Γαλακτοκομικά και τυριά: Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι περισσότερες προσφορές, στην Σκλαβενίτης η μεγαλύτερη διάρκεια στο τρίτο τρίμηνο 2022, σύμφωνα με το Pockee

Στα σούπερ μάρκετ της ΑΒ Βασιλόπουλος καταγράφηκε το μεγαλύτερο μερίδιο προσωποποιημένων προσφορών σε γαλακτοκομικά και τυριά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Pockee Market Intelligence.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία καταγράφει τα στοιχεία προσφορών φυλλαδίου, τηλεοπτικών προσφορών και προσφορών εντός καταστήματος από επιλεγμένες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου στην Ελλάδα, όπως εκείνες παρουσιάστηκαν σε ολόκληρο το 2021, αλλά και το πρώτο εννεάμηνο του 2022. Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη καηγορία των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, τα στοιχεία της Pockee Market Intelligence δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο σε όρους διάρκειας προσφορών καταγράφεται στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, σε ό,τι αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ της ΑΒ Βασιλόπουλος και της Σκλαβενίτης προκύπτει από το γεγονός ότι στον πρώτο ενεργοποιήθηκαν περισσότερες προσφορές, οι οποίες είχαν συνολικά μικρότερη διάρκεια, σε σύγκριση με τον δεύτερο.

Πράγματι, για την ευρύτερη κατηγορία Γαλακτοκομικά και Τυριά, η ΑΒ Βασιλόπουλος και τα My market επέδειξαν παρόμοια διάρκεια προσφορών στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 άνοιξε η ψαλίδα μεταξύ της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης και της ΑΒ Βασιλόπουλος, με αντίστοιχα ποσοστά 30,27% έναντι 19,50%.

Στον Σκλαβενίτη το υψηλότερο μέσο βάθος έκπτωσης
Παρά την πολύ ανταγωνιστική εικόνα που φαίνεται να έχει η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης στην ευρύτερη κατηγορία γαλακτοκομικών και τυριών, το μέσο βάθος έκπτωσης που καταγράφηκε στην αλυσίδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, σταθμισμένο με βάση τη διάρκεια των προσφορών, είναι σημαντικά χαμηλότερο των υπολοίπων: My market (20,81%), Μασούτης (20,1%), ΑΒ Βασιλόπουλος (19,27%) και Γαλαξίας (16,67%).

Εντός του τρίτου τριμήνου 2022, ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας όπου το μέσο σταθμισμένο βάθος έκπτωσης μειώθηκε κατά 1,5 μονάδες, σε σύγκριση με Ιούλιο και Αύγουστο 2022. Η ομάδα της Pocket Market Intelligence συγκεντρώνει καθημερινά με ακρίβεια και ορθότητα όλα τα διαθέσιμα δεδομένα προσφορών που παρουσιάζονται σε φυλλάδια και τηλεοπτικά σποτ, αλλά και μέσω καθημερινών επισκέψεων στα καταστήματα των κύριων αλυσίδων του ελληνικού οργανωμένου λιανεμπορίου για την επιπλέον καταγραφή των ενεργειών εντός καταστημάτων.

Στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My market και Γαλαξίας, η ευρύτερη κατηγορία γαλακτοκομικών και τυριών παρουσίασε μείωση προωθητικών ενεργειών ως προς τις απόλυτες τιμές ημερών προσφοράς, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στον Γαλαξία, συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Σε ό,τι αφορά το μέσο βάθος έκπτωσης, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης και Γαλαξίας μείωσαν το ποσοστό έκπτωσης από 1,73% έως 0,66% ανά αλυσίδα. Αντίθετα, στα καταστήματα My market παρατηρήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό έκπτωσης, με 20,81 μονάδες, στη μόνη αλυσίδα οργανωμένου λιανεμπορίου που κατέγραψε αύξηση (+0,36%) στο μέσο βάθος έκπτωσης, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Προσωποποιημένες ενέργειες προσφορών ανά υποκατηγορία
Με την υπηρεσία Pockee Market Intelligence οι συνεργάτες της Pockee έχουν πρόσβαση σε δεδομένα προσφορών, προβολή αρχικής και τελικής τιμής ανά αλυσίδα, αλλά και συγκριτικά ιστορικά στοιχεία από το 2018, μερίδια προωθητικών ενεργειών και ανάλυση της προωθητικής στρατηγικής που ακολουθείται στην κατηγορία από το σύνολο των ανταγωνιστών στο οργανωμένο λιανεμπόριο της Ελλάδος. Πέρα από τους λιανέμπορους, την υπηρεσία Pocket Market Intelligence χρησιμοποιούν και βιομήχανοι σε FMCGs.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε επίπεδο προϊόντων, παρατηρήθηκε, βάσει των στοιχείων της Pocket Market Intelligence ότι η κατηγορία με τις περισσότερες προσωποποιημένες ενέργειες προσφορών αφορούσε τα συσκευασμένα τυριά και τα τυριά πάγκου (κοπής), με συνολικά 1.204 προσφορές και μέσο βάθος έκπτωσης κατά 16,47%. Αντίστοιχα, ακολούθησε η κατηγορία γιαουρτιών και επιδόρπιων γιαουρτιού, με 687 προσφορές και μέσο βάθος έκπτωσης 21,79%. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας του τριμήνου με τις περισσότερες προσφορές, καθώς έπεται των καλοκαιρινών διακοπών της πλειοψηφίας των καταναλωτών, ενώ αυτός που είχε τις λιγότερες προσφορές ήταν ο Αύγουστος.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της κατηγορίας γαλακτοκομικών και τυριών, ο Σεπτέμβριος 2022 ήταν ο μήνας όπου καταγράφηκε το μικρότερο κατά μέσο όρο βάθος έκπτωσης (18,21%), με 3,4 μονάδες λιγότερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο Αυγούστου 2022, ποσοστό που έμεινε, ωστόσο, αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021.

Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις τιμών
Εστιάζοντας στις τρεις κατηγορίες με τις περισσότερες προσφορές κατά το χρονικό διάστημα του τρίτου τριμήνου του 2022, δηλαδή στα συσκευασμένα τυριά και τα τυριά πάγκου, τα γιαούρτια και τα επιδόρπια γιαουρτιού και το γάλα ψυγείου, οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν τον Αύγουστο στα γάλατα ψυγείου, κατά 35% και τον Σεπτέμβριο του 2022 στα γιαούρτια και επιδόρπια γιαουρτιού, κατά 32%.

Το μικρότερο μέσο βάθος έκπτωσης αφορά τα συσκευασμένα τυριά και τα τυριά πάγκου.

Το μικρότερο μέσο ποσοστό αφορά τον μήνα Σεπτέμβριο, με δύο μονάδες λιγότερες συγκριτικά με τους μέσους όρων Ιουλίου και Αυγούστου 2022 και μία μονάδα λιγότερη έναντι του Σεπτεμβρίου 2021. Ο Σεπτέμβριος του 2022 ήταν πράγματι ο μήνας όπου το βάθος έκπτωσης μειώθηκε κατά μέσο όρο και στις τρεις αναφερόμενες κατηγορίες, που διέθεσαν τις περισσότερες προσφορές προς τους καταναλωτές. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση εντός τρίτου τριμήνου του 2022 παρατηρήθηκε στα γάλατα ψυγείου, κατά 2,85%, από Αύγουστο σε Σεπτέμβριο.

Στην ευρύτερη κατηγορία των γαλακτοκομικών και των τυριών, οι περισσότερες ενέργειες προήλθαν από προσφορές φυλλαδίων, κατά 53,27% και ακολουθούν οι προσωποιημένες ενέργειες προσφοράς εντός καταστημάτων, με ποσοστό 48,41%.

Παρατηρήθηκε ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι προσφορές εντός καταστημάτων αποτελούσαν τον μεγαλύτερο όγκο ημερών προσφορών για τις επιμέρους κατηγορίες των τυριών, αλλά και των βουτύρων και των προϊόντων κρέμας γάλακτος, με αντίστοιχα ποσοστά 56,26% και 62,32%. Για τις υπόλοιπες υποκατηγορίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, ο κύριος μηχανισμός προβολής προσφορών υπήρξαν τα έντυπα φυλλάδια. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιμέρους κατηγορία του γάλακτος ραφιού, επειδή το 74,89% των προσφορών τριμήνου αφορούσαν προσφορές φυλλαδίου. Πρόκειται, άλλωστε, για μια υποκατηγορία όπου οι τηλεοπτικές προσφορές ήταν μικρότερες ακόμη και του 1% στο σύνολο των διαφορετικών προσφορών ανά αλυσίδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ICAP CRIF: Κέρδη EBITDA χωρίς εξαίρεση για τις 500 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις

Στην ανοδική τροχιά με την οποία κινήθηκε η ελληνική οικονομία το 2021 και καταγράφηκε στην αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, κατά 8,4%, σε όγκο εργασιών, συνέβαλαν και οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που συνέταξε η ICAP CRIF, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για το 2021.

Οι 500 επιχειρήσεις εμφάνισαν σημαντική αύξηση σε βασικά οικονομικά μεγέθη το 2021, σε σχέση με το 2020, όπου αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες που οφείλονταν κατά κύριο λόγο στο ξέσπασμα της πανδημίας. Άλλωστε, το ελληνικό ΑΕΠ, μεταξύ 2019 και 2020, είχε καταγράψει πτώση 9% βάσει όγκου.

Από τις 500 εταιρείες της φετινής κατάταξης της ICAP CRIF, η οποία θα παρουσιαστεί επισήμως το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022, 115 εταιρείες διακρίνονται ανελλιπώς ως «Business Leaders in Greece» κατά την τελευταία δεκαετία (2012 – 2021). Σύμφωνα με την ICAP CRIF, «μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι “πρωταθλητές” των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας». Το FOODReporter εξασφάλισε αποκλειστικά και σας παρουσιάζει τις πέντε σημαντικότερες εταιρείες τροφίμων και ποτών ανά σχετική υποκατηγορία που βρίσκονται μέσα στη λίστα της ICAP CRIF και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του θετικού οικονομικού αποτελέσματος για το 2021, καλύπτοντας και τις απώλειες του 2020. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2021, τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της Ελλάδας διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020 και ανήλθαν σε 21,4 δισ. ευρώ συνολικά. Ο συνολικός κύκλος εργασιών τους ενισχύθηκε κατά 28,3%, διαμορφούμενος σε 107,8 δισ. ευρώ. Σχεδόν όλοι οι τομείς δραστηριότητας παρουσίασαν αύξηση στα κέρδη EBITDA.

Τα συνολικά προ φόρου κέρδη διαμορφώθηκαν σε 15 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένα κατά 10,6 δισ. ευρώ, έναντι του 2020. Τα κέρδη των 500 εταιρειών υπερκάλυψαν το αντίστοιχο αποτέλεσμα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς για το 2021. Tα ίδια κεφάλαια των 500 επιχειρήσεων κατέγραψαν επίσης άνοδο κατά 11,4% το 2021.

Οι εταιρείες τροφίμων και ποτών μέσα στις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Οι πέντε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου βιομηχανίας ειδών διατροφής, βάσει κερδών EBITDA, σύμφωνα με τη λίστα της ICAP CRIF, ήταν οι: Nestle Ελλάς, με κέρδη EBITDA 40,9 εκατ. ευρώ, Arivia (40 εκατ. ευρώ), Ελληνικά Γαλακτοκομεία (29,14 εκατ. ευρώ), Παλίρροια (22,74 εκατ. ευρώ), Κρι Κρι Βιομηχανία Γάλακτος (20,96 εκατ. ευρώ).

Στην υποκατηγορία της βιομηχανίας ποτών, στη λίστα της ICAP CRIF κατά σειρά βρίσκονται η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ, με κέρδη EBITDA 50,63 εκατ. ευρώ για το 2021 και ακολουθούν: Coca Cola Τρία Έψιλον (41,2 εκατ. ευρώ, Βίκος ΑΕ (19,75 εκατ. ευρώ), Ολυμπιακή Ζυθοποιία (19,44 εκατ. ευρώ), ποτοποιία – αποσταγματοποιία Καλογιάννης – Κουτσίκος (6,74 εκατ. ευρώ).

Στην υποκατηγορία εμπορίου ειδών διατροφής, κατά σειρά συγκαταλέγονται οι Kafea Terra, με κέρδη EBITDA 2021 στα 16 εκατ. ευρώ κι ακόμη: Όπτιμα (11,69 εκατ. ευρώ), Friesland Campina Ελλάς (11,51 εκατ. ευρώ), ΑΒΕΚ Βεκράκος (9,96 εκατ. ευρώ) και Kallas Incorporation (8,82 εκατ. ευρώ).

Mόλις μια εταιρεία της υποκατηγορίας εμπορίας ποτών συγκαταλέγεται στις κορυφαίες 500 ελληνικές επιχειρήσεις της λίστας της ICAP CRIF και είναι η Άμβυξ ΑΕ, με κέρδη EBITDA 5,34 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αυγά Βλαχάκη: Συνεχίζουν τις επενδύσεις στην αυγοπαραγωγή τύπου αχυρώνα

Στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου εντάχθηκε το επενδυτικό σχέδιο της Βλαχάκης ΑΠΕΕ, δηλαδή των Αυγών Βλαχάκη, το οποίο αφορά στην ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας ορνίθων αυγοπαραγωγής στην κατηγορία αχυρώνα. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο εγκρίθηκε υπό συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €375.183,99, από το οποίο ποσοστό 24,5% αφορά ποσό καθαρής επιχορήγησης (€91.920,08) από την εγκρίνουσα αρχή, δηλαδή την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Άλλωστε, η νέα πτηνοτροφική μονάδα τύπου αχυρώνα για λογαριασμό των Αυγών Βλαχάκη προβλέπεται να δημιουργηθεί στην πόλη της Θήβας. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Βλαχάκης ΑΠΕΕ διαθέτει ήδη μονάδα αυγοπαραγωγής αχυρώνα, όμως γίνεται φανερό ότι επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω τον συγκεκριμένο τρόπο αυγοπαραγωγής.

Οι επόμενες προοπτικές των επενδύσεων στην ελληνική αυγοπαραγωγή
Οι επενδύσεις στην αυγοπαραγωγή αποτελούν κοινό τόπο πανευρωπαϊκά και όχι μόνο στην Ελλάδα, επειδή η εναρμόνιση με τις καινούριες σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτούν μεγαλύτερους χώρους, τόσο στις περιπτώσεις της κλωβοστοιχίας, όσο και του αχυρώνα.

Αν και τα Αυγά Βλαχάκη έχουν κατά κανόνα πρωτοπορήσει στην αυγοπαραγωγή αχυρώνα με σύνθημα «αυγά από κότες ελεύθερες» σε επτά διαφορετικά κτήματα (Ύπατο Θηβών, Λούτσα Υπάτου, Βάγια Βοιωτίας, Μακρολίβαδο Φθιώτιδας, Νέα Μάκριση Δομοκού και Καλύβια Θορικού στην Αττική), σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, το κόστος αντικατάστασης κλωβών είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο της ίδρυσης μιας περισσότερο άνετης νέας μονάδας αυγοπαραγωγής τύπου αχυρώνα, η οποία διατηρεί, συν τοις άλλοις, μεγαλύτερες προοπτικές για μεγαλύτερη παραγωγή και αποδοτικότητα. Είναι πολλές οι αυγοπαραγωγές εταιρείες που στρέφονται σε παραγωγή αυγών αχυρώνα.

Εξάλλου, στο αμέσως προηγούμενο διάστημα την επέκταση της πτηνοτροφικής μονάδας τους εξασφάλισαν τα Αυγά Αχυρώνα Ηπείρου (Παναγιώτης Φραγκούλης και Σία ΟΕ), με ένταξης στο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων του δικού αντίστοιχου επενδυτικού σχεδίου. Το συγκεκριμένο σχέδιο, που έλαβε επίσημη έγκριση στις 16 Νοεμβρίου 2022, περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου πτηνοθαλάμου για επιπλέον 14.350 κότες αναπαραγωγής στις συνολικές εγκαταστάσεις τύπου αχυρώνα στη θέση Παλιουριές στο Καλπάκι Ιωαννίνων και κοστολογήθηκε με συνολικό ενισχυόμενο και επιλέξιμο κόστος ύψους €453.841,50, επιχορηγούμενο κατά 50% με ποσό €226.920,75% και επίσης χρηματοδοτούμενο κατά 35% μέσω τραπεζικού δανεισμού (€158.844,52) και κατά 15% από ίδια κεφάλαια της εταιρείας (€68.076,23).

Άλλωστε, η Egg Co ΙΚΕ ξεκινά επένδυση, η οποία επίσης εντάχθηκε στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο που αφορά στην ίδρυση πτηνοτροφείου αναπαραγωγής στη θέση Παλαιοπαναγιά – Πουσουλίκ στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη που εγκρίθηκε ανέρχεται σε €460.058,07, με το ποσοστό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 45% επί του κόστους της επιχορηγούμενης επένδυσης, που εγκρίθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Αύξηση πωλήσεων, ως προς την αξία, στο σύνολο των κατηγοριών αυγού στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο
Η κατηγορία των αυγών είχε σημειώσει αύξηση αξίας πωλήσεων κατά 6,3%, από τα 46,57 εκατ. ευρώ στα 49,51 εκατ. ευρώ, στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2022 στο σύνολό της, ανεξαρτήτως κατηγορίας αυγοπαραγωγής και προϊόντικών κωδικών αυγού, σύμφωνα με στοιχεία της IRI Ελλάδος. Η αντίστοιχη αύξηση όγκου πωλήσεων ήταν 2,7% στους πρώτους οκτώ μήνες της τρέχουσας χρονιάς, μέχρι 28 Αυγούστου 2022, από τα 2,23 εκατ. αυγά σε 2,29 εκατ. αυγά.

Αντίστοιχα, τα αυγά που πωλούνται στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο σε ιδιωτική ετικέτα σημείωσαν αύξηση αξίας πωλήσεων κατά 5,9%, από τα 8,57 εκατ. ευρώ σε 9,01 εκατ. ευρώ, στο πρώτο οκτάμηνο του 2022.

Ο όγκος πωλήσεων στα αυγά ιδιωτικής ετικέτας μειώθηκε κατά 1% στους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, κάτι που δείχνει ότι και η άνοδος στην αξία πωλήσεων των αυγών ήταν κατά βάση πληθωριστική στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της IRI Ελλάδος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter