Ο νέος παίκτης από τη Λάρισα που θέλει να μπει στην αγορά εμφιαλωμένου νερού

Στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού φιλοδοξεί να μπει ένας νέος παίκτης, εκ Λαρίσης ορμώμενος, επεκτείνοντας περαιτέρω τις δραστηριότητές του. Ο λόγος για την εταιρεία Γεώργιος Δημ. Ζέικος ΑΕΒΕ, η οποία δρομολογεί την κατασκευή εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στη Σαμαρίνα του δήμου Γρεβενών, σε έκταση συνολικού εμβαδού 19.200 τετραγωνικών μέτρων.

Η εταιρεία τροποποίησε το καταστατικό της ήδη από τον Απρίλιο του 2021, ώστε να προστεθεί στον σκοπό της η νέα δραστηριότητα, ενώ κατά το περασμένο έτος προχώρησε σε ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες εγκρίσεις.

Ήδη τον Σεπτέμβριο του 2022 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε με απόφασή του την ίδρυση του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού και παραγωγής πλαστικών φιαλών ΡΕΤ της εταιρείας, ενώ τον Νοέμβριο δόθηκε και το πράσινο φως από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για τη χορήγηση ενιαίας άδειας εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων και χρήσης ύδατος για υδρομάστευση της πηγής «Βάλια Κίρνα» βιομηχανικής χρήσης, για εμφιάλωση – συσκευασία ύδατος.

Η πιο πρόφατη εξέλιξη ήταν η έγκριση που έλαβε η Γεώργιος Δημ. Ζέικος ΑΕΒΕ από την Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, καθώς η περιοχή στην οποία εμπίπτουν οι εκτάσεις του έργου είχαν κριθεί αναδασωτέες το 2000. Με την εν λόγω απόφαση, εγκρίνεται η εγκατάσταση του εργοστασίου, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος χρήσης και της υποβολής εγκεκριμένης μελέτης αναδάσωσης ή δάσωσης έκτασης ιδίου εμβαδού με εκείνης στην οποία εγκρίθηκε η εκχέρσωση για την πραγματοποίηση της επέμβασης ενώ, σε περίπτωση δε μη εξεύρεσης έκτασης προς αναδάσωση ή δάσωση, προβλέπεται η εκτέλεση δασοκομικών εργασιών ή ειδικού/ων δασοτεχνικού/ων έργου/ων – εργασιών.

Εκτόξευση τζίρου το 2021
Η Γεώργιος Δημ. Ζέικος ΑΕΒΕ το 1993 και δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας δημητριακών και ζωοτροφών (συλλογή και εμπορία), ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της και σε άλλους τομείς εργασιών όπως την ψύξη και συντήρηση φρούτων και λοιπών νωπών αγροτικών προϊόντων, στα ψυγεία-συσκευαστήρια που έχει πλέον στην κατοχή της, καθώς και σε υπερσύγχρονη χοιροτροφική μονάδα. Ενδεικτικό της ανάπτυξης της επιχείρησης είναι το «άλμα» του τζίρου που πραγματοποίησε το 2021: από τα 8,44 εκατ. ευρώ του 2020, οι πωλήσεις του 2021 ξεπέρασαν κατά τι τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους ήταν κέρδη ύψους 200.000 ευρώ, έναντι ζημιών 28.500 ευρώ το 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Το δρόμο της έφεσης για τα πρόστιμα αισχροκέρδειας ακολουθούν οι ΑΒ Βασιλόπουλος, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και Πέντε ΑΕ

Στα δικαστήρια θα καταλήξει το ζήτημα επιβολής προστίμου για αισχροκέρδεια στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας), όπως φαίνεται, μετά τις επίσημες και ανεπίσημες αντιδράσεις από τις εταιρείες, που ακολούθησαν τις σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σε συνεργασία με τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) την περασμένη Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023.

Το ζήτημα της κοινοποίησης του προστίμου στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ
Κύκλοι κοντά στην Πέντε ΑΕ, μιλώντας στο FOODReporter, τόνισαν ότι από την εταιρεία «δεν ήταν ενήμεροι ούτε για την επιβολή του προστίμου, ούτε για την αποκάλυψη του ονόματος της επιχείρησης». Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν χαρακτηριστικά ότι «η επιβολή του προστίμου από το Υπουργείο έγινε γνωστή στην Πέντε ΑΕ από τα ΜΜΕ και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2023, το πρόστιμο δεν είχε κοινοποιηθεί στην εταιρεία προς αποπληρωμή», ενώ προεξοφλούν την προσφυγή της Πέντε ΑΕ στην ελληνική δικαιοσύνη. Άλλωστε, στη σχετική επίσημη ανακοίνωση της Πέντε ΑΕ αναφερόταν: «Η προσφυγή μας στα διοικητικά δικαστήρια είναι επιβεβλημένη τα οποία και θα κρίνουν το παράλογο της επιβολής κατά τα άλλα άδικου και παράνομου διοικητικού προστίμου». Πηγές από την ΑΒ Βασιλόπουλος επιβεβαιώνουν στο FOODReporter ότι ούτε η συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει λάβει ακόμη το σχετικό παραστατικό του προστίμου προς αποπληρωμή, αν και είχε επιβεβαιώσει την επιβολή του την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί απόφαση της διοίκησης να κινηθεί σύμφωνα με τον νόμο, να το αποπληρώσει και έπειτα, να κινηθεί δικαστικά για να το διεκδικήσει πίσω.

Το ζήτημα της επιβολής προστίμου ανά αδιάθετο προϊόν
Πέρα από τα ζητήματα περί του πνεύματος του νόμου για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας που θέτει η ΑΒ Βασιλόπουλος στην ανεπίσημη τοποθέτησή της, ισχυρίζεται ότι πρόκειται για πρόστιμο βασισμένο σε «λάθος αριθμούς»: Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λήφθηκαν υπόψη όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρεία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος. Εξάλλου, επάνω στο ίδιο θέμα, η Πέντε ΑΕ είχε αναφέρει, στην ανακοίνωσή της, ότι το πρόστιμο «στηρίζεται σε λανθασμένες παραδοχές και συμπεράσματα που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές και ορισμούς της οικονομικής και λογιστικής επιστήμης, σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων, την τελική διάθεση των προϊόντων και τον συντελεστή που έχει θεσμοθετηθεί ως “θεωρητική τιμή πώλησης”:

Η σύγκριση του μικτού περιθωρίου κέρδους προϊόντων σε μικρές περιόδους, μικρότερες της οικονομικής χρήσης, οδηγεί σε στρέβλωση των αποτελεσμάτων» και συμπληρώνει ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο και ο τρόπος υπολογισμού του «στηρίζεται σε υποτιθέμενο θεωρητικό κέρδος, αποτελεί παγκόσμια οικονομική πρωτοτυπία, δεν λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους λειτουργίας μιας επιχείρησης, όπως το κόστος λειτουργίας και στηρίζεται σε θεωρητικές πωλήσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί». Εν συντομία, «μας επιβλήθηκε πρόστιμο για πωλήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν και δεν εισπράχθηκαν, καθώς και κέρδος που επίσης δεν εισπράχθηκε», κατέληγε η Πέντε ΑΕ. Από την πλευρά της, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός δεν προχώρησε σε επιπλέον σχολιασμό του προστίμου, αλλά από την αρχική ανακοίνωση που εξέδωσε προκύπτει ξεκάθαρα η διάθεση για προσφυγή στην ελληνική δικαιοσύνη: «Η εταιρεία μας επιφυλάσσεται να αμφισβητήσει τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα του προστίμου, ασκώντας κάθε ένδικο μέσο», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης.

Τι απαντά ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
Σχετικά με τις αιτιάσεις των σούπερ μάρκετ περί του προστίμου επί του συνολικού αποθεματικού, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, δήλωσε στο FOODReporter: «Το πνεύμα του νόμου κατά της αισχροκέρδειας είναι να γίνεται έλεγχος και στο δυνητικό κέρδος. Αν οι αλυσίδες θεωρούν ότι αδικούνται από το νόμο, ας προσφύγουν κατά της υπουργικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το πρόστιμο επιβάλλεται από διάταξη αγορανομικού δικαίου αναγκαστικού δικαίου και μένει μόνο να ελεγχθεί η αντισυνταγματικότητά της, όχι η επιβολή ή η μη επιβολή του κάθε προστίμου ξεχωριστά, αν και το διοικητικό δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να προβεί και σε παρεμπίπτοντα έλεγχο της νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όταν κάποιος δραστηριοποιείται σε μια αγορά, δεν μπορεί πρώτα να παραβαίνει τον νόμο και μετά να τον αμφισβητεί, οι κανόνες είναι προσυμφωνημένοι και αυτό αποδεικνύεται από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, οι οποίοι κατάφεραν να συμμορφωθούν».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Οι εξαγωγές ανέβασαν τον τζίρο του 2022 για την Ευβοϊκή Ζύμη: Νέες συνεργασίες με COOP και E.Leclerc

Με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 23% έκλεισε το 2022 για την Ευβοϊκή Ζύμη. Ο συνολικός τζίρος της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, άγγιξε τα 13 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές ήταν εκείνες που «τράβηξαν το κουπί» της ανάπτυξης.

Πράγματι, οι εξαγωγές της Ευβοϊκής Ζύμης κάλυψαν το 41% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας την περασμένη χρονιά, με ετήσια αύξηση κατά 28% σε αξία, που είναι χαρακτηριστική του ρυθμού ανάπτυξης, του εξαγωγικού ενδιαφέροντος, αλλά και του βάρους που δίνεται από την ίδια την εταιρεία σε αυτόν τον τομέα.

Στο ίδιο πλαίσιο και κατεύθυνση είναι οι συμφωνίες για ένταξη των προϊόντων της Ευβοϊκής Ζύμης με το αντίστοιχο brand «Zimi Psachnon» στα σούπερ μάρκετ τύπου υπεραγορών της αλυσίδας COOP σε Ιταλία και Ελβετία, αλλά και κωδικών σε φρέσκα φύλλα και καταΐφι στα πολυκαταστήματα E.Leclerc στη Γαλλία.

Όπως ανέφερε στο FOODReporter ο οικονομικός διευθυντής της Ευβοϊκής Ζύμης, Νίκος Κωνσταντάκης, η αύξηση όγκου πωλήσεων στις συνολικές εξαγωγές της εταιρείας για την περασμένη χρονιά ήταν 5%, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις του 2022 κατέγραψαν αύξηση κατά 18% σε αξία και κατά 12% σε όγκο.

Θετικές προβλέψεις για αυξημένες παραγγελίες το 2023
Οι στρατηγικές συνεργασίες, τόσο ήδη υπάρχουσες, όσο και νέες, με τα κανάλια λιανικής και χονδρικής αγοράς, φαίνεται ότι επεκτείνονται σημαντικά για την εταιρεία μέσα στο 2023: Ο προγραμματισμός για την πρόβλεψη νέων παραγγελιών ξεκάθαρα δείχνει ότι εκείνες βαίνουν αυξημένες κατά 30% σε όγκο ως προς το σύνολο του έτους, συγκριτικά με το 2022. Σημαντικό ορόσημο και στοίχημα της οικονομικής χρήσης του 2023 για την Ευβοϊκή Ζύμη αποτελεί η διατήρηση και επέκταση του μεριδίου σε Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ και Ισραήλ.
Παρά τις συνεχόμενες ανατιμήσεις πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, αλλά και του αυξημένου ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάκη, η κερδοφορία της Ευβοϊκής Ζύμης για το 2022 αναμένεται να καταλήξει στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα του 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter