Σκλαβενίτης: Πήρε το τελικό ΟΚ για το πρώτο κατάστημα στη Λέσβο παρά τις… γκρίνιες

Το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης έλαβε η Σκλαβενίτης για τη λειτουργία του πρώτου της καταστήματος στο νησί της Λέσβου. Με την απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη χορήγηση άδειας ίδρυσης υπεραγοράς λιανικού εμπορίου της Σκλαβενίτης στη θέση «Καρά Τεπέ», στην εθνικό οδό Μυτιλήνης – Θέρμης. Όπως είχατε διαβάσει στο FOODReporter τον περασμένο μήνα, η εταιρεία είχε εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, η οποία όμως παρέπεμψε για την τελική απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι «το θέμα έχει αναμφίβολα και πολιτικό χαρακτήρα, με κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις». Μετά από την απόφαση αυτή, ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του καταστήματος του Σκλαβενίτη.

Η θέση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου
Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης, το λόγο ζήτησε και πήρε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, ο οποίος εξέφρασε αρνητική γνώμη, εξηγώντας πως το Επιμελητήριο είναι πάντα αρνητικό στην ίδρυση ενός ακόμα πολυκαταστήματος που, όπως είπε, επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία των μικρών μαγαζιών και την τοπική οικονομία.

Ο ίδιος αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα, βάσει της κείμενης νομοθεσιας, να αποτραπεί η ίδρυση του καταστήματος της Σκλαβενίτης και ζήτησε, τουλάχιστον, την πιστή εφαρμογή όλων των διατάξεων που προβλέπει ο νόμος.

Αντίθετη άποψη εξέφρασαν και τα μέλη της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, εκφράζοντας την σταθερή πολιτική τους αντίθεση στη λειτουργία μεγάλων εμπορικών πολυκαταστημάτων στο νησί.

Το προφίλ του νέου καταστήματος
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του καταστήματος δρομολογείται σε κτίριο που βρίσκεται σε ακίνητο ιδιοκτησίας της Σκλαβενίτης στην Εθνική Οδό Μυτιλήνης-Θέρμης, στην περιοχή Καρά Τεπέ, σε οικόπεδο εμβαδού 6.092 τετραγωνικών μέτρων, και θα έχει συνολικό εμβαδό 3.737,5 τ.μ. (1.827,35 τ.μ. ισόγειο, 1.827,35 τ.μ. αποθήκη και λοιποί βοηθητικοί χώροι στο ισόγειο, δώμα 82,8 τ.μ.). Ήδη μάλιστα από πέρυσι η αλυσίδα είχε εξασφαλίσει την προέγκριση απο την Υπηρεσία Δόμησης Μυτιλήνης για την αλλαγή της χρήσης του υφιστάμενου κτιρίου από βιομηχανικό κτίριο σε σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται ότι για τη χορήγηση της άδειας για το νέο κατάστημα είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει η διεύθυνση πολεοδομίας του δήμου Μυτιλήνης, που έκρινε ότι η δραστηριότητα «Υπεραγορά, κατάστημα λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών, αναψυκτήριο, εστιατόριο, παιδότοπος εντός του καταστήματος» επιτρέπεται, ενώ οι χρήσεις «χώροι συνάθροισης κοινού, εστίαση» αποτελούν υποστηρικτικές δραστηριότητες της κύριας χρήσης χονδρεμπορίου και επιτρέπονται μόνο υπό προϋποθέσεις και εφόσον δεν υπερβαίνουν το 30% της συνολικής έκτασης


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

«Μπρα ντε φερ» Σκλαβενίτη – Πέντε ΑΕ στην πόλη της Λάρισας

Ανατροπή ισορροπιών στο οργανωμένο λιανεμπόριο της Λάρισας προκαλεί η διαφαινόμενη εξαγορά των οκτώ καταστημάτων AS Αγορά από την Σκλαβενίτης.

Η τοπική αλυσίδα της Σανίδας – Παπακωνσταντίνου ΙΚΕ αριθμούσε οκτώ καταστήματα το 2022, έξι από τα οποία βρίσκονταν στην πόλη της Λάρισας, ένα στην Αγιά και ένα στον Αμπελώνα. Με τη νέα τάξη πραγμάτων, το μοναδικό σούπερ μάρκετ του Αμπελώνα Λαρίσης περνάει στα χέρια της Σκλαβενίτης.

Η μεγάλη ανατροπή όμως γίνεται στην ίδια την πόλη της Λάρισας, όπου η Σκλαβενίτης διατηρούσε ήδη τέσσερα καταστήματα. Με την απόκτηση της αλυσίδας AS Αγορά, τα καταστήματα της Σκλαβενίτης γίνονται πια δέκα, δηλαδή τα περισσότερα από κάθε άλλη αλυσίδα. Η Πέντε ΑΕ (σούπερ μάρκετ Γαλαξίας) χάνει πλέον τα ηνία στην πόλη της Λάρισας, καθώς έχει εννέα σούπερ μάρκετ στο δυναμικό της, ένα λιγότερο πλέον από τη Σκλαβενίτης. Με τα δέκα σούπερ μάρκετ στην πόλη της Λάρισας, η Σκλαβενίτης αναμφίβολα αποκτά μεγαλύτερη δυναμική και δύναται να αναπτύξει οικονομίες κλίμακας που να εξυπηρετούν την τροφοδοσία όλων της των καταστημάτων, τόσο των ήδη υπαρχόντων, όσο και των νέων. Υπενθυμίζεται ότι στην πόλη της Λάρισας λειτουργεί και ένα κατάστημα χονδρικής The Mart. Η πίεση που προκαλεί στην Πέντε ΑΕ η Σκλαβενίτης συνεχίζεται και στην περιοχή της Αγίας, όπου, μετά την εξαγορά της αλυσίδας AS Αγορά, η Σκλαβενίτης και η Πέντε ΑΕ διατηρούν από ένα σούπερ μάρκετ.

Πώς είναι τοποθετημένοι οι retailers στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας
Στην πόλη της Λάρισας, εκτός των Σκλαβενίτης και Πέντε ΑΕ, λειτουργούν ακόμη έξι σούπερ μάρκετ της Μασούτης και ένα ακόμη Μασούτης Cash and Carry, έξι της αλυσίδας Market In, πέντε της ΑΒ Βασιλόπουλος κι ακόμη, πέντε Discount Markt, τέσσερα My market και δύο Metro Cash & Carry, δύο σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, δύο σούπερ μάρκετ Τσουμάνης και ένα Bazaar Cash & Carry Market. Ας μην ξεχνάμε ότι ο δήμος Λαρισαίων, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Απογραφής 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ, αριθμεί πλέον 164.381 άτομα και αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Πάντως, για το 2022 καμία από τις αλυσίδες δεν είχε προγραμματίσει νέο κατάστημα στην επικράτεια του νομού Λαρίσης και άλλωστε, για ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας, μόνο η αλυσίδα Market In είχε προγραμματίσει πέρσι το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στην πόλη της Καρδίτσας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Diageo Ελλάς: Ισχυρή άνοδος πωλήσεων στη χρήση 2021-22

Ισχυρή άνοδο πωλήσεων παρουσίασε η Diageo Ελλάς κατά την οικονομική χρήση 2021-22, συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρήση 2020-21, παρά τις επιπτώσεις σε άμεσα συσχετιζόμενους κλάδους, όπως της εστίασης και της φιλοξενίας, από τα έκτακτα μέτρα τα οποία ελήφθησαν εντός του 2022 για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη διοίκηση της εταιρείας να σημειώνει στις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις ότι διασφάλισε την διατήρηση της κερδοφορίας της σε ικανοποιητικά επίπεδα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μετρίασης της έκθεσής της σε πιστωτικό κίνδυνο και συνεχίζοντας την εξαιρετική εμπορική συνεργασία με τους πελάτες της.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο 1/7/2021 έως 30/6/2022 η Diageo Ελλάς εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 64,69 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 29,3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020-21 (50 εκατ. ευρώ). Το μικτό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε κέρδος 26,74 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 21,20 εκατ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 3,68 εκατ. ευρώ, έναντι 3,17 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα κέρδη της περιόδου μετά από φόρους ήταν ελαφρώς μειωμένα σε ετήσια βάση, στα 2,24 εκατ. ευρώ, έναντι 2,44 εκατ., λόγω του διπλασιασμού σχεδόν των φόρων εισοδήματος, από τα 730.003 ευρώ στα 1,44 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας κατά την 30ή Ιουνίου 2022 ανέρχονταν σε ποσό 15,.80 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση έναντι 20,78 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, λόγω της προγραμματισμένης μείωσης κεφαλαίου.

Νέος πρόεδρος ο Eddie McShane
Σημειώνεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου εξελέγη το νέο διοικητικό συμβούλιο της Diageo Ελλάς, με πρόεδρο τον Eddie McShane, περιφερειακό οικονομικό διευθυντή Ευρώπης του ομίλου Diageo. Oι Γιώργος Ψωμιάδης και Σωτήρης Γεροδημήτρης διατηρούν τις θέσεις τους ως αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου αντίστοιχα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter