Μόνο το 30,1% των Ελλήνων καταναλωτών ψωνίζει σταθερά από το ίδιο σούπερ μάρκετ

Με σκοπό την καταγραφή των στάσεων και συμπεριφορών των καταναλωτών, διεξήχθη η 18η ετήσια έρευνα καταναλωτικής συμπεριφοράς στο Ερευνητικό Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω τηλεφωνικής δημοσκόπησης, υπό την επιστημονική ευθύνη του διευθυντή του ερευνητικού εργαστηρίου καθηγητή Γεωργίου Μπάλτα.

Αναλυτικότερα, μόνο το 30,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ψωνίζει σταθερά σε ένα σούπερ μάρκετ. Το ποσοστό των πιστών πελατών μειώθηκε αισθητά από 47,9% που ήταν πέρσι, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πιο ενεργά καλύτερες τιμές σε περισσότερα καταστήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, σχεδόν το 70% των καταναλωτών χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα σούπερ μάρκετ για τις αγορές τους, ενώ το 93,1% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί μέχρι τρία διαφορετικά καταστήματα για τις αγορές του.

Αυξάνεται η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ από τα 47,4 ευρώ στα 61,2 ευρώ
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συχνότητα αγορών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει μέση τιμή 6,3 φορές τον μήνα, σημειώνοντας μία μικρή μείωση από επτά φορές τον μήνα που ήταν πέρυσι. Επίσης, οι περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν ότι ψωνίζουν τέσσερις φορές μηνιαίως. Το 84,3% των ερωτηθέντων ψωνίζουν μέχρι οκτώ φορές μηνιαίως.

Όσον αφορά στη μέση δαπάνη στο σούπερ μάρκετ, εκείνη εκτιμάται σε 61,2 ευρώ σημειώνοντας αύξηση από 47,5 ευρώ πέρυσι. Η μέση μηνιαία δαπάνη εκτιμάται στα 324 ευρώ δείχνοντας μεγάλη άνοδο από 255 ευρώ πέρυσι, με το 82,3% των καταναλωτών δαπανά έως 400 ευρώ τον μήνα.

Τα κριτήρια επιλογής προϊόντων: ποιότητα, τιμή, προσφορές και ελληνική προέλευση
Σχετικά με το θέμα της μάρκας του κάθε προϊόντος, προαποφασισμένο εμφανίζεται μόνο το 38,7% (40,8% πέρυσι) των Ελλήνων καταναλωτών. Το 61,3% δηλώνουν ότι επιλέγουν μάρκα όταν ψωνίζουν συγκρίνοντας τις διαθέσιμες επιλογές. Εξετάζοντας τη σπουδαιότητα των κριτηρίων επιλογής προϊόντων, παρατηρήθηκε ότι σημαντικότερα κριτήρια επιλογής προϊόντων είναι η ποιότητα, η τιμή, οι προσφορές και η ελληνική προέλευση.

Η στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα Made in Greece
Το 79% των Ελλήνων απάντησε ότι όταν βρίσκει στο σούπερ μάρκετ ελληνικά προϊόντα τα προτιμά από αυτά που είναι εισαγωγής. Διευκρινίζεται ότι η ερώτηση αυτή αφορά στην πρόθεση του καταναλωτή και φυσικά δεν ταυτίζεται με την τελική επιλογή του που επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες. Επιπρόσθετα, το 90,8% δηλώνει ότι θέλει να αναγράφεται στη συσκευασία ότι ένα προϊόν είναι ελληνικής παραγωγής.

Εκτάκτως στην εν λόγω έρευνα υπήρξαν ερωτήσεις για το πώς οι καταναλωτές βιώνουν τον πληθωρισμό και το κόστος της ενέργειας και τι στάση έχουν απέναντι στο καλάθι του νοικοκυριού.

Συγκεκριμένα, το 89,7% δηλώνει ότι δυσκολεύεται οικονομικά εξαιτίας των αυξημένων τιμών στο σούπερ μάρκετ, ενώ το 96,2% δηλώνει ότι δυσκολεύεται οικονομικά εξαιτίας του αυξημένου κόστους της ενέργειας. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι το 52,2% πιστεύει ότι το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα χρήσιμο μέτρο, ενώ το 46,5% ψωνίζει προϊόντα που βρίσκονται στο καλάθι.

«Σχεδόν ο 1 στους 2 καταναλωτές πιστεύει ότι το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα χρήσιμο μέτρο και δηλώνει ότι ψωνίζει προϊόντα που βρίσκονται στο καλάθι του νοικοκυριού. Επομένως, οι καταναλωτές εμφανίζονται μοιρασμένοι στο θέμα του καλαθιού. Ασφαλώς, η αποδοχή του από το ήμισυ των ερωτηθέντων δείχνει ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο και η εφαρμογή του ενδιαφέρει πολύ μεγάλο τμήμα του αγοραστικού κοινού» σχολιάζει στο FOODReporter ο Γεώργιος Μπάλτας.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για το 2023 είναι αρκετά απαισιόδοξες
«Από την οικονομική πλευρά, οι αποτιμήσεις του 2022 και οι προσδοκίες των καταναλωτών για το 2023 είναι αρκετά απαισιόδοξες. Τα ευρήματα αυτά είναι εύλογα, καθώς η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση επηρεάζουν πολύ την αξιολόγηση του 2022 και τις προβλέψεις του 2023» αναφέρει ο κ. Μπάλτας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Δέλτα: Αποχώρησε η Έλια Μπαϊµά – Νέος οικονοµικός διευθυντής ο Γιώργος Λυµπερόπουλος

Αποχώρησε από τη Δέλτα η Έλια Μπαϊµά, µέχρι πρότινος Chief Consumer & Brand Officer της εταιρείας, σύµφωνα µε επιβεβαιωµένες πληροφορίες του FOODReporter.

Σηµειωτέον ότι η κ. Μπαϊµά είχε εργαστεί σε διάφορα πόστα στον όµιλο Vivartia από το 2004 έως το 2015, όταν και αποχώρησε για να αναλάβει καθήκοντα Marketing & Communications Director στην ΑΒ Βασιλόπουλος, όµως επέστρεψε στη Vivartia δύο χρόνια µετά, αναλαµβάνοντας αρχικά Marketing Director και έπειτα Chief Commercial Officer και, από τον περασµένο Οκτώβριο, Chief Consumer & Brand Officer της Δέλτα.

Εν τω µεταξύ, ο Γιώργος Λυµπερόπουλος είναι ο νέος οικονοµικός διευθυντής της Δέλτα. Πρόκειται για στέλεχος µε εµπειρία από διάφορους κλάδους, αφού στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Coca-Cola HBC, στην Μύλοι Λούλη, στη Lafarge, στη Siemens, στην Abbott Laboratories, στην AbbVie, και πιο πρόσφατα στον όµιλο Ηρακλής.

«Η πλούσια εμπειρία και η προοπτική του Γιώργου θα είναι πολύτιμη για μας καθώς συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε και να πετυχαίνουμε στην αποστολή μας», αναφέρει σε ανάρτησή της στο LinkedIn η Δέλτα.

Πίνδος: Αγορά-στόχος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αγορά-στόχο αποτελεί για την Πίνδος τα τελευταία χρόνια η αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μία από τις πλέον δυναμικές αγορές του κόσμου, ενώ ειδικότερα το Ντουμπάι, λειτουργώντας ως διεθνές κέντρο, λόγω και των προηγμένων υποδομών του στην αλυσίδα της εμπορίας αλλά και των logistics, δίνει μια ιδιαίτερα σημαντική δυνατότητα προώθησης των προϊόντων της εταιρείας σε όλες τις χώρες του Κόλπου. Με αυτό το δεδομένο, η Πίνδος δεν θα μπορούσε να λείπει από τη φετινή έκθεση Gulfood.

Το «hero product» της Πίνδος και τα άλλα προϊόντα που παρουσιάζει
Στο Ντουμπάι, για τρίτη χρονιά, η ελληνική εταιρεία σκοπεύει να «κερδίσει» γευστικά τους επισκέπτες της Gulfood τόσο με το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής, το «hero product» της, όσο και με τα έτοιμα ψημένα προϊόντα κοτόπουλου όπως κοτομπουκιές από ατόφιο φιλέτο στήθος κοτόπουλου, burger, χειροποίητο μπιφτέκι κοτόπουλου, γύρος κοτόπουλου, και άλλα προϊόντα που παράγονται στην υπερσύγχρονη μονάδα κρέατος κοτόπουλου ΒΕΚ, με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις. Οι επισκέπτες στο περίπτερο της Πίνδος έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και να γευτούν επιπλέον αλλαντικά από κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής, όπως χωριάτικο λουκάνικο και κοτοπαριζάκι, αλλά και την παραδοσιακή κοτόπιτα με χειροποίητο γιαννιώτικο φύλλο.

Η δυσκολία της γλώσσας και η… παγκόσμια γλώσσα της γεύσης
Τι έχει διδάξει στην εταιρεία η μέχρι τώρα εμπειρία της από τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα; Ότι, όπως και σε κάθε χώρα του εξωτερικού, έτσι και εκεί, το «άνοιγμα» της αγοράς χρειάζεται χρόνο. Και αυτό γιατί πρέπει να γνωρίσει κανείς αρχικά την αγορά στην οποία απευθύνεται, την κουλτούρα τους, τα καταναλωτικά πρότυπα και τις καταναλωτικές προτιμήσεις που υπάρχουν, ποιο είναι γενικότερα το καταναλωτικό προφίλ, αλλά και ποια από τα προϊόντα που παράγει η εταιρία ανταποκρίνονται σ’ αυτή την αγορά, γιατί όλες οι αγορές δεν είναι ίδιες. Στη συγκεκριμένη αγορά η γλώσσα είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που καλείται κάποιος να αντιμετωπίσει, μιας και τα αραβικά είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Όμως το εμπόδιο της γλώσσας ξεπερνιέται με την… παγκόσμια γλώσσα της γεύσης, κι έτσι οι αραβικές αγορές έχουν ανταποκριθεί με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στα ελληνικά τρόφιμα, καθώς η ποιότητα, η ασφάλεια αλλά και η ξεχωριστή γεύση των ελληνικών προϊόντων έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να διεκδικήσουν επάξια μια θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ της εγχώριας αγοράς.

Θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην Anuga
Μετά την Gulfood, επόμενος σταθμός για το εκθεσιακό πρόγραμμα της Πίνδος είναι η Anuga 2023, στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου η ελληνική εταιρεία θα συμμετάσχει φέτος για πρώτη φορά και επιδιώκει να κερδίσει τις εντυπώσεις με το… καλημέρα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΕΨΑ: Δημιουργεί ευκαιρίες ο «εξευρωπαϊσμός» της Σαουδικής Αραβίας

Όλη την γκάμα των προϊόντων της, που περιλαμβάνει αναψυκτικά, παγωμένο τσάι, καθώς και το υγρό γλυκαντικό από στέβια Light drops, παρουσιάζει στην έκθεση Gulfood η ΕΨΑ, δίνοντας έμφαση στη σειρά zer0 που δεν έχει ζάχαρη και εκτιμά ότι θα κερδίσει την προτίμηση των Αράβων. Παράλληλα, τα βιολογικά αναψυκτικά της ΕΨΑ (πορτοκαλάδα και λεμονάδα) παρουσιάζονται με ανανεωμένο μπουκάλι και ετικέτα.

Με την παρουσία της στη Gulfood, η ΕΨΑ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά των αραβικών χωρών, την οποία η διοίκηση της εταιρείας αξιολογεί ως πολύ σημαντική, κυρίως λόγω των συνεργασιών που έχει με αρκετές από αυτές, με κυρίαρχο το Κουβέιτ.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι σε αυτές τις χώρες δεν επιτρέπεται ευρέως το αλκοόλ, γεγονός που καθιστά την αγορά των αναψυκτικών ακόμη μεγαλύτερη, ενώ η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών ευνοείται και από τις κλιματικές συνθήκες στην περιοχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ειδικότερα, είναι μια αγορά όπου η ΕΨΑ ξεκίνησε πρόσφατα με νέο συνεργάτη και την θεωρεί σημαντική και ανερχόμενη αγορά, ενώ βλέπει ως ευκαιρία την έντονη τάση «εξευρωπαϊσμού» της Σαουδικής Αραβίας, με όλες τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται εκεί, που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση ποιοτικών εισαγόμενων προϊόντων.

Η προστιθέμενη αξία της πιστοποίησης Halal
Για να δραστηριοποιηθεί στον αραβικό κόσμο, η ΕΨΑ έπρεπε να περάσει ένα πρώτο μικρό εμπόδιο, που ήταν η πιστοποίηση Halal για τα προϊόντα της.

Παρότι το αναψυκτικό δεν απαιτεί πιστοποίηση, είναι βέβαιο ότι το λογότυπο Halal πάνω στη συσκευασία του βοηθάει στις πωλήσεις. Κατά τα άλλα, η αγορά των Εμιράτων έχει κάποιες δυσκολίες στην εισαγωγή των προϊόντων και στην πιστοποίηση από τον τοπικό φορέα τροφίμων (ESMA), όμως έχει σημαντικό αριθμό Ευρωπαίων εργαζομένων που θα επιλέξουν με χαρά ένα ελληνικό προϊόν.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι η Ελλάδα έχει ολοένα και καλύτερη εικόνα για τα τρόφιμα και ποτά της στο εξωτερικό, και άρα η ΕΨΑ δεν χρειάζεται να πείσει για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, η οποία θεωρείται πια δεδομένη, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετές ελληνικές εταιρείες που εξάγουν εδώ και χρόνια με επιτυχία στις αραβικές χώρες, ενισχύοντας περαιτέρω τη θετική εικόνα των ελληνικών προϊόντων στις αγορές αυτές. Όσον αφορά στο εκθεσιακό πρόγραμμα της ΕΨΑ για φέτος, μετά την Gulfood η εταιρεία έχει οριστικοποιήσει το περίπτερό της μέσω της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ στην Anuga τον Οκτώβριο, ενώ εξετάζει και άλλες εκθέσεις σε άλλες χώρες σε Ασία και Αμερική.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter