Il Toto: Αλματώδης ανάπτυξη στην καφεστίαση, στόχος τα 100 καταστήματα τον Ιούνιο 2023

Αν σας αρέσει ο καφές και διαμένετε στην Αττική, είναι πολύ πιθανόν να έχετε προσέξει την αλματώδη ανάπτυξης της νέας αλυσίδας καφεστίασης, Il Toto. Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2017, με αρχική δραστηριότητα τη μαζική παραγωγή και χονδρική εμπορία καφέ. Άλλωστε, η Il Toto διαθέτει εργοστάσιο καφεκοπτείας στο Περιστέρι.

Μέσα σε δύο χρόνια αναπτύχθηκε το πλάνο για καταστήματα franchise. Σήμερα, το brand Il Toto διαθέτει συνολικά 58 καταστήματα, τρία εκ των οποίων είναι εταιρικά. Το φιλόδοξο πλάνο περιλαμβάνει νέα franchise καταστήματα σε Δάφνη, Ίλιον, Νέα Ιωνία, Γρεβενά και Χίο μέχρι το τέλος του 2022. Άλλα έξι καταστήματα βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή, σε πρώιμο ή προχωρημένο στάδιο και προορίζονται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στους πρώτους μήνες του 2023.

«Ο στόχος είναι να έχουμε αναπτυχθεί σε 100 καταστήματα συνολικά μέχρι τον Ιούνιο του 2023», εξήγησε στο FOODReporter ο διευθυντής λειτουργίας και ανάπτυξης δικτύου της Il Toto, Σωτήρης Χασιώτης. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, ένας από τους μελλοντικούς στόχους της αλυσίδας είναι η ανάπτυξη και στην Κύπρο.

«Στηρίζουμε τους franchisees μας και η συμφωνία με τον καθέναν από αυτούς είναι καθαρή από την αρχή», σημείωσε ο κ. Χασιώτης. Διευκρινίζεται ότι κατά κανόνα η εταιρεία επιλέγει τα σημεία των νέων καταστημάτων, λαμβάνεται όμως υπόψη και η γνώμη του franchisee. «Επιλέγουμε δρόμους πρώτης κατηγορίας, με υψηλή διέλευση, ακριβώς όπως πράττει και ο ανταγωνισμός», πρόσθεσε ο διευθυντής λειτουργίας και ανάπτυξης δικτύου της αλυσίδας.

Χαρμάνι 100% Arabica, που ψήνεται σε εργοστάσιο στο Περιστέρι
Ο καφές της Il Toto αποτελεί κομμάτι της δύναμής της. Το δικό της, ξεχωριστό χαρμάνι προέρχεται από ποικιλίες καφέ από Αιθιοπία, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα και Ελ Σαλβαδόρ κατά κύριο λόγο. «Ο καφές της Il Toto είναι 100% Arabica και το blend αφορά δική μας συνταγή. Συνεργαζόμαστε με φάρμες που ακολουθούν fair trade πρακτικές. Στα 42 καταστήματα που αριθμούσε το δίκτυό μας τον Αύγουστο του 2022, υπολογίσαμε ότι είχαμε ήδη πουλήσει πάνω από 8.700.000 ποτήρια καφέ.

Η εταιρεία απορροφά τους κραδασμούς από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, κάτι που οδηγεί σε μείωση κερδοφορίας», σημείωσε ο οικονομικός διευθυντής της Il Toto, Ηλίας Ποντικάκος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Kafea Terra: Πλησιάζει τα 100 εκατ. σε τζίρο και συνεχίζει τις επενδύσεις

Μια «ανάσα» από τα 100 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να κλείσει ο φετινός κύκλος εργασιών της Kafea Terra, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του +15% σε σχέση με το 2021, όταν είχε διαμορφωθεί στα 84,8 εκατ. ευρώ, και προσεγγίζοντας τα 97 εκατ. ευρώ.

Μία αύξηση που είναι «μοιρασμένη», προερχόμενη εξίσου από οργανική ανάπτυξη, όσο και από τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει φέτος λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων. Πάντως, η εταιρεία έχει απορροφήσει σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων, ώστε αυτό να μην επιβαρύνει τον καταναλωτή.

Παράλληλα, το 2022 είναι η χρονιά κατά την οποία ολοκληρώνεται το τετραετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, συνολικού ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2023 είναι η χρονιά εκκίνησης του επόμενου, διετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 6 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει νέα μονάδα καβουρδίσματος στην Παιανία, καθώς και την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων της Kafea Terra στο Μαρκόπουλο και του logistics center στη Θεσσαλονίκη.

Μία επιπλέον επένδυση της εταιρείας, ύψους 400.000 ευρώ περίπου, είναι αυτή που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να περιορίσει το ενεργειακό κόστος.

Πέραν αυτών των επενδύσεων, η εταιρεία δαπανά περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για εξοπλισμό, ήτοι περίπου χίλιες μηχανές καφέ και 1.500 μύλους άλεσης ετησίως.

Συνεργασίες με Λουμίδη και Mikel
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 83% του τζίρου της Kafea Terra προέρχεται από το Horeca και το 14% από το λιανεμπόριο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται οι εξαγωγές και η κατηγορία των γραφείων. Σε επίπεδο μάρκας, η Dimello συνεισφέρει τζίρο (χωρίς να συνυπολογίζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης) της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ, ενώ τα προϊόντα παραγωγής προσθέτουν ακόμα 30 εκατ. ευρώ περίπου.

Η εταιρεία διατηρεί εξάλλου σημαντικές συνεργασίες παραγωγής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό της αλυσίδας Mikel και της θεσσαλονικιώτικης 4all, ενώ διατηρεί και τη μάρκα ελληνικού καφέ «Σπιτικός», την οποία καβουρδίζει για λογαριασμό της η οικογένεια Λουμίδη.

Εξαγωγές σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία
Όσον αφορά στις πωλήσεις εκτός των ελληνικών συνόρων, η Kafea Terra πραγματοποιεί εξαγωγές ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία, ενώ πρόσφατα έκανε την είσοδό της σε αγορές όπου διαφαίνονται προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, όπως είναι αυτή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Σημειωτέον ότι η Kafea Terra έχει το πλεονέκτημα της πιστοποίησης kosher για τα προϊόντα της, γεγονός που της εξασφαλίζει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ισραηλινή αγορά.
Σημειώνεται ότι η Kafea Terra διανύει φέτος τον 34ο χρόνο ζωής της, διαθέτοντας ένα δίκτυο από 70 εμπορικούς συνεργάτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία εισάγει στην Ελλάδα τις μισές ποσότητες από όσες εξάγει η Illy Café σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Λακωνική Ζυθοποιία: Κάνει το επόμενο βήμα με επένδυση στην αύξηση της παραγωγής της

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα το επενδυτικό σχέδιο της Λακωνικής Ζυθοποιίας, με το οποίο θα αυξηθεί θεαματικά η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας που παράγει τις μπύρες με την ετικέτα Sparta.

Ειδικότερα, το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας αφορά στην επέκταση της μονάδας παραγωγής προϊόντων ζυθοποιίας της, με αλλαγή τόπου εγκατάστασης, στην Αγία Κυριακή Σπαρτιατών, και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 770.816 ευρώ. Για την υλοποίησή του, η Λακωνική Ζυθοποιία θα λάβει ενίσχυση ύψους 423.948,80 ευρώ, ήτοι ποσοστό 55% επί του συνόλου της επένδυσης, με τη μορφή της επιχορήγησης. Ως προς το υπόλοιπο μέρος της επένδυσης, αυτό θα καλυφθεί εν μέρει από την εκποίηση στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης (αποκλειστικά γήπεδα, κτίρια και μηχανολογικό εξοπλισμό), ποσού 195.101,24 ευρώ, και εν μέρει από τραπεζικό δάνειο ύψους 151.765,96 ευρώ.

Νέα μηχανήματα και αύξηση της παραγωγής
Από το σύνολο του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης (770.816 ευρώ), τα 281.516 ευρώ αφορούν στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις (εκσκαφές, επιχώσεις, σκυρόδεμα, δάπεδο, κουφώματα αλουμινίου, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και άλλα), ενώ τα υπόλοιπα 489.300 ευρώ αφορούν σε μηχανολογικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει εμφιαλωτική μηχανή, παστεριωτές, μονάδα ενανθράκωσης, διαχωριστή μπύρας και μηχάνημα απαέρωσης νερού.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης της υπαγωγής της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο, που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, η δυναμικότητα παραγωγής μπύρας της Λακωνικής Ζυθοποιίας, που στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ανέρχεται σε 90.000 τεμάχια το χρόνο, θα εκτοξευθεί στα 2.000.000 τεμάχια το χρόνο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter