Ιόλη: Ο κύκλος των 30 ετών που κλείνει και ο νέος που ανοίγει

Στα χέρια της Premia Properties και του βασικού μετόχου της, της εταιρείας Sterner Stenhus του επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, πρόκειται να περάσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα ακίνητα, η επιχείρηση και το brand του φυσικού μεταλλικού νερού Ιόλη, με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Premia Properties, της Sterner Stenhus και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Ηλίας Γεωργιάδης, CEO, Sterner Stenhus

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία αυτή, οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τμ, περιέρχονται στην κυριότητα της Premia. Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης θα είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία Ιόλη Πηγή, θυγατρική της Sterner Stenhus Greece. Στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας, το σύνολο των αποκλειστικά απασχολούμενων εργαζομένων στο εργοστάσιο Ιόλη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας θα μετακινηθεί στη νέα εταιρεία, Ιόλη Πηγή, η οποία και θα συνεχίσει την παραγωγή του φυσικού μεταλλικού νερού Ιόλη, ενώ για ένα διάστημα 12 μηνών η διανομή του Ιόλη θα συνεχίσει να γίνεται μέσω του δικτύου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλότητα της μετάβασης και η απρόσκοπτη διάθεση του προϊόντος στην αγορά.

Μετά τα κρασιά του Μπουτάρη, το νερό Ιόλη
Η νέα αυτή κίνηση ενδυναμώνει περαιτέρω τη δραστηριοποίηση της Sterner Stenhus στον κλάδο του FnB, έναν κλάδο στον οποίο έκανε την είσοδό της πρόσφατα, καθώς από τον Νοέμβριο του 2022 κατέχει και το πλειοψηφικό μερίδιο στην Μπουτάρη Οινοποιεία ΑΕ. Στις προθέσεις της εταιρείας, όπως δήλωσε σχετικά και ο Ηλίας Γεωργιάδης, είναι να συνδυάσει στον όμιλο Sterner Stenhus το νερό Ιόλη με τα κρασιά Μπουτάρη. Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον συνέργειες μεταξύ των δύο brands.

Μικρό μέρος του τζίρου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας
Από την άλλη, η μεταβίβαση του Ιόλη σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καθώς με αυτήν ολοκληρώνεται η δραστηριοποίηση της εταιρείας στον κλάδο του νερού μετά από τριάντα χρόνια. Πρόκειται πάντως για μία κατηγορία που αποτελούσε μικρό μόνο μέρος του τζίρου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με μονοψήφια μερίδια αγοράς. Πλέον, ο όμιλος αναμένεται να εστιάσει στο core business του, που είναι η μπύρα και τα άλλα αλκοολούχα ποτά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αφοί Χαΐτογλου: Όχημα οι εξαγωγές για την ανάπτυξη του 2023

Την αύξηση των μεγεθών της εταιρείας και για το 2023, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών, με την πρόσφατη οικοδόμηση νέων συνεργασιών με συμφωνίες λιανικής εκτός Ελλάδος, προεξοφλεί ο marketing director και μέτοχος της Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ, Λευτέρης Χαΐτογλου.

Η εταιρεία σημείωσε κύκλο εργασιών άνω των 93 εκατ. ευρώ το 2022, ο οποίος αποτέλεσε ρεκόρ, με παράλληλη άνοδο των όγκων πωλήσεων σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

«Εκτιμούμε ότι θα κινηθούμε ανοδικά και για το 2023», σημείωσε σιβυλλικά ο κ. Χαΐτογλου, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο κατά πολλούς «ψυχολογικό όριο» των 100 εκατ. ευρώ σε ετήσιο τζίρο. Το 52% του τζίρου της εταιρείας για το 2022 έγινε στο εξωτερικό.

Η Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ διατηρεί ισχυρό αποτύπωμα με εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες, με εκείνες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο να δεσπόζουν. Πρόσφατα η εταιρεία εισήγαγε κωδικούς των προϊόντων της, με αιχμή το παραδοσιακό ταχίνι και στην αμερικανική αλυσίδα Walmart.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον leader της αγοράς του χαλβά και του ταχινιού στην Ελλάδα και βάσει εμπειρίας εξαγωγών, όπου και πάλι η εταιρεία πρωτοπόρησε, απέδειξε ότι η αγορά και η κατανάλωση χαλβά στο εξωτερικό δεν είναι τόσο εποχιακή όσο εξακολουθεί να ισχύει για την Ελλάδα. Η Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ εξάγει χιλιάδες διαφορετικούς κωδικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος των ημερών των παραγγελιών στο σύνολο των καναλιών (οργανωμένο λιανεμπόριο, μικρή λιανική και συμφωνίες με σημεία Ho.Re.Ca.) απλώς και μόνο για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αποτελεί περίπου το 40% του ετήσιου συνολικού τζίρου του χαλβά στη χώρα μας.

Ο παράγοντας «made in Greece»
Ο Λευτέρης Χαΐτογλου σημείωσε, σε ερώτηση του FOODReporter, ότι «είναι πραγματικά σημαντικός ο τίτλος “made in Greece” σε προϊόντα τροφίμων στο εξωτερικό και ότι οι καταναλωτές τα εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο». Οι προσπάθειες που έχει κάνει για branded χαλβά εκτός Ελλάδος είναι περιορισμένες, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα ανταγωνίζεται και άλλες χώρες που παραδοσιακά κάνουν χαλβά, όπως είναι το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος. Μαζί με τις εντός Ελλάδος συμφωνίες ιδιωτικής ετικέτας, το private label στο σύνολο των προϊόντων της Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ αντιπροσωπεύει το 50% του τζίρου. Στον τζίρο του χαλβά στην Ελλάδα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας καλύπτουν περίπου το 30%.

Ο κ. Χαΐτογλου εξήγησε ότι το best seller προϊόν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είναι το παραδοσιακό ταχίνι και συμπλήρωσε ότι ο μοναδικός σχεδιασμός του χαρακτηριστικού γυάλινου βάζου 300g, με ιστορία 23 ετών, έχει προσδώσει ξεχωριστή ταυτότητα στο προϊόν, ακόμη και σε χώρες όπου το brand του Μακεδονικού Χαλβά δεν είναι γνωστό, ή όπου το ταχίνι πωλείται κάτω από ιδιωτική ετικέτα.

Οι ανατιμήσεις που έκανε η εταιρεία το 2022 έγιναν μόνο στο τέλος της χρονιάς και περιορίστηκαν σε μονοψήφιους ποσοστιαίους αριθμούς. «Με τον τρόπο που εμείς επεξεργαζόμαστε και ψήνουμε το σουσάμι, κάτι που αποτελεί δική μας πατέντα, χρησιμοποιούμε μόλις το 25% της ενέργειας που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές μας παγκοσμίως», υπογράμμισε ο κ. Χαΐτογλου.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και τα πλάνα για το μέλλον
Την ίδια στιγμή, ο marketing director της Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ απέκλεισε για το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα την επέκταση των παρασκευαστικών διαδικασιών προς άλλα συγγενή τρόφιμα στο χώρο του γλυκού.

«Η εταιρεία θεωρεί ότι ούτε το ταχίνι, ούτε ο χαλβάς, έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο της ανάπτυξής τους. Θεωρούμε ότι υπάρχει αρκετός χώρος ανάπτυξης ακόμα, ο οποίος μπορεί να καλυφθεί και από τις υπάρχουσες σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής, αυτοματισμών και ποιοτικού ελέγχου προϊόντων που διαθέτουμε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Κάθε χρόνο προχωράμε σε έργα συντήρησης που θα διατηρήσουν ψηλά το επίπεδο παραγωγής, γύρω στα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο». Στον τρέχοντα μήνα ολοκληρώνεται και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ισχύος 500kW, ως το πρωτοπόρο στάδιο μιας γενικότερης επένδυσης στην ιδιοπαραγωγή ρεύματος.

Ένα «στοίχημα» για την εταιρεία είναι η αύξηση της περιόδου εποχικότητας κατά τη διάρκεια της οποίας ο μέσος Έλληνας τρώει χαλβά. Αυτό ίσως μπορεί να επιτευχθεί μέσω των on-the-go ατομικών συσκευασιών, οι οποίες προκύπτει ότι κινούνται ανοδικά σε κατανάλωση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Μποϊκοτάζ σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα: Επιτυχημένο ή όχι;

Διχογνωμία έχει επικρατήσει αναφορικά με την επιτυχία του μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, το οποίο έχει εξαγγείλει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και στο οποίο καλεί τους καταναλωτές, προκειμένου να «φρενάρουν» τη ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων.

«Δεν έχει ακολουθήσει το καταναλωτικό κοινό», εκτιμά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Σημειώνεται ότι το μποϊκοτάζ ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς οι προτεινόμενες ημέρες εφαρμογής του από το ΙΝΚΑ αφορούν το χρονικό διάστημα μεταξύ 13 και 20 Φεβρουαρίου 2023. Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης την περασμένη εβδομάδα δήλωσε τα παρακάτω:

«Η πρώτη εικόνα από το λεγόμενο μποϊκοτάζ των προϊόντων στα γαλακτοκομικά είναι ότι δεν έχει ακολουθήσει το καταναλωτικό κοινό, δεν υπάρχει καμία μείωση στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων.

Είχα αποφύγει να τοποθετηθώ στην αφετηρία, επειδή δεν ήθελα να φανεί ότι θέλω με κάποιο τρόπο να εμποδίσω τον ΙΝΚΑ από το να αναλάβει μία πρωτοβουλία. Δεν πρέπει να φτάνουμε σε μία Ελλάδα κοινωνικού αυτοματισμού που ο ένας θα στρέφεται εναντίον του άλλου. Εάν πράγματι πετύχαινε το μποϊκοτάζ αυτό θα σήμαινε την πλήρη οικονομική καταστροφή όλων των Ελλήνων κτηνοτρόφων, οι οποίοι, αν δεν πουλήσουν τα προϊόντα τους, τα οποία είναι ευαλλοίωτα, θα μείνουν χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα».

«Επιτυχημένο, κατά 90%» κρίνει το μέτρο του μποϊκοτάζ το Ινστιτούτο Καταναλωτών
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στο FOODReporter, εξέφρασε την ακριβώς αντίθετη εκτίμηση: «Από εμάς προκύπτει ότι το μέτρο του μποϊκοτάζ είναι επιτυχημένο κατά 90%.

Αυτό μετριέται μέσα από τα στοιχεία της αγοράς, από τις πωλήσεις που είναι μειωμένες, από τις αναφορές που μας αποστέλλουν οι αντίστοιχες συνεργαζόμενες Ενώσεις Καταναλωτών». «Υπάρχει ένα επιπλέον στοιχείο», εξήγησε ο κ. Λεχουρίτης:

«Από την πληροφόρηση που έχει ο ΙΝΚΑ προκύπτει ότι οι γαλακτοκομικές εταιρείες που δίνουν τα προϊόντα τους στα σούπερ μάρκετ, έχουν προχωρήσει σε μεγαλύτερες προσφορές αυτή την εβδομάδα και μειώσεις της τιμής μέσω ειδικών επιπλέον προσφορών σε κοντόληκτα προϊόντα που δεν καταναλώθηκαν». «Αυτό είναι και το μεγαλύτερο επιχείρημα ότι το μέτρο του μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα έχει πετύχει ήδη κι ας βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της εφαρμογής του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λεχουρίτης κατήγγειλε, επίσης, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι «ζητά πιστοποιήσεις λειτουργίας των οργανώσεων καταναλωτών, τη στιγμή ακριβώς που αυτές δείχνουν αποφασισμένες να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα προστασίας για τον μέσο καταναλωτή και με αυτόν τον τρόπο, δείχνει ότι εμμένει στη χειραγώγηση των πολιτών καταναλωτών».

Τι απαντά ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα
Το FOODReporter επικοινώνησε με γαλακτοβιομηχανίες ανά την Ελλάδα και αποκόμισε το συμπέρασμα από όσες απάντησαν (επειδή το ερώτημα τέθηκε και κάπως πρόωρα, στη μέση του μέτρου του προτεινόμενου μποϊκοτάζ), ότι δεν είδαν σημαντικές διαφορές στις πωλήσεις τους σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες κατανάλωσης. Μία εταιρεία, μάλιστα, ανέφερε ότι την εν λόγω εβδομάδα σημείωσε αύξηση όγκου πωλήσεων σε σχέση με την ίδια εβδομάδα του περασμένου έτους.

Το συνολικό, σχεδόν καθολικό, συμπέρασμα που εξάγουν οι γαλακτοβιομήχανοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι ότι το καταναλωτικό κοινό γνωρίζει πολύ καλά τους αντικειμενικούς λόγους για τους οποίους είναι αυξημένες οι τιμές ακόμη και στα βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα και ότι ούτε οι ίδιοι καρπώνονται τις αιτήσεις της αύξησης τιμής, ούτε θα καρπωθούν και τους λόγους αποκλιμάκωσης της τιμής μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που έρχεται μιας και αποκλιμακώνονται οι τιμές παραγωγών, ελέω της μείωσης των αντίστοιχων τιμών ζωοτροφών ανά κιλό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter