Πίτσιας ΑΕ: Η δικαστική νίκη που τη φέρνει πίσω στον ΕΛΟΜΑΣ

Στις 11 Μαρτίου η γενική συνέλευση του ΕΛΟΜΑΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία (74%) τον αποκλεισμό της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Πίτσιας από τον όμιλο, με την επίκληση «σπουδαίου λόγου αποκλεισμού», ο οποίος δεν κατονομαζόταν στα επίσημα έγγραφα. Εννέα μήνες μετά όμως η κατάσταση περιπλέκεται, μετά τη δικαίωση της Πίτσιας από το δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης, κρίνοντας πως η απομάκρυνσή της ήταν αδικαιολόγητη.

Πηγές με γνώση του θέματος, μιλώντας στο FOODReporter, διευκρίνισαν πως, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, ακυρώνεται η επίμαχη απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΕΛΟΜΑΣ, έως την εκδίκαση της σχετικής αγωγής που έχει υποβάλει η Πίτσιας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η Πίτσιας αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να είναι και πάλι μέλος του ΕΛΟΜΑΣ, αφού η απόφαση αποκλεισμού της από τον όμιλο έχει κριθεί άκυρη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η δικαστική απόφαση έχει κοινοποιηθεί στον ΕΛΟΜΑΣ, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει αποκατασταθεί η ιδιότητα της αλυσίδας ως μέλους του ομίλου.

Η υπόθεση πάντως έχει αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά της, καθώς αναμένεται να χρειαστούν χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η αγωγή της Πίτσιας, ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η τελική έκβαση της υπόθεσης.

Όσο για τον «σπουδαίο λόγο» που οδήγησε την Πίτσιας εκτός ΕΛΟΜΑΣ με την (άκυρη πλέον) απόφαση της γενικής συνέλευσης, πληροφορίες του FOODReporter αναφέρουν ότι αυτός σχετίζεται με τις διαφωνίες και τις προτάσεις που είχε διατυπώσει η εταιρεία για αλλαγές στον όμιλο, που θα ενίσχυαν τη διαφάνεια και την ισότητα μεταξύ των μελών.

Θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ ο φετινός τζίρος
Υπενθυμίζεται ότι η Πίτσιας είχε ενταχθεί στον ΕΛΟΜΑΣ μόλις τον Μάιο του 2021, λαμβάνοντας 20 εταιρικά µερίδια ονοµαστικής αξίας 3.000 ευρώ έκαστο.

Η εταιρεία αποτελεί υπολογίσιμο παίκτη στην αγορά της βόρειας Ελλάδας, και ειδικά στην «πατρίδα» της, την Πιερία, καταγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία.

Ο τζίρος της το 2021 αυξήθηκε στα 23,17 εκατ. ευρώ, έναντι 20,70 εκατ. ευρώ το 2020, και φέτος εκτιμάται ότι θα σπάσει το φράγμα των 30 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι από το Μάιο του 2022 έχουν ενταχθεί στο δίκτυο της Πίτσιας τρία νέα υποκαταστήματα, τα δύο στη πόλη της Βέροιας και το τρίτο στη Χαλκηδόνα: πρόκειται για πρώην καταστήματα της αλυσίδας «Spar Μαζί Markets» που εξαγόρασε η εταιρεία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Κρι Κρι: Στόχος το φράγμα των 200 εκατ. ευρώ σε τζίρο το 2023

Τον στόχο της Κρι Κρι να ξεπεράσει το όριο των 200 εκατ. ευρώ στον συνολικό κύκλο εργασιών του 2023 έθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών γαλακτοβιομηχανίας, παρουσιάζοντας τις επιχειρηματικές προτεραιότητες της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Αναλυτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης της Κρι Κρι, το 2022 θα ολοκληρωθεί με κύκλο εργασιών περίπου 160 εκατ. ευρώ για το δωδεκάμηνο του 2022. Από το 2023, η Κρι Κρι γίνεται και με τη βούλα μια κυρίως εξαγωγική εταιρεία, καθώς μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται οι εξαγωγές να αντανακλούν περισσότερο από 50% του τζίρου της εταιρείας. Αυτό που ήδη από το 2021 φέρεται να ίσχυε για τον τζίρο συγκεκριμένων τύπον γιαουρτιών ήδη από πέρσι, το 2023 θα αποτελεί πραγματικότητα για το σύνολο του κωδικολογίου της εταιρείας. Πράγματι, οι εξαγωγές της Κρι Κρι κινούνται με ταχείς ρυθμούς. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι όγκοι εξαγωγών προς Ιταλία φέρονται να έχουν ξεπεράσει εκείνους των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα με την ισχυρή εξαγωγική της δυναμική, η Κρι Κρι διατηρεί έντονο βιομηχανικό αποτύπωμα και στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο: Σύμφωνα με τον κ. Τσινάβο, ένα στα τρία γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας στις μεγάλες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ παρασκευάζεται από την Κρι Κρι.

Στο δρόμο προς τη μεγαλύτερη δυνατή ιδιοπαραγωγή ενέργειας
Η εισηγμένη γαλακτοβιομηχανία συνεχίζει απρόσκοπτα το πλάνο της για ιδιοπαραγωγή ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις βιοαερίου και φωτοβολταϊκών εκτιμάται από τη διοίκηση της εταιρείας ότι σε παρόντα χρόνο καλύπτουν το 25% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Κρι Κρι. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, πρόσφατα απορρίφθηκε το σχέδιο επιπρόσθετου έργου συνολικής ισχύος δύο mW, όμως η εταιρεία ήδη ετοιμάζει νέο πλάνο. Στο μεταξύ, η Κρι Κρι κατέθεσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 10 εκατ. ευρώ προς ένταξη στον επερχόμενο Αναπτυξιακό Νόμο, που θα αφορά αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας των υφιστάμενων εργοστασιακών εγκαταστάσεων.

Manager of the Year ο Παναγιώτης Τσινάβος
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος, διακρίθηκε με το βραβείο του Manager of the Year 2022 κατά την 20ή τελετή απονομής της ομώνυμης διοργάνωσης, για το επίτευγμά του να μετατρέψει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στις Σέρρες, σε μία σύγχρονη και δυναμικά αναπτυσσόμενη γαλακτοβιομηχανία, παγκόσμιας εμβέλειας. Κατά την παραλαβή του, ο κ. Τσινάβος δήλωσε: «Η βράβευση αυτή ανήκει εξ ολοκλήρου σε όλους τους εργαζόμενους της Κρι Κρι, στους συνεργάτες μου, στην οικογένεια μου. Μαζί τους ταξιδεύω καθημερινά στον πηγαιμό για την Ιθάκη. Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, γεμάτο γνώσεις, εμπειρίες και έντονα συναισθήματα. Το υγιές επιχειρείν μού χάρισε αυτό το ωραίο ταξίδι. Μέσα από την επιχειρηματική μου πορεία κατανόησα τι σημαίνει επιτυχία: Επιτυχία είναι να κερδίζεις το σεβασμό και την εκτίμηση των ανθρώπων γύρω σου, και της κοινωνίας. Επιτυχία είναι να βάζεις κι εσύ ένα λιθαράκι για να γίνει καλύτερος ο κόσμος γύρω μας. Σας ευχαριστώ».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΚΡΕ.ΚΑ: Ουδέν νεότερο από την DoValue για τη ρύθμιση των τραπεζικών οφειλών

Καμία νέα εξέλιξη δεν υπήρξε μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022 σχετικά με το αίτημα της ΚΡΕ.ΚΑ. προς την doValue Hellas, διαχειρίστρια των τραπεζικών οφειλών της εταιρείας, για τη ρύθμιση των τραπεζικών της οφειλών, όπως ενημέρωσε η εισηγμένη με ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των οφειλών αυτών είναι ληξιπρόθεσμες, και η εταιρεία ζητά διαγραφή οφειλών που θα ενισχύσει άμεσα την καθαρή θέση της και θα μειώσει τις υποχρεώσεις της, βελτιώνοντας το κεφάλαιο κίνησης.

Όσον αφορά στην πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας στο εννεάμηνο του 2022, η ΚΡΕ.ΚΑ. παρουσίασε κύκλο εργασιών της τάξεως των 17,46 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 5,8% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2021, ενώ συγκεκριμένα για το γ’ τρίμηνο 2022 ο τζίρος έφτασε τα 6,04 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 8% σε ετήσια βάση.

Όμως παρά την αύξηση των πωλήσεων, οι ζημίες της εταιρείας διευρύνθηκαν περαιτέρω: οι ζημίες προ φόρων στο εννεάμηνο 2022 έφτασαν τα 2,79 εκατ. ευρώ (2021: 1,99 εκατ.), ενώ στο γ’ τρίμηνο του 2022 έφτασαν τα 1,10 εκατ. ευρώ (2021: 630 χιλ. ευρώ).

Οι τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρίας στις 30/9/2022 ανήλθαν σε 31,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 25,98 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter