ΑΒ Βασιλόπουλος: Πώς κερδίζει από τις συνέργειες με τα «αδέλφια» της στην Ahold Delhaize

Αρκετές αναφορές στην ΑΒ Βασιλόπουλος περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του ομίλου Ahold Delhaize για το έτος 2022, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Την πρώτη από αυτές την κάνει ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Ahοld Delhaize, Frans Muller, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα πιστότητας AB Plus ως υπόδειγμα για το πώς οι επιμέρους θυγατρικές του ομίλου μπορούν να επωφεληθούν η μία από την τεχνογνωσία της άλλης, υλοποιώντας επιτυχημένες πρακτικές που λειτούργησαν σε άλλες χώρες.

Όπως σημειώνει ο Frans Muller, το συγκεκριμένο πρόγραμμα πιστότητας υλοποιήθηκε αρχικά στην Delhaize Belgium με την επωνυμία SuperPlus, προτού υιοθετηθεί στην Ελλάδα. «Οι ψηφιακές ομάδες και οι ομάδες τεχνολογίας μας προσάρμοσαν τις περισσότερες λειτουργίες του SuperPlus στο ΑΒ Plus, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογία και γνώση, και προσέθεσαν ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Από το λανσάρισμά του τον Σεπτέμβριο του 2022, το πρόγραμμα έχει γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα δημοφιλές. Μέσα στις πρώτες εβδομάδες, η εφαρμογή του ΑΒ ήταν μεταξύ των κορυφαίων trending εφαρμογών στην Ελλάδα, με 180000 νέες εγγραφές χρηστών και 280.000 ενεργούς χρήστες τον Δεκέμβριο του 2022», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Κοινή στρατηγική
Όμως η συνεργασία της ΑΒ Βασιλόπουλος με άλλες αλυσίδες του ομίλου Ahold Delhaize δε σταματά εκεί. Η ΑΒ, μαζί με την Delhaize Serbia και την Mega Image, και σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ομάδα ΙΤ του ομίλου, ανέπτυξαν πέρυσι ένα σύστημα αναπλήρωσης των αποθεμάτων στα καταστήματα, μέσω ενός αλγορίθμου που προβλέπει τις ανάγκες του κάθε καταστήματος με βάση τις πωλήσεις, στέλνοντας αυτόματα τις αντίστοιχε παραγγελίες στα κέντρα διανομής. Το σύστημα έχει ήδη υλοποιηθεί με επιτυχία σε 1.700 καταστήματα.

Επιπλέον, η ΑΒ, η Mega Image, η Albert και η Delhaize Serbia ξεκίνησαν πέρυσι μία κοινή στρατηγική που θα τις βοηθήσει να ενισχυθούν μαζί, να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να θέσουν τις βάσεις για μελλοντικές επιτυχίες. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση: «Μαζί έχουν καθορίσει μια σειρά από φιλοδοξίες. Συμφώνησαν να επικεντρωθούν στην επικράτησή τους σε κάθε αγορά, ενισχύοντας την πρόταση του brand τους και επιταχύνοντας την ανάπτυξη των πωλήσεων. Θα προβούν σε ενέργειες σε ολόκληρη την περιοχή για να ενισχύσουν το λειτουργικό τους μοντέλο και να πετύχουν εξοικονόμηση πόρων ώστε να αντισταθμίσουν το πληθωριστικό κόστος. Η τρίτη κοινή φιλοδοξία είναι η ενδυνάμωση των ανθρώπων σε όλες τις περιφέρειες και η δημιουργία συνεργατικών, καινοτόμων και ευέλικτων οργανισμών. Και τέλος, θα συνεργαστούν για τη δημιουργία μελλοντικών πολυκαναλικών επιχειρήσεων λιανεμπορίου τροφίμων που θα βασίζονται σε δεδομένα και θα έχουν κερδοφόρα οικοσυστήματα εμπειρίας πελατών. Κατά τη διάρκεια του 2022, κατάφεραν ήδη να εναρμονίσουν περισσότερα από 700 προϊόντα δικής τους επωνυμίας μέσω κοινής ανάπτυξης και προμήθειας προϊόντων».

Τι φόρους πλήρωσε στην Ελλάδα
Στην ετήσια έκθεσή της η Ahold Delhaize αποκαλύπτει εξάλλου τι φόρους πλήρωσε το 2022 στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, μεταξυ των οποίων και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε σε φόρους ο όμιλος το 2022, πάνω από τα μισά (3,3 δισ.) αφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Ολλανδία οι φόροι έφτασαν τα 1,35 δισ. και στο Βέλγιο τα 735 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, οι συνολικοί φόροι που καταβλήθηκαν το 2022 έφτασαν τα 176 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. αφορούν στη φορολογία εισοδήματος. Σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με την αντίστοιχη περσινή έκθεση της Αhold Delhaize, οι συνολικοί φόροι που πλήρωσε στην Ελλάδα μειώθηκαν αισθητά (από τα195 εκατ. στα 176 εκατ. ευρώ), ενώ αντίθετα ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε από τα 10 εκατ. στα 12 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Premier Capital Ελλάς: 81 εκατ. ευρώ τζίρος το 2022, το κλιμακωτό πλάνο για 51 καταστήματα McDonald’s στο τέλος του 2027

Στα 81 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις των 28 καταστημάτων McDonald’s το 2022, για την Premier Capital Ελλάς, όπως ανακοίνωσε η Σιμόνα Μαντσινέλι, Managing Director της εταιρείας, στο περιθώριο των εγκαινίων του 29ου καταστήματος McDonald’s στη χώρα μας, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πέριξ της Ακροπόλεως. Κερδοφόρα αναδείχθηκαν και τα 28 καταστήματα της αλυσίδας.

Ο παραπάνω αριθμός καταδεικνύει τεράστια αύξηση μεγεθών για την εταιρεία, κατά 55,86%, αν συγκριθεί με το σύνολο πωλήσεων των 51,97 εκατ. ευρώ του 2021, όταν λειτουργούσαν στην Ελλάδα συνολικά 26 καταστήματα McDonald’s. «Ο στόχος μας είναι να ανοίγουμε τέσσερα με πέντε νέα καταστήματα κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία», δήλωσε στο FOODReporter η κυρία Μαντσινέλι.

Τα νέα καταστήματα του 2023
Η αρχή έγινε με το 29ο κατάστημα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου χθες Τετάρτη 1 Μαρτίου και κοντά στο ορθόδοξο Πάσχα αναμένεται να κάνει εγκαίνια και το τριακοστό κατάστημα του δικτύου, στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισού και Πέτρου Ράλλη, περίπου απέναντι από το εμπορικό κέντρο River West. Το συγκεκριμένο κατάστημα θα διαθέτει και drive-thru υπηρεσίες McDrive. Το πλάνο για το 2023 θα συνεχιστεί με κατάστημα στο Χαϊδάρι, το οποίο βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αδειοδότησης.

Το τέταρτο κατάστημα McDonald’s στην Ελλάδα για φέτος κρατείται ακόμη μυστικό, με σκέψεις για να βρίσκεται εκτός Αττικής. «Εξετάζουμε η επέκτασή μας σε πόλεις εκτός Αττικής να γίνει περισσότερο ορατή από το 2024. Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και ως πόλεις-στόχοι έπονται η Πάτρα, τα Ιωάννινα και η Αλεξανδρούπολη», δήλωσε στο FOODReporter η κυρία Μαντσινέλι. Ο στόχος είναι το 2017 το ελληνικό δίκτυο McDonald’s να αριθμεί 51 καταστήματα.

Η πολιτική μηδενικών αποβλήτων και η προσέγγιση του κοινού της γενιάς Z
Στο κατάστημα της Ακρόπολης, η Premier Capital Ελλάς εφαρμόζει το zero waste πρωτόκολλο της Polygreen, δίχως απώλεια αποβλήτων. Ακόμη και οι μεικτές ύλες πρόκειται να μετατραπούν σε ενέργεια. Το 2022 η εταιρεία εξέδωσε 6 εκατομμύρια αποδείξεις, άρα ισάριθμες παραγγελίες, που δεδομένα αφορούσαν ένα ή περισσότερα άτομα. Το 80% από αυτές γίνονται πλέον μέσω των digital kiosks, το hardware και το software των οποίων, όπως και της υπηρεσίας Mobile Order & Pay του McDonald’s app, ολοκληρώνεται μέσω κεντρικών συμφωνιών της McDonald’s Corporation με αντίστοιχες εταιρείες τεχνολογίας. Η Premier Capital Ελλάς παρέχει υπηρεσίες delivery μέσω efood και για το κατάστημα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Ο μέσος όρος παραγγελίας του 2022 ήταν €12,00 έως €13,00 για την delivery ή take away παραγγελία, €8,00 έως €9,00 για το McDrive και €7,00 ανά απόδειξη για dine-in. Η κυρία Μαντσινέλι παραδέχτηκε ότι η «Gen Z» αποτελεί πρώτο στόχο κοινού για τα εν Ελλάδι McDonald’s.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Κάμπος Χίου: Στα επίπεδα του 2021 ο περσινός τζίρος, διαφαίνεται ανάπτυξη για το 2023

«Η κατηγορία των προϊόντων χαμηλής ζάχαρης (low sugar), πέραν των προϊόντων “low!” της Κάμπος Χίου, γενικότερα θεωρείται εξαιρετικά ακμάζουσα και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως χρόνο με το χρόνο, αλλά χρειάζεται επένδυση στον τρόπο αντίληψης και ενημέρωσης του καταναλωτή», σημείωσε, μιλώντας στο FOODReporter ο εμπορικός διευθυντής της Κάμπος Χίου, Γιάννης Τράνταλης. Στην Κάμπος Χίου, τα προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη αντιπροσωπεύουν το 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι λίγο μεγαλύτερο, επειδή στο εξωτερικό τίθεται η προτεραιότητα στη διαφοροποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών πώλησης (unique selling points) σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με οδηγό πάντα την τάση της αγοράς, σε ό,τι αφορά τις γεύσεις, με τη λεμονάδα να παραμένει κυρίαρχη προτίμηση σε παγκόσμιο επίπεδο και να συνεχίζει να αναπτύσσεται σε πωλήσεις. «Στην Ελλάδα, τα προϊόντα “low!” σημείωναν τα τελευταία χρόνια αύξηση πωλήσεων από 60% έως 80% χρόνο με το χρόνο. Η Κάμπος Χίου αναπτυσσόταν τα τρία τελευταία χρόνια με ρυθμούς μεγαλύτερους του 20%, έως και 35%, στο σύνολο των πωλήσεών της», επεσήμανε ο κ. Τράνταλης.

Οι ανατιμήσεις και τα… απόνερα από τις ιδιαίτερες ισορροπίες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού
Θυμίζουμε ότι η Κάμπος Χίου είχε προβεί σε δύο ανατιμήσεις των προϊόντων της μέσα στο τελευταίο δεκαπεντάμηνο, κατά 3% και 3,5% αντίστοιχα και ακολούθησε μία τρίτη, τον Ιανουάριο του 2023, κατά 9%. «Οι συνολικές ανατιμήσεις που έχει υποστεί η εταιρεία από πρώτες ύλες, δευτερεύουσες ύλες, κόστη ζάχαρης και προμηθευτών ήταν πολλαπλάσιες: Ξεπέρασαν το 35%. Συνολικά, οι ανατιμήσεις που έχουμε κάνει αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τρίτο από τις συνολικές αυξήσεις που έχουμε υποστεί», υπογράμμισε ο κ. Τράνταλης.

Ο τζίρος της Κάμπος Χίου για το 2022 έκλεισε στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2021, εμφανίζοντας μεγάλη ανάπτυξη στις εντός Ελλάδος πωλήσεις, αλλά ουσιαστικά, από την εταιρεία εκτιμάται ότι το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα είναι κάπως πλασματικό, διότι εμφανίζεται ως αποκύημα των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού, το αμέσως επόμενο διάστημα από την εκτόνωση της οποίας η Κάμπος Χίου δεν πρόλαβε να χαράξει ξεχωριστή και νέα εμπορική στρατηγική.

«Μέσω των επόμενων παραγγελιών, έχει ήδη φανεί σημαντική ανάπτυξη για το 2023», τόνισε, πάντως, ο κ. Τράνταλης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Απέσυρε την προσφορά της για McDonald’s στο Μοναστηράκι η Premier Capital Ελλάς

Αποσύρεται η Premier Capital Ελλάς από τη διεκδίκηση μίσθωσης του ισόγειου καταστήματος κάτω από το ξενοδοχείο A for Athens, στη συμβολή των οδών Μιαούλη και Ερμού στο Μοναστηράκι.

Μιλώντας αποκλειστικά στο FOODReporter, ο Μέλο Χίλι, ο πρόεδρος και Developmental Licencee της Premier Capital plc, παραδέχτηκε ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο, στο οποίο μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε το κατάστημα ταχυεστίασης 18-35 Making Food History, «βρέθηκε σε έναν άτυπο πλειστηριασμό ενδιαφερομένων». «Τελικά αποφασίσαμε να μην κινηθούμε για το συγκεκριμένο ακίνητο και εξετάζουμε πλέον άλλες λύσεις και διαφορετικές ευκαιρίες. Αν δεν νοικιαστεί τελικά, ίσως επανέλθουμε στο μέλλον. Γνωρίζαμε και για την πρόταση από τα KFC», δήλωσε ο κ. Χίλι.

Η Premier Capital Ελλάς πάνω από 35 εκατ. ευρώ συνολικά τα 12 χρόνια που έχει αποκτήσει την άδεια για την επίσημη εκμετάλλευση του εμπορικού σήματος των McDonald’s στην Ελλάδα. Μόνο το 2022 δαπανήθηκαν περίπου 7 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό, την ανακατασκευή και το νέο εξοπλισμό των καταστημάτων. Η επέκταση του δικτύου των McDonald’s για το 2023 αφορά τέσσερα νέα καταστήματα, το ένα εκ των οποίων έκανε εγκαίνια χθες Τετάρτη στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πολύ κοντά στην Ακρόπολη και τους Στήλους του Ολυμπίου Διός. Το κατάστημα αποτελεί το 29ο της Premier Capital στην Ελλάδα και συνολικά, το 175ο στις έξι χώρες, όπου δραστηριοποιείται -αποκλειστικά με καταστήματα McDonald’s- η Premier Capital plc: Κατά σειρά, Μάλτα, Ελλάδα, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Ρουμανία.

Το νέο κατάστημα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κοντά στην Ακρόπολη είναι το 29ο του ελληνικού δικτύου
Το κατάστημα βρίσκεται σε ένα πολύ εμπορικό σημείο, σε θέση όπου πριν μερικά χρόνια βρισκόταν παραδοσιακή ταβέρνα και ήταν ξενοίκιαστο για πάνω από τρία χρόνια. Το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνταν τραπεζάκια από την ταβέρνα απέναντι από την κάθετη οδό Μακρή, ο ιδιοκτήτης της οποίας νοίκιαζε παλιότερα το χώρο. Στους επάνω ορόφους φιλοξενείται το Επικουρικό Κεφάλαιο Τροχαίων Ατυχημάτων. Ο Director of Operations για το σύνολο των καταστημάτων McDonald’s στη χώρα μας, Γιάννης Ιντζίδης, διαβεβαίωσε το FOODReporter ότι έχει εκδοθεί η κατάλληλη άδεια από το δήμο Αθηναίων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικό χώρο, επάνω στα οποία έχουν τοποθετηθεί αυτόματα buttons ανίχνευσης παραγγελίας. Δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη πρώτα να καθίσει, έπειτα να παραγγείλει μέσα από το app McDonald’s και την υπηρεσία Mobile Order & Pay (λειτουργεί για τα εν Ελλάδι καταστήματα εδώ και πέντε μήνες) και ύστερα, με το που ετοιμαστεί η παραγγελία του, ο υπάλληλος να τον ανιχνεύσει και να τον σερβίρει.

Ένα από τα μειονεκτήματα του καταστήματος είναι ο πολύ περιορισμένος εσωτερικός χώρος. Όπως είπε ο κ. Ιντζίδης στο FOODReporter, για το επόμενο διάστημα υπάρχουν οι σκέψεις για τοποθέτηση τέντας – σκεπάστρου επάνω από την πρώτη και δεύτερη σειρά τραπεζοκαθισμάτων κι ακόμη, η τοποθέτηση ανεμοθραυστών που θα οριοθετήσουν καλύτερα το χώρο και θα εξυπηρετήσουν καλύτερα χειμωνιάτικες και βροχερές ημέρες. Για την ώρα, στον ανοικτό εξωτερικό χώρο λειτουργούν τρεις μεγάλες ομπρέλες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter