Ανεβαίνουν οι αλυσίδες σάντουιτς, πίτσας και burger μετά το σοκ της πανδημίας

Μετά το σοκ της πανδημίας, η εγχώρια αγορά εστίασης μέσω οργανωμένων αλυσίδων καταστημάτων γρήγορης εξυπηρέτησης ανέκτησε μέρος των απωλειών της το 2021 και συνέχισε την ανάκαμψή της και το 2022, χωρίς όμως ακόμα να έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ICAP CRIF. Με βάση σχετική μελέτη της εταιρείας, και μετά από μία ανάπτυξη της τάξεως του 5,2% ετησίως από το 2016 έως και το 2019, το 2020 η συνολική αξία της αγοράς κατέγραψε σημαντική μείωση, με ρυθμό της τάξης του 18%. Όπως επισημαίνει η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών & Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, οι συνολικές πωλήσεις των αλυσίδων εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2021 σε σχέση με το 2020, χωρίς όμως να αγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα. Σχετικά με το 2022 εκτιμάται περαιτέρω αύξηση της αγοράς με ρυθμό της τάξης του 6%.

Ισχυρότερη ανάκαμψη για τα σνακ-σάντουιτς
Ωστόσο, η κάθε κατηγορία καταστημάτων σημείωσε διαφορετικό ρυθμό μεταβολής: η κατηγορία των καταστημάτων σνακ-σάντουιτς (που ήταν και αυτή που επλήγη περισσότερο από την πανδημία) εκτιμάται ότι κατέγραψε αύξηση πωλήσεων με ρυθμό περίπου 13,5% το 2021 σε σχέση με το 2020, οι αλυσίδες τύπου burger ενισχύθηκαν κατά 6%, ενώ αύξηση σε ποσοστό 5% περίπου εκτιμάται ότι παρουσίασαν οι αλυσίδες καταστημάτων πίτσας. Θετική ήταν η μεταβολή των πωλήσεων και στις λοιπές κατηγορίες καταστημάτων (σουβλάκι κλπ).

Αναφορικά με την ποσοστιαία κατανομή της αγοράς ανά κατηγορία καταστημάτων, σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου καταλαμβάνει, διαχρονικά, η κατηγορία σνακ-σάντουιτς, το ποσοστό της οποίας εκτιμάται στο 37,6% το 2021. Ακολουθεί η κατηγορία καταστημάτων burger με μερίδιο 27,4% και έπεται η κατηγορία πίτσα με αντίστοιχο ποσοστό 22,1% το ίδιο έτος. Οι λοιπές αλυσίδες (καταστήματα που προσφέρουν είδη με βάση το κοτόπουλο, την κρέπα, τα donuts κλπ) απέσπασαν περίπου το 10% της αγοράς.

Στο -13% οι πωλήσεις το 2020
Στο πλαίσιο της μελέτης συντάχθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 15 επιχειρήσεων του κλάδου, για την 5ετία 2016-2020. Από την ανάλυση του ισολογισμού προκύπτει ότι οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος παρουσίασαν διαχρονική αύξηση την περίοδο 2016-2019, ενώ το επόμενο έτος 2020 κατέγραψαν πτώση κατά 13% περίπου. Ανάλογη ήταν και η πορεία των μικτών κερδών. Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των εταιρειών ήταν ζημιογόνο το 2020, ενώ τα δύο προηγούμενα έτη ήταν κερδοφόρα.

Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του κλάδου
Όπως επισημαίνει η Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager της Διεύθυνσης Οικονομικών & Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, η αναγνωρισιμότητα των επώνυμων εμπορικών σημάτων (brands) των αλυσίδων του κλάδου και η δυνατότητα παροχής ποικιλίας προϊόντων σε οικονομικές τιμές συνιστούν δυνατά σημεία για τον κλάδο, ενώ ως ευκαιρίες μπορούν να εκληφθούν η σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού, η περαιτέρω επέκταση του δικτύου καταστημάτων σε νέες γεωγραφικές περιοχές ή κλειστές αγορές, αλλά και η συνεργασία με ιστοσελίδες – παρόχους υπηρεσιών παραγγελίας φαγητού που έχουν εισέλθει δυναμικά στο χώρο της εστίασης.

Από την άλλη πλευρά, το πλήθος των μεμονωμένων καταστημάτων, κυρίως συνοικιακών, που δεν ανήκουν σε οργανωμένες αλυσίδες, καθώς και οι υψηλές δαπάνες διαφήμισης και προβολής θεωρούνται ως αδύνατα σημεία για τον κλάδο.

Τέλος, η αύξηση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων, η άνοδος του πληθωρισμού, οι ανατιμήσεις πολλών προϊόντων καθώς και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών συνιστούν απειλές για την εξεταζόμενη αγορά.

Δείκτης εξέλιξης της εγχώριας αγοράς των αλυσίδων καταστημάτων τύπου burger, snack – sandwich και pizza (2015-2021)
Κατανομή της αγοράς των αλυσίδων εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης ανά κατηγορία (2015-2021)

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Επένδυση 1,84 εκατ. ευρώ για τον σαλονικιώτικο καφέ Danneli Coffee World

Στις διατάξεις του τρίτου κύκλου ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για τις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις εντάχθηκε το επενδυτικό σχέδιο της Σάλκο ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται με την επεξεργασία και το εμπόριο τροφίμων.

Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €1.836.001,61, αναφέρεται στην ίδρυση μονάδας επεξεργασίας καφέ, η οποία αφορά τη φίρμα Danneli Coffee World που ανήκει στη Σάλκο ΑΕ. Ο καφές Danneli Coffee World αφορά χαρμάνια espresso από εκλεκτές ποικιλίες καφέ 100% Arabica, από τις παρακάτω χώρες: Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμάς, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Αιθιοπία, Κολομβία και Βραζιλία, αλλά και καφέ φίλτρου (Danneli Coffee Filter Gourmet).

Τα χαρμάνια του Danneli Coffee World Espresso είναι οι ποικιλίες Classico, Selecto και Fazienda. Η επένδυση της νέας μονάδας επεξεργασίας καφέ, που διατίθεται αποκαφεϊνωμένος ή καβουρδισμένος, λαμβάνει χώρα στο Καλοχώρι του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης και στο επενδυτικό σχέδιο της κατασκευής της εργοστασιακής μονάδας προβλέπονται τέσσερις νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης για την ανώνυμη εταιρεία. Από το ποσό ενίσχυσης που ενέκρινε βάσει επενδυτικού σχεδίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα €1.009.800,89 αφορούν καθαρή επιχορήγηση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

NOMAD Premium Greek Honey: Η καινοτοµία του ενεργειακού τζελ που ξεχώρισε στην ελληνική αγορά

Για τη δηµιουργό και µελισσοκόµο της NOMAD Premium Greek Honey, Ελένη Πλαχούρα, η επιχείρηση της αποτελεί «φιλοσοφία ζωής» και αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητάς της. «Έχουµε δηµιουργήσει από το 2016 την NOMAD ξεκινώντας καθαρά ως µελισσοκόµοι. Το 2018 ολοκληρώσαµε τις εγκαταστάσεις µας τυποποίησης και συσκευασίας στα Ιωάννινα, βιολογικά πιστοποιηµένοι και στην πρωτογενή παραγωγή και στο εργαστήριό µας και µε παγκόσµιες βραβεύσεις σε διαγωνισµούς ποιότητας και γεύσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια στο FOODReporter.

Το «συστατικό» που κάνει τη NOMAD να ξεχωρίζει στην αγορά, είναι το ενεργειακό τζελ από µέλι: «Το 2018 παρουσιάσαµε το πρώτο ενεργειακό µας τζελ Bear Strength, µετά από δύο χρόνια φτιάξαµε το Bear Strength COCOA και αυτήν την στιγµή συσκευάζουµε για να βγει προς πώληση το τρίτο κατά σειρά ενεργειακό τζελ µε διαφορετικά συστατικά, γεύση και ιδιότητες από τα δύο πρώτα» δηλώνει η κ. Πλαχούρα.

Δηµιουργία νέων προϊόντων εν εξελίξει
Πηγή έµπνευσης για τη συγκεκριµένη καινοτοµία της NOMAD αποτελεί η ενεργοποίηση του µεταβολισµού των αθλητών και εθελοντών σε ορεινούς αγώνες τρεξίµατος, µέσα από ένα προϊόν το οποίο είναι 100% φυσικό και φιλικό προς τον ανθρώπινο οργανισµό. «Δουλεύουµε πάνω σε νέα προϊόντα αυτήν την στιγµή, σε κάποια έχει ολοκληρωθεί η έρευνά τους. Η δηµιουργία προϊόντων είναι µια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και κεφάλαιο και, φυσικά, αναµονή, ώστε να παρουσιάσουµε το κάθε προϊόν στην βέλτιστη δυνατή για εµάς στιγµή» σχολιάζει η δηµιουργός της NOMAD. Όσον αφορά στη διάθεση των προϊόντων της, η NOMAD εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, µέσω του e-shop της, µε το εργαστήριο και το φυσικό της κατάστηµα να στεγάζεται στον Κατσικά Ιωαννίνων. «Το µέλι µας είναι διαθέσιµο σε διάφορα delicatessen ανά την Ελλάδα και τα ενεργειακά τζελ τα βρίσκει κανείς κυρίως σε καταστήµατα µε αθλητικό εξοπλισµό» συµπληρώνει η κ. Πλαχούρα.

Πώς το πρόγραµµα Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά συνέβαλε στην εξωστρέφεια της NOMAD
Σε ερώτηση σχετικά µε τον τρόπο που το πρόγραµµα του οργανισµού Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά στήριξε την ανάπτυξη της επιχείρησης, η Ελένη Πλαχούρα απάντησε: «Ενταχθήκαµε την χρονιά που υπήρχε µεγάλο «κλείσιµο» λόγω του κορονοϊού και το πρόγραµµα του οργανισµού Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά µάς βοήθησε πολύ στην εξωστρέφεια. Ήρθαµε σε επαφή µε πολλά άτοµα διαφόρων ειδικοτήτων που µας καθοδήγησαν στο επιχειρηµατικό κοµµάτι της δουλειάς µας. Επιπλέον, ήρθαµε σε επαφή µε άλλους παραγωγούς που συµµετείχαν στο πρόγραµµα, ανά την Ελλάδα και υπήρξε µια πολύ εποικοδοµητική ανταλλαγή γνώσεων µε βάση τα προβλήµατα που έχει αντιµετωπίσει ο καθένας στην επιχείρησή του. Φυσικά, έχοντας τελικά κερδίσει το πρώτο βραβείο του επιταχυντή, υπήρξε και το χρηµατικό έπαθλο που χρησιµοποιήσαµε για την τελειοποίηση κυρίως των εγκαταστάσεών µας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter