Στρατηγική επένδυση στην Άροσις από το SMERemediumCap του Ν. Καραμούζη

Την απόκτηση στρατηγικής μετοχικής συμμετοχής στην εταιρεία Άροσις ανακοίνωσε το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) του Νίκου Καραμούζη. H συμφωνία του SMERC με την οικογένεια Φωτιάδη περιλαμβάνει την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας από την Καστοριά με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ενώ επιδίωξη των δύο πλευρών είναι τα προϊόντα της Άροσις να φτάσουν σε περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί ένα αξιόλογο ισχυρό δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας στο εξωτερικό. Βασικός επιχειρηματικός στόχος της επένδυσης, σύμφωνα με το επενδυτικό ταμείο, είναι η δημιουργία ενός πρωτοπόρου, ηγετικού οργανισμού τροφίμων, τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης, όσο και μέσω νέων επενδύσεων και συνεργασιών που θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υψηλής ποιότητας στον ευρύτερο χώρο των οσπρίων.

Παραμένει διευθύνων σύμβουλος ο Τρύφωνας Φωτιάδης
Σημειωτέον ότι ο βασικός μέτοχος της Άροσις, Τρύφωνας Φωτιάδης, θα παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και θα ηγηθεί του επενδυτικού και αναπτυξιακού προγράμματος της εταιρείας, ώστε αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτα την ανοδική της πορεία.

«Κοιτώντας μπροστά, μπορούμε να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο τη θέση μας στην Ελλάδα, να ανοίξουμε τα φτερά μας ακόμα περισσότερο στο εξωτερικό, να εντείνουμε τις καινοτομίες μας προς όφελος των νέων μετόχων μας, των ανθρώπων μας και των ελληνικών τόπων – κοινοτήτων όπου δραστηριοποιούμαστε» ανέφερε σχετικά ο κ. Φωτιάδης.

Στα 2,66 εκατ. ο τζίρος του 2021
Η Άροσις δραστηριοποιείται στο χώρο των οσπρίων από το 1956, παράγοντας 24 ελληνικά όσπρια, μεταξύ των οποίων και επτά προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες οικοννομικές καταστάσεις της, στη χρήση 2021 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 2.658.349,58 ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 109.821,87 ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 ανέρχονταν σε 415.618,83 ευρώ, ενώ οι βραχυοπρόθεσμες σε 376.569,28.

Οι άλλες επενδύσεις του SMERC
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη επένδυση του SMERemediumCap στον κλάδο των τροφίμων. Είχε προηγηθεί η εξαγορά της εταιρείας Krop με έδρα την Άρτα, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εξαγωγή φρούτων. Το επενδυτικό ταμείο έχει επίσης επενδύσει τον τελευταίο χρόνο στην εξαγορά του ξενοδοχείου Patmos Aktis Suites & Spa στην Πάτμο, στην απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στην κτηνιατρική κλινική Πλακεντία, στην είσοδό της στην ESA Security Solutions (εταιρεία facility management) και στην απόκτηση του μετοχικού ελέγχου της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Engie Hellas, η οποία πλέον έχει μετονομαστεί σε Cordia.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Στράκας: Νέα προϊόντα, νέες αλυσίδες και άνοιγμα στην εστίαση το 2023

Τα σχέδια της λουκανικοποιίας Στράκας για το 2023 αποκάλυψε στο FOODReporter ο υπεύθυνος εταιρικής ανάπτυξης, Γιώργος Στράκας.

Η Στράκας παράγει λουκάνικα από το 1850, με παραδοσιακό τρόπο, με εξειδίκευση στο λουκάνικο, με 100% κρέας, με φυσικό χοιρινό έντερο, χωρίς γλουτένη.

Δεν έχει επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες κρεάτων ή αλλαντικών από άποψη και λόγω προσήλωσης στην ποιότητα. Καθώς αναπτύσσεται το εμπορικό πλάνο της Στράκας επί του παρόντος, πολλοί από εσάς είναι πιθανό να έχετε δει φορτηγάκια της εταιρείας στους αθηναϊκούς δρόμους. Ο κύριος όγκος των λουκάνικων Στράκας διανέμεται από στόλο της εταιρείας.

Η Στράκας παράγει πηλιορείτικα λουκάνικα, μα διανέμεται σε χώρους οργανωμένου λιανεμπορίου σε Βόλο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται ήδη στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, αλλά αναμένονται νέες συνεργασίες με περισσότερες αλυσίδες στις αρχές του 2023 κι ακόμη, με δύο αλυσίδες Cash & Carry.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε εμπορικό άνοιγμα για τη νέα χρονιά, με ανάπτυξη των σημείων όπου μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα μας. Έχουμε στρέψει το βλέμμα μας και στον κλάδο Ho.Re.Ca.: Πλέον πουλάμε σε καταστήματα delicatessen, σε σημεία παραδοσιακών προϊόντων και σε σημεία εστίασης. Στο κομμάτι του Ho.Re.Ca. δίνουμε έμφαση στον κωδικό του premium κλασικού χωριάτικου λουκάνικου», εξηγεί στο FOODReporter o Γιώργος Στράκας.

Ανάπτυξη κωδικολογίου και ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στο 30% των αναγκών
«Έχουμε ετοιμάσει πολλές ακόμη εκπλήξεις για το 2023: Έρχονται νέες γεύσεις και νέες συνταγές λουκάνικων, αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη κωδικολογίου στο σκεπτικό μιας νέας ready-to-cook κατηγορίας που αφορά την κατάψυξη και το γευστικό “πάντρεμα” του λουκάνικου με τη ζύμη. Τα προϊόντα αυτής της νέας κατηγορίας είναι όλα χωρίς συντηρητικά», συμπληρώνει ο κ. Στράκας.
Η Στράκας αποτελεί την παλαιότερη βιοτεχνία κρέατος στην Ελλάδα και πλέον έχει επαναλανσάρει τα προϊόντα της σε ανανεωμένες συσκευασίες με «φρέσκες» ιδέες προώθησης.

Η εταιρεία είναι εξαιρετικά ενεργή στο Instagram, αλλά και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαφορετικό είναι ότι το έργο αυτό η εταιρεία το παράγει in-house, με εξειδικευμένους υπαλλήλους.

Η εταιρεία πρόσφατα ολοκλήρωσε μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκό έργο για ιδιοπαραγωγή, που καλύπτει το 30% της απαιτούμενης ενέργειας του εργοστασίου στο Βόλο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Το 77,8% των Ελλήνων καταναλωτών θεωρεί την αισχροκέρδεια ως το κυριότερο πρόβλημά του

Στις κρυμμένες ευκαιρίες για απαντήσεις από τις «μάρκες» και τις εταιρείες που μπορούν να εντοπιστούν στο τετράπτυχο: Σταθερότητα και Καθαρότητα Ρητορικής και Πράξεων, Δημιουργία Ευκαιριών και Πραγματικής Αξίας, Δικαιοσύνη και Ίσες Ευκαιρίες και Αξιοπρέπεια, αναφέρθηκε στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πωλήσεων του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Hellas, Δημήτρης Μαύρος, στην παρουσίασή του με τίτλο «Από το STAGFLATION στο PERMACRISIS και από το Growth στο Success».

Με ποιον τρόπο επηρεάζει ο στασιμοπληθωρισμός και το Permacrisis τον εγχώριο κλάδο πωλήσεων
Στην αρχή της παρουσίασής του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas έκανε λόγο για τον στασιμοπληθωρισμό ο οποίος ταλανίζει τον σημερινό κλάδο πωλήσεων. Στην συνέχεια, ο ίδιος εξήγησε τον νεοσύστατο όρο “Permacrisis”, ο οποίος χαρακτηρίζει το 2022 και αναφέρεται στην εκτεταμένη περίοδο κρίσης και ανασφάλειας (πληθωρισμός, πόλεμος, πανδημία, θάνατοι κ.ά.). «Μέσα στο Permacrisis υπάρχει η έλλειψη εμπιστοσύνης του καταναλωτή» υπογράμμισε ο Δημήτρης Μαύρος. Έπειτα, ο ίδιος προχώρησε στην εξήγηση της διαφοράς mistrust και distrust στον κλάδο των πωλήσεων, επισημαίνοντας ότι ο πρώτος όρος έχει σχέση με την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι σε μία μάρκα ως πηγή, ενώ το distrust αναφέρεται στην έλλειψη κριτηρίων από τον ίδιο τον καταναλωτή, ο οποίος από τις χαώδεις πληροφορίες που λαμβάνει καθημερινά, αδυνατεί να κρίνει ποια μάρκα είναι όντως κατάλληλη για να εμπιστευτεί. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας καταναλωτής όσον αφορά στις αγορές του, είναι η αισχροκέρδεια» τόνισε ο κ. Μαύρος, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα αυτό είναι το κυριότερο για τον σημερινό Έλληνα καταναλωτή κατά 77,8%. Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 76,9% του καταναλωτικού κοινού θεωρεί ότι ο κλάδος πωλήσεων έχει ξεπεράσει τη φάση της ακρίβειας και έχει ήδη ενταχθεί στην φάση της αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.

Το 70% των Ελλήνων ξοδεύει λιγότερα χρήματα σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Μαύρος προχώρησε στην παρουσίαση πρόσφατης έρευνας της Ernst & Young, το 70% των Ελλήνων ξοδεύει λιγότερα χρήματα σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξεως 10% συγκριτικά με το 2021. «Στην ΕΕ βρίσκεται στο 40%. Είμαστε 30% πιο ψηλά από την Ευρώπη».

Πλειοψηφική, βάσει της έρευνας, φαίνεται πως καθίσταται στην Ελλάδα η συμπεριφορά της αγοράς μόνο των απαραίτητων προϊόντων λιανικής: Το ποσοστό 43% του 2021 ανέβηκε στο 51% για το 2022. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 31%. Ακόμη, το 78% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η τιμή είναι σήμερα το πιο σημαντικό κριτήριο για την ολοκλήρωση της αγοράς ενός προϊόντος, σε σχέση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Το 69% των Ελλήνων θεωρεί ότι η συμπεριφορά μιας επιχείρησης είναι τόσο σημαντική όσο και τα προϊόντα
Εξαλλου, τo 58% θέλει ένα προϊόν το οποίο είναι υγιεινό όσον αφορά στον κλάδο τροφίμων, ενώ στην Ευρώπη παρατηρήθηκε το ποσοστό 44%.

Το 71% των καταναλωτών επιθυμεί προϊόντα τα οποία κινούνται στον άξονα της εταιρικής ευθύνης (ethics).

Επιπλέον, το 72% των Ελλήνων δηλώνει ότι οι μάρκες οφείλουν να συμπεριφέρονται με ηθικό τρόπο και το 69% θεωρεί ότι η συμπεριφορά μιας επιχείρησης είναι τόσο σημαντική όσο και τα προϊόντα. «Επομένως, το ίδιο το προϊόν πρέπει να έχει μία ηθική υπόσταση» σχολίασε ο κ. Μαύρος, σημειώνοντας ότι μόνο το 19% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ικανοποιημένο για το τι κάνουν οι μάρκες σήμερα στην Ελλάδα, όταν η Ευρώπη βρίσκεται στο 27%.

Η ταυτότητα της επιχείρησης πρέπει να ταυτίζεται με την ταυτότητα που θέλει να δώσει σε αυτήν ο καταναλωτής
«Μην προσπαθείτε να βρείτε ποια είναι η ταυτότητα της μάρκας σας, προσπαθήστε να καταλάβετε ποια είναι η επιθυμητή ταυτότητα που θέλει σήμερα ο Έλληνας καταναλωτής» συμβούλεψε ο Δημήτρης Μαύρος τους επαγγελματίες, τονίζοντας ότι πρόκειται για την ανθρωποκεντρικότητα η οποία έχει ήδη συζητηθεί σε προηγούμενα συνέδρια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter