Ξενάγηση στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της τυροκομίας Μπέλας (Belas Foods) περιελάμβανε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης Σουηδών αγοραστών στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου. Όπως διαβάσατε στο χθεσινό τεύχος του FOODReporter, που κάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα τις εκδηλώσεις, την επίσκεψη διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η RECO Exports για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικά 27 εταιρείες να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε ιδιοκτήτες ή ανώτερα στελέχη σουηδικών εταιρειών τροφίμων.
Μεταξύ αυτών ήταν και η Belas Foods, η οποία πέρα από τη συμμετοχή της στη γευσιγνωσία της Δευτέρας, υποδέχθηκε τους Σουηδούς επισκέπτες στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να τους ξεναγήσει σε αυτές και να τους παρουσιάσει αναλυτικά τα προϊόντα της και το παραγωγικό της μοντέλο.
Feta Meze
Μεταξύ άλλων, οι Σουηδοί αγοραστές παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής φέτας, ημίσκληρων και μαλακών τυριών και περιηγήθηκαν στο εργοστάσιο της Belas Foods, ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορα τυριά της εταιρείας. Αυτό που ξεχώρισαν οι περισσότεροι ως ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον προϊόν ήταν και το πιο καινούριο της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης, το Feta Meze. Πρόκειται για φέτα ΠΟΠ 150 γραμμαρίων, σε συσκευασία που συνοδεύεται από μεταλλικό δισκάκι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και μείγματα μπαχαρικών των 3 γραμμαρίων σε τρεις διαφορετικές εκδοχές: ντομάτα & βασιλικός, τσίλι & πάπρικα, και μεσογειακά βότανα. Ο καταναλωτής τοποθετεί τη φέτα στο δισκάκι, την πασπαλίζει με τα μπαχαρικά και στη συνέχεια τη βάζει στο φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να ψηθεί.
Από τις συνομιλίες μας με τους Σουηδούς αγοραστές ήταν εμφανές το ενδιαφέρον τους για το Feta Meze, καθώς η φέτα στη Σουηδία συνήθως καταναλώνεται κρύα σε σαλάτες και το ψήσιμό της ουσιαστικά δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν για τους λιγότερο μυημένους σε αυτήν.
Εξαγωγικό άνοιγμα σε Κίνα και Ισραήλ
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Αθανάσιος Χαντές, διευθυντής εταιρικών λειτουργιών και μάρκετινγκ της Belas Foods, η εταιρεία μεταποιεί 100 τόνους γάλακτος καθημερινά για την παραγωγή φέτας και άλλων λευκών τυριών, ενώ συλλέγει ετησίως περίπου 7 εκατομμύρια κιλά πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και 14 εκατομμύρια κιλά αγελαδινού γάλακτος. Σημειωτέον ότι το 65% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από εξαγωγές (Αγγλία, Ολλανδία, σκανδιναβικές χώρες, Αυστρία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Ιταλία, Γαλλία, και πιο πρόσφατα Ισραήλ και Κίνα), ενώ η συνολική ποσότητα φέτας που εξάγει ετησίως ανέρχεται σε 1.250 τόνους. Διαθέτει επίσης σημαντικά μερίδια, τόσο εξαγωγικά όσο και εντός Ελλάδος, σε προϊόντα όπως το κασέρι και τα καπνιστά τυριά.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter