IRI Ελλάδος: Οι ανατιμήσεις έφεραν άλλο μισό δισ. ευρώ στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Άλλα 501 εκατ. ευρώ φαίνεται πως εισέρρευσαν στο οργανωμένο λιανεμπόριο μέσω πωλήσεων προϊόντων ταχείας κατανάλωσης (FMCGs) το 2022, σύμφωνα με την έρευνα Market View της IRI Ελλάδος. Για το 2022, το σύνολο αξίας πωλήσεων προσδιορίζεται στα 8,56 δισ. ευρώ έναντι 8,06 δισ. ευρώ του 2021. Από τις συνολικές πωλήσεις του 2022, τα 2,03 εκατ. ευρώ αφορούν επί ζυγίω προϊόντα, τρόφιμα κατά 100%, σε ποσό-ρεκόρ στην ιστορία του οργανωμένου λιανεμπορίου. Τα επί ζυγίω προϊόντα επανακάμπτουν στη μεταπανδημική περίοδο και ως προς τα ποσοστά τους σε απόλυτη τιμή πωλήσεων, φτάνοντας το 23,7%. Το υπόλοιπο 76,3% των πωλήσεων αφορά προϊόντα γραμμωτού κώδικα (συσκευασμένα, με fixed barcode). Ο τζίρος για τα συσκευασμένα προϊόντα ξεπέρασε τα 6,53 δισ. ευρώ για το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,82% συγκριτικά με το 2021 (6,17 δισ. ευρώ).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμής και αξίας πωλήσεων – Ποιες οι εξαιρέσεις, ποια τα «σταθερά χαρτιά»
Τα επί ζυγίω προϊόντα εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων, με εξαίρεση ψάρια και κρύες κοπές. Το μεγαλύτερο μερίδιο διατήρησαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά (28,5%), με αύξηση αξίας πωλήσεων κατά 12,4%, ελέω και των μεγάλων ανατιμήσεων στα τυριά κοπής. Ακολουθούν τα φρούτα και τα λαχανικά, με 24,9% και αύξηση αξίας πωλήσεων κατά 1,3%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αξίας πωλήσεων εμφάνισαν τα κοτόπουλα, με 18% και τη μεγαλύτερη μείωση τα ψάρια, με 7,7%. Οι κρύες κοπές μειώθηκαν κατά 1,2% συγκριτικά με το 2021 σε αξία πωλήσεων, συγκρατήθηκε όμως σε γενικές γραμμές η πολύ μεγαλύτερη τάση μείωσης της κατηγορίας, που είχε φθίνει κατά 6,6% το 2021, εν συγκρίσει με το 2020.

Τα συστατικά τροφίμων και τα υποβοηθητικά εμπορεύματα και υλικά γύρω από τη μαγειρική, συνήθως επεξεργασμένα τρόφιμα, εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο, σύμφωνα με την IRI Ελλάδος, μεταξύ όλων των προϊόντων τροφίμου και ποτού: Πρόκειται για αύξηση 12%, με μέση τιμή πλέον τα €1,81. Ωστόσο, εμφάνισαν μείωση όγκου πωλήσεων κατά 0,4%, παρά τη μεγαλύτερη αύξηση αξίας πωλήσεων, κατά 11,5%, μεταξύ των κατηγοριών τροφίμων, λόγω και της υψηλότερης τιμής. Ακολούθησε η τιμή των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 11,9% (μέση τιμή: €2,14), με αύξηση αξίας πωλήσεων κατά 7% αλλά σημαντική μείωση όγκου κατά 4,3%. Τα κατεψυγμένα ανέβασαν την τιμή τους κατά 7,9% (μέση τιμή: €3,27) με αύξηση αξίας πωλήσεων κατά 2,6% και μείωση όγκου κατά 4,9% και τα συσκευασμένα έτοιμα γεύματα κατά 6,3% αντίστοιχα, με μέση τιμή €1,89, αύξηση αξίας πωλήσεων κατά 7,6% και όγκου πωλήσεων κατά 1,2%.

Στο σύνολο του 2022, παρατηρήθηκε αύξηση αξίας πωλήσεων κατά 5,8% στα προϊόντα οργανωμένης λιανικής, με παράλληλη αύξηση μέσης τιμής κατά 6,8% αλλά μείωση όγκου, κατά 0,9%. Ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο του 2022, που περιλάμβανε και τα ψώνια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η μηνιαία αύξηση τζίρου στα FMCGs έφτασε το 13,1% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Μόνο τέσσερις μήνες την τελευταία τριετία κινήθηκαν ανοδικότερα σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενό τους: Μάρτιος 2020 (+25,1%) Απρίλιος 2020 (+14,1%), Οκτώβριος 2021 (+19,9%) και Δεκέμβριος 2021. Πλην Δεκεμβρίου 2021, οι άλλοι τρεις μήνες είχαν να κάνουν με κυβερνητικές ανακοινώσεις για lockdowns για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στα convenient stores και στις κατηγορίες τροφίμων ο τζίρος – Αύξηση-ρεκόρ για την αξία πωλήσεων των επί ζυγίω προϊόντων
Σε επίπεδο σούπερ μάρκετ, μεγαλύτερη ανάπτυξη στο 2022 γνώρισαν τα μικρά σούπερ μάρκετ και convenient stores, με αύξηση τζίρου κατά 11,6% στα καταστήματα έως 400 τ.μ. Ακολούθησαν τα υπερμάρκετ άνω των 2.500 τ.μ., με αύξηση κατά 7,9%, έπειτα τα σούπερ μάρκετ επιφάνειας από 400 έως 1.000 τ.μ. (+5,3%) και τελευταία τα μεσαία προς μεγάλα σούπερ μάρκετ, από 1.000 έως 2.500 τ.μ., με ανάπτυξη κύκλου εργασιών κατά 3,6%. Στα προϊόντα ταχείας κατανάλωσης (FMCGs) παρατηρήθηκε στο σύνολο του 2022 μέση αύξηση τιμής κατά 6,8% συγκριτικά με το 2021, με μέση τιμή προϊόντος στα €2,06. Ίδια ήταν η αύξηση και στα τρόφιμα (+6,8%) έναντι του 2021, με την αντίστοιχη μέση τιμή να διαμορφώνεται πλέον στα €1,92.

Μεταξύ των πωλήσεων FMCGs προϊόντων σε ολόκληρο το 2022 στο οργανωμένο λιανεμπόριο, τα τρόφιμα στο σύνολό τους αποτέλεσαν το 81,2% των ολοκληρωμένων πωλήσεων, το οποίο αναλύεται σε 57,5% για τα προϊόντα σταθερού barcode και σε 23,7% για τα επί ζυγίω.

Η αύξηση αξίας πωλήσεων στα προϊόντα γραμμωτού κώδικα έφτασε το 6,5% μεσοσταθμικά για το περασμένο έτος, ενώ στα επί ζυγίω προϊόντα σημειώθηκε ιστορική αύξηση-ρεκόρ, της τάξεως του 7,5% ως προς την αξία των πωλήσεων, μετά τη μικρή υποχώρηση κατά 0,3% το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αγοράς της IRI Ελλάδος, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας γνώρισαν άνοδο κατά 16,4% στο σύνολο του 2022 και διατηρούν πλέον μερίδιο 16,3% στη συνολική αγορά της οργανωμένης λιανικής, πιάνοντας τα ποσοστά των ετών 2016 και 2017.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023: Οι προσδοκίες των εκθετών και ο φόβος του σούπερ μάρκετ

Την έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023 επισκέφθηκε το FOODReporter στον εκθεσιακό χώρο του MEC Παιανίας. Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023 άνοιξε τις πύλες της στις 11:00 του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2023 και η ένατη εκδοχή της θα ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων. Πάνω από 90 εκθέτες έδωσαν το «παρών» στην έκθεση εκπροσωπώντας κυρίως τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, παρασκευασμένα από αγνά υλικά, σε περιορισμένους όμως όγκους, που, στην πλειονότητα των εταιρειών που εξέθεσαν προϊόντα, είναι στην ουσία απαγορευτικοί για είσοδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι αντικειμενικοί περιορισμοί ως προς την αύξηση του «πατήματος» στο λιανεμπόριο
Αλλά και οι ίδιοι οι εκθέτες δήλωναν εν πολλοίς απρόθυμοι να εκτεθούν εμπορικά, επιχειρησιακά και να πραγματοποιήσουν το μεγάλο εμπορικό άνοιγμα της εισόδου στη μαζική οργανωμένη λιανική. Στην πραγματικότητα, οι πιστώσεις που απαιτούνται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την είσοδο στο ράφι καθιστούν αποτρεπτικό αυτό το βήμα, κυρίως λόγω του μεγέθους τους. Ωστόσο, συνομιλώντας το FOODReporter με εκπροσώπους εταιρειών και συνεταιρισμών, αλλά και ιδιοκτήτες εταιρειών, διαπίστωσε ότι ο φόβος για το βήμα της εισόδου στο ράφι είναι μεγαλύτερος από τον πραγματικό κίνδυνο εκτροχιασμού των οικονομικών.

Πέρα από την ψυχολογική μετάβαση σε έναν καινούριο κόσμο για όποιον το επιχειρήσει, το know-how του οποίου ουσιαστικά δεν κατέχει, υπάρχει αφενός ο αντικειμενικός φόβος του άγριου ανταγωνισμού στο ράφι, με εταιρείες που παρασκευάζουν το ίδιο πάνω-κάτω προϊόν, αλλά εμφανίζουν άλλους ισολογισμούς και άλλη ρευστότητα. Άλλωστε, κατά κανόνα οι εκθέτες της φετινής ΕΞΠΟΤΡΟΦ, πλην εξαιρέσεων, δεν έχουν το κρίσιμο μέγεθος, ώστε να χρησιμοποιήσουν οικονομίες κλίμακας και να μπορέσουν να επιβιώσουν του ανταγωνισμού της τιμής. Εξάλλου, στο ράφι, μπαίνουν και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στο παιχνίδι. Αφετέρου υπάρχει η ανεπάρκεια εξυπηρέτησης του κρίσιμου όγκου που χρειάζονται τα σούπερ μάρκετ από τα αγνά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα που εκτέθηκαν στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ, ώστε να τα τοποθετήσουν με στρατηγική οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στα υποκαταστήματά τους.

Πού στόχευσαν οι φετινοί εκθέτες
Οπότε, τι μένει για τους παραγωγούς και εκθέτες της φετινής ΕΞΠΟΤΡΟΦ; Για αρκετούς από αυτούς, η έκθεση σηματοδότησε την επανεμφάνιση του brand τους στην αγορά μετά τα δύο «σκληρά» χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού και μετά την περιορισμένη περσινή συμμετοχή, για κάποιους άλλους ήταν απλά η πρώτη χρονιά και άρα, η πρώτη γνωριμία. Οι περισσότερο γνώστες είδαμε ότι είχαν ήδη προγραμματίσει B2B συναντήσεις ή στοχευμένες συνομιλίες με buyers της μικρής λιανικής. Τα προϊόντα της συντριπτικής πλειονότητας των εκθετών της ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023 αφορούσαν οικοτεχνίες και μικρές ή μεγαλύτερες βιοτεχνίες. Οπότε, αντικειμενικά, στόχος τους είναι η μικρή λιανική, τα καταστήματα delicatessen και το ευρύτερο confectionary πεδίο: Πέρα από τα μίνι μάρκετ, αυτό περιλαμβάνει τα καταστήματα της γειτονιάς, τα περίπτερα και τα -επανεμφανιζόμενα τα τελευταία χρόνια- μικρομεσαία μπακάλικα. Ένας άλλος μεγάλος πόλος είναι, επίσης, τα τοπικά καταστήματα που πωλούν και άλλα τοπικά προϊόντα κατά βάση σε τουριστικές περιοχές και επιθυμούν να ενισχύσουν την γκάμα τους.

Αυτή η λύση μοιάζει ως η πιο ενδεδειγμένη για τους παραγωγούς που είναι έτοιμοι να την υποστηρίξουν. Οι υπόλοιποι ίσως μείνουν με την προσδοκία για αύξηση του τζίρου στο… χέρι. Σε κάθε περίπτωση, όλοι όσοι μιλήσαμε οραματίζονταν την άνοδό τους σε ένα υψηλότερο επίπεδο αξίας και όγκου πωλήσεων, με περισσότερα σημεία πώλησης, ιδίως στην Αθήνα και σε σημαντικές τουριστικές τοποθεσίες της Ελλάδας, με όχημα την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων τους.

Η έλλειψη οικονομιών κλίμακας και οι αντικειμενικοί περιορισμοί μεταποίησης τροφίμων που έχει μια οικοτεχνία ή μια μικρή βιοτεχνία τους περιορίζουν αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα της τιμής, αν και υπήρξε μια σημαντική μειοψηφία που μοιάζει αποφασισμένη να ανταγωνιστεί τουλάχιστον τη σχέση ποιότητας – τιμής μέσα από τις μικρές εβδομαδιαίες -ή και καθημερινές- μικρές τοπικές αγορές μικρής λιανικής του μέσου καταναλωτή, σε σύγκριση με τις αγορές από το σούπερ μάρκετ. Σε όλους θα ευχηθούμε καλή επιτυχία και καλή αντάμωση στις επόμενες εκθέσεις στον «καυτό» μήνα που ακολουθεί για λιανεμπόριο και μαζική εστίαση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

H κάθοδος της Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company στην Αθήνα

Την κάθοδο στην Αθήνα για τα προϊόντα της εταιρείας Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company σηματοδότησε η συμμετοχή της στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023.

Η εταιρεία έχει μακρά ιστορία τριών γενεών στην εκτροφή και τη βιομηχανία κρέατος, με ιδιόκτητη φάρμα για βόειο, χοιρινό και πρόβειο κρέας στην Ξάνθη, σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και προσδοκία να περάσει υγιής και ανεπτυγμένη η επιχείρηση στην τέταρτη γενιά.

Η οργάνωση της Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες βιομηχανίες κρέατος. Μπορεί να υστερεί στον όγκο και να αποφεύγει τις πιστώσεις στο λιανεμπόριο όσο το δυνατόν, όμως κερδίζει με την πλήρη γκάμα προϊόντων κρέατος, υποπροϊόντων κρέατος, rendering, κρεατοσκευασμάτων και αλλαντικών.

Πώς αρχίζει το «άνοιγμα» στην αθηναϊκή αγορά
Το «άνοιγμα» στην αθηναϊκή αγορά γίνεται αρχικά μέσα από την Αγορά Νωπών Κρεάτων του Ρέντη, μέσα από τη συνεργασία με την Τυρεμπορική Μπαταγιάννης, όπως πληροφορήθηκε το FOODReporter, για πωλήσεις που θα αφορούν τόσο λιανική, όσο και οργανωμένη εστίαση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν συζητήσεις για είσοδο των προϊόντων και σε κρεοπωλεία και σε αλυσίδες κρεοπωλείων, αλλά και καταστήματα delicatessen και μικρής λιανικής, ιδίως για τις σειρές αλλαντικών, σε γεύσεις παραδοσιακές. Στην κάθοδό της στην Αθήνα, η εταιρεία λανσάρει και ένα νέο προϊόν, το πρόβειο λουκάνικο.

Επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας
Η Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company αναλαμβάνει ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής προϊόντων από κρέας, από την εκτροφή, μέχρι την πλήρη επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία των αλλαντικών και άλλωστε, αποτελεί μέλος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Όπως εξήγησε στο FOODReporter ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Απόστολος Παπαδόπουλος, για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας αξιοποιήθηκαν προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά και προγράμματα Leader, για τα οποία κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν σχετικά επενδυτικά σχέδια.

Εξωστρέφεια και στρατηγικές εμπορικές κινήσεις στη Θεσσαλονίκη
Για την Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company όλα ξεκίνησαν από ένα παραδοσιακό κρεοπωλείο στην πόλη της Ξάνθης το 1925 και η επιχείρηση έκτοτε έχει σταθερά ανοδική πορεία. Το 1996 ξεκίνησε η τυποποίηση κρέατος και το 2006 εκείνη των αλλαντικών. Η εσωτερική εικόνα των ιδιόκτητων κρεοπωλείων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πήρε την πιο σύγχρονη εικόνα της το 2009. Το 2022 ήταν το έτος που η εταιρεία αποφάσισε να παρουσιάσει ένα πιο εξωστρεφές πρόσωπο. Επίκειται λοιπόν, όπως μαθαίνει το FOODReporter, άνοιγμα και στη Θεσσαλονίκη, μέσω συζητήσεων με καταστήματα delicatessen και μεγάλα κρεοπωλεία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter