Κρατική «αδιαφορία» για τη φέτα καταγγέλλει η αρμόδια Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση

Ανακοίνωση σε σκληρή γλώσσα εξέδωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ), μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο αναμένεται να μεταφερθεί στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές της Βουλής, δίχως, ωστόσο, να συμπεριλάβει καμία από τις προτάσεις της Οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΦ, Ιωάννη Βιτάλη, που μίλησε στο FOODReporter, έχουν υπάρξει περισσότερες από 15 επαφές της ΕΔΟΦ με τον εν ενεργεία υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, αλλά και με τον προηγούμενο (Σπήλιο Λιβανό), διάρκειας από τρεις έως τέσσερις ώρες η καθεμία, όπου τα αιτήματα του κλάδου γίνονταν προφορικά αποδεκτά, όμως «στην πράξη δεν προχωρούσε τίποτα».

Τα αιτήματα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας
Τα αιτήματα της ΕΔΟΦ κινούνται προς τρεις βασικούς άξονες: Τον αυτοέλεγχο και τις κυρώσεις στην αγορά αναφορικά με την αυθεντικότητα της φέτας, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), τον φορέα που θα αναλάβει όλα τα διαφορετικά στάδια και τις κατηγορίες ελέγχου και τη διασφάλιση της ανταποδοτικότητας των τελών που καταβάλλονται από μεταποιητές και κτηνοτρόφους, τα οποία μέχρι σήμερα διαχειρίζεται ο ΕΛΓΟ Δήμητρα «σε δραστηριότητες μη ανταποδοτικές για τον τομέα».

Σύμφωνα με την ΕΔΟΦ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «σφυρίζει αδιάφορα» ως προς τον αυτοέλεγχο της αγοράς και τις σχετικές κυρώσεις και τελικά στοχεύει στο «να περάσει προς ψήφιση ένα ανούσιο νομοσχέδιο, μια δήθεν νομοθετική μεταρρύθμιση, η οποία, εν τέλει, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πρόκειται να λύσει».

Η ΕΔΟΦ τάσσεται κατά της «πολυφωνίας» και της «παράλληλης συναρμοδιότητας» διαφόρων φορέων, η οποία, όπως αναφέρει, «δημιουργεί στρεβλή λειτουργία στη δημόσια διοίκηση του Οργανισμού ΕΛΓΟ Δήμητρα» και «παρέχει την ευχέρεια σε άλλες υπηρεσίες και φορείς να αναπτύσσουν εμβόλιμες δράσεις στον τομέα των τροφίμων». Άλλωστε, ο τίτλος της σχετικής ανακοίνωσης της ΕΔΟΦ είναι: «Προφανώς όλα τα ξέρουν χωρίς να τα γνωρίζουν».

Η πρόταση για ενιαίο φορέα ελέγχου και οι καταγγελίες για ατιμωρησία και παράνομη παρακράτηση ανταποδοτικών εισφορών
Η ΕΔΟΦ τάσσεται υπέρ της νομοθετικής μεταρρύθμισης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «αλλά προς την κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν ζητήματα ελέγχου, με ταχύτητα και δυναμισμό, σε όφελος των κτηνοτρόφων, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών». «Για να γίνει αυτό στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων απαιτείται ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου από έναν φορέα», σημειώνει και προσθέτει ότι αντί «να βγουν συμπεράσματα εκ του ελέγχου σε μισή ώρα» για «αυτά που μπορούν να ελεγχθούν», το Υπουργείο παρέδωσε νομοθετική πρόταση ώστε να «τα παραδίδει σε ένα δαιδαλώδες σύστημα που χρονοτριβεί την απάντηση – πόρισμα».

«Επιβάλλονται ποινές σε παραβάτες, που παραμένουν “σκελετοί” δεκαετιών στα συρτάρια του Υπουργείου. Σε αυτές προστίθενται πρόστιμα τα οποία δεν εισπράττονται ποτέ: Μια διαρκής ατιμωρησία που ενθαρρύνει τη συνέχιση της ανομίας», καταγγέλλεται.

«Απαιτούμε την επιστροφή μέρους των χρημάτων “μας” -45 εκατομμύρια ευρώ έχετε εισπράξει, “παρκαρισμένα” στην Τράπεζα της Ελλάδος- προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, ώστε να δύναται να υλοποιήσει τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκε», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΔΟΦ. «Ποιος θα τα διαχειριστεί καλύτερα από εμάς τους ίδιους; Με ποιο δικαίωμα τα παρακρατείτε και μας εμπαίζετε, ενώ είναι από την γέννησή τους ανταποδοτική εισφορά και όχι φόρος;», αναρωτιούνται τα μέλη της ΕΔΟΦ, μέσα από την ανακοίνωση.

«Αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της φέτας, του σημαντικότερου εθνικού εξαγώγιμου προϊόντος, το οποίο συνεχώς φθίνει, όπως και η κτηνοτροφία μας», καταλήγει η ανακοίνωση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Select Fish: Στην ΑΒ Βασιλόπουλος η καινοτόμα Ready-to-Eat τσιπούρα πανέ

Στο τελευταίο στάδιο, εκείνο της εισόδου στην οργανωµένη λιανική, βρίσκεται η επένδυση των 10 εκατ. ευρώ της Select Fish SA Δ. Γεωργόπουλος ΑΕΕ, µε το πρώτο λανσάρισµα καινοτόµου προϊόντος να βρίσκεται ήδη στα ψυγεία των σούπερ µάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.

Η Select Fish έβαλε στα ψυγεία της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος παναρισµένη τσιπούρα ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, σε σκαφάκι. Η πανέ τσιπούρα έχει παναριστεί φρέσκια, µε τριµµένη φρυγανιά και βότανα. Έχει ψηθεί σε φούρνο αντί για τηγάνι και είναι έτοιµη για κατανάλωση, αφού χρειάζεται µόνο ζέσταµα. Πρόκειται για δύο φιλέτα ψαριού από φρέσκια τσιπούρα, 160 γραµµαρίων το καθένα, τα οποία µετέπειτα παναρίστηκαν, ψήθηκαν και προσφέρονται στη συσκευασία των 320 γραµµαρίων.

Το προψηµένο ιχθυηρό ως convenient επιλογή γεύµατος
Η λογική του προψηµένου ψαριού κυριαρχεί στη φιλοσοφία της Select Fish και στα προϊόντα που λανσάρει και θα συνεχίσει να λανσάρει στο άµεσο µέλλον. «Προσπαθούµε να δώσουµε µια υψηλή διατροφική επιλογή µε ψάρι, που αποτελεί τη νούµερο ένα πρωτεΐνη σε θρεπτική αξία, στα νοικοκυριά που αντιλαµβάνονται τη διατροφική αξία, όµως δεν έχουν πρόσβαση στον εύκολο και γρήγορο τρόπο µαγειρέµατος και ψησίµατος του ψαριού. Ταυτόχρονα, µε τη θετική συγκυρία ότι η Ελλάδα είναι σηµαντική παραγωγός χώρα σε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας, δηµιουργούµε την ευκαιρία για πρόσβαση στην πρωτεΐνη ψαριού και σε όσους ανθρώπους δεν έχουν εξοικειωθεί µε το ψάρι, κυρίως παιδιά», εξηγεί στο FOODReporter ο ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της Select Fish, Δηµοσθένης Γεωργόπουλος. «Τους λόγους που κάθε νοικοκυριό αποφεύγει να βάλει το ψάρι στην καθηµερινή του διατροφή και στο τραπέζι του επιθυµούµε να τους εξαλείψουµε», προσθέτει φιλόδοξα ο ίδιος.

Το νέο εργοστάσιο των 2.500 τ.µ. της Select Fish στο Βιοµηχανικό Πάρκο των Άνω Λιοσίων είναι έτοιµο και µπορεί να αναλάβει τον όγκο µεταποίησης, συσκευασίας και τυποποίησης 10.000 τόνων ιχθυηρών προϊόντων ετησίως. Τα καινοτόµα προϊόντα της Select Fish αφορούν τσιπούρα, λαβράκι και σολωµό και η παραγωγή τους θα µοιραστεί µεταξύ της νέας εργοστασιακής µονάδας στα Άνω Λιόσια και του νέου εργοστασίου της εταιρείας στην Τρίπολη, το οποίο θα είναι έτοιµο για εκκίνηση της παραγωγικής του λειτουργίας στα τέλη Μαΐου. Η κατασκευή και ο εξοπλισµός των δύο εγκαταστάσεων κάλυψαν από 5 εκατ. ευρώ έκαστο στη συνολική επένδυση των 10 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2019. Η Select Fish ξεκίνησε τη λειτουργία της αρχικά µε τη συσκευασία και εµπορία ψαριών το 1995, για να ακολουθήσει και η µεταποίηση.

Οι νέες εγκαταστάσεις της υπόσχονται µεγαλύτερους όγκους και τρόπους µεταποίησης στα επόµενα χρόνια. Τα νέα προϊόντα, στα οποία συµπεριλαµβάνεται και ο γύρος σολωµού που πρωτοπαρουσιάστηκε στα Lidl και έκτοτε επανεµφανίζεται συχνά ως κωδικός σε συγκεκριµένες περιστάσεις, ακολουθούν όλα τη λογική του προψηµένου convenient φαγητού και προορίζονται τόσο για το οργανωµένο λιανεµπόριο (retail), όσο και για τη µαζική εστίαση (Ho.Re.Ca.), µε προτεραιότητα τις αγορές του εξωτερικού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Κοντοβερός: Σε πλειστηριασµό ξανά οι εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο

Για δεύτερη φορά µέσα σε λιγότερο από δύο µήνες βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασµό οι εγκαταστάσεις της εταιρείας κατεψυγµένων αλειυµάτων Κοντοβερός (Freskot) στον Ασπρόπυργο. Ο πρώτος πλειστηριασµός διενεργήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όµως µαταιώθηκε λόγω έλλειψης πλειοδοτών, και η διαδικασία θα επαναληφθεί στις 7 Απριλίου µε τους ίδιους όρους και µε την τιµή πρώτης προσφοράς αµετάβλητη στα 7.542.321,51 ευρώ, ποσό που περιλαµβάνει τόσο την αξία του ακινήτου, όσο και την αξία του µηχανολογικού εξοπλισµού του εργοστασίου.. Μάλιστα, αρχικά ο πρώτος πλειστηριασµός επρόκειτο να γίνει µε τιµή πρώτης προσφοράς στα 4.217.545,47 ευρώ, όµως η εταιρεία άσκησε ανακοπή, ζητώντας τη διόρθωση του ποσού αυτού στα 8.278.396,64 ευρώ. Το Μονοµελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν µέρει δεκτή την ανακοπή, ορίζοντας την τιµή πρώτης προσφοράς στα 7.542.321,51 ευρώ.

Σηµειώνεται ότι επισπεύδουσα είναι η Vega IΙI NPL Finance DAC, εκπροσωπούµενη στην Ελλάδα από την Intrum Hellas.

Τι περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας
Ο πλειστηριασµός αφορά σε ενιαίο αγροτεµάχιο µε επιφάνεια 17.760,48 τ.µ., που βρίσκεται εκτός σχεδίου αλλά εντός περιοχής ΕΜ, και είναι άρτιο και οικοδοµήσιµο. Επ’ αυτού, σύµφωνα µε το διάγραµµα κάλυψης, έχει κατασκευαστεί κτίριο µε υπόγειο επιφάνειας 1.030,66 τ.µ., ισόγειο επιφάνειας 3.495,72 τ.µ., στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 313,82 τ.µ., πατάρι επιφάνειας 418,52 τ.µ., Α΄ όροφο επιφάνειας 2.259,47 τ.µ., βάσει οικοδοµικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 104,57 τ.µ., Β΄ όροφο επιφάνειας 535,35 τ.µ., στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 466,88 τ.µ., καθώς και αυθαίρετες κατασκευές στη στέγη επιφάνειας 38,61 τ.µ.. Η ποιότητα κατασκευής του ακινήτου χαρακτηρίζεται ως καλή, η συντήρηση της κρίνεται καλή, ενώ το ακίνητο διαθέτει ψυκτικούς θαλάµους και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισµού.

Τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών
Σηµειώνεται ότι η Κοντοβερός ιδρύθηκε το 1968 και για δεκαετίες µεσουρανούσε στην ελληνική αγορά κατε-ψυγµένων αλιευµάτων, ενώ το 2001 εγκαινίασε το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αντιµετωπίζει οικονοµικά προβλήµατα, µε τον τζίρο της, που πριν από δέκα χρόνια προσέγγιζε τα 50 εκατοµµύρια ευρώ, να συρρικνώνεται σταδιακά φτάνοντας το 2021 τα 3,19 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στα τέλη της ίδιας χρονιάς οι συσσωρευµένες ζηµίες της εταιρείας είχαν ξεπεράσει τα 20 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων σε καθυστέρηση ξεπερνούσε τα 22 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter