Segafredo Zanetti: Το μπάσιμο στο retail, ο στόχος της τριετίας και το μέλλον του καφέ

Η Segafredo Zanetti είναι μία εταιρεία που οι καταναλωτές γνώρισαν από τις καφετέριες, με το χαρακτηριστικό της λογότυπο να δεσπόζει δίπλα σε ταμπέλες καταστημάτων καφέ.

Όμως εδώ και έναν και κάτι χρόνο η εταιρεία έχει κάνει την είσοδό της και στην αγορά του retail, ακολουθώντας την τάση της αυξημένης κατανάλωσης καφέ στο σπίτι.

Όπως μας ανέφερε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, Retail Business Development Manager της Segafredo Zanetti Ελλάς, η τάση αυτή δεν είναι τυχαία: εν μέρει πρόκειται για μία συνήθεια που μας έμεινε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν εξαιτίας του lockdown τα πάντα ήταν κλειστά και οι λάτρεις του καφέ «αναγκάστηκαν» να μάθουν να φτιάχνουν το αγαπημένο τους ρόφημα στο σπίτι, προσπαθώντας να πετύχουν τη γεύση που είχαν συνηθίσει από τα χέρια ενός επαγγελματία barista. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια: εξίσου σημαντικό, αν όχι περισσότερο, είναι το κόστος του καφέ, ειδικά με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Έλληνες πίνουν δύο ή τρεις καφέδες τη μέρα.

«Ο καταναλωτής αναζητά εναλλακτικές: ή παίρνει μια αυτόματη μηχανή στο σπίτι, προκειμένου να μη χάσει την ποιότητα, είτε παίρνει μία μηχανή Nespresso compatible, που είναι πολύ value for money για το τελικό προϊόν.

Αν κάποιος αγοράσει σε προσφορά κάψουλες για να φτιάχνει καφέ στο σπίτι, κοστίζουν περίπου 25 σεντς η μία, και άρα ένας σπιτικός φρέντο εσπρέσο (που κατά κανόνα θέλει δύο κάψουλες) κοστίζει 50 σεντς, πολύ λιγότερο απ’ ό,τι αν τον πάρει κανείς από καφετέρια», επεσήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας πως η κατηγορία του εσπρέσο στο λιανεμπόριο παρουσιάζει τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τη συνολική αγορά του καφέ, κυρίως λόγω των καψουλών συμβατών με μηχανές Nespresso.

Στόχος η διψήφια συμμετοχή του retail στον τζίρο της εταιρείας σε βάθος τριετίας
Αυτό φυσικά είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από τις εταιρείες καφέ, με αποτέλεσμα πλέον ο ανταγωνισμός στο ράφι των σούπερ μάρκετ να είναι ιδιαίτερα έντονος.
Όμως παρότι το εγχείρημα της Segafredo Zanetti είναι αρκετά «φρέσκο», ήδη η παρουσία των προϊόντων της στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι αξιόλογη: το retail κωδικολόγιο της εταιρείας, που περιλαμβάνει επτά κωδικούς με κάψουλες συμβατές με Nespresso, τρεις κωδικούς αλεσμένου καφέ και δύο κωδικούς καφέ σε κόκκους, έχει ήδη τοποθετηθεί σε καταστήματα των αλυσίδων My market, ΑΒ Βασιλόπουλος, στο 90% των μελών του ΕΛΟΜΑΣ και πιο πρόσφατα στα Bazaar, καθώς και σε καταστήματα ΟΚ Markets και 362 Grocery.

Συνολικά, πλέον οι retail καφέδες της Segafredo Zanetti έχουν παρουσία σε περίπου 2.000 σημεία πώλησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για περαιτέρω αύξηση αυτού του αριθμού. Στόχος της εταιρείας είναι η συμμετοχή του retail στον τζίρο της να είναι διψήφια σε βάθος τριετίας.

Η εταιρεία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επεκτείνει στο μέλλον το retail κωδικολόγιό της και με νέους κωδικούς εσπρέσο, αλλά ενδεχομένως και από άλλες κατηγορίες καφέ, αφού η Segafredo Zanetti διαθέτει μεγάλο αριθμό κωδικών σε κάθε κατηγορία καφέ, μεταξύ αυτών κάψουλες συμβατές με Dolce Gusto και φίλτρου.

Η περίπτωση του βιολογικού καφέ Storia
Μεταξύ των 12 κωδικών που κυκλοφορούν στα ράφια, ξεχωρίζει ο βιολογικές καφές Storia, ένα καινοτόμο προϊόν που, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, δεν έχει όμοιό του στο οργανωμένο λιανεμπόριο, τουλάχιστον από εταιρεία αυτού του μεγέθους.

Ο Storia είναι μονοποικιλιακός καφές, στη συσκευασία του οποίου υπάρχει QR code. Σκανάροντάς το, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να δει πληροφορίες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του καφέ, από το όνομα της καλλιεργήτριας στην Ονδούρα, μέχρι το «ταξίδι» του ώσπου να φτάσει στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για ένα προϊόν που απευθύνεται στους πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται τόσο για τα βιολογικά προϊόντα, όσο και για την ιχνηλασιμότητα του καφέ. Και παρότι πρόκειται για ένα προϊόν ακριβότερο από τον κλασικό καφέ, από την τοποθέτησή του στα ράφια του Armonia της ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα εξαιρετικές επιδόσεις, όπως μας ανέφερε ο Retail Business Development Manager της Segafredo Zanetti Ελλάς.

Οι τάσεις του μέλλοντος στην αγορά του καφέ
Μιλώντας για τις τάσεις στην αγορά του καφέ, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι οι τάσεις διαφέρουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή: στη Βόρεια Αμερική αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί σημαντικά το κομμάτι του κρύου καφέ, καθώς εκεί οι καταναλωτές είναι πιο εκπαιδευμένοι στους RTD καφέδες, ενώ είναι κάτι που το ευνοεί και ο τρόπος ζωής τους. Στη Λατινική Αμερική, από την άλλη, αναμένεται ανάπτυξη για τον φρέσκο καφέ και τον καφέ σε κόκκους, ενώ στην Ασία το ενδιαφέρον στρέφεται στις καφετέριες, όπου όλες οι εταιρείες του κλάδου επενδύουν πλέον σε own-label δίκτυα προκειμένου να επωφεληθούν από την τάση. Όσο για την Ευρώπη, η τάση που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια είναι αυτή που βλέπουμε ήδη στην Ελλάδα: οι μερίδες καφέ, με σημαντικότερη κατηγορία αυτήν της κάψουλας συμβατής με Nespresso.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα τάση που αναμένεται να δούμε στο απώτερο μέλλον είναι αυτή του συνδυασμού του καφέ με άλλα συστατικά, όπως με κάνναβη, με αλκοόλ ή με πρωτεΐνες. Πρόκειται για τάσεις που διαμορφώνονται από τη σύγχρονη καθημερινότητα και την ανάγκη για ένα ισχυρότερο boost ενέργειας ή για περισσότερη ευεξία.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το σενάριο του beanless καφέ
Όμως πάνω και πέρα από τις τάσεις, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα πίνουμε στο μέλλον τον καφέ μας αν η κλιματική αλλαγή επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή. Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, «και πριν τον κορονοϊό αντιμετωπίζαμε τρομερά μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, γιατί η παραγωγή ήταν μικρότερη από τη ζήτηση, μας επηρέασαν όλους οι ξηρασίες και οι παγετώνες στη ζώνη του καφέ, με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να έχουν ξεκινήσει πολύ πριν από τον Covid.

Αντιμετωπίζαμε πρόβλημα να διατηρήσουμε την τιμή του καφέ μας, όντας νέοι παίκτες στην αγορά».

Η πίεση αυτή θα συνεχίσει να υφίσταται στην παραγωγή, οπότε οι μεγάλες εταιρείες ξεκινούν ήδη να βλέπουν την επόμενη μέρα, είτε αυτό έχει να κάνει με τη γεωγραφική διεύρυνση της ζώνης του καφέ (εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό), είτε με την επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη, ώστε παραγωγοί και προμηθευτές να χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας.

Ακόμα πιο ριζοσπαστικό, αλλά πιθανό σενάριο, είναι να εξεταστεί το αν μπορεί να σταθεί στην αγορά ένας beanless καφές, ένας «καφές του σωλήνα» δηλαδή, που ίσως να μπορέσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για καφέ σε ένα δυσοίωνο μέλλον όπου οι κλιματολογικές συνθήκες δεν θα ευνοούν την καλλιέργειά του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σε ένα 2023 με αυξημένες πρώτες ύλες, βάζει ασπίδα τις εξαγωγές

Σε διπλάσιο ποσοστό του τζίρου κινούνται οι εξαγωγές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εκτός Ελλάδος για το 2022, εμφανίζοντας μάλιστα διψήφιους ρυθμούς ανάκαμψης, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, στο περιθώριο της παρουσίασης της μελέτης κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος για το 2021 που πραγματοποίησε η εταιρεία.

Πιθανές οι ανατιμήσεις σε συσκευασίες και κριθάρι
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία βρίσκεται σε περίοδο αναμονής για ανακοινώσεις αναφορικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα για την τρέχουσα χρονιά, μιας και ο όμιλος Heineken αναμένεται στο άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα να προβεί σε συγκεντρωτικές ανακοινώσεις. Ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 22,2% στο εννεάμηνο του 2022, βασιζόμενος κατά πολύ και στην αύξηση του τουρισμού. Οι πωλήσεις σε καταστήματα εστίασης, bar και γενικότερα σημεία Ho.Re.Ca. αναμένεται να αποτελέσουν και φέτος άνω του 50% του τζίρου της εταιρείας, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Δανιηλίδης. Αναφορικά με την επιτυχία της σχετικής συγκράτησης των αυξήσεων στις τιμές της μπύρας σε ένα πληθωριστικό εξάμηνο που διανύουμε, ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εξήγησε ότι οι παραγγελίες για το κριθάρι και τη βύνη έγιναν σε τιμές που είχαν κλείσει πολύ νωρίτερα. «Οι τιμές για τα μπουκάλια, το αλουμίνιο και το κριθάρι του επόμενου διαστήματος δεν έχουν βγει ακόμη και πράγματι, εκεί αναμένουμε αυξήσεις. Κρατάμε κομπιουτεράκια όλη μέρα, επειδή η άνοδος της τιμής της μπύρας επιβάλλεται να γίνει σε επίπεδα που δεν θα επιφέρουν μεγάλη μείωση της κατανάλωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν αναμένει δραματικές αλλαγές στα μεγέθη ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θα συνεχίσει απρόσκοπτα το πλάνο επενδύσεων αξίας 50 εκατ. ευρώ στην τριετία (και 60 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025), επειδή θεωρεί ότι «η πληθωριστική κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν θα κρατήσει πολύ», όπως ακούστηκε από το στόμα του διευθύνοντος συμβούλου.
Η συνεργασία με την Οικογένεια Χριστοδούλου στο χυμό μήλου, οι εξαγωγές βύνης, οι νέοι σπόροι κριθαριού και η «καυτή πατάτα» του «σχετικά υψηλού» Ειδικού Φόρο Κατανάλωσης
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εξάγει βύνη σε Ιταλία και Ισραήλ και παράγει 100% ελληνικό μηλίτη, με 50% χυμό μήλου, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία, τον οποίο τον προμηθεύεται από την Οικογένεια Χριστοδούλου.

το κριθάρι, βρίσκονται σε διαδικασία δοκιμής δύο νέες ποικιλίες σπόρων, οι οποίες απαιτούν πολύ λιγότερο νερό για την καλλιέργειά τους. Αναφορικά με τον «σχετικά υψηλό» Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα ποτά, ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει ενημερώσει την ελληνική Πολιτεία με αναλυτική για τον ΕΦΚ σε επιστολή, ως μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, επιφυλάχθηκε όμως να πάρει θέση σε μια ενδεχόμενη απόπειρα διεκδίκησης μείωσης του ΕΦΚ στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Θα μας ικανοποιούσε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά οι προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά τα έσοδά του, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα». Τέλος, ο κ. Δανιηλίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να φέρει Hard Seltzers η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στην Ελλάδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ποιο είναι το επόμενο βήμα του Έλληνα επιχειρηματία στον κλάδο πωλήσεων και λιανεμπορίου

Δυναμικό ήταν το «παρών» στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πωλήσεων από στελέχη και επαγγελματίες του κλάδου στην εγχώρια αγορά, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ), την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα Vmax Sphera των Village Cinemas στο The Mall Athens. «Κατά τη διάρκεια του φετινού Συνεδρίου του ΙΠΕ, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε πως μαζί θα μπορέσουμε να περάσουμε στη νέα κανονικότητα και στις νέες προκλήσεις που είναι πλέον ορατές, να σκιαγραφήσουμε την επόμενη μέρα στον κλάδο των πωλήσεων και να ανακαλύψουμε τον τρόπο που μπορούμε μαζί να φτάσουμε σε αυτή» ανέφερε στον εναρκτήριο λόγο του ο Αντώνης Ποταμίτης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΠΕ και Πρόεδρος Ομίλου Επιχειρήσεων WEST S.Α..

Με βασικό θεματικό άξονα «Together FORWARD» και μέσα από πάνελ συζήτησης, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις ερευνών, αλλά και ομιλίες παρακίνησης, αναπτύχθηκαν θέματα γύρω από τις μεταβολές που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική και παγκόσμια αγορά του κλάδου πωλήσεων. Συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ συζήτησης με κεντρικό θέμα «Στην κόψη του κύματος» αναλύθηκε εκτενώς ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η ελληνική και παγκόσμια αγορά, με βάση τις συνέπειες της αύξησης του ενεργειακού κόστους, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις ήδη «ιδιαίτερες» συνθήκες της οικονομίας, καθώς και βάσει των αλλαγών που επίκεινται στην εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο πωλητής είναι η «καρδιά» της επιχείρησης του κλάδου πωλήσεων
Στην συζήτηση που συντόνιζε η κεντρική moderator του φετινού Συνεδρίου, Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece (powergame.gr), συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe Γιάννης Βασιλάκος, ο Εμπορικός Διευθυντής της Χαλυβουργία Ελλάδος ΑΕ Θανάσης Βόσσος, ο Commercial Director της Elpedison Στάθης Βωβός και ο Εμπορικός Διευθυντής της Diageo Γιώργος Ψωμιάδης. «Ο πωλητής είναι η «καρδιά» της επιχείρησης και ίσως, το πιο πολύτιμο κεφάλαιο σε μία εμπορική επιχείρηση» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τον ρόλο ενός στελέχους πωλήσεων.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ ως απάντηση σε πληθωρισμό και ενεργειακή κρίση
Επιπλέον, ο Υπουργός ανέφερε ότι το ρεκόρ του πληθωρισμού, σε ελληνική αλλά και παγκόσμια κλίμακα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή κρίση, δίνοντας ο ίδιος έμφαση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο θα βγει «στον αέρα» μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2022, το οποίο επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ρεύματος. «Η ελληνική επιχείρηση πρέπει να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά στέγης και σε άλλες τεχνολογίες που θα της δώσει την δυνατότητα αυτοπαραγωγής της ενέργειας ώστε να μειώσει πραγματικά το κόστος της» επεσήμανε ο Στάθης Βωβός, σημειώνοντας ότι το προϊόν που πουλάει ο πωλητής μιας επιχείρησης οφείλει να είναι αντάξιο των υποσχέσεων της. Ο Γιάννης Βασιλάκος, μεταξύ άλλων, έδωσε έμφαση στη σημαντικότητα της ανταπόκρισης μιας επιχείρησης του κλάδου πωλήσεων στη ζήτηση των καταναλωτών, τονίζοντας ότι η καλή εκτέλεση στα προαναφερθέντα είναι άμεσα συνδεμένη με την κερδοφορία της αγοράς.

Diageo: Άμεση απομάκρυνση περίπου 180 εκατ. συσκευασιών δώρου στο όνομα της αειφορίας
Όσον αφορά στην αειφορία του κλάδου τροφίμων και ποτών, ο Γιώργος Ψωμιάδης δήλωσε ότι αυτή μαζί με την κυκλική οικονομία, αποτελούν βασική στρατηγική για την Diageo: «Για εμάς το μπουκάλι αποτελεί από μόνο του έναν σημαντικό παράγοντα που μας απασχολεί καθημερινά, και συγκεκριμένα μας απασχολεί το ερώτημα του πώς θα βρούμε μία λύση να αφήνουμε λιγότερο αποτύπωμα άνθρακα». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η εταιρεία προχωράει σταδιακά στην ανακοίνωση της χρήσης πλήρως ανακυκλώσιμων χάρτινων μπουκαλιών. Όσον αφορά στα μπουκάλια που πουλάει η εταιρεία σε χάρτινες συσκευασίες δώρου, ο κ. Ψωμιάδης υπογράμμισε: «Σκοπός μας είναι η άμεση απομάκρυνση περίπου 180 εκατ. τέτοιων συσκευασιών των μπουκαλιών μας, σε Premium Scotch ποτά». Σχετικά με τα βασικά στοιχεία μίας επιτυχημένης πώλησης, ο Γιώργος Ψωμιάδης ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η υιοθέτηση των τριών M’s από την ελληνική επιχείρηση του κλάδου: Management, Metrics και Μεθοδολογία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter