είναι οι χυμοί, τα σνακς, αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ροφήματα» σχολιάζει ο ίδιος. Το 2022 η πιστότητα των λιανεμπόρων έγινε πιο ευάλωτη, καθώς 1 στους 3 αγοραστές δηλώνει ότι αλλάζει κατάστημα για τις αγορές του με στόχο το κυνήγι των καλύτερων προσφορών. Επιπλέον, προκειμένου οι Έλληνες καταναλωτές να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή τιμή, αναζητούν συστηματικά προσφορές, κυρίως σε κατηγορίες όπως τα φρέσκα προϊόντα, ψαρικά και κρέας, ενώ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σε κατηγορίες που αφορούν την καθαριότητα και προσωπική υγιεινή, μεταξύ άλλων.

Οι 4+1 τυπολογίες των σημερινών αγοραστών – Ποια είναι η συχνότερη τυπολογία στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την Βιβή Παπαδοπούλου, Customer Success Leader Greece – NielsenIQ, αναφέρει ότι οι βασικές τυπολογίες στις οποίες κατατάσσονται οι σημερινοί Έλληνες αγοραστές είναι οι εξής: συμβατικός, επικεντρωμένος, ο καταναλωτής που αποζητά την ποιότητα, ο άνετος και ο αγχωμένος – κυνηγός της καλύτερης προσφοράς. Ο αγχωμένος αγοραστής είναι η πιο συχνή τυπολογία που συναντάται στην Ελλάδα το 2022, με ποσοστό 28% (στο 30% το 2021). Ο επικεντρωμένος καταναλωτής καταλαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως 21%, ενώ η τυπολογία του αναζητητή ποιότητας έπεσε στο -17%.

Σε δεύτερη μοίρα τα έξοδα για τα σνακς, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα αλκοολούχα (και μη) ποτά το 2023
Με τη σειρά της, η Ντορίνα Φυντάνη, Consumer Insights Leader της NielsenIQ, ανέβηκε στο βήμα και παρουσίασε τη συμπεριφορά του Έλληνα αγοραστή και τα συναισθήματα του που τον συνόδευσαν το 2022, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 60% των αγοραστών δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με το 2021. Η βασική ανησυχία του Έλληνα καταναλωτή το 2022 ήταν το πληθωριστικό περιβάλλον, ιδίως στον κλάδο τροφίμων και ποτών και των προϊόντων οικιακής χρήσης, με ποσοστό της τάξεως του 46% (στο 44% για την ΕΕ). Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός ότι το 43% των αγοραστών είναι προσεκτικοί όσον αφορά στα έξοδά τους.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του 2023, ο Έλληνας καταναλωτής προβληματίζεται κυρίως για τον πληθωρισμό, την οικονομία, την εργασιακή ασφάλεια, καθώς επίσης και για την αποταμίευση σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία. Επιπλέον, σχετικά με τις κατηγορίες που θα ξοδέψει λιγότερο ο Έλληνας αγοραστής μέσα στο 2023, είναι τα σνακς, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα αλκοολούχα (και μη) ποτά. «Το 2023, ο Έλληνας καταναλωτής θα συνεχίζει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό να αγοράζει σε εκπτωτικά καταστήματα, θα οικειοποιηθεί τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και θα προτιμά καταστήματα με προγράμματα πιστότητας.

Το 70% των CEOs του οργανωμένου λιανεμπορίου έχει σχεδιάσει ανατιμήσεις για το 2023
Κατά τη διάρκεια του event, ο Βάιος Δημοράγκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σε Ελλάδα και Βουλγαρία της NielsenIQ, παρουσιάζει την άλλη όψη του νομίσματος, τη σκιαγράφηση και τις προοπτικές του Έλληνα CEO του οργανωμένου λιανεμπορίου. Ο ίδιος αναφέρει ότι το 57% των ερωτηθέντων λιανεμπόρων θεωρεί ότι η πανδημία είχε θετική επιρροή στις ελληνικές επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου. Επιπλέον, για το 2023, η συντριπτική πλειονότητα των λιανεμπόρων (78%) βλέπει ότι για την επιχείρηση των ίδιων θα υπάρχει σημαντική ανάπτυξη πάνω από 6%. «Όσον αφορά στον τζίρο, οι Έλληνες CEOs δηλώνουν ότι θα υπάρχει ανάπτυξη 2-5% (53% των ερωτηθέντων) και 6-10% (30% των ερωτηθέντων).

Αναφορικά με την αισιοδοξία των CEOs του οργανωμένου λιανεμπορίου για την κατανάλωση και τους όγκους το 2023, εκείνη παρουσιάζεται εμφανώς πιο περιορισμένη, με το 50% περίπου του δείγματος της έρευνας να αναμένει μείωση στην κατανάλωση, σύμφωνα με τον Βάιο Δημοράγκα. «Το 40% μας αναφέρει ότι περιμένει μία πορεία σε επίπεδο όγκων μεταξύ του -1% και του +1% για το 2023» υπογραμμίζει ο ίδιος. Σχετικά με τις ανησυχίες των CEOs, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι τιμές θα αυξηθούν περεταίρω και το 2023, με το 70% να αναφέρει ότι έχει σχεδιάσει ανατιμήσεις για φέτος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ: Η είσοδος σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και η άνοδος των εξαγωγών έφεραν αύξηση τζίρου κατά 38,3% το 2022

Με κύκλο εργασιών συνολικού ύψους 166,4 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε το οικονομικό έτος 2022 για την Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύμπου ΑΒΕΕ. Η αύξηση έναντι του 2021 είναι της τάξης του 38,3% και όπως επικοινώνησε η διευθύντρια marketing της εταιρείας, Αναστασία Αμβροσιάδου αποκλειστικά στο FOODReporter, «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καθολική ένταξη των branded προϊόντων της εταιρείας σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας, αλλά και στις εξαγωγές».

Η πρόβλεψη και ο σχεδιασμός για το 2023 αφορά την υπέρβαση των 200 εκατ. ευρώ σε τζίρο. Άλλωστε, το επενδυτικό πλάνο της Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ για την προσεχή τετραετία, έως το τέλος του 2026, ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βάσει επενδυτικών σχεδίων που έχει καταθέσει η εταιρεία και υπάγονται στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου.

Η Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ, με παρουσία στον χώρο της πτηνοτροφίας πάνω από μισό αιώνα και έδρα την Πιερία, συγκαταλέγεται στις ηγέτιδες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις του ελλαδικού χώρου, αποτελώντας την πρώτη πτηνοτροφική επιχείρηση με ιδιόκτητα πτηνοτροφεία στην χώρα μας.

Νέα καινοτόμα προϊόντα και επενδύσεις εκσυγχρονισμού, ύψους 28 εκατ. ευρώ στην τετραετία
Στη food Expo 2022, η εταιρεία παρουσίασε νέα και καινοτόμα προϊόντα. Πρόκειται για τη νέα σειρά προψημένων κατεψυγμένων προϊόντων: Γύρο κοτόπουλο, φιλετίνια κοτόπουλου, strips κοτόπουλου, σνίτσελ κοτόπουλο, κεφτεδάκια κοτόπουλου, nuggets κοτόπουλου, μπιφτέκι κοτόπουλο, Gordon bleu κοτόπουλο κι επίσης, τη νέα, ολοκληρωμένη σειρά από πανέ νωπά προψημένα προϊόντα, αλλά και τη νέα σειρά γευστικών αλλαντικών. Ως νέο και απόλυτα καινοτόμο λανσάρισμα ορίζεται η νέα σειρά εκλεκτών προτάσεων κοτόπουλου, συσκευασμένα σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα, τα νωπά «Κοτόπουλα Γης Ολύμπου Αμβροσιάδης».

«Η εταιρεία έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει στον εκσυγχρονισμό της. Διαθέτει το δικό της ιδιόκτητο εργοστάσιο ζωοτροφών Αμβροσιάδης, στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί μια δεύτερη γραμμή παραγωγής, δυναμικότητας 20 τόνων την ώρα, αποθηκευτικούς χώρους 12.000 τόνων, επενδύει στον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών χώρων παραγωγής και στη βελτίωση του υφισταμένου εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου», σημείωσε η κυρία Αμβροσιάδου.

Επενδύσεις υλοποιούνται και στα ιδιόκτητα πτηνοτροφία της, καθώς βαίνει προς την υλοποίηση δέκα νέων πτηνοτροφικών θαλάμων για την ενίσχυση της παραγωγής, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για κάλυψη από 45 έως 48% της ζητούμενης ποσότητας από ιδιόκτητα πτηνοτροφεία. Τέλος, η εταιρεία έχει επενδύσει μεγάλο κεφάλαιο στο πτηνοσφαγείο της, με νέα γραμμή ψύξης, τυποποίησης και επεξεργασίας, αυξάνοντας συνεχώς την δυναμική παραγωγής της.

Η πράσινη ανάπτυξη της Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ
Οι επενδύσεις της Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ βασίζονται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, στοχεύοντας στην μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Συγκεκριμένα, έχει επενδύσει σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας των υγρών και στερεών αποβλήτων της, σε ένα νέο σύστημα βιολογικού καθαρισμού κι ακόμη, τηρεί όλες τις σύγχρονες διαδικασίες ανακύκλωσης υλικών, που είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί επένδυση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στέγης, με την διαδικασία net metering, που καλύπτει το 15% των ενεργειακών αναγκών της μονάδας του πτηνοσφαγείου. Έργο net metering υλοποιήθηκε και στις πτηνοτροφικές μονάδες. Η εταιρεία συντηρεί 610 θέσεις εργασίας, έχοντας στο δυναμικό της κατά βάση νέους ανθρώπους, επενδύοντας στο τοπικό ανθρώπινο δυναμικό και ενισχύοντας τοπική και εθνική οικονομία.

Έχοντας ως προτεραιότητα τον καταναλωτή, η Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ «δεσμεύεται ότι θα συνεχίζει να επενδύει και στο μέλλον, με σκοπό την εξέλιξη και την βελτίωση της, έχοντας πάντα ως γνώμονα τον σεβασμό της προς το περιβάλλον και θα συνεχίσει να προσφέρει στον καταναλωτή το νόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό Κοτόπουλο Ολύμπου Αμβροσιάδη», το οποίο επί 60 χρόνια προσφέρει στην ελληνική και διεθνή αγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Γαλακτοκομικά Μανδρέκας Α.Ε.: Τα δύο επενδυτικά σχέδια αξίας 6 εκατ. ευρώ που τρέχουν για την εταιρεία και η επέκταση του κωδικολογίου της

Η εταιρεία Γαλακτοκομικά Μανδρέκας ΑΕ, έχοντας μακροχρόνια εμπειρία στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, με μία ευρεία γκάμα όπως το φρέσκο αγελαδινό γάλα, το γιαούρτι αγελάδος, το στραγγιστό γιαούρτι, τα επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα, τα επιδόρπια γάλακτος και γιαουρτιού και το πόσιμο γιαούρτι Youphoria με 25gr πρωτεΐνης, έδωσε το «παρών» στην έκθεση Food Expo 2023.

«Λίφτινγκ» στο brand Youphoria
Σχετικά με την κατηγορία του Youphoria, η Βιολέττα Μανδρέκα, Commercial Manager της εταιρείας, δήλωσε στο FOODReporter: «Έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο να παρέχουμε στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής ποιότητας και διαθρεπτικής αξίας, επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε ένα “facelift” στην κατηγορία του High Protein πόσιμου γιαουρτιού, και συγκεκριμένα του brand Youphoria, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουμε σε λανσάρισμα δύο νέων κατηγοριών, και συγκεκριμένα στην κατηγορία του επιδορπίου γάλακτος και του στραγγιστού γιαουρτιού με υψηλή πρωτεΐνη», προσθέτοντας η ίδια ότι οι νέοι κωδικοί θα είναι έτοιμοι να λανσαριστούν στα καταστήματα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σε επίπεδο R&D προϊόντα της Μανδρέκας ΑΕ για τη βελτίωση του ύπνου και της πέψης
Η εταιρεία, ανταποκρινόμενη στις νέες καταναλωτικές συνήθειες και ανάγκες, ενισχύει σημαντικά την κατηγορία των Wellness προϊόντων. «Οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται προς την πρόσληψη υψηλής πρωτεΐνης στο πλαίσιο των υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Υπό την ιδεολογία του wellness και με γνώμονα ότι θέλουμε να ενισχύσουμε στους καταναλωτές, την επιλογή ενός υγιεινού προτύπου διατροφής, προσφέρουμε εναλλακτικές προϊοντικές κατηγορίες ώστε το brand Youphoria να έχει μια ισχυρή θέση σε κάθε σπίτι , καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας» σχολιάζει η κυρία Μανδρέκα.

Σε επίπεδο R&D, βρίσκονται τώρα προϊόντα της Μανδρέκας ΑΕ, τα οποία που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του ύπνου και της πέψης, ενισχύοντας τη σύγχρονη τάση της ευεξίας.

Τα δύο επενδυτικά πλάνα 6 εκατ. ευρώ συνολικά στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής της εταιρείας
Αναφορικά με τα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας, ο Βασίλης Μανδρέκας, Supply Chain Manager της εταιρείας, ανέφερε στο FOODReporter: «“Τρέχουν” επενδυτικά σχέδιά με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής της εταιρείας μας. Η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου έχει ήδη ξεκινήσει και θα αναπτυχθεί εντός των επόμενων τριών ετών».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter