Συγκρίνοντας τα καλάθια: Φθηνότερα τα ελληνικά σούπερ μάρκετ, παρά τον «φουσκωμένο» ΦΠΑ

Το φθηνότερο μέσο καλάθι προϊόντων σούπερ μάρκετ θα ήταν μακράν το ελληνικό, σε σχέση με αυτά σε Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία, αν δεν υπήρχε ο υψηλός ΦΠΑ. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την επαναλαμβανόμενη εξαμηνιαία έκθεση του ΙΕΛΚΑ που αφορά σε οργανωμένη έρευνα σύγκρισης τιμών ανάμεσα στα ελληνικά και σε ξένα σούπερ μάρκετ. Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι οι τρεις από τις πέντε συγκρινόμενες χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα (15% η Γαλλία, 8% το Ηνωμένο Βασίλειο, 5% η Ιταλία), ενώ οι άλλες δύο χώρες έχουν περίπου ίσο καλάθι με την Ελλάδα: 1% ακριβότερο η Πορτογαλία και 1% φθηνότερο η Ισπανία.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ που αναλογεί ανά χώρα, ώστε να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι όλες οι χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα: η Γαλλία κατά 23%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 13%, η Ισπανία κατά 6% και η Πορτογαλία κατά 4% Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα. Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών
Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ, είναι ότι το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων παρέχει στους Έλληνες καταναλωτές προϊόντα κατά μέσο όρο σε χαμηλότερη τιμή, που είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας των προμηθευτών και των λιανεμπόρων για συγκράτηση των τιμών. Η σύγκριση τιμών με το εξωτερικό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συνεχώς έχει φθηνότερο καλάθι από τις συγκρινόμενες χώρες.

Σε ποια προϊόντα είναι ακριβότερη η Ελλάδα
Έχει αξία πάντως να αναφερθούν τα προϊόντα των οποίων οι υψηλότερες τιμές, μεταξύ των έξι χωρών, καταγράφονται στην Ελλάδα. Ειδικότερα:

Μία εξάδα αυγά στην Ελλάδα κοστίζει 2,69 ευρώ, ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με τη Βρετανία και τη Γαλλία, όμως η τιμή τους προ ΦΠΑ είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι στις δύο αυτές χώρες.

Ένα κιλό κατεψυγμένος αρακάς στην Ελλάδα κοστίζει 4,75 ευρώ, λίγο παραπάνω απ’ όσο στην Πορτογαλία και την Ιταλία (4,60 ευρώ). Σημειωτέον ότι σε Βρετανία και Γαλλία η τιμή αυτή κυμαίνεται γύρω στα 3,30 ευρώ.

500 γραμμάρια γάλα βρεφικής ηλικίας στην Ελλάδα κοστίζουν 15,25 ευρώ, τιμή κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τη δεύτερη ακριβότερη Πορτογαλία (13,09 ευρώ). Σημειωτέον ότι στη Βρετανία το ίδιο προϊόν στοιχίζει μόλις 9,27 ευρώ.

Ένα λίτρο σπορέλαιο κοστίζει στην Ελλάδα 4,83 ευρώ, ακριβότερα κατά τουλάχιστον 1 ευρώ σε σχέση με τις άλλες συγκρινόμενες χώρες.

Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση του γιαουρτιού, καθώς 200 γραμμάρια πλήρους αγελαδινού γιαουρτιού πωλούνται έναντι 1,30 ευρώ, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με την Ιταλία (1,33 ευρώ) και κατά 20 και πλέον σεντς του ευρώ ακριβότερα από τις άλλες χώρες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Easysnap: Το μέλλον της συσκευασίας ρευστών και ημίρρευστων τροφίμων και άλλων προϊόντων

H καινοτομία της Easysnap πρεσβεύει την επόμενη μέρα της συσκευασίας ρευστών και ημίρρευστων προϊόντων, κατάλληλη για πολλαπλές χωρητικότητες, από 0,1ml έως και 25ml. Η Easysnap εγγυάται μειωμένα απορρίμματα, βελτιώνει την εμπειρία εξαγωγής του προϊόντος και είναι ευπρόσιτη σε όλους, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Το FOODReporter μίλησε με τον Αντρέα Ταλίνι, διευθύνοντα σύμβουλο της Easysnap.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης της συσκευασίας, έναντι του ανταγωνισμού;

Η Easysnap Technology έχει δημιουργήσει μία συσκευασία μονοδόσης με παγκόσμια πατέντα στο σύστημα ανοίγματος, το οποίο είναι καινοτόμο και πρωτοποριακό. Κέρδος μας είναι η ευκολία για τον καταναλωτή και η βιωσιμότητα για το περιβάλλον. Ακόμη, είναι σημαντικό ότι το προϊόν δεν έρχεται σε επαφή με τα χέρια του καταναλωτή και άρα εγγυάται καθαρή και υγιεινή χορήγηση.

Το μικρό μέγεθος σε σύγκριση με άλλες συσκευασίες ίδιας χωρητικότητας συνεπάγεται και μικρότερο βάρος, κάτι το οποίο βοηθά στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη μεταφορά.

Γιατί οι συσκευασίες Easysnap είναι καινοτόμες;

Αντρέα Ταλίνι, διευθύνων σύμβουλος, Easysnap

Η συσκευασία μας είναι σχεδιασμένη για όλους, προσβάσιμη σύμφωνα με τις αρχές διεθνούς design. Είναι ιδανική για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, για παιδιά και για άτομα ΑμεΑ. Το σύστημα ανοίγματος που διαθέτει είναι εύληπτο και απαιτεί μονάχα τη χρήση δύο δαχτύλων. Η συσκευασία Easysnap εγγυάται μοναδική ακρίβεια στη χρήση του προϊόντος που είναι διαθέσιμο, δίχως απώλειες: Επιτρέπει την αποβολή έως και 98% της ποσότητας του προϊόντος. Ανοίγει διπλώνοντας στα δύο, επομένως δεν υπάρχουν σημεία απ’ όπου μπορεί να σκιστεί η συσκευασία. Η πίσω όψη της είναι αδιαπέραστη, εκτός αν διπλωθεί πάνω από 90 μοίρες. Η συσκευασία είναι ασφαλής, το προϊόν δεν αλλοιώνεται κατά το άνοιγμα και τη χορήγηση του.

Πότε πρωτοσχεδιάστηκε το Easysnap και από ποια στάδια πέρασε μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα;

Η πρωτοποριακή ιδέα γεννήθηκε το 2002. Ύστερα από χρόνια σκληρής δουλειάς και ανάπτυξης, το 2008 γεμίσαμε τελικά την πρώτη συσκευασία – πατέντα.

Μέσα στα χρόνια, η παρουσία του Easysnap έγινε παγκοσμίως ισχυρή, με ύπαρξη μηχανών σε όλες τις ηπείρους. Από τον Ιούνιο του 2021, το Easysnap αποτελεί μέρος του γιγάντιου ευρωπαϊκού ομίλου Gualapack Group.

Υπάρχουν περαιτέρω βελτιώσεις και νέα λανσαρίσματα που μελετάτε;

Η εταιρεία αναπτύσσεται συνεχώς. Φέτος έγινε το λανσάρισμα του Papersnap, της νέας συσκευασίας τεχνολογίας Easysnap, η οποία παράγεται εξ ολοκλήρου από χαρτί. Το Papersnap είναι υποψήφιο ως το υλικό συσκευασίας με το μεγαλύτερο ποσοστό χαρτιού στην κατασκευή του παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στην αδιάκοπη προσπάθεια του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) που διαθέτουμε: Ο κόσμος αλλάζει κι εμείς πάντοτε δίνουμε απαραίτητη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιθυμούμε να εγγυηθούμε ένα βιώσιμο προϊόν, φιλικό προς το περιβάλλον.

Ποιες εταιρείες είναι οι κύριοι πελάτες της Easysnap ως προς την κατηγορία τροφίμων;

Στην Ελλάδα, η Easysnap έχει επιτυχημένες συνεργασίες με τις παρακάτω εταιρείες: Minerva (ελαιόλαδο), Vamvalis Foods (φυστικοβούτυρο) και Dichem Xημικά AE. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε πολλούς επιτυχημένους συνεργάτες: Rowse Honey (μέλι, Ηνωμένο Βασίλειο), Giusti (ξύδι, Ιταλία), Martin Bauer (βότανα – αφεψήματα, Γερμανία), Eridania (ζάχαρη, Ελλάδα), Enervit (σνακ, Ιταλία), Balparmak (μέλι, Τουρκία).

Ποια στρατηγική έχει αναπτύξει η εταιρεία για εκκολαπτόμενες συνεργασίες και ποιος ο ρόλος της Dichem Χημικά ΑΕ;

Προκειμένου να συσκευαστεί ένα προϊόν σε Easysnap, υπάρχουν δύο επιλογές: Η εταιρεία μπορεί να αγοράσει την μηχανή Easysnap ή να πραγματοποιήσει την διαδικασία της συσκευασίας μέσω της υπηρεσίας co-packing της Easysnap. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αποστολή του εκάστοτε προϊόντος στις εγκαταστάσεις μας, όπου πραγματοποιούμε τη συσκευασία. Την ίδια διαδικασία ακολούθησε και η Dichem Χημικά ΑΕ, μία από τις αρκετές επιτυχημένες συνεργασίες co-packing της Easysnap.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Λιγότερο από το 20% των επιχειρήσεων δηλώνουν έτοιµες να αντιµετωπίσουν τις διαταραχές στην παγκόσµια αλυσίδα εφοδιασµού

Γεγονός αποτελεί ότι τα 3/4 των επιχειρήσεων στον τοµέα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν επηρεαστεί σηµαντικά από το κλείσιµο εγκαταστάσεων, τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, την απουσία εργαζοµένων και την αποµακρυσµένη εργασία τα τελευταία τρία χρόνια, σύµφωνα µε την πρόσφατη έκθεση µελέτης του Ερευνητικού Ινστιτούτου Capgemini. Στην εν λόγω έρευνα, συµµετείχαν 1.000 στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας από 13 χώρες.

Κερδισµένοι οι λίγοι που είναι έτοιµοι
Αναλυτικότερα, λιγότερο από το 20% των επιχειρήσεων στον τοµέα της εφοδιαστικής αλυσίδας δηλώνουν ότι είναι έτοιµες να αντιµετωπίσουν και να διαχειριστούν τις διαταραχές στην παγκόσµια αλυσίδα εφοδιασµού. Μόνο ένα µικρό σύνολο επιχειρήσεων που έχει ήδη επιδείξει την ικανότητα του να εξισορροπεί επιτυχώς πολλαπλές απαιτήσεις στην αλυσίδα εφοδιασµού, έχει αποκοµίσει αρκετά επιχειρηµατικά οφέλη. Συγκεκριµένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι αυτή η µικρή οµάδα ερωτηθέντων (9,5%) ανέφερε αύξηση 15% στα έσοδα, µείωση 17% στις εκποµπές CO2 καθώς και 1,8 ποσοστιαία µονάδα υψηλότερου µεριδίου της αγοράς συγκριτικά µε τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Σηµειώνεται δε, ότι κατά µέσο όρο τα επόµενα τρία χρόνια, οι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στον µετασχηµατισµό της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά 17% και αναµένουν να διπλασιάσουν τα επιχειρηµατικά τους αποτελέσµατα όσον αφορά στην ανάπτυξη, την κερδοφορία και τη βιωσιµότητα.

Η µείωση των εκποµπών CO2 και η αύξηση του όγκου του ηλεκτρονικού εµπορίου είναι οι µεγαλύτερες ανησυχίες των στελεχών
Σχετικά µε την αειφορία και τη βιωσιµότητα, οι µεγαλύτερες ανησυχίες των στελεχών είναι η µείωση των εκποµπών CO2 σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασµού (95%) και η αύξηση του όγκου του ηλεκτρονικού εµπορίου (90%). Περίπου το 92% των επιχειρήσεων που συµµετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι η συνεχιζόµενη µετεγκατάσταση της παγκόσµιας αλυσίδας εφοδιασµού θα τους επηρεάσει, αλλά µόνο το 15% είναι εξοπλισµένο για να το αντιµετωπίσει.

Η τεχνολογία είναι κρίσιµος παράγοντας για ανθεκτικά συνδεδεµένα δίκτυα στην εφοδιαστική αλυσίδα
Αναφορικά, η έκθεση υπογραµµίζει την ανάγκη για τους οργανισµούς να δηµιουργήσουν ανθεκτικά, συνδεδεµένα δίκτυα µε ολοκληρωµένο σχεδιασµό βάσει δεδοµένων. Υποδηλώνει ότι η τεχνολογία θα είναι κρίσιµος παράγοντας, δίνοντας στους οργανισµούς πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγµατικό χρόνο, οι οποίες µε τη σειρά τους µπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα πρόβλεψης της αλλαγής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter