Τυροκομείο Αρβανίτη: Στο 40% η ανάπτυξη το 2022

Με μία διαδρομή που ξεκινά από το 1980, το Τυροκομείο Αρβανίτη θεωρείται πλέον μία από τις πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του κλάδου. Ο Μιχάλης Αρβανίτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αρβανίτης Α.Ε., μίλησε στο FOODReporter για την ειδοποιό διαφορά της επιχείρησης που την κάνει να «ξεχωρίζει» μέσα σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, υπογραμμίζοντας ότι η διαχρονική στρατηγική προσήλωσης στην ποιότητα, παράλληλα με τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής ομάδας ανθρώπων, φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην εταιρεία.

Σημειώνεται ότι το τυροκομείο Αρβανίτης εξάγει ένα μεγάλο μερίδιο της παραγωγής του σε χώρες κυρίως της Ευρώπης, ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα.
«Μετά την δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού, τα αποτελέσματά μας είναι σαφώς αυξημένα, καθώς το 2021 είχαμε μια ανάπτυξη της τάξεως του 15%, ενώ για το 2022 η ανάπτυξη ανήλθε στο 40%, εξαιτίας της αύξησης του όγκου των πωλήσεων, αλλά και της αύξησης των τιμών» σχολιάζει ο κ. Αρβανίτης.

Το αυθεντικό μπλε τυρί με «άρωμα» και καταγωγή Ελλάδας
«Στο Τυροκομείο ΑΡΒΑΝΙΤΗ ήταν επιθυμία μας να δημιουργήσουμε το ελληνικό μπλε τυρί και όχι απλά να αντιγράψουμε κάποιο άλλο προϊόν» αναφέρει χαρακτηριστικά στο FOODReporter ο κ. Αρβανίτης για το διεθνώς αναγνωρισμένο μπλε τυρί «ΚΥΑΝΟ» της εταιρείας.

Με χαρακτηριστικά στοχευμένα, το Κυανό παράγεται μόνο από κατσικίσιο γάλα (αντί για πρόβειο), ωριμάζει περισσότερο από το ροκφόρ και είναι πιο σκληρό, χωρίς να επισκιάζεται η χαρακτηριστική γεύση τυριού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αρβανίτης δήλωσε: «Έχει πολύ θετική ανταπόκριση από τους καταναλωτές, έχει ήδη τοποθετηθεί σε εξειδικευμένα σαλόνια τυριού στην Ευρώπη και είχε άμεσα διακρίσεις με Χρυσά βραβεία στην Αγγλία και τη Γαλλία, όπως στους διαγωνισμούς Global Cheese Awards και Concours International de Lyon».

Μελέτες για λανσάρισμα νέου προϊόντος στην αγορά
Τα βασικά προϊόντα που διαθέτει η εταιρεία στην ελληνική και παγκόσμια αγορά είναι η Φέτα ΠΟΠ, το Μανούρι ΠΟΠ, το Κασέρι ΠΟΠ, το ΚΥΑΝΟ, το Κατσικίσιο τσαντιλάκι, καθώς και άλλα παραδοσιακά ελληνικά τυριά όπως Καπνιστό τυρί Θεσσαλονίκης, Ανθότυρο, μεταξύ άλλων.

«Η διαδικασία παραγωγής ενός νέου και ποιοτικά άρτιου τυριού στην αγορά είναι μια αργή διαδικασία. Αυτήν τη στιγμή, δοκιμάζουμε διάφορα εν δυνάμει προϊόντα και θα μελετήσουμε εντός του 2023 ποιο από αυτά θα είναι έτοιμο για την αγορά» αναφέρει ο Μιχάλης Αρβανίτης.

Προβλέψεις για την καταναλωτική ζήτηση
«Η ζήτηση της φέτας και γενικά των ελληνικών αιγoπρόβειων τυριών παραμένει ισχυρή» σημειώνει ο Μιχάλης Αρβανίτης όσον αφορά στην ζήτηση των καταναλωτών για το 2023. «Προσδοκούμε η αύξηση των τιμών, που συνεπάγεται και αύξηση των διαθέσιμων πόρων, να δώσει ώθηση σε όλους, ώστε να ανεβάσουν το επίπεδο επαγγελματισμού τους, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστούμε όλοι όπως στις προηγμένες χώρες του εξωτερικού» δηλώνει ο κ. Αρβανίτης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Mondelez: Κέρδισε τζίρο 651 εκατ. δολαρίων από την Chipita το 2022

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Mondelez International για το δ’ τρίμηνο 2022, με την ανθεκτική ζήτηση για σοκολάτες και σνακ να ευνοεί τον όμιλο, στον οποίο εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει ενταχθεί και η Chipita, μετά την εξαγορά της. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο όμιλος, η Chipita συνεισέφερε καθαρές πωλήσεις ύψους 161 εκατ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο 2022 και 651 εκατ. δολαρίων συνολικά το 2022, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα για το δ’ τρίμηνο ήταν ζημία 3 εκατ. ευρώ, όταν για το σύνολο του 2022 ανήλθε σε κέρδος 36 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Mondelez International, το δ’ τρίμηνο 2022 έκλεισε με τζίρο 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένο κατά 13,5% σε ετήσια βάση, ενώ για το σύνολο του 2022 ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 31,5 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά 9,7% σε ετήσια βάση. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής προήλθε από τις αναδυόμενες αγορές, όπου οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 20,3%, στα 12,2 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις στις ανεπτυγμένες αγορές αυξήθηκαν κατά 3,9%, στα 19,3 δισ. δολάρια.

Πάντως, η διοίκηση της Mondelez International προειδοποίησε ότι ενδέχεται στο τρέχον τρίμηνο να επηρεαστούν αρνητικά οι επιδόσεις της στην Ευρώπη από τις αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα της.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Β. Παπαδημητρίου: Οι δύο σημαντικότερες προκλήσεις για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών το 2023

Τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ξεχώρισε η Bάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ως τις δύο πιο σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το 2023 η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, κατά την ομιλία της στη χθεσινή απονομή των Bakery & Pastry Awards που διοργάνωσε η BOUSSIAS.

«Αν αναλογιστούμε τα τελευταία τρία χρόνια θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησαν νέα δεδομένα για το σύνολο του αγροδιατροφικού κλάδου, από την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση μέχρι και την εφοδιαστική αλυσίδα. Αρχικά οι επιπτώσεις της πανδημίας, στη συνέχεια η γεωπολιτική και η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, αποτελούν προκλήσεις που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε.

Το 2023 οφείλουμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις, να προσαρμοστούμε στις μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες από τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της ψηφιακής διακυβέρνησης. Οι δύο πιο σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο μας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Παπαδημητρίου. Μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ίδια τόνισε πως η βιομηχανία τροφίμων και ποτών επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, ενώ το πλέγμα των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως η Πράσινη Συμφωνία, η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει ο κλάδος για να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και καινοτομίας, επενδύοντας σταθερά στην προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε η κ. Παπαδημητρίου, οι επιχειρήσεις του κλάδου «παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις, εφαρμόζουν σύγχρονες βιώσιμες πρακτικές και παράγουν επώνυμα, καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας, με προστιθέμενη διατροφική αξία και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με γνώμονα την ανταπόκριση στις ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών». Στις μέρες μας άλλωστε, όπως παρατήρησε, οι καταναλωτές έχουν περισσότερο από ποτέ τον πρώτο λόγο στη διατροφή τους: «Δέχονται πληθώρα ερεθισμάτων, είναι πιο ενημερωμένοι, κάποιες φορές ανήσυχοι, έχουν άποψη, αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια παρατηρείται μια τάση των καταναλωτών για πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες».

«Αντιλαμβανόμαστε επομένως την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία για το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών, να συνεχίσει να αναδεικνύει το έργο της να αποδεικνύει ότι είναι ο βασικός εγγυητής της επισιτιστικής ασφάλειας, ο κλάδος της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και της προσαρμογής στις γρήγορες μεταρρυθμίσεις, που επιβάλλει η εποχή μας», υπογράμμισε εξάλλου, πριν συγχαρεί τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, και τους συμμετέχοντες στα βραβεία για την προσπάθειά τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter