Η Segafredo Zanetti είναι μία εταιρεία που οι καταναλωτές γνώρισαν από τις καφετέριες, με το χαρακτηριστικό της λογότυπο να δεσπόζει δίπλα σε ταμπέλες καταστημάτων καφέ.
Όμως εδώ και έναν και κάτι χρόνο η εταιρεία έχει κάνει την είσοδό της και στην αγορά του retail, ακολουθώντας την τάση της αυξημένης κατανάλωσης καφέ στο σπίτι.
Όπως μας ανέφερε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, Retail Business Development Manager της Segafredo Zanetti Ελλάς, η τάση αυτή δεν είναι τυχαία: εν μέρει πρόκειται για μία συνήθεια που μας έμεινε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν εξαιτίας του lockdown τα πάντα ήταν κλειστά και οι λάτρεις του καφέ «αναγκάστηκαν» να μάθουν να φτιάχνουν το αγαπημένο τους ρόφημα στο σπίτι, προσπαθώντας να πετύχουν τη γεύση που είχαν συνηθίσει από τα χέρια ενός επαγγελματία barista. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια: εξίσου σημαντικό, αν όχι περισσότερο, είναι το κόστος του καφέ, ειδικά με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Έλληνες πίνουν δύο ή τρεις καφέδες τη μέρα.
«Ο καταναλωτής αναζητά εναλλακτικές: ή παίρνει μια αυτόματη μηχανή στο σπίτι, προκειμένου να μη χάσει την ποιότητα, είτε παίρνει μία μηχανή Nespresso compatible, που είναι πολύ value for money για το τελικό προϊόν.
Αν κάποιος αγοράσει σε προσφορά κάψουλες για να φτιάχνει καφέ στο σπίτι, κοστίζουν περίπου 25 σεντς η μία, και άρα ένας σπιτικός φρέντο εσπρέσο (που κατά κανόνα θέλει δύο κάψουλες) κοστίζει 50 σεντς, πολύ λιγότερο απ’ ό,τι αν τον πάρει κανείς από καφετέρια», επεσήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας πως η κατηγορία του εσπρέσο στο λιανεμπόριο παρουσιάζει τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τη συνολική αγορά του καφέ, κυρίως λόγω των καψουλών συμβατών με μηχανές Nespresso.
Στόχος η διψήφια συμμετοχή του retail στον τζίρο της εταιρείας σε βάθος τριετίας
Αυτό φυσικά είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από τις εταιρείες καφέ, με αποτέλεσμα πλέον ο ανταγωνισμός στο ράφι των σούπερ μάρκετ να είναι ιδιαίτερα έντονος.
Όμως παρότι το εγχείρημα της Segafredo Zanetti είναι αρκετά «φρέσκο», ήδη η παρουσία των προϊόντων της στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι αξιόλογη: το retail κωδικολόγιο της εταιρείας, που περιλαμβάνει επτά κωδικούς με κάψουλες συμβατές με Nespresso, τρεις κωδικούς αλεσμένου καφέ και δύο κωδικούς καφέ σε κόκκους, έχει ήδη τοποθετηθεί σε καταστήματα των αλυσίδων My market, ΑΒ Βασιλόπουλος, στο 90% των μελών του ΕΛΟΜΑΣ και πιο πρόσφατα στα Bazaar, καθώς και σε καταστήματα ΟΚ Markets και 362 Grocery.
Συνολικά, πλέον οι retail καφέδες της Segafredo Zanetti έχουν παρουσία σε περίπου 2.000 σημεία πώλησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για περαιτέρω αύξηση αυτού του αριθμού. Στόχος της εταιρείας είναι η συμμετοχή του retail στον τζίρο της να είναι διψήφια σε βάθος τριετίας.
Η εταιρεία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επεκτείνει στο μέλλον το retail κωδικολόγιό της και με νέους κωδικούς εσπρέσο, αλλά ενδεχομένως και από άλλες κατηγορίες καφέ, αφού η Segafredo Zanetti διαθέτει μεγάλο αριθμό κωδικών σε κάθε κατηγορία καφέ, μεταξύ αυτών κάψουλες συμβατές με Dolce Gusto και φίλτρου.
Η περίπτωση του βιολογικού καφέ Storia
Μεταξύ των 12 κωδικών που κυκλοφορούν στα ράφια, ξεχωρίζει ο βιολογικές καφές Storia, ένα καινοτόμο προϊόν που, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, δεν έχει όμοιό του στο οργανωμένο λιανεμπόριο, τουλάχιστον από εταιρεία αυτού του μεγέθους.
Ο Storia είναι μονοποικιλιακός καφές, στη συσκευασία του οποίου υπάρχει QR code. Σκανάροντάς το, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να δει πληροφορίες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του καφέ, από το όνομα της καλλιεργήτριας στην Ονδούρα, μέχρι το «ταξίδι» του ώσπου να φτάσει στο ράφι του σούπερ μάρκετ.
Πρόκειται για ένα προϊόν που απευθύνεται στους πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται τόσο για τα βιολογικά προϊόντα, όσο και για την ιχνηλασιμότητα του καφέ. Και παρότι πρόκειται για ένα προϊόν ακριβότερο από τον κλασικό καφέ, από την τοποθέτησή του στα ράφια του Armonia της ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα εξαιρετικές επιδόσεις, όπως μας ανέφερε ο Retail Business Development Manager της Segafredo Zanetti Ελλάς.
Οι τάσεις του μέλλοντος στην αγορά του καφέ
Μιλώντας για τις τάσεις στην αγορά του καφέ, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι οι τάσεις διαφέρουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή: στη Βόρεια Αμερική αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί σημαντικά το κομμάτι του κρύου καφέ, καθώς εκεί οι καταναλωτές είναι πιο εκπαιδευμένοι στους RTD καφέδες, ενώ είναι κάτι που το ευνοεί και ο τρόπος ζωής τους. Στη Λατινική Αμερική, από την άλλη, αναμένεται ανάπτυξη για τον φρέσκο καφέ και τον καφέ σε κόκκους, ενώ στην Ασία το ενδιαφέρον στρέφεται στις καφετέριες, όπου όλες οι εταιρείες του κλάδου επενδύουν πλέον σε own-label δίκτυα προκειμένου να επωφεληθούν από την τάση. Όσο για την Ευρώπη, η τάση που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια είναι αυτή που βλέπουμε ήδη στην Ελλάδα: οι μερίδες καφέ, με σημαντικότερη κατηγορία αυτήν της κάψουλας συμβατής με Nespresso.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα τάση που αναμένεται να δούμε στο απώτερο μέλλον είναι αυτή του συνδυασμού του καφέ με άλλα συστατικά, όπως με κάνναβη, με αλκοόλ ή με πρωτεΐνες. Πρόκειται για τάσεις που διαμορφώνονται από τη σύγχρονη καθημερινότητα και την ανάγκη για ένα ισχυρότερο boost ενέργειας ή για περισσότερη ευεξία.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το σενάριο του beanless καφέ
Όμως πάνω και πέρα από τις τάσεις, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα πίνουμε στο μέλλον τον καφέ μας αν η κλιματική αλλαγή επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή. Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, «και πριν τον κορονοϊό αντιμετωπίζαμε τρομερά μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, γιατί η παραγωγή ήταν μικρότερη από τη ζήτηση, μας επηρέασαν όλους οι ξηρασίες και οι παγετώνες στη ζώνη του καφέ, με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να έχουν ξεκινήσει πολύ πριν από τον Covid.
Αντιμετωπίζαμε πρόβλημα να διατηρήσουμε την τιμή του καφέ μας, όντας νέοι παίκτες στην αγορά».
Η πίεση αυτή θα συνεχίσει να υφίσταται στην παραγωγή, οπότε οι μεγάλες εταιρείες ξεκινούν ήδη να βλέπουν την επόμενη μέρα, είτε αυτό έχει να κάνει με τη γεωγραφική διεύρυνση της ζώνης του καφέ (εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό), είτε με την επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη, ώστε παραγωγοί και προμηθευτές να χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας.
Ακόμα πιο ριζοσπαστικό, αλλά πιθανό σενάριο, είναι να εξεταστεί το αν μπορεί να σταθεί στην αγορά ένας beanless καφές, ένας «καφές του σωλήνα» δηλαδή, που ίσως να μπορέσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για καφέ σε ένα δυσοίωνο μέλλον όπου οι κλιματολογικές συνθήκες δεν θα ευνοούν την καλλιέργειά του.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter