Ρούσσας: Διπλασιάζει την παστερίωση γάλακτος μέχρι το 2026, με στόχο τη διπλάσια παραγωγή

Στο 10% της εκτέλεσής του βρίσκεται το έργο εκσυγχρονισμού της τυροκομικής μονάδας της Ρούσσας στο Βόλο, κάτι που επιβεβαίωσε στο FOODReporter ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Μποτός.

Για ένα κομμάτι του συνολικού έργου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προϋπολόγισε 7,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία ενέκρινε, μέσα από το πρόγραμμα «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», το ποσό των 4,1 εκατ. ευρώ, ως επιδότηση. Τα χρήματα της επιδότησης θα χορηγηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση παραγωγής αφορούν το μεγάλο σχέδιο του διπλασιασμού δυνατότητας παστερίωσης ανά ώρα, με δεύτερη μονάδα μέσα στο υφιστάμενο εργοστάσιο της Ρούσσας.

Αυτή τη στιγμή, η τυροκομική εταιρεία της Μαγνησίας παστεριώνει 12.000 λίτρα γάλακτος ανά ώρα και άλλα 10.000 λίτρα ανά ώρα σε εξωτερική μονάδα. Με την ολοκλήρωση του έργου, ο κ. Μποτός εξήγησε στο FOODReporter ότι η εξωτερική μονάδα θα χρησιμοποιείται για την παστερίωση των τυροκομικών υποπροϊόντων. Η δυναμικότητα παστερίωσης εντός του κύριου χώρου παστερίωσης του εργοστασίου αναμένεται να διπλασιαστεί, καθώς θα αγοραστεί και θα εγκατασταθεί νέα μηχανή παστερίωσης, με δυναμικότητα επίσης 12.000 λίτρα γάλακτος ανά ώρα, ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα παστερίωσης εντός του ίδιου χώρου σε 24.000 λίτρα ανά 60 λεπτά. «Πρόκειται για μεγάλο έργο, αυτή η αναβάθμιση θεωρούμε ότι θα μας εγγυηθεί τη διπλάσια παραγωγή συνολικά, οπότε μπορούμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μποτός. Ταυτόχρονα, η εξωτερική μονάδα θα μπορεί να παστεριώνει σε λιγότερο χρόνο τα υποπροϊόντα, η παραγωγή των οποίων δύναται πια να ενταθεί.

Στόχοι για μείωση κατανάλωσης νερού και ηλεκτρικού ρεύματος
Παράλληλα, η νέα διαδικασία παστερίωσης, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μεταξύ του τέλους του 2025 και των αρχών του 2026, θα μειώσει το ενεργειακό κόστος που απαιτείται για τη συγκεκριμένη διεργασία. «Ήδη η Ρούσσας έχει θέσει σημαντικούς στόχους βιωσιμότητας για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της παραγωγής της: Έχουμε δεσμευτεί για μείωση κατά 3% το χρόνο στη χρήση νερού και κατά 2% το χρόνο στην κατανάλωση ρεύματος», πρόσθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ρούσσας. Για το υπόλοιπο κομμάτι του έργου του εκσυγχρονισμού παστερίωσης, η Ρούσσας ΑΕ έχει εκπονήσει επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Data-driven οι επιχειρηματικές αποφάσεις στη Γρηγόρης

Στην ανάλυση δεδομένων εμβαθύνει ακόμη περισσότερο η Γρηγόρης.

Η εταιρεία ταχυεστίασης συνεχίζει την ανάπτυξή της και έχει τα εργαλεία, τα εχέγγυα και την προτεραιότητα στη φιλοσοφία της ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η ανάλυση δεδομένων περνάει στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων μας, δήλωσε στο FOODReporter η Communication & Customer Experience Manager της Γρηγόρης, Ευτυχία Δανάκου.

Πράγματι, η Γρηγόρης ίδρυσε νέο διοικητικό τμήμα με τον τίτλο Business Intelligence & Analytics, επικεφαλής του οποίου ανέλαβε ο Πέτρος Τσόγγας.

Πέτρος Τσόγγας, Business Intelligence Analyst, Γρηγόρης

Αξιοποίηση δεδομένων και μετατροπή τους σε χρήσιμες πληροφορίες
Το αντικείμενο του νέου τμήματος της Γρηγόρης είναι η αξιοποίηση δεδομένων του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας και η μετατροπή τους, μετά από την απαραίτητη ανάλυση σε σύνολο έγκυρων και χρήσιμων πληροφοριών.

«Είμαι πολύ χαρούμενος με το νέο μου ρόλο. Τα data analytics θα μας οδηγήσουν σε πιο στοχευμένες επιχειρηματικές αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Τσόγγας, μετά την τοποθέτησή του στη θέση του Business Intelligence Analyst. Ο κ. Τσόγγας βρίσκεται στη Γρηγόρης από την ημέρα που ολοκλήρωσε τις σπουδές του, για διψήφιο αριθμό ετών και έχει εμπειρία στη διοικητική λειτουργία της εταιρείας, αλλά και στο τμήμα marketing, όπου ήδη χειριζόταν ο ίδιος προϊόντα της εταιρείας.

Η Γρηγόρης ποντάρει στη δύναμη των μετρήσιμων στοιχείων, τόσο για τη λιανική και τη χονδρική, όσο και για τα καταστήματα
«Η νέα θέση δίνει τη δυνατότητα ανάλυσης του μεγάλου όγκου δεδομένων που παράγει η εταιρεία. Είτε αυτά αφορούν πωλήσεις χονδρικής, πωλήσεις λιανικής, κίνηση κωδικών, είτε ακόμη και επιθεωρήσεις καταστημάτων, θα αναλύονται όλα, με τη χρήση Business Intelligence τεχνολογίας, αλλά και άλλων τεχνολογικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Στόχος είναι να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα μπορούν να στηρίζονται σε μετρήσιμα στοιχεία και αριθμούς και να μετουσιώνονται σε αποφάσεις», εξήγησε η κυρία Δανάκου στο FOODReporter.

«Η Γρηγόρης εδώ και χρόνια πρωτοπορεί ως προς το digital transformation και έχει επενδύσει σ’ αυτό. Θέλουμε οι επιχειρηματικές αποφάσεις να πάψουν να βασίζονται μόνο στην αίσθηση της αγοράς ή σε συναισθηματικά κριτήρια και εδώ και χρόνια επιδιώκουμε να εργαζόμαστε με νούμερα και στοιχεία μετρήσιμα», συμπλήρωσε.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ποιες είναι οι κορυφαίες καταναλωτικές τάσεις που θα διαμορφώσουν τη σοκολατοβιομηχανία το 2023

Αξία πάνω από 107 δισ. ευρώ αναμένεται να αποκτήσει η βιομηχανία της σοκολάτας σε παγκόσμιες λιανικές πωλήσεις έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Barry Callebaut. Πρόκειται για μια δυναμική αγορά, η οποία αναμένεται να έχει ετήσια αύξηση όγκου 1,9% CAGR μέσα στα επόμενα τρία χρόνια έως το 2025.

Αναλυτικότερα, η έκθεση πραγματεύεται τις ανερχόμενες καταναλωτικές τάσεις οι οποίες θα καθορίσουν τη σοκολατοβιομηχανία τη νέα χρονιά, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του μέσου καταναλωτή.

Το 69% των Ευρωπαίων αναζητά καινούργιες και ιδιαίτερες εμπειρίες γεύσεων με βάση τη σοκολάτα
Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή αγορά σοκολάτας, η Ανατολική Ευρώπη φανερώνει την ταχύτερη ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς προβλέπεται ετήσια αύξηση όγκου 3,1% CAGR τα επόμενα τρία χρόνια έως το 2025.

Εμβαθύνοντας, λοιπόν, στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών τάσεων που θα ακολουθήσουν την σοκολατοβιομηχανία, βρίσκεται η ανάγκη των καταναλωτών για έντονη απόλαυση «ιδιαίτερης» και ποιοτικής σοκολάτας. Συγκεκριμένα, το 63% των Ευρωπαίων καταναλωτών προτιμά μία σοκολάτα η οποία έχει πολλαπλές υφές, ενώ το 59% θεωρεί τη σοκολάτα ως μία μοναδική ιστορία δίνοντας βάση στην προέλευσή της και την ποιότητά της. Επιπλέον, σημειώνεται ότι το 69% αναζητά καινούργιες και ιδιαίτερες εμπειρίες γεύσεων. Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι το 59% των Ευρωπαίων καταναλωτών θεωρεί τις σοκολάτες που έχουν ποικιλία υφών και γεύσεων πιο “premium”.

Η Barry Callebaut προτείνει, μεταξύ άλλων, την Ruby Chocolate, τη σοκολάτα καραμέλας, τις σοκολατένιες λεπτομέρειες και στολίδια ως κάποιες από τις λύσεις που ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη ανερχόμενη καταναλωτική ζήτηση.

Το 87% θεωρεί ότι η βιωσιμότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στις αγοραστικές τους συνήθειες όσον αφορά στη σοκολάτα
Οι καταναλωτές θέλουν να απολαμβάνουν μία σοκολάτα χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την σωματική αλλά και ψυχική υγεία τους, προστατεύοντας παράλληλα τον πλανήτη μέσα από βιώσιμες επιλογές. Άλλωστε, αυτό αντανακλάται και από το γεγονός ότι η μείωση της ζάχαρης είναι πλέον μία καθιερωμένη τάση, ταυτόχρονα με την στροφή προς τις φυτικές επιλογές. Συγκεκριμένα, 6 στους 10 Ευρωπαίους αναμένουν περισσότερη ποικιλία φυτικών εναλλακτικών από τα γνωστά brands της σοκολατοβιομηχανίας. Επιπρόσθετα, το 56% των καταναλωτών αναζητά ενεργά σοκολάτες οι οποίες βασίζονται στη βιωσιμότητα, ενώ το 76% θέλει σοκολάτες οι οποίες είναι νόστιμες και παράλληλα, συμβάλλουν θετικά στην υγεία και την προστασία του πλανήτη. Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός ότι το 58% των Ευρωπαίων καταναλωτών αναζητά σοκολάτες οι οποίες είναι οικονομικότερες εναλλακτικές των ήδη αγαπημένων επιλογών, με αποτέλεσμα να στρέφεται σε προϊόντα σοκολάτας ιδιωτικής ετικέτας.

Στην τάση των «έξυπνων», υγιεινών και βιώσιμων επιλογών σοκολάτας, εντάσσεται και η εταιρική διαφάνεια.

Το 87% του ευρωπαϊκού κοινού θεωρεί ότι η βιωσιμότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στις αγοραστικές του συνήθειες, ενώ το 56% αναζητά ενεργά στα ράφια βιώσιμες σοκολάτες.

Σε αυτό το σημείο, η Barry Callebaut προτείνει σοκολάτες οι οποίες περιέχουν ξηρούς καρπούς, Cabosse Naturals Cacaofruit συστατικά, σοκολάτες χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, κ.ά..

Το 65% προτιμά μία σοκολάτα που συνδυάζει ωραία γεύση και πολλαπλά οφέλη για την υγεία
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε σοκολατένιες επιλογές οι οποίες περιέχουν συστατικά με αποδεδειγμένα οφέλη, όπως οι βιταμίνες, μέταλλα, ίνες, κ.λπ.. Σημειώνεται ότι ενώ πρόκειται ακόμη για μία niche αγορά, το 65% του παγκόσμιου καταναλωτικού κοινού θα προτιμούσε μία σοκολάτα η οποία είναι γευστική αλλά και με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, το 62% των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι αφοσιωμένο σε έναν υγιή τρόπο ζωής, ενώ το 56% έχει αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες για χάρη αυτού. Επίσης, η έκθεση της Barry Callebaut αναφέρει ότι 1 στους 3 Ευρωπαίους ψάχνουν ενεργά στο ράφι προϊόντα τα οποία είναι «λειτουργικά» για την υγεία τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter