Το τυρί της Μπέλας που εντυπωσίασε τους Σουηδούς αγοραστές

Ξενάγηση στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της τυροκομίας Μπέλας (Belas Foods) περιελάμβανε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης Σουηδών αγοραστών στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου. Όπως διαβάσατε στο χθεσινό τεύχος του FOODReporter, που κάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα τις εκδηλώσεις, την επίσκεψη διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η RECO Exports για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικά 27 εταιρείες να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε ιδιοκτήτες ή ανώτερα στελέχη σουηδικών εταιρειών τροφίμων.
Μεταξύ αυτών ήταν και η Belas Foods, η οποία πέρα από τη συμμετοχή της στη γευσιγνωσία της Δευτέρας, υποδέχθηκε τους Σουηδούς επισκέπτες στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να τους ξεναγήσει σε αυτές και να τους παρουσιάσει αναλυτικά τα προϊόντα της και το παραγωγικό της μοντέλο.

Feta Meze
Μεταξύ άλλων, οι Σουηδοί αγοραστές παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής φέτας, ημίσκληρων και μαλακών τυριών και περιηγήθηκαν στο εργοστάσιο της Belas Foods, ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορα τυριά της εταιρείας. Αυτό που ξεχώρισαν οι περισσότεροι ως ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον προϊόν ήταν και το πιο καινούριο της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης, το Feta Meze. Πρόκειται για φέτα ΠΟΠ 150 γραμμαρίων, σε συσκευασία που συνοδεύεται από μεταλλικό δισκάκι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και μείγματα μπαχαρικών των 3 γραμμαρίων σε τρεις διαφορετικές εκδοχές: ντομάτα & βασιλικός, τσίλι & πάπρικα, και μεσογειακά βότανα. Ο καταναλωτής τοποθετεί τη φέτα στο δισκάκι, την πασπαλίζει με τα μπαχαρικά και στη συνέχεια τη βάζει στο φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να ψηθεί.

Από τις συνομιλίες μας με τους Σουηδούς αγοραστές ήταν εμφανές το ενδιαφέρον τους για το Feta Meze, καθώς η φέτα στη Σουηδία συνήθως καταναλώνεται κρύα σε σαλάτες και το ψήσιμό της ουσιαστικά δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν για τους λιγότερο μυημένους σε αυτήν.

Εξαγωγικό άνοιγμα σε Κίνα και Ισραήλ
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Αθανάσιος Χαντές, διευθυντής εταιρικών λειτουργιών και μάρκετινγκ της Belas Foods, η εταιρεία μεταποιεί 100 τόνους γάλακτος καθημερινά για την παραγωγή φέτας και άλλων λευκών τυριών, ενώ συλλέγει ετησίως περίπου 7 εκατομμύρια κιλά πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και 14 εκατομμύρια κιλά αγελαδινού γάλακτος. Σημειωτέον ότι το 65% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από εξαγωγές (Αγγλία, Ολλανδία, σκανδιναβικές χώρες, Αυστρία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Ιταλία, Γαλλία, και πιο πρόσφατα Ισραήλ και Κίνα), ενώ η συνολική ποσότητα φέτας που εξάγει ετησίως ανέρχεται σε 1.250 τόνους. Διαθέτει επίσης σημαντικά μερίδια, τόσο εξαγωγικά όσο και εντός Ελλάδος, σε προϊόντα όπως το κασέρι και τα καπνιστά τυριά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

IRI: 5% αύξηση τζίρου στο οργανωμένο λιανεμπόριο, «καπέλο» 6% στις τιμές στο δεκάμηνο

Αύξηση κατά 5% σημείωσε η συνολική αξία πωλήσεων ταχέως διακινούμενων αγαθών (FMCGs) στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο στο δεκάμηνο του 2022, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση Market View που εξέδωσε η IRI Ελλάδος. Η αύξηση αξίας πωλήσεων είναι υπερδιπλάσια εκείνης του περσινού ίδιου χρονικού διαστήματος (Ιανουάριος έως Οκτώβριος 2021), η οποία είχε φθάσει το 2,1%. Η φετινή αύξηση είναι στο 4,6% (έναντι 2,5% στο πρώτο δεκάμηνο του 2021) στα συσκευασμένα προϊόντα σταθερού barcode. Εκεί όπου είναι ορατή πολύ μεγάλη διαφορά είναι στα επί ζυγίω προϊόντα μη σταθερού barcode και μη σταθερού βάρους, τα οποία στο πρώτο δεκάμηνο του 2022 σημείωσαν αύξηση κατά 6,2%, έναντι μόλις 0,7% αντίστοιχης αύξησης στο ίδιο διάστημα του 2021. Τα προϊόντα επί ζυγίω, που σύμφωνα με την έκθεση Market View της IRI Ελλάδος αποτελούν το 23,7% της συνολικής αξίας πωλήσεων στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο αυτή τη στιγμή, δείχνουν να καλύπτουν το χαμένο έδαφος πωλήσεων που είχαν δημιουργήσει γι’ αυτά οι έκτακτες συνθήκες ανασφάλειας υγιεινής στη συγκυρία της πανδημίας. Το ίδιο θέμα είχε επισημανθεί από την IRI Ελλάδος και στη συμπλήρωση του επταμήνου του 2022 και το είχε αναδείξει το FOODReporter. Τότε τα επί ζυγίω προϊόντα αποτελούσαν το 29,27% των συνολικών πωλήσεων. Κατά το επόμενο τρίμηνο, η αγορά μετακινήθηκε και πάλι προς τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία αναπτύχθηκαν αλματωδώς.

Ο συνολικός τζίρος του ελληνικού οργανωμένου λιανεμπορίου ξεπέρασε τα 6,93 δισ. ευρώ στο πρώτο δεκάμηνο του 2022, σε αύξηση της τάξης του 4,97%, από τα 6,6 εκατ. ευρώ του πρώτου δεκαμήνου του 2021. Στο μεταξύ, τα τρόφιμα και τα ποτά καταλαμβάνουν το 81,1% των αγορών λιανικής του μέσου Έλληνα καταναλωτή, ελάχιστα αυξημένα σε σχέση με το 80,8% του πρώτου δεκαμήνου του 2021. Η πιο έντονη αύξηση για το 2022 στις οργανωμένες λιανικές πωλήσεις εμφανίστηκε στην κατηγορία των τροφίμων και των ποτών, σε ποσοστό 5,4%.

Κερδισμένα τα μικρά σούπερ μάρκετ και τα convenient stores
Ειδικά για τον Οκτώβριο 2022, η αξία των πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου αυξήθηκε κατά 10%. Κατά άλλο ένα 11,1% είχε αυξηθεί τόσο τον Σεπτέμβριο, όσο και τον Ιούλιο 2022. Κατά 9,8% είχε αυξηθεί η αξία συνολικών λιανικών πωλήσεων το Μάιο του 2022, κατά 9,5% τον Ιούνιο και κατά 9% τον Αύγουστο 2022, στις μεγαλύτερες αυξήσεις αξίας πωλήσεων των τελευταίων 30 μηνών. Αυτό δείχνει ότι οι αυξήσεις αξίας πωλήσεων εν πολλοίς οφείλονται στις πληθωριστικές πιέσεις της οικονομίας, που έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις των προϊόντων λιανικής.

Τη μερίδα του λεόντος της αύξησης αξίας πωλήσεων καρπώνονται τα μικρά σούπερ μάρκετ και τα convenient stores έως 400 τ.μ., με αύξηση 10,4%, σύμφωνα με την έκθεση Market View της IRI Ελλάδος. Στη συνέχεια, ακολουθούν με αύξηση 6,2% τα πολύ μεγάλα σούπερ μάρκετ τύπου υπεραγορών, άνω των 2.500 τ.μ. σε επιφάνεια, έπονται τα σούπερ μάρκετ συνολικού εμβαδού από 400 έως 1.000 τ.μ. (+4,1%) και τελευταία έρχονται τα σούπερ μάρκετ επιφάνειας από 1.000 έως 2.500 τ.μ.

Τη στιγμή που η συνολική αξία πωλήσεων των συσκευασμένων προϊόντων λιανικής σταθερού barcode αυξάνεται κατά 4,6% στο πρώτο δεκάμηνο του 2022, ο συνολικός όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,3%, καθότι οι ακριβότερες τιμές μειώνουν την αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή. Η IRI Ελλάδος υπολογίζει τη μέση αύξηση των συσκευασμένων προϊόντων λιανικής στο 6% στο δεκάμηνο του 2022, σε ποσοστό δηλαδή σημαντικά κάτω από τον πληθωρισμό Οκτωβρίου 2022, τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγισε στο 9,1%, έναντι 10,3% τον Σεπτέμβριο 2022.
Σημειώνεται ότι οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 1,4% στο σύνολό τους σε ολόκληρο το 2020, όπου, λόγω και των lockdowns, είχε σημειωθει έκρηξη όγκου πωλήσεων κατά 8,3%, αλλά και τεράστια αύξηση αξίας πωλήσεων κατά 9,8%, συγκριτικά με το 2019.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Το σουηδικό «ραντεβού» με Γουμένισσες και Βιοαγρό

Ραντεβού με τις «Γουμένισσες» και τη Βιοαγρός είχαν οι Σουηδοί αγοραστές την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής τους στη Θεσσαλονίκη, που κάλυψε αποκλειστικά το FOODReporter. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Γουμένισσες στη Σίνδο, πληροφορήθηκαν για την ιστορία και τα προϊόντα της εταιρείας, όπως και για αυτά της Βιοαγρός, και στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν σε ένα πλήρες γεύμα.

Ένα από τα στοιχεία που κίνησαν το ενδιαφέρον των Σουηδών αγοραστών ήταν η ευελιξία που επιτρέπει στις Γουμένισσες το παραγωγικό τους μοντέλο, με τη χρησιμοποίηση διαφορετικών μηχανημάτων ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν ή ανάλογα με την εποχή. Ένα άλλο στοιχείο που τόνισαν οι επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης είναι η σημασία του R&D, καθώς μέσα απο την έρευνα έχουν προκύψει δεκάδες νέοι κωδικοί προϊόντων, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να περιλαμβάνει πλέον περισσότερους από 150 κωδικούς σε πάνω από 20 κατηγορίες, όπως μαγιονέζες, μουστάρδες, μαρμελάδες, chutneys, εκείμματα και σάλτσες, με τα chutneys να αποτελούν το νούμερο 1 προϊόν τους.

Όπως ανέφερε η Άννα Κέζου, οικονομική διευθύντρια και διευθύντρια λειτουργιών, αυτήν την περίοδο η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε κατηγορίες προϊόντων όπως: vegan, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, προϊόντα ειδικής διατροφής.

Σημειώνεται ότι οι Γουμένισσες διαθέτουν σήμερα παρουσία σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έχοντας συνολικά πάνω από 3.000 σημεία πώλησης, ενώ πραγματοποιούν εξαγωγές σε περισσότερες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ.

Βιοαγρός: Έμφαση στα γιαούρτια Βελούδο
Παρουσίαση πραγματοποίησε στην ίδια εκδήλωση και η Βιοαγρός, εταιρεία που συνεργάζεται τακτικά με τις Γουμένισσες. Στην παρουσίασή του, ο Θάνος Αθανασιάδης, export & new business manager της Βιοαγρός, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο Βελούδο, τη σειρά βιολογικών γιαουρτιών της εταιρείας από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης το χυμό ροδιού της, τον οποίο οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter