Νερά Βλάστης: Ο βορειοελλαδίτης ασφαλιστής που θέλει να μπει στο παιχνίδι του νερού και των αναψυκτικών

Την είσοδό του στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού φιλοδοξεί να κάνει γνωστός Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, με πολυετή δραστηριότητα στον τομέα των ασφαλίσεων. Πρόκειται για τον Μελά Γιαννιώτη, τον ιδρυτή του ομίλου Ιντερσαλόνικα, ο οποίος πριν από λίγες μέρες, μαζί με τη σύζυγό του Κλεοπάτρα Βρανάκη, ίδρυσε την εταιρεία με την επωνυμία Νερά Βλάστης. Έδρα της εταιρείας είναι η γενέτειρα του επιχειρηματία, η Βλάστη Κοζάνης, και αντικείμενό της αποτελεί μεταξύ άλλων:

  • η εμφιάλωση μεταλλικού και επιτραπέζιου νερού από τη Βλάστη Κοζάνης, όπως και αναψυκτικών, με τα παραγόμενα προϊόντα να ονομάζονται «Βλάστη» ή «Vlasti».
  • η παραγωγή και εμπορία ειδών συσκευασίας (φιαλών, προπλασμάτων φιαλών PET, πωμάτων φιαλών κλπ) από PET, πολυαιθυλένιο και εν γένει πλαστικών υλών ή γυάλινων.
  • η εμπορίαπρώτων και βοηθητικών υλών για την παραγωγή ειδών συσκευασίας από PET, πολυαιθυλένιο, χαρτί και εκ πλαστικών υλών ή γυάλινων.
  • υπηρεσίες χρησιδανεισμού μηχανημάτων.
  • η ίδρυση και διαχείριση αποθηκών διανομής προϊόντων (logistics)

Στα 30.000 ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο
Σημειώνεται ότι πρόκειται για προσωπικό project του κ. Γιαννιώτη και της συζύγου του, στο οποίο δεν εμπλέκεται μετοχικά η Ιντερσαλόνικα, της οποίας μέχρι και σήμερα είναι πρόεδρος. Ειδικότερα, από τα 30.000 ευρώ που είναι το εταιρικό κεφάλαιο της Νερά Βλάστης, ο κ. Γιαννιώτης θα καταβάλει το 65% (19.500 ευρώ) και η σύζυγός του το υπόλοιπο 35% (10.500 ευρώ). Πάντως, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει διοριστεί ο Νίκος Φίστας, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Ιντερσαλόνικα, με τον Μελά Γιαννιώτη να διατηρεί καθήκοντα προέδρου.

Μέλι, αλλά και αιθέρια έλαια και αποστάγματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μελάς Γιαννιώτης καταπιάνεται με δραστηριότητα που σχετίζεται με τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, καθώς ο πολυσχιδής επιχειρηματίας έχει ασχοληθεί επί μακρόν με τη μελισσοκομία, παράγοντας δικό του μέλι, βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη και κερί. Επίσης, το 2007 ίδρυσε στη γενέτειρά του μία πολυμετοχική ανώνυμη εταιρεία πολλών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων η καλλιέργεια αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, με εξαγωγή αιθερίων ελαίων και αποσταγμάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Καλπάζει προς τα 110 εκατ. ευρώ πωλήσεων η Βίκος και σηκώνει το βλέμμα προς τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της και στα αναψυκτικά

Τη νέα εποχή της Βίκος, στη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή της, παρουσίασε την εταιρεία.

Η νέα εποχή περιλαμβάνει το νέο βιομηχανοστάσιο, συνολικού εμβαδού 8.800 τ.μ., το οποίο σκοπεύει να εξυπηρετήσει τον τριπλό στόχο της Βίκος: Είσοδο στη γυάλινη και στην αλουμινένια συσκευασία αναψυκτικών, επιθετική είσοδο στον κλάδο Ho.Re.Ca. και εν γένει αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.

Η εταιρεία είχε εμφανίσει 86,7 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2021, ενισχυμένο κατά 16,4% συγκριτικά με το 2020 και ο διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Βίκος, Κωνσταντίνος Σεπετάς, ανακοίνωσε ότι αναμένει ανάπτυξη 20% στην τρέχουσα χρονιά. Άρα, αναμένεται φέτος ο κύκλος εργασιών της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων ΑΕ να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι τζίρο 171 εκατ. ευρώ για το 2021 εμφάνισε η PepsiCo Hellas, μαζί με την Tasty Foods ΑΒΓΕ.

Άλλωστε, νωρίτερα ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας, Πέτρος Σεπετάς, είχε δηλώσει ότι «ο Βίκος είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ποτών στην Ελλάδα», μετά την Coca Cola Τρία Έψιλον.

Τα στοιχεία τον επιβεβαιώνουν. Η συνολική δυναμικότητα όλων των γραμμών παραγωγής που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία φθάνουν τις 421.000 φιάλες την ώρα. Άλλωστε, στην αγορά του νερού, η Βίκος ΑΕ εμφάνισε ανάπτυξη κατά 7,4% ως προς την αξία πωλήσεων και 17,1% ως προς τον όγκο πωλήσεων στο οργανωμένο λιανεμπόριο στο πρώτο εννεάμηνο του 2022, ενώ το σύνολο της αγοράς «τρέχει» με 2,1% και 0,8% αντίστοιχα.

Ως προς τον όγκο πωλήσεων, το brand Βίκος πέρασε στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς τον Σεπτέμβριο του 2022, με μερίδιο 17,5%, σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ που δημοσιοποίησε η εταιρεία.

Η ανάπτυξη της Βίκος Cola και η συμμετοχή της Βίκος ΑΕ στο ράλι του niche market που αφορά τα αναψυκτικά με ροζ γκρέιπφρουτ
Αντίστοιχα, στην αγορά των αναψυκτικών, η Βίκος ΑΕ αναπτύσσεται με 10,2% ως προς την αξία πωλήσεων και με 7,1% ως προς τον όγκο στο οργανωμένο λιανεμπόριο, τη στιγμή που το σύνολο της αγοράς αναπτύσσεται με 1,4% και 0,6% αντίστοιχα.

Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της NielsenIQ, η Βίκος ΑΕ έχει αποκτήσει μερίδιο 7,1% στα αναψυκτικά. Ειδικά ως προς τα αναψυκτικά τύπου cola, η Βίκος Cola παρουσιάζει ανάπτυξη 8,5%, ενώ η συνολική κατηγορία αναπτύσσεται κατά 0,8%. Σημειώνουμε και την τρίτη θέση που έχει καταφέρει να κερδίσει στην ειδική αγορά του ροζ γκρέιπφρουτ, με μερίδιο 12,3%, σε μια αγορά που αναπτύσσεται δυναμικότατα κατά 42,2% ως προς τον όγκο πωλήσεων στο σύνολό της στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 και περιλαμβάνει 3 εκατ. λίτρα κατανάλωσης μέχρι τα τέλη του φετινού Σεπτεμβρίου.

Στα αναψυκτικά, άλλωστε, βρίσκεται το στοίχημα της Βίκος ΑΕ, κοιτάζοντας το μέλλον.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2022, η Βίκος Pink Grapefruit, με μερίδιο 16% και 16,1% αντίστοιχα, σύμφωνα με τη NielsenIQ ξεπέρασε τον αντίστοιχο κωδικό της Tuborg (Ολυμπιακή Ζυθοποιία) και βρέθηκε πίσω μόνο από το αντίστοιχο προϊόν της Schweppes (Coca Cola Τρία Έψιλον). Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο Κωνσταντίνος Σεπετάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κοιτάζουμε πλέον τον πολυεθνικό γίγαντα στα μάτια». Κι όλα αυτά δίχως η Βίκος ΑΕ να έχει παρουσία στον κλάδο Ho.Re.Ca.

Αύξηση δυναμικότητας
Κοντά στα Χριστούγεννα του 2022, θα εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι νέες, υψηλής σχεδιαστικής αισθητικής, αλουμινένιες συσκευασίες της Βίκος ΑΕ, στο πλήρες κωδικολόγιο, σε μια στρατηγική κίνηση εξίσωσης της εμπειρίας αγοράς με τον ανταγωνισμό στις διάφορες κατηγορίες.

Το νέο βιομηχανοστάσιο, μια σχεδόν αυτόνομη εγκατάσταση, που λειτουργεί πλάι στο υπάρχον εργοστάσιο στο Καλπάκι Ιωαννίνων, μπορεί να παράγει 42.000 αλουμινένιες και 20.000 γυάλινες συσκευασίες την ώρα.

Οι γυάλινες συσκευασίες αφορούν τα σημεία Ho.Re.Ca.
Ως προς τη συμμετοχή 25% της Βίκος ΑΕ στη βιομηχανία αναψυκτικών Έψα, ο Κωνσταντίνος Σεπετάς τη χαρακτήρισε ως «παθητική επένδυση» και τόνισε με νόημα ότι η Βίκος «είναι έτοιμη να πουλήσει ή να αγοράσει, αν υπάρξει ενδιαφέρον», αλλά σε άλλη αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι η στρατηγική που αφορά την Έψα «δεν είναι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα για τη Βίκος».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Βίκος: Τα σχέδια για μη αποσπώμενο καπάκι και η αυτοματοποίηση

Μέσα στα 47 εκατ. ευρώ των επενδύσεων που θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022 σε βάθος επταετίας (από το 2015), περιλαμβάνεται και η επένδυση στο μη αποσπώμενο καπάκι στο εργοστάσιο που διαθέτει η εταιρεία και από το 1999 κατασκευάζει αποκλειστικά καπάκια και πρόπλασμα.

«Θα έχουμε μη αποσπώμενο καπάκι στα νερά και στα αναψυκτικά το 2023, ωστόσο, η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμη στο απαιτούμενο επίπεδο ώστε να έχουμε ήδη από τώρα το βέλτιστο καπάκι», δήλωσε ο διευθυντής πωλήσεων και marketing της Βίκος ΑΕ, Κωνσταντίνος Σεπετάς. Άλλωστε, η Βίκος δίνει μεγάλη σημασία στην τεχνολογία αιχμής.

Το νέο βιομηχανοστάσιο στο Καλπάκι Ιωαννίνων χρησιμοποιεί μηχανήματα εμφιάλωσης της γερμανικής Krones, ενός παγκόσμιου κολοσσού στο χώρο και για δύο ακόμη εβδομάδες θα βρίσκεται σε κατάσταση ελέγχου και αξιολόγησης της διαδικασίας εμφιάλωσης, όπως εξήγησε στο FOODReporter ο HR Manager και υπεύθυνος της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας, Παύλος Σεπετάς. Άλλωστε, ο ίδιος δήλωσε ότι η Βίκος ΑΕ στοχεύει στην περαιτέρω αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της εταιρείας, με μεθόδος όπως το machine learning και η τεχνολογική νοημοσύνη.

«Στόχος μας είναι η Βίκος να αποτελέσει την πηγή καινοτόμων ιδεών και στο απώτερο μέλλον, τα Ιωάννινα να καταστούν βιομηχανικός και τεχνολογικός κόμβος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εταιρεία είδη παράγει τα ελαφρύτερα ανακυκλώσιμα μπουκάλια PET στην αγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter