«gaiasense»: Πώς η Neuropublic εξοικονόμησε πόρους και χρήμα στην Terra Creta της Melissa Κίκιζας

Στην εφαρμογή του συστήματος ευφυούς γεωργίας «gaiasense» στην καλλιέργεια ελιάς εστιάζει η συνεργασία της Melissa Κίκιζας με τη Neuropublic.

Η συνεργασία αφορά την εγκατάσταση οκτώ αγρομετεωρολογικών σταθμών σε 1.400 στρέμματα ελαιόδεντρων στην περιοχή των δήμων Πλατανιά και Κισσάμου  τα οποία ανήκουν σε παραγωγούς της Terra Creta.

Ελληνική καινοτομία ποιοτικής και ποσοτικής βελτίωσης της παραγωγής
Το σύστημα ευφυούς γεωργίας «gaiasense» αποτελεί ελληνική καινοτομία, η οποία παντρεύει τις τεχνολογίες πληροφορικής με την αγρονομική επιστήμη, με τρόπο ολιστικό. Αποτελεί ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της παραγωγής, το οποίο λαμβάνει και επεξεργάζεται δεδομένα από πολλαπλές πηγές: Ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για το χωράφι και την καλλιέργειά του κι έτσι, έχει τη δυνατότητα να παίρνει τις καλύτερες δυνατές σχετικές αποφάσεις.

Πιο αναλυτικά, το «gaiasense» συνδράμει στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής, στη μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού, δηλαδή στην εξοικονόμηση πόρων, από τη μία και χρήματος, από την άλλη. Συμβάλλει ακόμη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την παραγωγή. Την ίδια στιγμή, επιτρέπει τη μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον και το κλίμα και δημιουργεί πρόσθετη αξία στα αγροτικά προϊόντα.

Θυμίζουμε ότι το brand της Terra Creta βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» της Melissa Κίκιζας. Η συγκεκριμένη σύμπραξη αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες της πολυβραβευμένης μάρκας ελαιοκομικών προϊόντων για καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, βελτίωση της παραγωγής και επίτευξη σημαντικών περιβαλλοντικών στόχων.

Σημειώνεται ότι η Neuropublic θα συμμετάσχει ενεργά στην εκπαίδευση των παραγωγών – μελών της νεοσύστατης Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta, σε θέματα που αφορούν την ευφυή γεωργία και την εφαρμογή της στην ελαιοκαλλιέργεια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα ζητά και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Την απόσυρση του νομοσχεδίου σχετικά με το ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ Δήμητρα ζητά και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος είχε καταθέσει παρατηρήσει κατά την περίοδο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης του σχεδίου νόμου και στην επόμενη φάση, εκείνη της εισαγωγής στις νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές του Κοινοβουλίου, τις έθεσε ξανά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Θυμίζουμε ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου έχει δεχτεί σωρεία αντιδράσεων, τόσο για τις διατάξεις του που έχουν να κάνουν με τις ανταποδοτικές εισφορές των κτηνοτρόφων και τις ελεγκτικές διαδικασίες από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ), όσο και για τις επικαλύψεις στις Αρχές ελέγχου και για τη διάσπαση των αρμοδιοτήτων των σχετικών μηχανισμών από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικων Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), ο οποίος απείλησε και με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΚ επισημαίνει ότι «απουσιάζει από το νομοσχέδιο η αναλυτική περιγραφή των αρμοδιοτήτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ενώ σε κανένα σημείο δεν υπάρχει αναφορά στους πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία του», κάτι που, άλλωστε, αποτέλεσε αντικείμενο στη συζήτηση που πραγματοποίησε το FOODReporter με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Παναγιώτη Χατζηνικολάου.

Ακόμη, οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι οι ανταποδοτικές εισφορές, που επιβαρύνουν σε παρόντα χρόνο το γάλα και το κρέας, με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου ουσιαστικά μονιμοποιούνται, εφόσον εξαιρούνται οποιασδήποτε επανεξέτασης.

Ο τομέας της παραγωγής και αξιοποίησης των ζωικών προϊόντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα συμβάλλει σε πολύ ουσιαστικό, διψήφιο, ποσοστό στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ Δήμητρα, λένε πηγές του ΣΕΚ και ταυτόχρονα, ζητούν τη διασφάλιση της συμμετοχής των αρμόδιων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στις αποφάσεις, μέσω θεσμοθετημένης συμμετοχής των εκπροσώπων τους στο διοικητικό συμβούλιο και στο νεοσύστατο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

«Γίνεται φανερό ότι το σχέδιο νόμου δεν αποβλέπει στην εξασφάλιση μιας λειτουργικής και αποτελεσματικής δομής του Οργανισμού στο γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας με τους φορείς των παραγωγών. Μέσω των οργάνων που προβλέπει, στοχεύει κυρίως στο να προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα τη δυνατότητα παρέμβασης στις δραστηριότητες της έρευνας και της διαφύλαξης των πολύτιμων φυτικών και ζωικών γενετικών πόρων της χώρας», καταγγέλλει ο ΣΕΚ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Λείπουν 250 τόνοι γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ από την ελληνική αγορά

Η ΕΑΣ Νάξου έχει σταματήσει τις εξαγωγές γραβιέρας, ενώ γενικότερα υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Η Ένωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών στο νησί της Νάξου υπολογίζει ότι βρίσκεται 180 τόνους παραγωγής κάτω σε όγκο πωλήσεων, όπως εξηγεί στο FOODReporter ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

«Δεν έχουν διορθωθεί όσο έπρεπε οι συνολικές απώλειες γάλακτος. Είμαστε απλά λίγο παραπάνω από πέρσι. Ως προϊόν ΠΟΠ, η γραβιέρα Νάξου έχει να λαμβάνει μόνο το γάλα της Νάξου, το οποίο δεν επαρκεί για να παράγουμε γραβιέρα», σημειώνει. Αν υπολογιστεί η συνολική ζήτηση, θα ήταν ασφαλές να ειπωθεί ότι λείπουν τουλάχιστον 250 τόνοι γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ από την αγορά. Κι όλα αυτά, όταν η ΕΑΣ Νάξου ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ελληνική αγορά λιανικής.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε διαθέσιμους 38 τόνους γάλακτος προς τυροκόμηση την ημέρα, ενώ το 2019 είχαμε 44. Έχουμε παράξει περίπου 19% λιγότερη γραβιέρα φέτος, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές», αποκαλύπτει ο κ. Καπούνης.

«Δεν έχει βοηθηθεί ουσιαστικά ούτε ο κτηνοτρόφος, ούτε ο αγρότης σε κανένα στάδιο της εργασίας του. Δόθηκαν κάποια χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν τα πήραν καν όλοι και μείναμε εκεί. Δεν ενισχύθηκε από τον κρατικό κορβανά όσο έπρεπε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και αυτό θα φέρει τεράστια προβλήματα», λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου και παράλληλα, αποκρούει τον ισχυρισμό των γαλακτοβιομηχανιών ότι έχει μειωθεί το κόστος παραγωγής ζωοτροφών: «Πράγματι, έχει μειωθεί η τιμή στο καλαμπόκι, όμως έχουν ανέβει τα υπόλοιπα. Υπάρχει και η αύξηση τιμής στη σόγια, αλλά και στα λιπάσματα. Ο παραγωγός βγαίνει αυτή τη στιγμή ίσα-ίσα, δεν βγάζει μεροκάματο για τον εαυτό του. Πολλοί κτηνοτρόφοι εξαναγκάζονται και κλείνουν στάβλους ή πουλάνε ζώα. Πρόκειται για ζήτημα που είναι υπαρκτό στη Νάξο».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανομβρία στην Ελλάδα λόγω του καιρού. Οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό. Είναι ακριβή η ενέργεια και οι αγρότες τελικά καταλήγουν να μην καλλιεργούν. Σε λίγο οι χονδροειδείς ζωοτροφές κι ακόμη, καλαμπόκι και κριθάρι για τα ζώα είναι πιθανό να μην υπάρχουν…», προειδοποιεί ο κ. Καπούνης.

Η σύγκριση της γραβιέρας με φθηνότερα εισαγόμενα τυριά στο μυαλό του καταναλωτή και η φθηνότερη ελληνική φέτα στη Γερμανία

Η ίδια η ΕΑΣ Νάξου παρακολουθεί τις τάσεις της λιανικής αγοράς τυριού, όπου, όπως και σε πολλές άλλες υποκατηγορίες, ο καταναλωτής δείχνει να στρέφεται στην επιλογή βάσει τιμής.

«Υπάρχουν κίτρινα εισαγόμενα τυριά, τα οποία μπορεί κανείς να βρει στο σούπερ μάρκετ ακόμη και με €3,00 το κιλό ως ιδιωτική ετικέτα. Εμείς, από την πλευρά μας, πληρώνουμε το γάλα στον παραγωγό πλέον €0,60 το λίτρο, από €0,42 που κατά μέσο όρο δίναμε. Οπότε, η γραβιέρα Νάξου, από €13,35 το κιλό, έχει φτάσει €15,10 το κιλό εξαιτίας της ανατίμησης που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε. Το καταναλωτικό κοινό μοιραία θα στραφεί στα πιο φθηνά τυριά, όταν μιλάμε για τιμή πέντε φορές κάτω», επισημαίνει ο κ. Καπούνης.

Η σύγκριση με αγορές του εξωτερικού δείχνει και πάλι να μην ευνοεί την Ελλάδα. «Στο Μόναχο της Γερμανίας, το οποίο επισκέφθηκα πρόσφατα, οι κτηνοτρόφοι πουλούσαν μέχρι πρόσφατα το γάλα ανά €0,41 το λίτρο και τώρα έχει ανέβει στα €0,48. Στα σούπερ έβρισκες το γάλα ενός λίτρου από €1,05 έως €1,19 το ακριβότερο. Είδα όμως και τη φέτα €13,66 το κιλό στα σούπερ μάρκετ. Είδα την εξαγόμενη φέτα να πουλιέται φθηνότερα στο Μόναχο απ’ ό,τι στην Ελλάδα, αν είναι δυνατόν!», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter