Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Στα σκαριά και η απόκτηση ΠΟΠ για το κάστανο Πηλίου

Με διάθεση εξωστρέφειας και καινούργιες αγορές συμμετείχε στη Food Expo 2023 ο αιωνόβιος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Αναφορικά, έχει ήδη παρουσία σε αγορές του εξωτερικού, κυρίως σε χώρες της Βαλκανικής (μεταξύ άλλων, στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Κύπρο). Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η Αίγυπτος απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των μήλων προς εξαγωγή και συνήθως, εξάγεται ετησίως και στην Ιταλία ένα μερίδιο καστάνων. Επιπλέον, περιστασιακά εξάγονται και ποσότητες ακτινιδίων στον Λίβανο. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, χώρες – στόχοι παραμένουν όλες οι αγορές της Αραβικής Χερσονήσου.

Στα 18 εκατ. ο κύκλος εργασιών
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου είναι γνωστός για το πρώτο κόκκινο μήλο ΠΟΠ στην Ευρώπη από το 1996, υπό το εμπορικό σήμα ZAGORIN, με ποικιλίες αναφοράς STARKING και GOLDEN DELICIOUS. Στα «σκαριά» του συνεταιρισμού είναι η απόκτηση ΠΟΠ για το κάστανο Πηλίου μέσα στα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι η σοδειά της προηγούμενης σεζόν πήγε πάρα πολύ καλά από άποψη ποσότητας, αλλά και ποιότητας, για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου. Επίσης, η συγκομιδή αυξήθηκε περίπου κατά 20% και ο ετήσιος κύκλος εργασιών του Συνεταιρισμού, ανέρχεται περίπου στα 18 εκατ. ευρώ.

Στόχος η μείωση αποτύπωμα άνθρακα και η ανακύκλωση ύδατος
«Ξεκινήσαμε μία διαδικασία μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Μέτρου 16. Αρχίζουμε να καταμετράμε το αποτύπωμα άνθρακα για το οποίο θέλουμε να πιστοποιηθούμε» ανέφερε στο FOODReporter ο Αντώνης Πολίτης, Yπεύθυνος Επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου.

Η οπτική του Συνεταιρισμού βασίζεται στο τρίπτυχο της προστασίας και της βιωσιμότητας του παραγωγού, της διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και της διασφάλισης ποιότητας του καταναλωτή. «Σε αυτό το τρίπτυχο τρέχουμε όλες τις σύγχρονες πιστοποιήσεις και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των φυσικών πόρων, όπως στο νερό που πρωτοπορούμε εκτελώντας το πρόγραμμα Life, το οποίο είναι έτοιμο, καθώς έχει μπει σε φάση δοκιμών και λειτουργεί» Ο ΖΑΓΟΡΙΝ – Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου αναμένει το πρόγραμμα να τελειοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με το οποίο θα γίνει ανακύκλωση ύδατος στο συσκευαστήριο. «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός διαθέτει καινούργιο ηλεκτρονικό διαλογητήριο το οποίο κάνει in – scan και δουλεύει με νερό, επομένως μέσω ανακύκλωσης, θα εξοικονομηθεί γύρω στο 90% του νερού» δήλωσε ο κ. Πολίτης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Unismack: Γιατί η καινοτομία είναι το μέλλον των σνακ

Τα επόμενα πλάνα της Unismack εστιάζουν στην εξέλιξη της Ελλάδας σε κέντρο καινοτομίας, «τόσο οραματικά, όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού», όπως αποκάλυψε στο FOODReporter ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Στρατάκης.

«Η Unismack, σε βάθος πενταετίας, θα έχει τοπική παραγωγική δυνατότητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη και αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αναπτύξει και να στηρίξει την καινοτομία», συμπλήρωσε ο κ. Στρατάκης.

Αυτό που ορίζει ως «ελληνικό κέντρο καινοτομίας» η Unismack είναι οι αρμοδιότητες του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης που αφορούν τη βιομηχανική δραστηριότητα της εταιρείας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι η Unismack ενισχύει και την ελληνική μονάδα παραγωγής, με νέα επένδυση, η οποία ολοκληρώνεται περίπου στα μέσα Απριλίου 2023 και αφορά την επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας της υπάρχουσας εγκατάστασης κατά 30%.

«Συνεχίζουμε τις επενδύσεις όσο χρειάζεται, επειδή η δυναμική της αγοράς είναι μεγάλη και δικαιολογεί τη διατήρηση τοπικής παραγωγής», υποστήριξε ο κ. Στρατάκης, με την άνεση του εργοστασίου στις ΗΠΑ.

Η Unismack δεν σκέφτεται σε παρόντα χρόνο την καθετοποίηση της παραγωγής με επέκταση και σε παραγωγή πρώτων υλών. Τουναντίον, επιζητά τις συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς και παραγωγικές μονάδες, οι οποίες μπορούν να εισφέρουν καινοτομία και ποιότητα. «Εστιάζουμε στην εντοπιότητα των προϊόντων και προσπαθούμε να βγάλουμε την καινοτομία μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», επισήμανε ο κ. Στρατάκης, αναφορικά με τη νέα στρατηγική. «Οραματικά, η εταιρεία θα μπορούσε να έχει και άλλη μονάδα σε πέντε με δέκα χρόνια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη ή αλλού, αλλά δεν υπάρχουν για την ώρα τέτοια σχέδια: Στόχος μας είναι η σταθεροποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος που ήδη καταφέραμε», σημείωσε ακόμη ο κ. Στρατάκης.
Το 2022 ήταν μια χρονιά επανάκαμψης για τη Unismack, μετά τις συνέπειες που προκάλεσε στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Στρατάκης μίλησε «για κενό του 2021, που καλύφθηκε».

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2022 έκλεισε στα 13 εκατ. ευρώ περίπου, με μειωμένη κερδοφορία όμως λόγω αύξησης κόστους παραγωγής.

«Το 2023 θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε βελτιώσεις στο περιθώριο κέρδους μέσω μείωσης κόστους όπου είναι δυνατό να επιτευχθεί, όπως, για παράδειγμα, στις συνταγές», είπε ο κ. Στρατάκης.

Οι συνεργασίες της Unismack στο οργανωμένο λιανεμπόριο
Υπενθυμίζεται ότι η μόνη τοποθέτηση της Unismack στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο γίνεται μέσω της συνεργασίας με τη Δωδώνη στα τραγανά σνακ φέτας (και χαλουμιού). Ο κ. Στρατάκης εκτίμησε ότι η ελληνική πρώτη ύλη θα ταίριαζε με τις επιλογές του καταναλωτικού κοινού στις ΗΠΑ, αλλά «το “πάντρεμα” θα πρέπει να γίνει με στοιχεία, τα οποία ταιριάζουν στην κατηγορία των σνακ, στις καταναλωτικές και γευστικές συνήθειες και προσδοκίες που έχει για την κατηγορία των σνακ το αμερικανικό κοινό».

«Οι Αμερικανοί καταναλωτές επιζητούν μεγάλη ένταση στη γεύση», τόνισε ο κ. Στρατάκης, έχοντας και την αξιολόγηση των δεδομένων των συνηθειών του κοινού στη διάθεσή του. «Μιλάμε για μια αγορά 350 εκατομμυρίων ατόμων, με συνεκτικό και σχετικά κοινό γευστικό προφίλ», σημείωσε.

Η Unismack έχει τοποθετηθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω συνεργασιών ιδιωτικής ετικέτας. «Δεν θα ανταγωνιστούμε ένα μαζικό σνακ, αναζητούμε καινοτομία και ιδιαιτερότητα», υπογράμμισε ο κ. Στρατάκης.

Η Unismack συνεργάστηκε με την αλυσίδα Sainsbury’s για δημιουργία ψημένων σνακ με όσπρια χαμηλών σε λιπαρά και σε άλατα.

Στη βρετανική αγορά δεν επιτρέπεται η προώθηση εντός σούπερ μάρκετ προϊόντων μευψηλά λιπαρά ή άλατα.

«Η Unismack καλύπτει αυτή την ανάγκη, με συγκεκριμένο brief, από τα ίδια τα σούπερ μάρκετ», εξήγησε ο κ. Στρατάκης.

Η Unismack παρουσίασε στη food Expo 2023 την πιλοτική σειρά σνακ «The Mediterranean Snack Collection», η οποία βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών, ώστε στο μέλλον να προωθηθεί προς το οργανωμένο λιανεμπόριο της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ανοδικές προοπτικές στο εμφιαλωμένο νερό δείχνουν οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για τζίρο και όγκο πωλήσεων 2022

Τις ανοδικές προοπτικές της αγοράς του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα καταδεικνύει η έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την οικονομική και κοινωνική επίδραση του κλάδου, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανεβασμένες προσδοκίες για τον τουρισμό του καλοκαιριού του 2023.

Ο κύκλος εργασιών των παραγωγών εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα εκτιμήθηκε σε 307 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει κάμψη σε 261 εκατ. ευρώ το 2020 από 298 εκατ. ευρώ το 2019, εξαιτίας των lockdowns για την πανδημία του κορωνοϊού που είχαν μειώσει τον τουρισμό στη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από τα επτά μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Φυσικών Μεταλλικών Νερών (ΣΕΦΥΜΕΝ) και στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τις υπόλοιπες 19 ελληνικές επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού, η έρευνα του ΙΟΒΕ υπολόγισε σε 337 εκατ. ευρώ τον κύκλο εργασιών του συνόλου της αγοράς για το 2022, με εκτίμηση ανόδου 9,7% σε σχέση με το 2021, έναντι ανόδου 17,7% το 2021 σε σχέση με το 2020.

«Παρένθεση» στις αυξήσεις μεγεθών η πανδημία του κορονοϊού
Αντίστοιχα, ο συνολικός όγκος πωλήσεων εμφιαλωμένου νερού εκτιμήθηκε σε 2,155 δισ. λίτρα για το 2021, με ισχυρή άνοδο της τάξης του 18,7% σε σχέση με το έτος του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού, όπου πωλήθηκαν συνολικά 1,816 δισ. λίτρα.

Το 2019 είχαν πωληθεί 2,06 δισ. λίτρα και η εκτίμηση του ΙΟΒΕ για το 2022 είναι 2,247 δισ. λίτρα, δηλαδή αυξητικά κατά 4,2% συγκριτικά με το 2021 και 9,08% σε σχέση με το 2019, το τελευταίο έτος προ κορονοϊού. «Οι διαφοροποιήσεις τζίρου και όγκου πωλήσεων μεταξύ των ετών της πανδημίας και προηγούμενων και επόμενων ετών κατά έναν τρόπο δείχνουν την επίδραση του τουρισμού στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού», δήλωσε ο Γιώργος Μανιάτης, επικεφαλής του Τμήματος Κλαδικών Μελετών του ΙΟΒΕ. Η πλειονότητα του όγκου πωλήσεων αφορά στο φυσικό μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό, κατά 72,4%. Ακολουθεί το επιτραπέζιο νερό, με 25,6% και τέλος, το ανθρακούχο νερό, με 2%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων εμφιαλωμένου νερού εκτιμάται ότι πραγματοποιείται σε φιάλες μισού λίτρου (κατά 40,6%) και 1,5 λίτρου (45,1%).

Η συνολική αξία πωλήσεων εμφιαλωμένου νερού έφτασε τα 1,2 δισ. ευρώ το 2021 και εκτιμάται σε 1,32 δισ. ευρώ το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τα σημεία Ho.Re.Ca.: 849 εκατ. ευρώ το 2021 και 932 εκατ. ευρώ στην εκτίμηση του 2022.

Αντίστοιχα, οι πωλήσεις σε σούπερ μάρκετ κάλυπταν 162 εκατ. ευρώ το 2021, με εκτίμηση για 176 εκατ. ευρώ το 2022, τα περίπτερα 121 εκατ. ευρώ το 2021 και αντίστοιχα, 131 εκατ. ευρώ στην εκτίμηση του 2022 και η μικρή λιανική 75 εκατ. ευρώ το 2021 και 81 εκατ. ευρώ στην εκτίμηση για το 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter