Caffè Vergnano: Παίρνει μπροστά η επένδυση της Coca-Cola Τρία Έψιλον στον premium ιταλικό καφέ

Ένα βήμα παραπέρα προχωράει η στρατηγική της Coca-Cola Τρία Έψιλον να καθιερωθεί ως ο απόλυτος συνεργάτης 24/7 για τους πελάτες της με την επίσημη προσθήκη του Caffè Vergnano στο χατοφυλάκιό της, που παρουσιάστηκε χθες από τη διοίκηση της εταιρείας, παρουσία και της διευθύνουσας συμβούλου της Caffè Vergnano, Carolina Vergnano. Η αρχή γίνεται με συνολικά έξι κωδικούς εσπρέσο σε δύο σειρές, που απευθύνονται στο κανάλι του HoReCa: την 1882 Line σε συσκευασίες 100% R-PET 2.5kg και την Classic Line με 4 κωδικούς σε συσκευασία 1kg..Σημειωτέον ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών δεν περιορίζεται στη διανομή των προϊόντων της ιταλικής οικογενειακής επιχείρησης, αφού η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει αποκτήσει και μερίδιο 30% σε αυτήν.

Επένδυση στο premiumisation
Πρόκειται για το δεύτερο brand καφέ που εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον, μετά από την Costa Coffee, που σήμερα έχει ήδη παρουσία σε περίπου 500 σημεία στον κλάδο της εστίασης, ενώ έχει αποκτήσει μερίδιο και στη λιανική αγορά, που σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη της διοίκησης της εταιρείας, ανέρχεται στο 5,5% στις κάψουλες και στο 8% στον αλεσμένο καφέ. Ωστόσο, ο Caffè Vergnano έχει διαφορετικό προφίλ από τον Costa Coffee, καθώς εντάσσεται στην premium κατηγορία. Και σε αυτό ακριβώς ποντάρει η ελληνική εταιρεία: όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς, γενική δικευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο: «Η ελληνική αγορά καφέ είναι αρκετά ιδιαίτερη, πάρα πολύ απαιτητική, με πολύ έντονη εποχικότητα, αλλά ταυτόχρονα πιάνει και όλες τις νέες τάσεις. Και η τάση που έρχεται είναι το premiumisation. Έχει πολλές ευκαιρίες να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη αξία, με καλύτερη υπηρεσία σε καλύτερη τιμή. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι όλο το trend που έρχεται μπροστά μας».

Πλάνο δεκαετίας για χίλια σημεία πώλησης
Ήδη ο Caffè Vergnano έχει λανσαριστεί σε περίπου 100 σημεία σε όλη την Ελλάδα, και ο στόχος είναι εντός του 2023 τα σημεία αυτά να φτάσουν τα 300, ενώ σε ένα πλάνο δεκαετίας στόχος είναι τα 1.000 σημεία πώλησης. Σημειωτέον ότι ο Caffè Vergnano λανσάρεται για την ώρα μόνο στο κανάλι του HoReCa, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Coca-Cola Τρία Έψιλον, ενώ η επέκταση στο κανάλι του retail θα γίνει αργότερα. Όπως για αργότερα δρομολογείται και η προσθήκη επιπλέον κωδικών του Caffè Vergnano στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της σοκολάτας.

Όσο για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει στο μέλλον μία αλυσίδα coffeeshops με το brand του Caffè Vergnano, από την ελληνική εταιρεία ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει καμία τέτοια στρατηγική.

«Νιώθουμε σαν στο σπίτι μας»
Παίρνοντας το λόγο, η Carolina Vergnano στάθηκε ιδιαίτερα στον οικογενειακό χαρακτήρα της ιταλικής επιχείρησης, την οποία διοικεί εδώ και 140 χρόνια η οικογένεια Vergnano,. σημειώνοντας ότι «η οικογένειά μας μπήκε σε μία ακόμα πιο μεγάλη οικογένεια», αναφερόμενη στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, με την οποία όπως ανέφερε τους ενώνει η σκληρή δουλειά.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αγορά της Ελλάδας ως μία πολύ σημαντική αγορά για την Caffè Vergnano, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η χώρα μας ήταν από τις πρώτες στις οποίες απεθυθύνθηκε η εταιρεία όταν αποφάσισε να βγει από τα σύνορα της Ιταλίας και να αξιολογεί τις διεθνείς αγορές.

«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη κουλτούρα καφέ, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, όπως η οικογένεια. Εδώ νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Αυτή η χώρα είναι γόνιμη αγορά για αυτά που είμαστε και αυτά που πιστεύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Plomari Gold: Το ελαιόλαδο-«φάρμακο» που θέλει να κάνει τον γύρο του κόσμου με αφετηρία τη Λέσβο

Με ιστορία που φτάνει μέχρι και τις πέντε γενιές πίσω, η επιχείρηση παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και μελιού στο Πλωμάρι της Λέσβου, Plomari Gold, έδωσε το «παρών» στην έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023 στο MEC Παιανίας, μιλώντας στο FOODReporter για την κορωνίδα της οικογενειακής επιχείρησης, το «Early Harvest Organic» εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Το Early Harvest Organic έχει κυκλοφορήσει στην αγορά εδώ και ένα χρόνο και δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση, καθώς φέρει ισχυρισμό υγείας σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Plomari Gold, Απόστολο Τουμάνη. «Πρόκειται για ένα αγουρέλαιο το οποίο έχει αποκτήσει πιστοποίηση με ισχυρισμό υγείας, καθώς έχει 560 mg πολυφαινόλες, ήτοι πολλαπλάσιο ποσοστό από αυτό που ορίζει η ΕΕ» αναφέρει στο FOODReporter o κ. Τουμάνης.

Δραστηριοποίηση και στην κατηγορία βιολογικού μελιού
Το νέο προϊόν το οποίο παρουσιάζει η Plomari Gold στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023, είναι το βιολογικό μέλι της, το οποίο λανσαρίστηκε πριν από περίπου τρεις μήνες. «Στόχος μας είναι οι αγορές του εξωτερικού, παράλληλα με την επέκταση στην ελληνική αγορά, όπου ο καταναλωτής μπορεί να βρει τα προϊόντα μας σε ντελικατέσεν και αλυσίδες με βιολογικά προϊόντα» επισημαίνει ο Απόστολος Τουμάνης. Σημειώνεται ότι στα «σκαριά» της επιχείρησης βρίσκεται το λανσάρισμα νέων προϊόντων στην αγορά μέσα στο 2023.

Τα ποιοτικά προϊόντα είναι η τάση του 2023
Όσον αφορά στις σημερινές καταναλωτικές τάσεις, ο κ. Τουμάνης παρατηρεί ότι οι καταναλωτές δίνουν έμφαση στο καλό και ποιοτικό προϊόν το οποίο δύναται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Στα 90 ευρώ ο μέσος όρος των προϊόντων στο τρέχον Καλάθι του Νοικοκυριού

Τον μέσο όρο της συνολικής αξίας των προϊόντων του Καλαθιού του Νοικοκυριού σε τρέχοντα χρόνο αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή.

«Είμαστε γύρω στα 90 ευρώ ενώ έχουν μεσολαβήσει 15 εβδομάδες, δηλαδή τέσσερις μήνες.

Στην αλυσίδα Γαλαξίας, η συνολική αξία του καλαθιού είναι 95 ευρώ από 116. Στον ΑΒ Βασιλόπουλος είναι 91 ευρώ, στον Σκλαβενίτη 89 ευρώ και ούτω καθεξής. Όλοι είναι κάπου εκεί, δηλαδή από μέση αξία πριν από 15 εβδομάδες στα 116 – 117 ευρώ, είμαστε τώρα γύρω στα 90 ευρώ. Στους τέσσερις μήνες ο μεσολαβήσας πληθωρισμός είναι περίπου 1,5% έως 2%.

Όχι μόνο το καλάθι δεν έχει πάρει πληθωρισμό, όπως θα ανέμενε κάποιος, αλλά έχει αφαιρέσει πληθωρισμό», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Το ίδιο κυβερνητικό νομοσχέδιο, που υπερψηφίστηκε, περιλάμβανε ακόμη την κατάργηση της Οδηγίας 2009/22 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα.

Στο 6% οι περιπτώσεις που επιδέχονται τελικά πρόστιμο από τους συνολικούς ελέγχους της ΔΙΜΕΑ
Για το θέμα των ελέγχων στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Στους 4.000 ελέγχους που κάνει η ΔΙΜΕΑ (σ.σ. Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς), τα πρόστιμα τελικώς μπαίνουν σε κάτω από το 6%. Αν είχαμε γενικευμένη αισχροκέρδεια, θα είχαμε μεγαλύτερο πληθωρισμό τροφίμων από το μέσο όρο: Το 5,5% είναι μικρό ποσοστό». «Όταν ξεκινήσαμε τους ελέγχους με τη ΔΙΜΕΑ, ο ένας στους τέσσερις έπαιρνε πρόστιμο. Προφανώς τα πρόστιμα που βάζουμε είναι γιατί κάποιοι κάνουν παράβαση. Μετά από ενάμιση μήνα, το ποσοστό έπεσε κάτω από 6%. Επειδή μαζεύτηκαν. Γιατί μαζεύτηκαν; Επειδή κάναμε ελέγχους, τόσο απλά, επειδή το σύστημα λειτούργησε», επισήμανε..

«Μόλις ξεκίνησε ο πληθωρισμός, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να ανεβάσουν τις τιμές, αυτό γίνεται πάντα. Την ώρα που κάποιοι πήγαν να το κάνουν αυτό, βρεθήκαμε εμείς με την υπηρεσία και τους νόμους και τους συμμαζέψαμε», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter