Alfa Pastry: Στο +20% κινείται η ανάπτυξη της εταιρείας το Α’ δίμηνο 2023

Με έντονη διάθεση εξωστρέφειας παρευρέθηκε η Alfa Pastry στην φετινή Αρτόζα 2023, 3 με 6 Μαρτίου 2023, στο Metropolitan Expo. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ήρθαν πολλοί συνεργάτες μας και στοχευμένοι επαγγελματίες» αναφέρει στο FOODReporter η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Alfa Pastry, Κατερίνα Κουκουτάρη.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία πρόσφατα τον περασμένο μήνα, προσέθεσε δύο νέες κατηγορίες προϊόντων στη «φαρέτρα» της: δύο κωδικούς pizza rolls και τρεις κωδικούς στριφτά κουλούρια. «Αν και είναι νωρίς για να κρίνουμε, τα πρώτα δείγματα ανταπόκρισης απέναντι στους νέους κωδικούς είναι θετικά» σχολιάζει η ίδια.

«Το πρώτο δίμηνο 2023 τρέχει με ανάπτυξη για εμάς γύρω στο 20%» επισημαίνει στο FOODReporter η κ. Κουκουτάρη, προσθέτοντας ότι, ενώ το 2022 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον κλάδο της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων, αναμένεται ανάπτυξη. Η ίδια τονίζει ότι η αγορά θα δει εντός του 2023 νέους κωδικούς από την εταιρεία και στο κανάλι HORECA.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Οικογένεια Πορτοκαλίδη: Παρουσίασε τη νέα της σειρά με vegan κωδικούς στην Αρτόζα 2023

Με διάθεση εξωστρέφειας παρουσιάστηκε στην φετινή Αρτόζα η Οικογένεια Πορτοκαλίδη, από τις 3 έως τις 6 Μαρτίου 2023 στο Metropolitan Expo. Σημειώνεται ότι το πρώτο δίμηνο του 2023, δείχνει μία σταθερά ανοδική πορεία στις πωλήσεις της Οικογένειας Πορτοκαλίδη, μαρτυρώντας μία θετική πορεία μέσα στο 2023, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο FOODReporter η Θεοδώρα Καπουσούζη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Marketing της εταιρείας.

Καταναλωτική στροφή προς τα vegan προϊόντα
«Ο κόσμος τείνει να εγκαταλείψει το κρέας. Οι καταναλωτές θέλουν να κάνουν μία εναλλακτική στροφή στις διατροφικές τους συνήθειες και επιπλέον, θέλουν να γνωρίζουν τι βάζουν τώρα πια στον οργανισμό τους. Πρέπει να μάθουμε να εκτιμάμε τον καταναλωτή με εντιμότητα» απαντάει η κ. Καπουσούζη σε ερώτηση σχετική με τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις που παρατηρεί η ίδια στον κλάδο της αρτοποιίας.

Σε συνάρτηση με όλα αυτά, η εταιρεία έκανε το επόμενο βήμα στην αγορά, εντάσσοντας στη «φαρέτρα» της μία νέα σειρά η οποία απαρτίζεται από vegan κωδικούς, με την ιδέα να υπάρχει στα σκαριά από το 2016. «Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο κοινό μία νέα σειρά vegan προϊόντων που έχουν φυτικό τυρί, λουκάνικο από όσπρια και vegan πεϊνιρλί.

Έμφαση στη διατήρηση υψηλής ποιότητας προϊόντων
Σε ερώτηση του FOODReporter σχετικά με πιθανή επέκταση των προϊόντων της εταιρείας και στο κανάλι retail, η κ. Καπουσούζη απαντά ότι δεν είναι προς το παρόν στα πλάνα της εταιρείας, καθώς θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην λεπτομέρεια και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων της, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες των αρτοποιείων, αναψυκτήριων και HORECA.

Σχετικά με το κόστος πρώτων υλών, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Marketing της Οικογένειας Πορτοκαλίδη υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει υψηλές ανατιμήσεις στα προϊόντα, με αποτέλεσμα να προσκομίζεται το κόστος ενέργεθας και πρώτων υλών στις τιμές των καταναλωτών. «Αυτήν την στιγμή επέρχεται ισορροπία. Βέβαια, δεν θα κινηθούμε σε προ ετών επίπεδα, αλλά οφείλουμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες για να βοηθήσουμε και το καταναλωτικό μας κοινό».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

IRI Ελλάδος: Αύξηση στις τιμές ανά τεμάχιο έφερε ο Ιανουάριος του 2023

Έντονη άνοδος ως προς την αξία πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, κατά 6,9%, καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2023 από την IRI Ελλάς, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο Market View που εκείνη εκδίδει.

Η άνοδος αξίας πωλήσεων σε απόλυτη τιμή άγγιξε τα 42 εκατ. ευρώ, τα οποία κατανεμήθηκαν ανάλογα μεταξύ προϊόντων γραμμωτού κώδικα και σταθερής συσκευασίας, από τη μία και επί ζυγίω προϊόντων, από την άλλη: Στα 652 εκατ. ευρώ έφθασε ο συνολικός τζίρος του Ιανουαρίου 2023, έναντι 610 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022. Στα 154 εκατ. ευρώ, έναντι 145 εκατ. ευρώ πέρσι, βρέθηκαν τα επί ζυγίω προϊόντα, μια ανάσα από το μισό δισ. ευρώ, δηλαδή στα 498 εκατ. ευρώ, έναντι 465 εκατ. ευρώ το 2022, βρέθηκαν τα προϊόντα σταθερού γραμμωτού κώδικα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Φώσκολος, Senior Consultant της IRI Ελλάδος, «τον Ιανουάριο του 2022 είχαμε τις έντονες χιονοπτώσεις που είχαν οδηγήσει, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, σε μειωμένες αγορές για κάποιες ημέρες».

Αυτές ακριβώς οι συνθήκες είναι που, σύμφωνα και με τον κ. Φώσκολο, «συγκράτησαν» και την πτώση πωλήσεων σε απόλυτη τιμή τεμαχίων στην κατηγορία του φαγητού στα σούπερ μάρκετ, η οποία για τον πρώτο μήνα του 2023, έφτασε το 2,9%. ενώ τον Ιανουάριο του 2022 βρισκόταν στο 0,3%.

Μείωση όγκων πωλήσεων
Οι αντικειμενικοί λόγοι της μείωσης όγκου πωλήσεων σχετίζονται και με την αύξηση της αξίας ανά τεμάχιο, η οποία τον Ιανουάριο του 2023 έφθασε για όλα τα αγαθά ταχείας κυκλοφορίας (FMCGs) στο 9,8%. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7% σε αξία, αλλά μειώθηκαν κατά 2,5% σε όγκο πωλήσεων, συγκριτικά με τον περσινό Ιανουάριο. Μέσα σε όλους τους μεταπανδημικούς μήνες, από τον Μάιο του 2021 και μετά, έχουμε δει τους όγκους πωλήσεων να μειώνονται άλλες εννέα φορές σε μηνιαία βάση, με κορυφαία μείωση όγκου πωλήσεων να παραμένει εκείνη του Απριλίου του 2022 (-9,8%). Ωστόσο, η μείωση όγκου πωλήσεων του Ιανουαρίου 2023 για το σύνολο των FMCGs είναι η κορυφαία του τελευταίου εξαμήνου και εν πολλοίς οφείλεται στην εξάντληση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και στο γεγονός ότι η νέα χρονιά έφερε νέες αυξήσεις στα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, που έφτασε το 9,8%. Ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης της τιμής ανά συσκευασία έφτασε το 8,9% τον Ιανουάριο του 2023 μόνο για τις κατηγορίες τροφίμων FMCG.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα ήταν τα μόνα που δεν αύξησαν τη συνολική αξία πωλήσεών τους τον Ιανουάριο του 2023, εμφανίζοντας πτώση κατά 1%. Η αξία πωλήσεων αυξήθηκε περισσότερο από όλες τις κατηγορίες στα γαλακτοκομικά, κατά 9,8%, σε ό,τι αφορά τα καταναλωτά αγαθά τροφίμων, ενώ τα είδη προσωπικής υγιεινής πρώτευσαν, κατά 15,3% στο σύνολο των FMCGs.

Τα κατεψυγμένα προϊόντα συνεπακόλουθα εμφάνισαν και τη μεγαλύτερη πτώση ως προς τον συνολικό όγκο πωλήσεών τους τον Ιανουάριο του 2023, κατά 8,2%, ακολούθησαν τα γαλακτοκομικά (-6,7%), παρά την τεράστια άνοδο σε αξία, κάτι που δείχνει και τη ραγδαία ανοδική πορεία της τιμής ανά τεμάχιο στην κατηγορία και τρίτα ακολούθησαν, με πτώση κατά 5,6%, τα μαγειρικά βοηθήματα, συστατικά και καρυκεύματα. Σημειώνεται ότι οι τάσεις παραμένουν ίδιες ως προς τις τάσεις μείωσης όγκου κατά σειρά, συγκριτικά με το πλήρες δωδεκάμηνο του 2022.

Από τα επί ζυγίω προϊόντα, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα διατήρησαν τη μερίδα του λέοντος σε αξία πωλήσεων τον Ιανουάριο του 2023, με ποσοστό 30,4%. Ως προς την επιμέρους αξία τους, τα συγκεκριμένα προϊόντα σημείωσαν αύξηση κατά 12,5%, ενώ είχαν δει άλλη μια αύξηση, κατά 12,4%, στο δωδεκάμηνο του 2022. Στο 22,5% βρίσκονταν, αντίστοιχα, τα επί ζυγίω φρούτα και λαχανικά, εμφανίζοντας όμως μείωση αξίας κατά 1,8% συγκριτικά με τον περσινό Ιανουάριο. Η άλλη κατηγορία επί ζυγίω προϊόντων που εμφάνισε μείωση αξίας πωλήσεων τον Ιανουάριο του 2023 ήταν τα ψάρια, κατά 8,3%, τα οποία αντιπροσώπευαν το 4,9% των συνολικών επί ζυγίω πωλήσεων και είχαν εμφανίσει ξανά μείωση αξίας, κατά 7,7%, στο σύνολο του 2022.

Τα ρεκόρ των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας
Σύμφωνα με την έκθεση Market View του Ιανουαρίου 2023 από την IRI Ελλάδος, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εμφανίζουν μια αρκετά μεγάλη διείσδυση σε μερίδιο πωλήσεων στη συνολική αγορά των προϊόντων FMCG από τα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για ποσοστό ύψους 17,7%, το οποίο αν διατηρηθεί καθ’ όλο το 2023, θα αποτελέσει την τρίτη καλύτερη επίδοση για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στη δεκαετία, μετά το 19% του 2014 και το 18% του 2015. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, άλλωστε, έτρεξαν με ρυθμούς ανάπτυξης 21,3% το φετινό Ιανουάριο, δηλαδή με πενταπλάσιους ρυθμούς αύξησης πωλήσεων σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα FMCG. Εξάλλου, ο κ. Φώσκολος σημείωσε ότι οι εκλογές, οι οποίες νομοτελειακά θα διεξαχθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς, «παραδοσιακά “διαταράσσουν” την καταναλωτική και αγοραστική συμπεριφορά και συνεπώς, γίνεται δυσκολότερη η άσκηση πρόβλεψης της πορείας του 2023».

Οι προωθητικές ενέργειες σε προϊόντα του κλάδου τροφίμου και ποτού στα σούπερ μάρκετ κάλυψαν το 24,1% της συνολικής γκάμας προσφερόμενων προϊόντων τον Ιανουάριο του 2023, ξεπερνώντας το 2022 και βαδίζοντας μέσα στην τρέχουσα χρονιά προς το… σπάσιμο του ρεκόρ του 2021, στο οποίο βρισκόταν σε προσφορά το 24,7% των συνολικών προϊόντων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter