Moët Hennessy: Ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα

Θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα ίδρυσε πρόσφατα η Moët Hennessy SAS, με την επωνυμία Moët Hennessy Hellas. Η νεοσυσταθείσα εταιρεία, με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 250.000 ευρώ, που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τη μητρική εταιρεία, και σκοπός της είναι «η παροχή υπηρεσιών μάρκετινγκ και η παροχή υπηρεσιών έρευνας αγοράς προς συνδεδεμένες εταιρείες στην αλλοδαπή».

To διοικητικό συμβούλιο της Moët Hennessy Hellas αποτελείται από τα εξής πρόσωπα:

  • Διευθύνων σύμβουλος της Moët Hennessy Hellas αναλαμβάνει ο Cristiano Talassi, Area Manager Southern Europe της Moët Hennessy – LVMH.
  • Πρόεδρος του ΔΣ της νεοσύστατης εταιρείας είναι ο Olivier Pelletant, οικονομικός διευθυντής της Moët Hennessy Europe Middle East Africa.
  • Αντιπρόεδρος του ΔΣ είναι η Anne-Claire Delamarre, Managing Director Central & Eastern Europe της Moët Hennessy.

Υπενθυμίζεται ότι η Moët Hennessy αποτελεί τον βραχίονα του ομίλου γαλλικού LVMH που δραστηριοποιείται στο κρασί και στα οινοπνευματώδη ποτά, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της μάρκες μεταξύ των οποίων οι Dom Pérignon, Chandon, Veuve Clicquot, Belvedere, Krug και Hennessy.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Gulfood 2023: Το πορτοφόλι, το ξενοδοχείο, το εστιατόριο και το ράφι της Μέσης Ανατολής στο στόχαστρο όλων των εταιρειών τροφίμων

Η αγορά τροφίμων της Μέσης Ανατολής είναι μια αγορά που ενδιαφέρει πολύ τις ελληνικές εταιρείες. Η Μέση Ανατολή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πιο συγκεκριμένα, αποτελούν αγορά που μπορεί και οικονομικά να υποστηρίξει, αφενός τις ανατιμήσεις που επέφεραν η πληθωριστική και η εφοδιαστική κρίση, παρέα με την αύξηση κόστους των πρώτων υλών, αφετέρου την αύξηση κόστους που προκαλεί η αναψηλάφιση ενός προϊόντος, με στόχο τη διαφοροποίηση έναντι του ανταγωνισμού. Αυτό ακριβώς προσφέρει η Gulfood κάθε χρόνο. Φέτος η έκθεση στο Dubai World Trade Centre ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά.

Πιστοποιήσεις και συνεργασίες Ho.Re.Ca.
Ένα από τα πράγματα που απαιτείται να έχουν φροντίσει οι εταιρείες τροφίμων κάθε φορά που βγαίνουν με εξωστρέφεια σε μια αγορά εκτός Ευρώπης είναι η πιστοποίηση. Το κρέας που προσφέρεται σε μουσουλμανικές χώρες πρέπει να είναι Halal, όπως και αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν επεξεργασμένες ουσίες. Αντίστοιχα, για τους εβραίους είναι απαιτητή η πιστοποίηση Kosher για τη μη ανάμιξη κρεάτων και παραγώγων ζωϊκής προέλευσης. Ειδικά για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαιτείται και το Emirates Quality Mark, το οποίο εξασφαλίζει την αυθεντικότητα των συστατικών και την πιστοποίηση γεωγραφικής προέλευσης κάθε προϊόντος και των πρώτων υλών του.

Οι πολύ σπουδαίες συνεργασίες που διαχρονικά έχουν αναπτύξει οι ελληνικές εταιρείες στη Μέση Ανατολή αφορούν κατά βάση σημεία Ho.Re.Ca. Ειδικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η εστίαση είναι πολύ ανεβασμένη, επειδή τα ξενοδοχεία και οι χώροι εστίασης ολοένα και πληθύνονται, με αντίστοιχη ανάγκη παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων. Ο τζίρος στην εστίαση της Μέσης Ανατολής είναι όλο και μεγαλύτερος, όσο ανεβαίνει ο πληθυσμός της χώρας από μη ντόπιους που κατευθύνονται εκεί λόγω δουλειάς και όσο τα εισοδήματα των πελατών μπορούν να υποστηρίξουν τις τιμές.

Το έντονο ενδιαφέρον των Ιορδανών και η προοπτική του οργανωμένου λιανεμπορίου
Όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο και στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής, τόσο αυτές ανταγωνίζονται τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μιλάμε για τη μεγάλή άνοδο ενδιαφέροντος της Ιορδανίας, τόσο σε μεμονωμένες περιπτώσεις B2B εισαγωγικών συνεργασιών, όσο και στην τοποθέτηση στα ράφια των σούπερ μάρκετ του οργανωμένου λιανεμπορίου.
Ο άλλος δρόμος, άλλωστε, για τα προϊόντα που εκτέθηκαν στην Gulfood 2023 είναι πράγματι το οργανωμένο λιανεμπόριο. Οι αγοραστές των σούπερ μάρκετ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φαίνεται ότι αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δύσκολοι προς τις εταιρείες με τις οποίες δεν έχουν ακόμα δομημένη συνεργασία, αλλά, όπως είπε στο FOODReporter ελληνική πηγή με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των εκθέσεων και των εξαγωγών «πρέπει πρώτα να εξετάσει κανείς το ενδιαφέρον του προϊόντος του στην κάθε αγορά που επιθυμεί να μπει και μετά να μιλήσει για υπεροψία των buyers».
Πράγματι, τα καταναλωτικά κοινά των χωρών της Μέσης Ανατολής ενδιαφέρονται περισσότερο για γαλακτοκομικά προϊόντα και για προϊόντα με βάση τη ζάχαρη, αλλά και για προϊόντα με πολλές και διαφορετικές φρουτένιες γεύσεις.

Η ευρωπαϊκή τάση των υγιεινών προϊόντων δεν φαίνεται τόσο έντονη στις συγκεκριμένες χώρες. Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα εμφανίζεται για τα προϊόντα που οι καταναλωτές και κατ’ επέκταση, οι αγοραστές της οργανωμένης λιανικής δεν τα γνωρίζουν στην ίδια μορφή και σε ίδια χαρακτηριστικά στις δικές τους χώρες: Βοδινό κρέας, πουλερικά, ρύζι, αλλαντικά. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι εταιρείες από όλες τις χώρες «έπαιξαν το χαρτί» της γευστικής δοκιμής. Πάντως, οι αγοραστές από τα σούπερ μάρκετ της Ιορδανίας, οι οποίοι, όπως έμαθε το FOODReporter, βρίσκονται μόλις στο δεύτερο χρόνο της εξωστρέφειάς τους και του «ανοίγματος» των επιχειρήσεων όπου εργάζονται σε διαφορετικά ευρωπαϊκά προϊόντα, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων, όπως μετέφερε η ελληνική εμπειρία. Οι αγοραστές της ηγέτιδας αλυσίδας σούπερ μάρκετ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή των Lulu Supermarket, βρέθηκαν επίσης παντού, αλλά θα χρειαστεί οι εν δυνάμει εξαγωγείς να τους «ξανασυναντήσουν διαδικτυακά», αλλά και από κοντά αρκετές ακόμη φορές, ώστε να τους πείσουν για μια συμφωνία. Ειδικά για το Ντουμπάι η προσφορά και ο ανταγωνισμός για τη θέση ενός προϊόντος στο ράφι είναι υπερβολικά μεγάλος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Flair Syrups: Πώς θα «ανοίξει την πόρτα» των σημείων Ho.Re.Ca. σε Μέση Ανατολή και Ελλάδα

Τις συνεργασίες εξαγωγών με αποκλειστικό διανομέα ήρθε για να επεκτείνει η Flair Syrups στο Ντουμπάι . Οι ήδη υπάρχουσες και καθιερωμένες αφορούν στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στο Ιράκ, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Υπάρχουν ακόμη spot sales σε Ομάν, Κατάρ και Κουβέιτ, τα οποία συζητείται να προαχθούν κι εκείνα σε αποκλειστική διανομή. Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι μια εταιρεία διανομής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην περίπτωση της οποίας βρισκόμαστε στο στάδιο αναμονής ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Η Πάξμαν ΕΠΕ, παραγωγός των προϊόντων της οικογένειας Flair, έρχεται στην Gulfood εδώ και οκτώ χρόνια, με το brand Flair Syrups και παράλληλα, δίνει το «παρών» και κάθε Νοέμβριο στην Gulfood Manufacturing, ως παραγωγός πρώτων υλών για τη βιομηχανία των αναψυκτικών (Paxman, Ingredients and Solutions for Beverages). Πρόκειται για τα βιομηχανικά προϊόντα της εταιρείας που καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες της βιομηχανίας ποτών και αναψυκτικών. Η Paxman συνεργάζεται με τα τμήματα έρευνας και τεχνολογίας (Research and Development, R&D) των πελατών της και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις από το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης ενός προϊόντος μέχρι το λανσάρισμα του στην αγορά. Ακολουθεί τις απαραίτητες διαδικασίες που αποσκοπούν στο συνταίριασμα της γεύσης, των αρωμάτων, των γλυκαντικών ουσιών και των απαραίτητων προσθέτων συνολικά, που θα αποδώσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αναζητεί ο πελάτης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι θα παραχθεί ασφαλές τρόφιμο, απολύτως συμβατό με το νομικό πλαίσιο της αγοράς στην οποία θα τοποθετηθεί.

Οι σκέψεις για «πάντρεμα» με παραπλήσια προϊόντα άλλων εταιρειών
Η αγορά της Μέσης Ανατολής ενδιαφέρει πολύ τη Flair Syrups, όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Paxman, Χρήστος Γιαρλέλης, στο FOODReporter: Η κατανάλωση αρωματισμένων ποτών και ροφημάτων είναι ευρύτατη λόγω των περιορισμών της αντίστοιχης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Οι πωλήσεις των Flair Syrups στην ελληνική αγορά είναι σχετικά χαμηλές και το βάρος έχει δοθεί στις εξαγωγές, με τη μεγαλύτερη αγορά να είναι η Σαουδική Αραβία. Στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. «Πουλάμε και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, αλλά εκεί δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες καταναλώσεις, όσο στον αραβικό κόσμο. Εξετάζουμε και την αγορά του καφέ στην Ελλάδα, με συμπληρωματικό το σιρόπι και ανάλογα, την αγορά του αλκοόλ στη χώρα», δηλώνει ο κ. Γιαρλέλης, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν αρκετές εν εξελίξει συζητήσεις για να «πάντρεμα» των προσφερόμενων προϊόντων με άλλες εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, εταιρείες διανομής καφέ η εταιρίες διανομής αλκοοολούχων ποτών.

Η σειρά Flair Syrups πωλείται σε χονδρέμπορους και προμηθευτές σημείων Ho.Re.Ca. για την παρασκευή ροφημάτων, αφεψημάτων και αλκοολούχων ή μη κοκτέιλ (cocktals & mocktails). Στις χώρες του εξωτερικού, η Flair Syrups επιλέγει τη λύση του τοπικού διανομέα. Η Flair Syrups παρέχει branded προϊόντα, αλλά και λύσεις ιδιωτικής ετικέτας, απευθείας για τοπικούς εμπόρους και διανομείς ή αλυσίδες καφέ και εστιατορίων. Για την ώρα, η Flair Syrups δεν σκέφτεται το ράφι του σούπερ μάρκετ, μιας και τα προϊόντα που προσφέρει έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς Ho.Re.Ca.

Η Flair Syrups παρέχει και τη λύση σιροπιών χωρίς ζάχαρη, με άλλα γλυκαντικά, ακόμη και στην σειρά προϊόντων για παρασκευή παγωμένου τσαγιού (ice tea): Flair Tea Syrups.
Προσφέρει ακόμη πουρέδες φρούτων (Flair Fruit Purees), ως προτεινόμενα συστατικά για cocktails ή mocktails, οι οποίοι περιέχουν έως 50% πουρέ φρούτου. «Ο στόχος μας είναι να βρούμε συνεργάτη σε κάθε χώρα, που να είναι εδραιωμένος στο χώρο της Ho.Re.Ca., μέσω της διανομής ποιοτικών προϊόντων», υποστηρίζει ο κ. Γιαρλέλης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter