Από την ΑΒ Βασιλόπουλος στη The Mart ο Νίκος Γραμματικός

Καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της The Mart αναλαμβάνει από τις 23 Ιανουαρίου ο Νίκος Γραμματικός, μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια στην ΑΒ Βασιλόπουλος, όπου από τον 2020 διατηρεί το πόστο του Director στη Διεύθυνση Αγορών.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να μου εμπιστεύονται έναν τόσο απαιτητικό ρόλο και ήδη αισθάνομαι πολύ ευπρόσδεκτος στον οργανισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γραμματικός σε ανάρτησή του στο LinkedIn.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

«Έλιωσε» η επιχείρηση διάσωσης της Παγωτά Δωδώνη

Δεν είχε αίσιο τέλος η επιχείρηση διάσωσης της Παγωτά Δωδώνη από την First Runner. H εταιρεία συμφερόντων του Αλέξανδρου Κατσιώτη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΓΕΚΑ, είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής το περασμένο καλοκαίρι από τους πιστωτές της Δωδώνη, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και υπογραφής των συμβάσεων πώλησης των κοινοπρακτικών και διμερών δανείων της παγωτοβιομηχανίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η First Runner αποφάσισε να αποσύρει το ενδιαφέρον της, αφού οι σχετικές διαπραγματεύσεις της δε στέφθηκαν από επιτυχία και κατέρρευσαν.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το μέλλον της Παγωτά Δωδώνη είναι αβέβαιο, αν και ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι να διερευνηθεί μία νέα επιχείρηση διάσωσης από μία εκ των άλλων εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά έχασαν «στο νήμα» από τη First Runner, δηλαδή την Κρι-Κρι και τη Βενέτης. Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τέτοια προσέγγιση δεν εχει υπάρξει.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις, η Παγωτά Δωδώνη παρουσίασε το 2021 συνολικές πωλήσεις 4,88 εκατ. ευρώ, έναντι 4,48 εκατ. το 2020. Το καθαρό αποτέλεσμα της χρήσης 2021 για τον όμιλο διαμορφώθηκε σε ζημιές μετά από φόρους ύψους 3,83 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,98 εκατ. το 2020.

Ωστόσο, οι συσσωρευμένες ζημίες συνέχισαν να αυξάνονται και το 2021 για την Παγωτά Δωδώνη. Συγκεκριμένα, οι σωρευμένες ζημίες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021 για τον όμιλο ανήλθαν σε 33,80 εκατ. ευρώ (2020: 30 εκατ. ευρώ), και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ήταν αρνητικό, ίσο με -25,02 εκατ. ευρώ (2020: -21,25 εκατ.). Ο δανεισμός από τραπεζικά ιδρύματα ανερχόταν σε 34,23 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός σε 37,97 εκατ. ευρώ (2020: 36,12 εκατ. ευρώ).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Tsakiris Family: Επένδυση 1,22 εκατ. ευρώ για αυγά ελευθέρας βοσκής

Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το επενδυτικό σχέδιο της Tsakiris Family, που αφορά στην ίδρυση νέου ορνιθοτροφείου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης με κότες που προορίζονται αποκλειστικά για αυγοπαραγωγή. Το νέο ορνιθοτροφείο, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, έχει προδιαγραφές για παραγωγή αυγών ελευθέρας βοσκής και αφορά παραγωγή αυγών κότας με το κέλυφος που διατίθενται νωπά.

Πρόκειται για τα «αβγά καλημέρα» Αυγά Τσακίρη. Η συγκεκριμένη επένδυση εγκρίθηκε για συνολικό επιλέξιμο κόστος €1.222.884,56 και συνολικό ενισχυόμενο κόστος ίσο με €1.077.518,15. Η καθαρή επιχορήγηση φθάνει το ποσό των €500.000. Εξάλλου, τα Αυγά Παππά εντάχθηκαν επίσης στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για το επενδυτικό σχέδιο που αφορά τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής αυγών από κότες ελευθέρας βοσκής και κότες αχυρώνα.

Η συνδυαστική νέα μονάδα της εταιρείας προορίζεται να έχει δυναμικότητα 18.396.000 αυγών και νέα μηχανήματα συνολικής ισχύος 65 kW. Η επένδυση θα υλοποιηθεί στο Βαθύ Αυλίδας έναντι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ύψους €3.161.075,57, από τα οποία το 45%, δηλαδή €1.422.484,01, αποτελούν καθαρή επιχορήγηση. Υπενθυμίζεται ότι τα Αυγά Παππά είχαν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο με άλλη διάταξη για προηγούμενο επενδυτικό σχέδιο που αφορούσε τη μετατροπή εγκαταστάσεων κλωβοστοιχίας στο δήμο Χαλκιδέων σε μονάδα αυγοπαραγωγής τύπου αχυρώνα, επένδυση, για την μετατροπή κλουβιών για 75.000 κότες σε παραγωγή αυγών αχυρώνα από 32.000 έως 35.000 κότες το μέγιστο, με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €1.121.142,18, εκ των οποίων τα €504.513,53 χορηγούνται με τη μορφή της καθαρής επιχορήγησης για τη συμβατική επένδυση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter