alfa pastry: Προσεκτικές κινήσεις στις αραβικές αγορές

Με ιδιαίτερη προσοχή αντιμετωπίζει η alfa Αθανάσιος Κουκουτάρης τον σχεδιασμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για αγορές που παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης, χάρη σε παράγοντες όπως η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των καταναλωτών, το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των εισαγωγών τροφίμων και η αλματώδης αύξηση του τουρισμού. Κοινός παρονομαστής και στους τρεις παράγοντες είναι η ενίσχυση της εισαγωγής δυτικών καταναλωτικών συνηθειών στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που συμβαίνει επειδή έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του πληθυσμού, καθώς στην περιοχή ζουν πλέον πολλοί Ευρωπαίοι, ενώ αυξάνεται ραγδαία και ο τουρισμός, πράγμα που ευνοεί τις εισαγωγές προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώρες αυτές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους σε τρόφιμα με εισαγωγές, ενώ σε κάποιες από αυτές το ποσοστό εισαγωγών αγγίζει το 90%.

Νέες γεύσεις και επικοινωνία
Ως προς τις εξαγωγές της alfa στην περιοχή, τα προϊόντα της συναντούν ορισμένα λογικά εμπόδια, δεδομένου ότι η τοπική κουζίνα τους περιλαμβάνει αντίστοιχες παραδοσιακές γεύσεις τις οποίες μαγειρεύουν στα σπίτια τους. Προκειμένου να προσεγγίσει το κοινό στις χώρες αυτές, η alfa εισάγει νέες γεύσεις και υποστηρίζει τη στρατηγική αυτή με την κατάλληλη επικοινωνία, ώστε να υπερβεί τα εμπόδια ή/και να τα μετατρέψει σε ευκαιρίες.

Τι παρουσιάζει στη φετινή έκθεση Gulfood
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμμετοχή της alfa στη φετινή έκθεση Gulfood, όπου παρουσιάζει τόσο κατεψυγμένα όσο και ξηρά/dry προϊόντα, τα οποία αναμένει πως θα κερδίσουν τους επισκέπτες της έκθεσης με τη γεύση, την ποιότητα, τα ψαγμένα συστατικά τους και τις μοντέρνες συσκευασίες τους. Μεταξύ των προϊόντων που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι τα: Κιχί με γραβιέρα, Τυρόπιτα Κιχί, Κιχί μίνι με φέτα, Μίνι ρολλάκια με σπανάκι και φέτα, Πίτα Μετσόβου με φέτα, Πίτα Μετσόβου με σπανάκι και φέτα, καθώς και η εμβληματική Μπουγάτσα της Alfa με κρέμα βανίλιας.

Προτεραιότητα για τις αραβικές χώρες η επισιτιστική ασφάλεια
Όσον αφορά στην υποδοχή ευρύτερα των ελληνικών προϊόντων στις αραβικές αγορές, αυτή είναι θετική, καθώς από πλευράς γεύσης οι καταναλωτές στις χώρες αυτές αναγνωρίζουν κοινά σημεία με τη δική τους κουζίνα, όπως για παράδειγμα τις πίτες της alfa. Υπάρχουν πολλοί κωδικοί της alfa που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στις συγκεκριμένες αγορές, και σε αυτούς δίνει το μεγαλύτερο βάρος η εταιρεία. Ωστόσο, για τις αραβικές χώρες, κύρια προτεραιότητα έχει η επισιτιστική ασφάλεια, στην εξασφάλιση της οποίας η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο – αφενός χάρη στην εξαιρετική ποιότητα, ασφάλεια και διατροφική αξία των διατροφικών προϊόντων της και αφετέρου λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας. Από την πλευρά της, η alfa εργάζεται σύμφωνα με κορυφαία πρότυπα και αυστηρές πιστοποιήσεις, ενώ οι συσκευασίες της φέρουν τις απαραίτητες διατροφικές επισημάνσεις ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι ακριβώς περιέχουν.

Φορτωμένο πρόγραμμα συμμετοχής σε εκθέσεις
Το πρόγραμμά της alfa στις εκθέσεις ανά τον κόσμο είναι φέτος ιδιαίτερα «φορτωμένο», καθώς περιλαμβάνει τη συμμετοχή της εταιρείας σε τέσσερις κορυφαίες εκθέσεις σε Ανατολή και Ευρώπη, οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό διεθνών εκθετών και, κυρίως, τεράστιο αριθμό επισκεπτών από πολλές χώρες του κόσμου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Γιατί δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα οι επενδύσεις ιδιοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που κάνει ο κλάδος των τροφίμων

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, ιδιοκτήτης της Metro ΑΕΒΕ, δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος επιχειρηματίας στον χώρο των τροφίμων και του λιανεμπορίου που επένδυσε σε εγκαταστάσεις ιδιοπαραγωγής ρεύματος. Η επιμονή του προς τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους στους διαδρόμους της HORECA 2023 να δημοσιοποιηθεί ότι καμία από τις 30 ολοκληρωμένες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας, που τον Οκτώβριο του 2023 θα έχουν γίνει 90, καλύπτοντας το 30% της συνολικής κατανάλωσης των εγκαταστάσεων του Ομίλου, δεν έχει ενταχθεί σε κανένα δίκτυο, αποτέλεσε έμπνευση γι’ αυτό εδώ το άρθρο. Το FOODReporter συνομιλεί καθημερινά με στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων που εκφράζουν τα ίδια αδιέξοδα και την ίδια απογοήτευση για τις αντίστοιχες δικές τους πρωτοβουλίες ή τα σχετικά μελλοντικά σχέδιά τους.

Είναι κορεσμένο το ελληνικό δίκτυο διανομής;
Το πρώτο ερώτημα είναι αν το ελληνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος είναι κορεσμένο. Ο Χάρης (Χρυσόστομος) Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), μιλώντας στο FOODReporter, απαντά θετικά. «Έχει κλείσει ο ηλεκτρικός χώρος σε χαμηλή και μεσαία τάση και ο λίγος διαθέσιμος χώρος, που είχε στη διάθεσή του, ο ΑΔΜΗΕ, στην υπερυψηλή τάση κατά βάση, έχει πλέον προτεραιοποιηθεί προς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και “επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας”, κάτι που δεν είναι ορισμένο με ακρίβεια», εξηγεί.

Ο Χάρης (Χαράλαμπος) Δημουλιάς, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εκτιμά ότι το ερώτημα είναι αν οι αυστηροί οριζόντιοι περιορισμοί που θέτει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ικανοί, αν μεταβληθούν να μεταθέσουν το ζήτημα του κορεσμού των δικτύων σε επόμενο χρόνο.

Η αναγκαιότητα νομοθετικής παρέμβασης προς τις υποχρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ
Οι δύο πανεπιστημιακοί συμφωνούν ότι απαιτείται από την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να ορίσει ένας νόμος το χρονικό διάστημα ανά το οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ θα ενημερώνει αναλυτικά για τον κορεσμό και τις ανάγκες εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής, κάτι για το οποίο σε παρόντα χρόνο δεν είναι υποχρεωμένος. «Μόνο έτσι θα μπορούμε να δούμε αν οι αιτιάσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την έκχυση ισχύος βραχυκύκλωσης στο σύστημα είναι δικαιολογημένες και αν πράγματι αγγίζουμε σε κάποιες περιπτώσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος τα θερμικά όρια των γραμμών. Θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τον κορεσμό, να δώσει στη δημοσιότητα έναν αλγόριθμο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε υπολογισμό και σχεδιασμό των αναγκών του συστήματος», λέει ο κ. Δημουλιάς.

«Η δική μου πρόταση είναι κάθε δύο χρόνια ο ΔΕΔΔΗΕ να συντάσσει αναλυτική έκθεση για τον ηλεκτρικό χώρο κάθε σταθμού και για τις ανάγκες εκσυγχρονισμού των υποδομών του, όπως αντικατάσταση μετασχηματισμών. Η ενεργειακή δημοκρατία επιτυγχάνεται μόνο με διαφάνεια και λογοδοσία», σημειώνει ο κ. Δούκας. Επάνω στην πρόσφατη απαίτηση όσων χτίζουν καταστάσεις ιδιοπαραγωγής ρεύματος, με πρώτη αφορμή την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικών τους επιχειρήσεων, ο κ. Δημουλιάς εξηγεί: «Πράγματι, είναι μια κουβέντα που γίνεται, προς την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο δίκτυο.

Πρόκειται όμως για διανεμημένες, διάσπαρτες πηγές και μεταβλητότητα: Όταν μιλάμε για φωτοβολταϊκά, εξαρτόμαστε από τον ήλιο, όταν μιλάμε για ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα, εξαρτόμαστε από τον αέρα. Και στις δύο περιπτώσεις παίζει το ρόλο της και η γεωγραφία της εγκατάστασης. Αν, για παράδειγμα, στο ηλιόλουστο ελληνικό καλοκαίρι, οι ΑΠΕ εισφέρουν επιπλέον ισχύ λόγω της ηλιοφάνειας, θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να φροντίσει να αποκλείσει άλλους παραδοσιακούς πυλώνες παραγωγής ενέργειας. Στο δίκτυο της μεταφοράς, πρέπει όσο ρεύμα εισφέρεται, το ίδιο να καταναλώνεται».

Οι απαρχαιωμένες κρατικές υποδομές της άλλοτε καθετοποιημένης ΔΕΗ – Οι αλλαγές στη διαδικασία και οι επενδύσεις που απαιτούνται
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι οι ίδιες οι υποδομές της χώρας, οι οποίες εν πολλοίς δεν έχουν ανανεωθεί από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. «Γίνονται μόνο “μπαλώματα”, για να προχωρήσουμε στην πράσινη ενέργεια, επιβάλλεται να αλλάξουμε ταχύτητα, δεν γίνεται να ενσωματώσουμε την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης, κάτι το οποίο αποτελεί τρέχουσα κυβερνητική επιθυμία, με αυτό το δίκτυο.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει δυσανάλογα χαμηλό ποσό σε σχέση με τις ανάγκες των δικτύων, δηλαδή λιγότερο από 400 εκατ. ευρώ, ενώ, σε αντίστοιχη έρευνα που είχαμε κάνει με συνεργάτες στο ΕΜΠ, είχαμε εκτιμήσει ότι το κόστος του εκσυγχρονισμού του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι ώστε να γίνει ξανά προσβάσιμο στη μικρή και στη μεσαία επιχειρηματικότητα με το πλάνο του αυτοπαραγωγού (prosumer) και όχι μόνο του συμψηφισμού λογαριασμών κατανάλωσης, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Δούκας. Επιπλέον των θεμάτων εκσυγχρονισμού των δικτύων, ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι έχουν σημειωθεί και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. «Υπάρχουν έργα ΑΠΕ που είναι έτοιμα και διαθέτουν όλες τις απαραίτητες άδειες και βεβαιώσεις και περιμένουν έως και 17 μήνες για να “μπουν στην πρίζα”», είπε και αποκάλυψε ότι το σύνολο των εγκαταστάσεων ιδιοπαραγωγής ρεύματος που βρίσκονται εν αναμονή για είσοδο στο σύστημα φθάνουν σε ισχύ τα 1,5 GW. Η πλειοψηφία τους αφορά φωτοβολταϊκά.

Ο κ. Δημουλιάς εξηγεί στο FOODReporter ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν τεκμηριώνει αναλυτικά τους τεχνικούς περιορισμούς με βάση τους οποίους απορρίπτει την αίτηση σύνδεσης ενός ιδιώτη για ένταξη στο δίκτυο διανομής. Επίσης δύναται να καθυστερεί την αιτιολογημένη και έγγραφη απάντηση προς έναν ιδιώτη ακόμη και μήνες. Ο κ. Δούκας θέτει το ζήτημα της υποστελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ και το έλλειμμα εξυπηρέτησης και στο κομμάτι της διεκπεραίωσης, πέρα από το τεχνικό. Ο κ. Δημουλιάς μιλά για το «χαμηλό επίπεδο στελέχωσης σε επίπεδο μηχανικών», που δεν είναι δυνατό να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής. Αμφότεροι συμφωνούν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει καταθέσει σχετικό αίτημα προς την κυβέρνηση.

Ο ρόλος των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ στις επόμενες επενδύσεις στο δίκτυο
«Είναι σημαντικό και το θέμα της στάσης των ιδιωτών επενδυτών. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ που ακολουθήθηκε, έχει φτάσει στο σημείο, με τον κορεσμό των δικτύων, να θεωρείται πλέον αποτυχημένη. Ποιο ρόλο επιτελούν οι ιδιώτες Κινέζοι μεγαλομέτοχοι του ΔΕΔΔΗΕ και το αυστραλιανό fund που εισήγαγε η Κυβέρνηση ως μεγάλο ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ;

Απλώς εισπράττουν;», αναρωτάται ο κ. Δούκας.
Στην έκθεση του ΔΕΔΔΗΕ για τα έτη 2022 – 2026 προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που θα απεικόνιζε τις απαιτήσεις κεφαλαίων σε βάθος πενταετίας προς διαβούλευση, ο ΔΕΔΔΗΕ προϋπολογίζει ένα «αδιανόητα χαμηλό ποσό για την ανάπτυξή του, πανομοιότυπο με ό,τι προβλέπονταν και την προηγούμενη πενταετία, ενώ ο στόχος για ΑΠΕ το 2030 έχει διπλασιαστεί», τονίζει ο κ. Δούκας. «Κανονικά, ένα σχέδιο ανάπτυξης που ξεκινά το 2022, θα έπρεπε να έχει έρθει σε διαβούλευση στις αρχές του 2021 και όχι στις αρχές του 2023», σχολιάζει.
«Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, αντί να δίνει μάχη για την ενίσχυση του δικτύου υψηλής τάσης στη χώρα μας και για τις μεγάλες διεθνείς διασυνδέσεις, οι οποίες θα καταστήσουν το ηλεκτρικό μας σύστημα περισσότερο ευρύχωρο, προκειμένου να μην έχουμε στο μέλλον συνεχή περικοπή στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εκείνος διαπληκτίζεται με τη ΡΑΕ για την αναθεώρηση προς τα επάνω των ρυθμιζόμενων κερδών του», συμπληρώνει ο κ. Δούκας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Aύξηση των πωλήσεων με μείωση του όγκου περιμένει το 2023 το λιανεμπόριο FMCGs

Τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων του κλάδου λιανικής για τα κύρια κλαδικά θέματα και τις προκλήσεις καταγράφει η κυλιόμενη Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το Β’ εξάμηνο 2022 και τις προσδοκίες των επαγγελματιών για το Α’ εξάμηνο 2023, αναμένεται η επαναφορά του επίπεδου του οικονομικού κλίματος σε θετικά επίπεδα, με αύξηση των πωλήσεων το Α’ εξάμηνο 2023 κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022, αλλά και συνολικά το 2023 (+2,3%). Από την άλλη, προβλέπεται μείωση του όγκου πωλήσεων το Α’ εξάμηνο του 2023 (-2,2%) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022, με ιδιαίτερα έντονη επίδραση των ανατιμήσεων στη λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτιμώντας μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Σε σχέση με τις προσδοκίες για τις πωλήσεις του κλάδου, καταγράφεται μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων, ήτοι το 70%, το οποίο θεωρεί ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν το επόμενο εξάμηνο, με ένα μικρό ποσοστό 11% που πιστεύει ότι θα παρουσιάσουν μείωση. Μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 2% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιανουάριος 2023 – Ιούνιος 2023 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2022, ενώ αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση συνολικά για το 2023 με τα στελέχη να εκτιμούν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 2,3% μεσοσταθμικά. Αντίθετα, τα στελέχη εκτιμούν μείωση του όγκου πωλήσεων το Α’ εξάμηνο του 2023 (-2,2%) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022. Η διαφορά αυτή αποδίδεται στις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις τιμών σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

1 στις 7 επιχειρήσεις αναμένει ζημιές το 2023
Η αρνητική τάση που καταγράφηκε στην αποτίμηση της εξέλιξης της οικονομικής κατάστασης της χώρας το 2022 βελτιώνεται στην παρούσα μέτρηση. Συγκεκριμένα, τον Μάιο 2022 μόλις το 7% θεωρούσε ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε και η πλειοψηφία σε ποσοστό 87% ότι χειροτέρεψε, τον Ιανουάριο 2023 το 50% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε και το 29% ότι βελτιώθηκε. Σημειώνεται ότι το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει ακόμη πιο βελτιωμένη εικόνα, η οποία οφείλεται σε όλες τις εκτιμήσεις των στελεχών (πωλήσεις, τιμές, οικονομικές συνθήκες). Επιπρόσθετα, μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν, διερευνήθηκε και η παρούσα οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά και η επίδραση των ανατιμήσεων.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε ποσοστό 34% αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2023, ενώ 17% αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος, είτε δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα, είτε δεν αναμένουν μεταβολή. Πρακτικά 1 στις 7 επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένει ζημιές το 2023, ενώ λίγο περισσότερες από 1 στις 2 αναμένει κέρδη, αλλά και από αυτές που αναμένουν κέρδη, οι περισσότερες από τις μισές εταιρείες αναμένουν οριακά κέρδη κάτω του 2%. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι οι 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει έστω ένα μέρος από τις ανατιμήσεις που έχουν λάβει από τους προμηθευτές τους και δεν τις έχουν μεταφέρει στους πελάτες τους. Το ποσοστό της αύξησης που έχει απορροφηθεί μεσοσταθμικά είναι 23%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter