Πόσο αξίζουν τα εμπορικά σήματα και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Κουρέλλας

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1.672.930,38 ευρώ αποφάσισε στις αρχές του μήνα η έκτακτη γενική συνέλευση της γαλακτοβιομηχανίας Κουρέλλας, η οποία υπενθυμίζουμε ότι έχει υπογράψει προσύμφωνο με τη Δέλτα για την εξαγορά του 70% των μετοχών της από αυτήν. Το ποσό της ΑΜΚ αντιστοιχεί στην προηγηθείσα αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων (διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων) τα οποία εισφέρει στην εταιρεία ο μέτοχος Θεόδωρος Κουρέλλας. Την αποτίμηση ανέλαβε η εταιρεία Audit Plus, με ημερομηνία αναφοράς την 30ή Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με την αποτίμηση, η αξία των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται ως εξής:

  • Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας «Μέθοδος παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων με την προσθήκη αιθέριων ελαίων»: 643.782,81 ευρώ.
  • Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας «Μέθοδος παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων με την προσθήκη εκχυλισμάτων φρούτων, φυτών και λαχανικών»: 460.071,28 ευρώ.
  • Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας «Μέθοδος παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων με την προσθήκη φρέσκων και αποξηραμένων αλλειμάτων φρούτων»: 260.654,22 ευρώ.
  • Εμπορικό σήμα «MY FETA FETA BAR»: 65.923,84 ευρώ.
  • Εμπορικό σήμα «KOURELLAS SAYS-TO BE HEALTHY AND FIT EAT LIKE A GREEK»: 242.498,01 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι και τα πέντε παραπάνω περιουσιακά στοιχεία έχουν απονεμηθεί και κατοχυρωθεί στον ίδιο τον Θεόδωρο Κουρέλλα. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας διαρκούν μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας (2034, 2035 και 2037).

Το πιο «πολύτιμο» δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
Για τον υπολογισμό της αξίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των εμπορικών σημάτων του Θεόδωρου Κουρέλλα, στην έκθεση εκτίμησης της Audit Plus περιλαμβάνονται εκτιμήσεις για τα έσοδα και τα κέρδη που θα αποφέρουν αυτά στην εταιρεία μέχρι τη λήξη τους. Βάσει αυτών, το πιο «πολύτιμο» απ’ όλα είναι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας «Μέθοδος παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων με την προσθήκη αιθέριων ελαίων», που το 2022 υπολογίζεται ότι θα φέρει καθαρές πωλήσεις 2.691.604 ευρώ, που κάθε χρόνο θα αυξάνονται, με αποκορύφωμα το 2034, όταν και θα αποφέρει (μέχρι τις 26 Νοεμβρίου που λήγει η ισχύς του) πωλήσεις αξίας 4.144.443 ευρώ. Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους από το συγκεκριμένο δίπλωμα υπολογίζονται φέτος στα 75.796 ευρώ, που το 2034 θα φτάσουν τα 116.709 ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Γιατί η Θήβα «κέρδισε» την Πολωνία για τη νέα βιομηχανική μονάδα της Megaplast

Με ιστορία από το 1995 και «ρίζες» από το Ηράκλειο της Κρήτης, η Megaplast έκανε το επόμενο επενδυτικό της βήμα, με τη δημιουργία της νέας βιομηχανικής της μονάδας στη Θήβα. Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, με την παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από την ελληνική πολιτική και κοινωνική σκηνή. Η Megaplast προμηθεύει τις διεθνείς αγορές με μια πλήρη σειρά καινοτόμων υλικών συσκευασίας και θεωρείται κορυφαίος κατασκευαστής παγκοσμίως στον τομέα της εύκαμπτης συσκευασίας, με θυγατρικές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία. Αναφέρουμε ότι ο όμιλος έχει στη «φαρέτρα» του μία λίστα προστατευόμενων προϊόντων μέσω πατεντών: AirOFilm Flex/Flowra, AirOFlex, AirOFilm Stretch, AirOFilm Agri/Maxx, Fiber Film, Innovative Fiber Film (IFF). Επίσης, σημειώνεται ότι η Megaplast ολοκλήρωσε τον κύκλο εργασιών της στα 44,4 εκατ. ευρώ το 2021, με τα καθαρά κέρδη να αγγίζουν 11,2 εκατ. ευρώ και τις εξαγωγές της να αποτελούν περίπου το 95% της δραστηριότητας της.

Στόχος η ενίσχυση της δυναμικότητας και του χαρτοφυλακίου της εταιρείας με καινοτόμα και αειφόρα προϊόντα
Αναλυτικότερα, η δημιουργία της νέας βιομηχανικής μονάδας στη Θήβα αποτέλεσε ένα μέρος του επενδυτικού προγράμματος ύψους 23 εκατ. ευρώ το οποίο υλοποίησε η Megaplast εντός της τελευταίας τριετίας και βρίσκεται σε συνολική έκταση 72.000 τ.μ., με την στεγασμένη επιφάνεια της να φτάνει τα 9.100 τ.μ.. Υπογραμμίζεται ότι η ανέγερση της μονάδας ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα έτος και αναμένεται να απασχολήσει 70 άτομα. Αναφορικά, μέσα στο επενδυτικό πρόγραμμα που ολοκλήρωσε η Megaplast εντάχθηκε και ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανικής Μονάδας στην Κρήτη. Με αρχικό πλάνο να ανεγερθεί η νέα βιομηχανική μονάδα σε οικόπεδο ήδη αγορασμένο στην Πολωνία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Χάρης Καββαδίας, ανέφερε χαρακτηριστικά στον λόγο του ότι έπειτα από προσωπική συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την εκλογή της Κυβέρνησης του, άλλαξε τα σχέδιά του και προσανατολίστηκε στην Ελλάδα με στόχο η επένδυση να είναι εγχώρια, ενισχύοντας το ελληνικό επιχειρείν. Στόχος της νέας βιομηχανικής μονάδας είναι η ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας και του χαρτοφυλακίου της εταιρείας με καινοτόμα και αειφόρα προϊόντα, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Fiber 4 Silage: Έχει 20% λιγότερο πλαστικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό
Ο πιο πρόσφατος κωδικός προϊόντος της Megaplast είναι το Fiber 4 Silage το οποίο απευθύνεται σε αγρότες με στόχο την στεγανότητα των δεμάτων της σοδειάς τους. Πρόκειται για ένα πολυστρωματικό φιλμ ενισχυμένο με ίνες που δημιουργεί ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας. «Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, το προϊόν έχει 20% λιγότερο πλαστικό, το οποίο είναι 100% ανακυκλώσιμο. Οπότε ως προς τη βιωσιμότητα, αυτή είναι η δική μας λύση» αναφέρει στο FOODReporter ο Δημήτρης Αλεξιάδης, Product Manager, MSc της Megaplast.

Τι υπάρχει στα «σκαριά» του ομίλου
Σύμφωνα με την Megaplast, υπολογίζεται ότι έως το 2026 θα επενδύσει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξή της. Οι επενδύσεις της στην υφιστάμενη παραγωγική Μονάδα στην Κρήτη, σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της έδρας και στο νέο κέντρο R&D στην Αθήνα, αλλά και η νέα βιομηχανική υποδομή στη Θήβα, έχουν ως στόχο την ανταγωνιστικότητα του ομίλου στην παγκόσμια αγορά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου Βασίλης Μπίλλης δήλωσε ότι η Megaplast ήδη συνεργάζεται στο εξωτερικό με πολυεθνικές (Coca-Cola, Nestle κ.λπ.) και σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω το πελατολόγιό της. Με τη σειρά του, ο Χρήστος Ντάρας, Product Manager PhD R&D Center, αναφέρει στο FOODReporter ότι μέσα στις αρχές του 2023, η εταιρεία θα κυκλοφορήσει στην αγορά νέες βιώσιμες προτάσεις, επεκτείνοντας την οικογένεια προϊόντων Eco Fiber Film: «Βλέπουμε τις ανάγκες της αγοράς και τροποποιούμε τα προϊόντα μας κατάλληλα ώστε να συμβαδίζει με αυτές»


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Οι επιδράσεις της γεωπολιτικής κρίσης και της πανδημίας στην εφοδιαστική αλυσίδα

H Επιτροπή Logistics του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου εξέδωσε συμπεράσματα για την εφοδιαστική αλυσίδα στο δεκάμηνο του 2022. Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι εταιρείες μεταφορών και αποθηκεύσεων έδωσαν έμφαση στη λιτή διαχείριση με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων, ενώ αναπροσάρμοσαν τους τιμοκαταλόγους τους σε συμφωνία με τους πελάτες.

Στο κομμάτι των αποθηκεύσεων, ο κλάδος ήλθε αντιμέτωπος με μια σειρά από έκτακτες προκλήσεις, όπως η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, η μείωση του «γυρίσματος» των αποθεμάτων, κατά 17%, η αύξηση των ενοικίων των αποθηκών, κατά 12%, λόγω της διογκούμενης ζήτησης, η επιβάρυνση του λειτουργικού, κατά 14%, λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, των ανατιμήσεων στα αναλώσιμα και της διόγκωσης του κόστους συντήρησης, η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού αποθήκης και η επιβάρυνση κατά 9% του κόστους μισθοδοσίας των ειδικοτήτων αποθήκης. Η γενικότερη τάση, που επικράτησε, ήταν η αύξηση του συνολικού αποθέματος (stock) των προϊόντων, επειδή η αγορά φοβάται ελλείψεις και αύξηση του κόστους κτήσης.

Τα ναύλα και τα κόστη ενέργειας
Στο δεκάμηνο του 2022 σημειώθηκε αισθητή αποκλιμάκωση των ναύλων από την Άπω Ανατολή, σε ποσοστό άνω του 60% σε σχέση με το 2021, αν και συνεχίστηκαν αποσπασματικά lockdowns σε λιμάνια της Κίνας. Στις οδικές μεταφορές καταγράφηκε αύξηση των ναύλων, ειδικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ήταν συνακόλουθη των ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα. Η αύξηση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη αναμένεται τους επόμενους μήνες να μειώσει τη ζήτηση και την παραγωγή, επιδρώντας αρνητικά στα δίκτυα μεταφορών και στους χρόνους διακίνησης.
Ως προς τη διαθεσιμότητα χώρων αποθήκευσης, σημειώθηκε μείωση σε χώρους στη Βόρεια Ευρώπη και μεγάλη αποσταθεροποίηση στην Ιβηρική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξαν σκληρές διαπραγματεύσεις για χώρους, σχεδόν σε καθημερινή βάση, επειδή ήταν παντελής η έλλειψη ελεύθερων φορτηγών οχημάτων. Άλλωστε, στο χώρο εργασίας καταγράφηκε μεγάλη έλλειψη οδηγών: Μειώθηκε η μεγάλη δεξαμενή εργαζομένων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης λόγω χαμηλών μισθών, των γενικών παροχών, των συνθηκών εργασίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Συνολικά στην Ευρώπη υπολογίστηκαν 100.000 ελλείψεις σε θέσεις εργασίας.

Σιδηροδρομικές μεταφορές
Οι σιδηροδρομικές μεταφορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ειδικά στα Βαλκάνια, βίωσαν το τελευταίο οκτάμηνο τη χειρότερη δυνατή κατάσταση εξαιτίας πολλαπλών εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης των δικτύων σε Σερβία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Η ασυντόνιστη, μεταξύ των εθνικών δικτύων, εκτέλεση έργων υπήρξε ασυντόνιστη και σε παράλληλο χρόνο, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της χωρητικότητας, αλλεπάλληλες καθυστερήσεις σε προγραμματισμένα δρομολόγια και πλήρης κατάρρευση τον Αύγουστο: Δεν εκτελέστηκε τότε κανένα δρομολόγιο συμβατικών βαγονιών από και προς τα Βαλκάνια. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στην κεντρική Ευρώπη, ειδικά στους μηχανοδηγούς, όπου το κενό που δημιουργήθηκε από τον μεγάλο αριθμό των συνταξιοδοτούμενων επαγγελματικών, δεν καλύφθηκε από νέες προσλήψεις, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των καθημερινών δρομολογίων. Ένα σημαντικό ζήτημα του τομέα των αποτελεί η συνεχιζόμενη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού: Το εργασιακό μοντέλο έχει μεταβληθεί και οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναδιοργανώσουν τη λειτουργία και τις διαδικασίες τους, την προσέγγιση και τις παροχές προς τους εργαζόμενους.

Αεροπορικές μεταφορές
Ως προς τις αεροπορικές μεταφορές, σημειώνεται ότι η αεροπορική κίνηση το 2022 σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξε πτωτική πορεία κατά 6%, συγκριτικά με τα εξαιρετικά αποτελέσματα των δύο προηγούμενων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΑΤΑ, από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο, παρέμεινε ωστόσο σε παρόμοια επίπεδα σε σχέση με το 2019. Ο πόλεμος στην Ουκρανία που επηρέασε τη χωρητικότητα, οι απαγορεύσεις στην Κίνα και η αύξηση του κόστους στα καύσιμα, αποτέλεσαν ανασταλτικούς παράγοντες για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας της αγοράς.
Συνολικά, τα γρήγορα αντανακλαστικά και η ευελιξία του κλάδου είχαν ως αποτέλεσμα να μην διακοπεί η ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο κλάδος συνολικά να εμφανίσει θετικά οικονομικά αποτελέσματα, όπως σημειώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter