Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ: Έρχεται μείωση κερδοφορίας το 2023, λόγω αυξημένου κόστους πρώτων υλών

Άνοδο αξίας πωλήσεων κατέγραψε το 2022 η Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού, Στέλιος Κανάκης, μιλώντας στο FOODReporter, παραδέχτηκε ότι τον απασχόλησε πάρα πολύ μέσα στην προηγούμενη χρονιά το ζήτημα της αύξησης της τιμής των πρώτων υλών και των αντίστοιχων ανατιμήσεων στις οποίες ήταν αναγκασμένη και η εταιρεία του να προβεί: «Προχωρήσαμε σε συγκράτηση των ανατιμήσεων των δικών μας προϊόντων, σε σχέση με τις αυξήσεις τιμών που δεχτήκαμε. Συνεπώς, παρ’ όλο που θα εμφανίζουμε μεγάλους τζίρους και το 2023, επειδή δεν μετακυλίουμε όλη την αύξηση στους πελάτες μας, η κερδοφορία μας θα είναι λίγο χαμηλότερη συγκριτικά με το 2022. Η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλες αυξήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κανάκης. Η αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες που δέχτηκε η Κανάκης για το 2022 φαίνεται να ξεπέρασε το 30%.

Οι σταθερές συνεργασίες, η διανομή και η «κουλτούρα ποιότητος»
Η Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ παρουσίασε στην Αρτόζα 2023 νέα προϊόντα και σύγχρονες διατροφικές λύσεις, που ευθυγραμμίζονται με τις παγκόσμιες τάσεις και τη σχετική ζήτηση, πάντα με επικέντρωση σε ζαχαροπλαστική, αρτοποιία και παγωτό. «Φέρνουμε νέα προϊόντα, αλλά, κατά γενική ομολογία, επιλέγουμε σταθερές συνεργασίες. Στο παγωτό, έχουμε επιλέξει συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Fabbri, η οποία ξεκίνησε από το 1993. Δεν αλλάζουμε συχνά συνεργάτες, αλλά για να τους επιλέξουμε κάνουμε μια πολύ αυστηρή επιλογή: Ποιότητα, ήθος και εγγύηση λόγων και έργων». Η Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ διατηρεί 2.720 απευθείας συνεργασίες με επαγγελματίες πελάτες και πάνω από 4.000 συνεργάτες, μέσω 85 διανομέων, με τους οποίους η εταιρεία συνεργάζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η εταιρεία διατηρεί υποκατάστημα και δικές της αποθήκες στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Η «κουλτούρα ποιότητος» είναι μία από τις αδιαπραγμάτευτες σταθερές της επιχείρησης, κάτι που της εξασφαλίζει «αρμονικές συνεργασίες με συνεργάτες για πολλά χρόνια».

Επίσης, ένα σημαντικό μέρος του τζίρου της Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ, γύρω στο 12%, αφορά εξαγωγές, προς πέντε χώρες: Κύπρο, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο και Μαυροβούνιο, τις οποίες η εταιρεία επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Christou Dried Nuts: Επένδυση 7 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο παραγωγής ξηρών καρπών

Επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ για νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας ξηρών καρπών έχει θέσει σε εφαρμογή η SP. Christou ΑΕΒΕ. Η επένδυση πραγματοποιείται στη Βιομηχανική Περιοχή Μαρκοπούλου Μεσογαίας και έχει ξεκινήσει εδώ και έναν περίπου μήνα. Για την ολοκλήρωσή της θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ίδια κεφάλαια, όπως δήλωσε στο FOODReporter ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αναστάσιος Χρήστου. Πρόκειται για στεγασμένες εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 5.500 τ.μ. σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας επτά στρεμμάτων. Την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση των γραφείων από τα Καλύβια Θορικού στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας.

«Η καινοτομία την οποία εφαρμόσαμε από το 2021 στην αγορά των ξηρών καρπών είναι η συμπερίληψη και οσπρίων στο συνολικό μπουκέτο ξηρών καρπών, κάτι που αποτελεί τάση και εμφανίζει πολύ μεγάλη αύξηση ενδιαφέροντος και κατανάλωσης: Φασόλια μαυρομάτικα, φακές, φασόλια γίγαντες, ακόμη και ρύζι», υπογράμμισε ο κ. Χρήστου. Η εταιρεία διατηρεί παγιωμένες συνεργασίες τύπου B2B μεγάλης κλίμακας, οι οποίες επιτυγχάνονται μέσω συνεργειών με μεγάλα κέντρα συσκευασίας και τυποποίησης.

Με την ολοκλήρωση της υπό κατασκευή επένδυσης, ο βαθμός καθετοποίησης θα αυξηθεί σημαντικά. Μέσα στις επόμενες κινήσεις βρίσκεται η διερεύνηση της συνεργασίας με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για επώνυμο προϊόν με ετικέτα «Christou dried nuts». Το νέο εργοστάσιο θα επιτρέψει τη συνεπακόλουθη αύξηση του όγκου παραγωγής. Ο συνολικός κύκλος εργασιών της SP. Christou ΑΕΒΕ για το 2022 έκλεισε στα ίδια περίπου οικονομικά επίπεδα με το 2021. Τονέο εργοστάσιο αποτελεί την ελπίδα της εταιρείας για αύξηση των πωλήσεων. Έχει ήδη προγραμματιστεί ο σχεδιασμός μικρών συσκευασιών για σημεία εστίασης και ξενοδοχεία, από 30ml έως 50ml, αλλά και συσκευασίες 120ml και 250ml, που προορίζονται για διάθεση στην οργανωμένη λιανική.

Η αλλαγή στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού
«Έχουμε παρατηρήσει μια μεγάλη αλλαγή στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού στην αγορά: Κατά μεγάλη πλειοψηφία, ο κόσμος προτιμά τον συσκευασμένο ξηρό καρπό. Η αγορά έχει βαλτώσει στο κομμάτι των παραγγελιών, με τάση προς τις συχνότερες, περισσότερες της μίας ακόμη και μέσα στην ίδια εβδομάδα, αλλά περισσότερο κατακερματισμένες παραγγελίες: Λιγότερος χύμα ξηρός καρπός, λιγότερες ποσότητες ανά καρπό σε κάθε παραγγελία, αλλά μεγαλύτερο εύρος κωδικών σε καθεμιά», επεσήμανε ο κ. Χρήστου, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια με το αεροστεγές κλείσιμο μιας μικρότερης συσκευασίας και απομακρύνεται από τη λογική του να προμηθευτεί χύμα ξηρό καρπό». Ο διευθύνων σύμβουλος της SP. Christou ΑΕΒΕ δείχνει να έχει διαβλέψει την αλλαγή συμπεριφοράς του καταναλωτικού κοινού: «Τα ξηροκαρπάδικα μένουν σε τοπικές γειτονιές και μόνο, δεν θα αλλάξει κάποιος γειτονιά για να αγοράσει χύμα ποιοτικό ξηρό καρπό. Θα εμπιστευτεί τα σούπερ μάρκετ, που έχουν πια μια σχετική ποικιλία και εκεί γίνεται και ο μεγάλος τζίρος».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Bakehellas: Άνοιγμα σε τοπικά ζαχαροπλαστεία με δύο προσλήψεις στοχευμένων πωλητών

Το σύνθημα της εκκίνησης του σχεδίου για αναζήτηση B2B συνεργασιών της Bakehellas με μικρά αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία δόθηκε στην Αρτόζα 2023. Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας, Θάνος Λούσης, στο FOODReporter, η Bakehellas προτίθεται να πραγματοποιήσει στρατηγική δυναμική επένδυση στον τομέα σε χρήμα και σε χρόνο (με το περιθώριο αξιολόγησης της επιχειρηματικής ενέργειας να ορίζεται σε περισσότερο από ένα έτος), ώστε να επιτύχει τέτοιου είδους συνεργασίες, στις οποίες εστιάζει και στην Αρτόζα 2023.

Για τον συγκεκριμένο σκοπό, η εταιρεία προσέλαβε δύο πωλητές, στα καθήκοντα των οποίων θα προβλέπεται να ασχοληθούν αποκλειστικά και στοχευμένα με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Τα προϊόντα που στοχεύει να παρέχει η Bakehellas αφορούν non-branded προϊόντα σε επαγγελματικές συσκευασίες.

Η επικέντρωση αφορά ντόνατ, κρουασάν και τάρτες, μιας και, όπως είχε γράψει πρώτο το FOODReporter, η εταιρεία έχει φέρει στην Ελλάδα πέντε διαφορετικές γλυκές τάρτες που κυρίως προορίζονται για καφέ, αναψυκτήρια και αρτοζαχαροπλαστεία, στη λογική «Thaw & Serve», σε συνεργασία με τη La Lorraine Bakery Group, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο το κωδικολόγιο της Bakehellas σε τάρτες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter