Αρκετές αναφορές στην ΑΒ Βασιλόπουλος περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του ομίλου Ahold Delhaize για το έτος 2022, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Την πρώτη από αυτές την κάνει ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Ahοld Delhaize, Frans Muller, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα πιστότητας AB Plus ως υπόδειγμα για το πώς οι επιμέρους θυγατρικές του ομίλου μπορούν να επωφεληθούν η μία από την τεχνογνωσία της άλλης, υλοποιώντας επιτυχημένες πρακτικές που λειτούργησαν σε άλλες χώρες.
Όπως σημειώνει ο Frans Muller, το συγκεκριμένο πρόγραμμα πιστότητας υλοποιήθηκε αρχικά στην Delhaize Belgium με την επωνυμία SuperPlus, προτού υιοθετηθεί στην Ελλάδα. «Οι ψηφιακές ομάδες και οι ομάδες τεχνολογίας μας προσάρμοσαν τις περισσότερες λειτουργίες του SuperPlus στο ΑΒ Plus, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογία και γνώση, και προσέθεσαν ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Από το λανσάρισμά του τον Σεπτέμβριο του 2022, το πρόγραμμα έχει γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα δημοφιλές. Μέσα στις πρώτες εβδομάδες, η εφαρμογή του ΑΒ ήταν μεταξύ των κορυφαίων trending εφαρμογών στην Ελλάδα, με 180000 νέες εγγραφές χρηστών και 280.000 ενεργούς χρήστες τον Δεκέμβριο του 2022», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Κοινή στρατηγική
Όμως η συνεργασία της ΑΒ Βασιλόπουλος με άλλες αλυσίδες του ομίλου Ahold Delhaize δε σταματά εκεί. Η ΑΒ, μαζί με την Delhaize Serbia και την Mega Image, και σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ομάδα ΙΤ του ομίλου, ανέπτυξαν πέρυσι ένα σύστημα αναπλήρωσης των αποθεμάτων στα καταστήματα, μέσω ενός αλγορίθμου που προβλέπει τις ανάγκες του κάθε καταστήματος με βάση τις πωλήσεις, στέλνοντας αυτόματα τις αντίστοιχε παραγγελίες στα κέντρα διανομής. Το σύστημα έχει ήδη υλοποιηθεί με επιτυχία σε 1.700 καταστήματα.
Επιπλέον, η ΑΒ, η Mega Image, η Albert και η Delhaize Serbia ξεκίνησαν πέρυσι μία κοινή στρατηγική που θα τις βοηθήσει να ενισχυθούν μαζί, να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να θέσουν τις βάσεις για μελλοντικές επιτυχίες. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση: «Μαζί έχουν καθορίσει μια σειρά από φιλοδοξίες. Συμφώνησαν να επικεντρωθούν στην επικράτησή τους σε κάθε αγορά, ενισχύοντας την πρόταση του brand τους και επιταχύνοντας την ανάπτυξη των πωλήσεων. Θα προβούν σε ενέργειες σε ολόκληρη την περιοχή για να ενισχύσουν το λειτουργικό τους μοντέλο και να πετύχουν εξοικονόμηση πόρων ώστε να αντισταθμίσουν το πληθωριστικό κόστος. Η τρίτη κοινή φιλοδοξία είναι η ενδυνάμωση των ανθρώπων σε όλες τις περιφέρειες και η δημιουργία συνεργατικών, καινοτόμων και ευέλικτων οργανισμών. Και τέλος, θα συνεργαστούν για τη δημιουργία μελλοντικών πολυκαναλικών επιχειρήσεων λιανεμπορίου τροφίμων που θα βασίζονται σε δεδομένα και θα έχουν κερδοφόρα οικοσυστήματα εμπειρίας πελατών. Κατά τη διάρκεια του 2022, κατάφεραν ήδη να εναρμονίσουν περισσότερα από 700 προϊόντα δικής τους επωνυμίας μέσω κοινής ανάπτυξης και προμήθειας προϊόντων».
Τι φόρους πλήρωσε στην Ελλάδα
Στην ετήσια έκθεσή της η Ahold Delhaize αποκαλύπτει εξάλλου τι φόρους πλήρωσε το 2022 στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, μεταξυ των οποίων και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε σε φόρους ο όμιλος το 2022, πάνω από τα μισά (3,3 δισ.) αφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Ολλανδία οι φόροι έφτασαν τα 1,35 δισ. και στο Βέλγιο τα 735 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, οι συνολικοί φόροι που καταβλήθηκαν το 2022 έφτασαν τα 176 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. αφορούν στη φορολογία εισοδήματος. Σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με την αντίστοιχη περσινή έκθεση της Αhold Delhaize, οι συνολικοί φόροι που πλήρωσε στην Ελλάδα μειώθηκαν αισθητά (από τα195 εκατ. στα 176 εκατ. ευρώ), ενώ αντίθετα ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε από τα 10 εκατ. στα 12 εκατ. ευρώ.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter