Nourish: Η startup με ελληνικό «χρώμα» που θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στα αεροπορικά γεύματα

Xρηματοδότηση ύψους 400.000 δολαρίων άντλησε από επενδυτές η startup εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων Nourish, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της οποίας ηγείται ο Ελληνολιβανέζος επιχειρηματίας Τομ Ηλιόπουλος. Η Nourish προσέλκυσε ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, οι οποίοι τη χαρακτηρίζουν ως «UberEats για αεροπορικές εταιρείες».

Οn-demand γεύματα για επιβάτες αεροσκαφών
Η Nourish είναι μία πλατφόρμα παραγγελιών για προσωποποιημένα γεύματα σε αεροπορικές πτήσεις, που επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν στους επιβάτες οποιοδήποτε γεύμα επιθυμούν.

Η εφαρμογή της Nourish συνδέει τις αεροπορικές εταιρείες με τα καταστήματα των αεροδρομίων και με μία δική της cloud kitchen, δίνοντας περισσότερες και καλύτερες επιλογές φαγητού όχι μόνο στους επιβάτες της πρώτης θέσης, αλλά και σε αυτούς της οικονομικής θέσης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος της είναι να βοηθήσει στον «εκδημοκρατισμό» της βιομηχανίας των αεροπορικών γευμάτων, παρέχοντας παράλληλα ευκαιρίες εσόδων για τις αεροπορικές και τα αεροδρόμια.

Όπως το έθεσε ο ίδιος ο Τομ Ηλιόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο μήνα: «Τώρα οι επιβάτες θα μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν στο αεροπλάνο, είτε είναι σούσι, McDonald’s, ή ακόμα και ένα protein shake, και θα τους σερβίρεται από τις αεροσυνοδούς στο κάθισμά τους».

Ήδη η startup έχει πρόσφατα υπογράψει την πρώτη της συμφωνία με το αεροδρόμιο Ras-Al-Khaimah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την παροχή των υπηρεσιών της.

Πώς θα αξιοποιήσει τα 400.000 δολάρια
Η Nourish θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια των 400.000 δολαρίων που άντλησε προκειμένου να αναπτύξει ένα νέο δίκτυο πληροφορικής και logistics για την εμπορική αεροπορία και να διευρύνει το δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας της σε περισσότερα αεροδρόμια σε αναδυόμενες αγορές, καθώς και να ενισχύσει την πλατφόρμα της με την πρόσληψη νέων στελεχών.

Αναφορικά με τα πλάνα της startup για το 2023, ο Τομ Ηλιόπουλος ανέφερε: «Συζητάμε με πλατφόρμες διανομής φαγητού και επενδυτικούς εταίρους που μοιράζονται το όραμά μας για την καθιέρωση ενός νέου δικτύου εφοδιαστικής αλυσίδας σε εκατοντάδες αεροδρόμια σε αναδυόμενες αγορές».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Καταιγισμός εγκρίσεων ορνιθοτροφικών επενδύσεων σε Ήπειρο και Μακεδονία στο τέλος του 2022

Τη γενικευμένη άνοδο της παγκόσμιας κατανάλωσης κοτόπουλου στα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού εμπιστεύτηκαν ως φαίνεται οι Έλληνες παραγωγοί και κατέθεσαν επενδυτικά σχέδια για δημιουργία νέων μονάδων ορνιθοπαραγωγής ή επέκτασης της δυναμικότητας ήδη υπαρχόντων μονάδων τους, κυρίως σε Ήπειρο και Μακεδονία, προς έγκριση από τον Αναπτυξιακό Νόμο της γενικής επιχειρηματικότητας ή τον αντίστοιχο νόμο στήριξης των μικρών και πολύ μικρών ελληνικών επιχειρήσεων.

Έντονη πτηνοτροφική δραστηριότητα στη Μακεδονία
Πιο αναλυτικά, η επιχείρηση Γεώργιος Μηνάς έλαβε έγκριση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συνολικό επιλέξιμο κόστος ύψους €918.100 και ενισχυόμενου κόστους €852.745, εκ των οποίων τα €426.372,50 αποτελούν καθαρή επιχορήγηση, για την επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας εκτροφής κοτόπουλων που διαθέτει στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Τα Πτηνοτροφεία Άγιου Σπυρίδωνα ΜΙΚΕ αποφάσισαν την ίδρυση νέας πτηνοτροφικής μονάδας για εκτροφή κοτόπουλων που προγραμματίζεται να διατίθεται προς πώληση εν ζωή και για το αντίστοιχο επενδυτικό τους πλάνο έλαβαν έγκριση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €995.556. Η επένδυση πραγματοποιείται στο δήμο Δίου Ολύμπου της Πιερίας και το συνολικό ποσό επιχορήγησης φθάνει τα €497.778.

Τα Κοτόπουλα Χαλκιδικής εντάχθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο καθεστώς ενίσχυσης για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ίσο με €1.293.018, για την επέκταση δυναμικότητας της μονάδας επεξεργασίας κρέατος από πουλερικά και για την επεξεργασία και συντήρηση κρέατος πουλερικών, που διατίθεται νωπό ή διατηρημένο σε απλή ψύξη. Η ανώνυμη εταιρεία Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Ανδρέας Καραγιαννάκης, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, έχει έδρα τον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

«Μπροστάρισσα» η Άρτα στις νέες ορνιθοτροφικές επιχειρήσεις
Η επιχείρηση Απόστολος Γαλάνης είδε το επενδυτικό της σχέδιο για ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας εκτροφής ορνίθων ελευθέρας βοσκής να εγκρίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €218.000, εκ των οποίων το 50% (€109.000) αποτελεί καθαρή επιχορήγηση.

Αντίστοιχα, η επιχείρηση Γεώργιος Κοσμάς και Σία ΟΕ εντάχθηκε στις διατάξεις του καθεστώτος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για συνολικό επιλέξιμο κόστος ύψους €611.734,66 και ενισχυόμενο κόστος €587.015,26, εκ των οποίων τα €293.507,63 αποτελούν καθαρή επιχορήγηση για ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας 30.000 πουλερικών πάχυνσης στην Άρτα.

Την ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας εκτροφής πουλερικών στο δήμο Αρταίων υλοποιεί και η εταιρεία Αειφόρος Γεωπτηνοτροφική Επιχείρηση Άρτας ΙΚΕ και εντάχθηκε σε καθεστώς ενίσχυσης για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €675.598,88, εκ του οποίου το 50%, δηλαδή τα €337.799,44 αποτελούν καθαρή επιχορήγηση.

Η επιχείρηση Κωνσταντίνος Παύλου Μίχας έλαβε έγκριση από την
Περιφέρεια Ηπείρου για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της ήδη υπάρχουσας πτηνοτροφικής μονάδας ορνίθων που προορίζονται αποκλειστικά για παραγωγή κρέατος.

Το συνολικό επιλέξιμο κόστος για την επένδυση που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας στη θέση Λιθαράκι ή Σανίδια των Κωστακιών Άρτας, εντός του δήμου Αρταίων, από 20.000 σε 40.000 πτηνά έφθασε τα €480.950,94, με αντίστοιχο συνολικό ενισχυόμενο κόστος ίσο με €476.585,77.

Από το συνολικό ποσό ενίσχυσης που ενέκρινε για την επιχείρηση βάσει του σχετικού επενδυτικού σχεδίου, τα €238.292,89 αφορούν σε καθαρή επιχορήγηση, ποσό που αποτελεί το 50% του συνολικού εγκεκριμένου ενισχυόμενου κόστους.

Η υπό σύσταση εταιρεία Πτηνοτροφική Μπουσουλίζας ΙΚΕ ίδρυσε πτηνοτροφική μονάδα για εκτροφή κοτόπουλων παραγωγής κρέατος στον Ζήρο της Πρέβεζας και εντάχθηκε επίσης από την Περιφέρεια Ηπείρου για συνολικό επιλέξιμο κόστος €837.262,53 και συνολικό ενισχυόμενο κόστος €801.034,28, εκ του οποίου το 50% (€400.517,14) αφορά σε καθαρή επιχορήγηση.

Εταιρείες από την Ήπειρο έλαβαν έγκριση των επενδυτικών τους σχεδίων, με την αντίστοιχη ένταξη στα καθεστώτα ενίσχυσης για επιλέξιμα και ενισχυόμενα κόστη
Στη θέση Μπανάσι του Γυμνοτόπου Φιλιππιάδας, εντός του δήμου Ζηρού Πρεβέζης ετοιμάζει την ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας 63.000 πτηνών και η Αθανασόπουλος ΜΙΚΕ. Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου για συνολικό επιλέξιμο κόστος €915.625,99 και συνολικό ενισχυόμενο κόστος €882.057,69, εκ του οποίου το 50% (€441.028,84) αφορά σε καθαρή επιχορήγηση.

Στο Ριζοβούνι Θεσπρωτικού Πρεβέζης ιδρύεται η πτηνοτροφικη μονάδα 18.00ο πτηνών της υπό σύσταση εταιρείας Μάρης Πτηνοτροφική ΟΕ, με έγκριση από την Περιφέρεια Ηπείρου για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €289.095,72. Η καθαρή επιχορήγηση φθάνει το ποσό των €144.547,86.

Η επιχείρηση Σωτηρία Σάλλα έλαβε έγκριση συνολικού επιλέξιμου κόστους €305.904,18 και συνολικού ενισχυόμενου κόστους €297.137,68, με καθαρή επιχορήγηση ύψους €148.568,84 από την Περιφέρεια Ηπείρου για την ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας 17.600 πτηνών στη Ρωμιά Φιλιππιάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Στη θέση Ντέτσικα της Νέας Κερασούντας Φιλιππιάδας, η υπό σύσταση Πτηνοτροφική Κερασούντας ΙΚΕ ιδρύει πτηνοτροφική μονάδα ορνίθων κρεατοπαραγωγής, με δυναμικότητα 63.000 πτηνών και για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο έλαβε έγκριση από την Περιφέρεια Ηπείρου για €891.153 ως συνολικό επιλέξιμο κόστος και €846.571,85 ως συνολικό ενισχυόμενο κόστος, με καθαρή επιχορήγηση ύψους €423.285,92.

Στη θέση Μάρλιες της Ράχης Αμβρακικού, εντός του δήμου Αρταίων, κατασκεύασε πτηνοτροφική μονάδα δυναμικότητας 48.000 πτηνών η εταιρεία Avifarm ΙΚΕ και εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για συνολικό επιλέξιμο κόστος €612.307,82 και συνολικό ενισχυόμενο κόστος ίσο με €585.060,52, με καθαρή επιχορήγηση ύψους €292.530,26.

Αντίστοιχα, η υπό σύσταση Πτηνοτροφική Παππά ΟΕ εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για συνολικό επιλέξιμο κόστος €235.443,16 και συνολικό ενισχυόμενο κόστος €227.869,13, εκ του οποίου τα €113.934,56 αποτελούν καθαρή επιχορήγηση, για την δημιουργία ορνιθοτροφείου όπου θα πραγματοποιείται η εκτροφή κοτόπουλων για παραγωγή κρέατος, στο δήμο Αρταίων.

Επενδύσεις από Νιτσιάκος και Θεσσαλικά Σφαγεία
Εξάλλου, η Νιτσιάκος ΑΒΕΕ πραγματοποιεί επένδυση εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης μονάδας εκκόλαψης ορνίθων, με αντίστοιχη επέκταση δυναμικότητας για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €8.255.247,09 από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Όπως αναφέρεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου δημοσιοποιήθηκε η ένταξη της συγκεκριμένης επένδυσης στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, τα €2.889.336,48, ως μέρος της συνολικής ενίσχυσης που εγκρίθηκε για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, χορηγείται με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Τέλος, η υπό σύσταση εταιρεία Θεσσαλικά Σφαγεία ΙΚΕ εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €2.888.868 για τη δημιουργία μονάδας σφαγής ζώων για λογαριασμό τρίτων και την παροχή της υπηρεσίας σφαγής ζώων, βάσει του επενδυτικού της σχεδίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Όμιλος Vero: Επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ στη σερβική αγορά

Σε μία νέα επένδυση προχώρησε ο ελληνικός όμιλος λιανικής Super Vero (Βερόπουλος) στην πόλη Novi Sad της Σερβίας, μέσα από τη δημιουργία του μεγαλύτερου καταστήματος του στα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, με το νέο κατάστημα του Super Vero να εγκαινιάζεται στις 23 Δεκεμβρίου 2022, σε μία εγκατάσταση έκτασης άνω των 10.000 τ.μ.. Το κέντρο ενώνει την υπεραγορά Vero με το κατάστημα παιχνιδιών και οικιακών ειδών Jumbo, περιλαμβάνοντας περισσότερους από 20.000 κωδικούς SKU. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η γκάμα προϊόντων που διατίθενται στο νέο κατάστημα Super Vero αποτελείται από πάνω από 17.000 κωδικούς SKU, τροφίμων και μη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 600 ελληνικών προϊόντων.

Πρόκειται για το 27ο κατάστημα της Vero στα Βαλκάνια όπου δραστηριοποιείται. Το 2022 ο όμιλος έκλεισε με άνοδο 4,2%.

Αποκλειστική διάθεση προϊόντων από Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία
Εκτός από ελληνικά και τοπικά προϊόντα, το Super Vero διαθέτει στους καταναλωτές αποκλειστικά προϊόντα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα σε άλλες υπεραγορές, όπως τα Tyrrels Chips από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και φρέσκα αρτοσκευάσματα από τη Γαλλία. Επιπλέον, εντός του καταστήματος, λειτουργεί και ψαραγορά. Σημειώνεται ότι η υπεραγορά διαθέτει, επίσης, μπιστρό, καφέ και εστιατόριο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter