Katsaros Distillery: Συμφωνία με τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων για τη διανομή λιανικής

Την επιθετική είσοδό της σε όλα τα κανάλια της λιανικής αγοράς επιδιώκει η αποσταγματοποιία Κατσάρος (Katsaros Distillery), με έδρα τον Τύρναβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, η εταιρεία σύνηψε εμπορική συμφωνία με την εταιρεία Ελληνικά Κελλάρια Οίνων (Greek Wine Cellars). H ετήσια παραγωγή της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων είναι γύρω στις 30.000.000 φιάλες, με περίπου το 50% του όγκου να εξάγεται. Πρόκειται για μια εταιρεία με πολύ μεγάλη διείσδυση σε όλες τις αγορές της λιανικής: Σε κάβες, σε τοπικά καταστήματα, σε σημεία Ho.Re.Ca. και φυσικά, στο οργανωμένο λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ).

Με αιχμή το Ούζο Τυρνάβου Κατσάρος και το Jivaeri
Μαζί με τα δικά της προϊόντα, η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων θα διανέμει από τον Φεβρουάριο και τα προϊόντα της αποσταγματοποιίας Κατσάρος, με αιχμή το Ούζο Τυρνάβου Κατσάρος και το ούζο τριπλής απόσταξης Jivaeri, που αποτελεί καινοτόμο προϊόν της αγοράς, το οποίο φιλοδοξεί να επικοινωνήσει η εταιρεία σε μεγαλύτερα κοινά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία για τη διανομή των προϊόντων της Katsaros Distillery περιλαμβάνει όλους τους νομούς και Περιφέρειες της Ελλάδος, πλην της Θεσσαλίας. Στη Θεσσαλία (Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Μαγνησία), η αποσταγματοποιία Κατσάρος διανέμει μόνη της σε όλα τα κανάλια της λιανικής τα προϊόντα της, με ιδιόκτητα βαν.

Αποστάγματα από «μοσχάτο Τυρνάβου» ενισχύουν το χαρτοφυλάκιο των Ελληνικών Κελλαριών Οίνων
Κατ’ αναλογία, από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων θα διανέμονται επίσης το Τσίπουρο Τυρνάβου Οικογένειας Κατσάρου, το Παλαιωμένο Τσίπουρο Κατσάρος, το τσίπουρο Jivaeri, το μπράντι 5 Star Κατσάρος και το λικέρ Κατσάρος.

Ο Νικόλαος Κατσάρος, γενικός διευθυντής της Katsaros Distillery, νυν Γενικός Γραμματέας του ΣΕΑΟΠ, είναι τέταρτης γενιάς αποσταγματοποιός, με οικογενειακή παράδοση στην απόσταξη από το 1856.

Τα αποστάγματα της Katsaros Distillery αποτελούν προϊόν απόσταξης από την ποικιλία σταφυλιού «μοσχάτο Αμβούργου», το οποίο κατοχυρώθηκε το 2014 με την τοπική ονομασία προέλευσης «μοσχάτο Τυρνάβου», πρώτα από το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έπειτα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εταιρεία Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, από την πλευρά της, μετά τη λήξη της συνεργασίας με το ούζο Μπαμπατζίμ, ενισχύει ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιο της με περισσότερες ποιοτικές ποικιλίες αποσταγμάτων, τόσο ούζου, όσο και τσίπουρου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Έρχεται το Καλάθι της Σαρακοστής – Ο αλγόριθμος ελέγχου των τιμών

Παίρνει τελικά σάρκα και οστά και το Καλάθι της Σαρακοστής. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του FOODReporter, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να ζητήσει επιμήκυνση της ισχύος του μέτρου του Καλαθιού του Νοικοκυριού, επάνω στο οποίο θα πατήσει το εποχιακό Καλάθι της Σαρακοστής.

Το νέο εποχιακό Καλάθι θα λειτουργήσει στην ίδια λογική του εορταστικού Καλαθιού των Χριστουγέννων και του non-food Καλαθιού του Άγιου Βασίλη. Αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, τέσσερις ημέρες δηλαδή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, περιλαμβάνοντας για αρχή μόνο σαρακοστιανά προϊόντα.

Το νεώτερο σχετικά με το συγκεκριμένο Καλάθι είναι η συμπερίληψη προϊόντων κρεάτων (αρνί, κατσίκι και άλλα) ενόψει της Κυριακής του Πάσχα και της Δευτέρας του Πάσχα, από το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου 2023.

Ο αλγόριθμος των Καλαθιών κατά της αισχροκέρδειας
Ο αλγόριθμος για την αγορανομική παρακολούθηση του Καλαθιού της Σαρακοστής θα είναι ίδιος με εκείνον του Καλαθιού του Νοικοκυριού και τον βλέπετε παρακάτω. Λαμβάνει υπόψη σταθμισμένη τιμή ως προς το βάρος (ανά κιλό) ή τον όγκο (ανά λίτρο) για το ακριβότερο προϊόν κάθε κατηγορίας.

Η τιμή προκύπτει από επιπλέον παράγοντες, όπως η παρουσία της κατηγορίας στα συνολικά καλάθια, από τη βαρύτητα του συνολικού τζίρου με αναλογία μεταξύ των κατηγοριών, με ποσόστωση ως προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Ο ίδιος αλγόριθμος έχει νομοθετικά συνδεθεί και με τον αυτόματο υπολογισμό του μέγιστου νόμιμου περιθωρίου κέρδους για τους retailers.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Πρόγραμμα επενδύσεων αμπελοοινικού τομέα: Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται και πού επενδύουν

Στο πρόγραμμα επενδύσεων αμπελοοινικού τομέα του έτους 2022-2023 εντάχθηκαν δεκάδες επιχειρήσεις οινοποιίας με διαδοχικές αποφάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.

Οι εγκεκριμένες επενδύσεις αφορούν μεταξύ άλλων σε φωτοβολταϊκά συστήματα, δεξαμενές οινοποίησης, διάφορα μηχανήματα, καθώς και σε κτιριακές εργασίες στις παραγωγικές εγκαταστάσεις των οινοποιείων και σε επισκέψιμους χώρους τους.

Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα εντάσσονται οι εξής επιχειρήσεις:

– Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων: Για το έτος 2022-2023 το ποσό της επένδυσης καθορίζεται σε 476.940,34 ευρώ και το ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε 310.011,21 ευρώ, ήτοι ποσοστό 65% της συνολικής επένδυσης. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά σε οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για τον επισκέψιμο χώρο.

– Απόστολος Θυμιόπουλος: Για το έτος 2022-2023 το ποσό της επένδυσης καθορίζεται σε 349.999 ευρώ και το ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε 174.999,50 ευρώ, ήτοι ποσοστό 50% της συνολικής επένδυσης. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά στην αγορά δεξαμενών, βαρελιών και αμφορέων, καθώς και στην εγκατάσταση συστήματος απολύμανσης αέρα και στη διεξαγωγή εργασιών αποπεράτωσης ισόγειου βιοτεχνικού κτιρίου (οινοποιείο).

– Κυρ Γιάννης: Για το έτος 2022-2023 το ποσό της επένδυσης καθορίζεται σε 349.972.28 ευρώ και το ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε 174.986,14 ευρώ, ήτοι ποσοστό 50% της συνολικής επένδυσης.

Στην επένδυση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προμήθεια και εγκατάσταση δύο αντλιών θερμότητας, η αναβάθμιση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και η αγορά δρύινων βαρελιών.

– Μεσημβρία Οινοποιητική: Για το έτος 2022-2023 το ποσό της επένδυσης καθορίζεται σε 349.872 ευρώ και το ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε 174.936 ευρώ, ήτοι ποσοστό 50% της συνολικής επένδυσης. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά στην κατασκευή διώροφου μεταλλικού κτιρίου.

– Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: Για το έτος 2022-2023 το ποσό της επένδυσης καθορίζεται σε 349.851,72 ευρώ και το ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε 139.940,68 ευρώ, ήτοι ποσοστό 40% της συνολικής επένδυσης. Στην επένδυση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αγορές δεξαμενών και κτιριακές εργασίες που αφορούν στην ανακαίνιση της αίθουσας γευσιγνωσίας, πώλησης και παρουσίασης οίνων.

– Κτήμα Μιχαλάκη: Για το έτος 2022-2023 το ποσό της επένδυσης καθορίζεται σε 348.992,10 ευρώ και το ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε 174.496,05 ευρώ,ήτοι ποσοστό 50% της συνολικής επένδυσης. Στην επένδυση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κτιριακές και ηλεκτρολογικές εργασίες, καθώς και αγορές δεξαμενών, αζωτογεννήτριας και αναλυτή οίνου.

– Γαία Οινοποιητική: Για το έτος 2022-2023 το ποσό της επένδυσης καθορίζεται σε 348.699,32 ευρώ και το ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε 174.349,66 ευρώ, ήτοι ποσοστό 50% της συνολικής επένδυσης. Στην επένδυση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αγορές μηχανημάτων και δεξαμενών, καθώς και φωτοβολταϊκού συστήματος.

– Κτήμα Σεμέλη: Για το έτος 2022-2023 το ποσό της επένδυσης καθορίζεται σε 347.780 ευρώ και το ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε 173.890 ευρώ ήτοι ποσοστό 50% της συνολικής επένδυσης. Στην επένδυση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων του οινοποιείου και η αγορά ετικετέζας.

– Ελληνική Βιομηχανία Οίνων Κιάτου: Για το έτος 2022-2023 το ποσό της επένδυσης καθορίζεται σε 204.620 ευρώ και το ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε 102.310 ευρώ, ήτοι ποσοστό 50% της συνολικής επένδυσης. Στην επένδυση περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αγορά φωτοβολταϊκών και ετικετέζας.

– Οινοποιείο Μίγας: Για το έτος 2022-2023 το ποσό της επένδυσης καθορίζεται σε 331.524 ευρώ και το ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε 165.762 ευρώ, ήτοι ποσοστό 50% της συνολικής επένδυσης. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά στην απόκτηση γεμιστικού – εμφιαλωτικού οκτώ θέσεων και 100 βαρελιών ωρίμανσης και ζύμωσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter