Καλάθι του Νοικοκυριού: Πώς φτάσαμε στη φάση σύγκρισης και ανταγωνισμού των προσφορών μεταξύ λιανεμπόρων

Την τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ προκάλεσε το Καλάθι του Νοικοκυριού, το οποίο χθες Τετάρτη εισήλθε στην τρίτη εβδομάδα λειτουργίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, 246 είδη σε όλα τα συμμορφούμενα με το μέτρο σούπερ μάρκετ βρίσκονται πλέον σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και άλλα 650 είδη έχουν παραμείνει σε σταθερή τιμή. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα εισήλθε στο μέτρο του Καλαθιού του Νοικοκυριού η efood (efood market) και από αυτή την εβδομάδα, το εφαρμόζει πλέον και η Wolt Market. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι το Καλάθι του Νοικοκυριού έχει αρχίσει να λειτουργεί και ως «βιτρίνα» του οργανωμένου λιανεμπορίου ως προς τη στήριξή της στην κοινωνία.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV Beyond, είπε ότι για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα όλα τα Καλάθια που κατάρτισε η κάθε αλυσίδα λιανεμπορίου είναι φθηνότερα σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε μέτρο ανακήρυξης και προβολής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ με το φθηνότερο Καλάθι.

Για την ανακήρυξη του φθηνότερου Καλαθιού του Νοικοκυριού, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σχηματοποίησε ένα ασφαλέστερο δίχτυ σύγκρισης, σε δύο άξονες: Πρώτον, η τιμή της κάθε συσκευασίας θα συγκρίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο της (τιμή ανά γραμμάριο) και δεύτερον, εφαρμόζεται ενισχυμένος υπολογισμός για τα συμμετέχοντα προϊόντα του Καλαθιού του Νοικοκυριού που δεν αφορούν ιδιωτική ετικέτα. Πρόκειται για μια έμμεση πρόσκληση προς τη βιομηχανία για στήριξη του μέτρου στο σύνολό της. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «επικοινωνεί καθημερινά με Έλληνες βιομηχάνους» και προανήγγειλε συνάντηση με την πολυεθνική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στο μεταξύ, απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιβάλλει αλλαγή του ειδικού σήματος με εκκίνηση εφαρμογής από 1η Δεκεμβρίου 2022: Διακριτό καρτελάκι, σχήματος τετράγωνου ή ορθογώνιου, με διαστάσεις τουλάχιστον οκτώ εκατοστών περιμετρικά, περιλαμβάνει τύπωση κυκλικού σήματος, διαμέτρου οκτώ εκατοστών επίσης.

Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι στην είσοδο κάθε καταστήματος αναρτάται ευκρινής λίστα ή κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το Καλάθι του Νοικοκυριού της κάθε αλυσίδας, καθώς και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Νωπό σκόρδο Άλλιον: Ο πονοκέφαλος των λιανεμπόρων για τη θέση που πρέπει να παίρνει στο σούπερ μάρκετ

Το ψιλοκομμένο φρέσκο σκόρδο Άλλιον είναι ένα προϊόν «πολύ χρήσιμο για τη μαγειρική, που έχει λανσαριστεί στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου, αλλά ακόμη δεν το έχει γνωρίσει η νοικοκυρά», εξηγεί, μιλώντας στο FOODReporter, ο Χρήστος Γκώνιας, διευθυντής πωλήσεων και συνιδιοκτήτης της Hellas Quality Foods, εταιρείας που παρασκευάζει και διανέμει το προϊόν.

100% ελληνικό προϊόν, ιδανικό για την ελληνική μαγειρική καθημερινότητα
Σύμφωνα με τον κ. Γκώνια, οι ελληνικές διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με τη σύγχρονη καθημερινότητα ευνοούν τη χρήση του σκόρδου Άλλιον (ψιλοκομμένο ή σε σκελίδες) στη μαγειρική του ελληνικού νοικοκυριού. Το επόμενο βήμα, όπως άφησε να εννοηθεί, είναι η διαφήμιση και η προώθηση του προϊόντος.

Το σκόρδο Άλλιον, που είναι 100% ελληνικό, χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή άλλων συστατικών, προστίθεται νωπό στις μαγειρικές παρασκευές και έχει πολύ εύκολη χρήση.

Το εργοστάσιο της Hellas Quality Foods βρίσκεται στις Αχαρνές.

Τα προϊόντα Άλλιον πωλούνται ήδη στις αλυσίδες My market, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Μασούτης κι ακόμη, σε επιλεγμένα καταστήματα Σκλαβενίτης, σε συσκευασίες 100 γραμμαρίων. Οι επαγγελματικές συσκευασίες 650 γραμμαρίων συνίσταται και για χρήση Ho.Re.Ca. και διατίθενται από τα The Mart και τα Metro Cash & Carry.

Πού τοποθετείται στα convenient stores, πού δοκίμασε να το βάλει ο Σκλαβενίτης
Ένα ζήτημα που προκύπτει με το σκόρδο Άλλιον είναι η τοποθέτησή του στο ράφι. Επειδή πρόκειται για νωπό σκόρδο, η τοποθέτησή του είναι στη μαναβική, μαζί με τα υπόλοιπα νωπά και φρέσκα λαχανικά. Η γυάλινη τυποποίησή του όμως δυσκολεύει τον καταναλωτή, που δεν είναι εκπαιδευμένος, να το παρατηρήσει. «Ευτυχώς που στη μαναβική δεν υπάρχει πλέον μόνο ανεπεξέργαστο άκοπο λαχανικό, για παράδειγμα, δηλαδή το ολόκληρο λάχανο, ντομάτες ή καρότα. Πλέον υπάρχουν και τα συσκευασμένα λαχανικά και το σκόρδο Άλλιον τοποθετείται εκεί. Σε μερικά μικρότερα καταστήματα, το βάζουν και μέσα στα ψυγεία… Στη μαναβική είναι η θέση του, είναι στην ουσία “σκόρδο που το κόψαμε τώρα”», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Γκώνιας.

Όπως αποκάλυψε ο συνιδιοκτήτης της Hellas Quality Foods, ο Σκλαβενίτης δοκίμασε αρχικά να το τοποθετήσει σε ράφι πλάι σε παραπλήσια τυποποιημένα προϊόντα μαναβικής, όμως το προϊόν απαιτείται να είναι σε ψυχρό περιβάλλον.

Ένα άλλο προϊόν που παρασκευάζει και εμπορεύεται η εταιρεία είναι το Μαύρο Σκόρδο (Black Garlic), το οποίο είναι σκουρόχρωμο σκόρδο, ένα premium προϊόν, πιο περιορισμένης παραγωγής, που αποκτά προστιθέμενη αξία, άρωμα και γεύση λόγω της ωρίμανσής του. Η ωρίμανση επιτυγχάνεται μέσα από πολλαπλά περάσματα από νερό. Το μαύρο σκόρδο συνίσταται να διατηρείται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ηνωμένο Βασίλειο: Η vegan τάση και το ενδιαφέρον για υγεία και ευεξία μέσω της διατροφής

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Statista, η flexitarian και η vegan διατροφή κυριαρχούν στις αναπτυσσόμενες τάσεις των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η ευαισθησία προς την τιμή αποτελεί το πρωταρχικό κριτήριο αγοράς τροφίμων. Ακολουθούν η γεύση, το είδος του προϊόντος, η θρεπτική αξία, η επωνυμία του προϊόντος, το μέγεθος και το είδος συσκευασίας.

Οι Bρετανοί καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη, σιτάρι, λακτόζη, ή και γαλακτοκομικά συστατικά, όχι απαραίτητα επειδή έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στα συστατικά, αλλά επειδή θεωρούν πιο υγιεινά τα προϊόντα που δεν τα περιέχουν. Η τάση για περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, στο πλαίσιο της flexitarian διατροφής, είναι ευεργετική για την αγορά τυριού, επειδή το τυρί θεωρείται υγιεινή εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών έναντι του κρέατος.

Οι Βρετανοί αρχίζουν να ανακαλύπτουν εξειδικευμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα vegan, όπως το τυρί vegan. Προϊόντα vegan, τόσο ιδιωτικής, όσο και επώνυμης ετικέτας, είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και όπως κρίνει η έκθεση της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο, «η χορτοφαγία παίζει αναμφισβήτητα ρόλο στην εξέλιξη της βιομηχανίας τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου». Σχετικά με τη vegan τάση, το ενδιαφέρον των καταναλωτών ήταν επτά φορές μεγαλύτερο απ’ ότι για τους vegetarians και τους gluten free μεταξύ 2014 και 2019, και τέσσερις φορές μεγαλύτερο για το 2020. Ανάμεσα στους vegans, 360.000 καταναλωτές επιθυμούν να καταναλώνουν προϊόντα υψηλής διαλυτότητος ινών (high soluble, insoluble fibre to products) στη διατροφή τους. Έρευνα του 2019 είχε αποκαλύψει ότι οι vegans θα ξεπεράσουν τα 3,5 εκατ. άτομα εντός του 2022.

Τυρί και οίνος
Ειδικότερα, ο τυροκομικός τομέας περιλαμβάνει πλέον πλήθος εναλλακτικών επιλογών έναντι των συμβατικών γαλακτοκομικών τυριών: dairy-free, lactose-free, plant-based. Συνολικότερα, η κατανάλωση όλων των τύπων τυριού μειώνεται από την ηλικιακή ομάδα των 16-24, η οποία δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον σε εναλλακτικές επιλογές φυτικών τυριών (plant-based). Συνολικά, τα προϊόντα vegan στα κανάλια διανομής αυξήθηκαν το 2018 κατά 60% ετησίως, σύμφωνα με το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο.

Στον τομέα του οίνου, η διαφοροποίηση των καταναλωτικών συνηθειών οδηγεί σε αυξανόμενη ζήτηση εναλλακτικών προϊόντων και ποικιλιών κρασιού, όπως οι οίνοι Vegan, Vegetarian, οι οργανικοί και βιοδυναμικοί οίνοι, οι οίνοι Fair Trade βιώσιμης παραγωγής και οι οίνοι χαμηλού ή καθόλου αλκοόλ. Στη βρετανική αγορά προσφέρεται ραγδαία αυξανόμενος αριθμός βιολογικών κρασιών, σύμφωνα με το περιοδικό The Drinks Business.

Σύμφωνα με την International Wine & Spirit Research (IWSR), οι πωλήσεις ήρεμου οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να επηρεαστούν από τη συνεχιζόμενη αύξηση της κατανάλωσης αφρώδους οίνου, την υποκατάσταση από ποτά χαμηλής ή καθόλου περιεκτικότητας σε αλκοόλ (Ready To Drink, RTD) και από τη γενική τάση μετριασμού της κατανάλωσης, στο μέτρο που αυξάνεται ο αριθμός των Βρετανών που απέχουν από το αλκοόλ. Πράγματι, η γενική επίγνωση σε θέματα υγείας και ευεξίας και το ενδιαφέρον για άσκηση έχουν αυξηθεί στη χώρα, με συνέπεια πολλοί καταναλωτές να εγκαταλείπουν το αλκοόλ. Παράλληλα, διοργανώνονται εκστρατείες εναντίον του, όπως η Dry January και η Go Sober for October, ενθαρρύνοντας τους Βρετανούς καταναλωτές να μην καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Η τάση για υγεία και ευεξία φέρεται να ενισχύει τις πωλήσεις βιολογικών προϊόντων διατροφής, καθώς και των προϊόντων τύπου light.

Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν τις σχετικές καταναλωτικές ανησυχίες και προσφέρουν προϊόντα με οφέλη για την υγεία ή το περιβάλλον είναι πιθανό να είναι επιτυχημένες στο επόμενο χρονικό διάστημα, το τμήμα των καταναλωτών που δίνει ιδιαίτερη σημασία στις συγκεκριμένες αξίες αυξάνεται σταδιακά.

Σνακ και ειδικές κατηγορίες προϊόντων που απολαμβάνουν αυξημένο ενδιαφέρον από τους Βρετανούς καταναλωτές
Η αύξηση της δημοτικότητας των διαφόρων σνακ συνδέεται με την τάση για υγεία και ευεξία. Οδηγεί στην αυξανόμενη ζήτηση πρωτεϊνών, χαμηλή ζήτηση υδατανθράκων και ζάχαρης, αλλά και στον έλεγχο της ποσότητας των μερίδων. Οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο υγιεινές επιλογές σνακ, τα οποία όμως παράλληλα να είναι και γευστικά.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού The Grocer, το 54% των καταναλωτών τυροκομικών σνακ, τα θεωρούν ως πηγή ασβεστίου και το 38% ως πηγή πρωτεϊνών. Πολλές εταιρείες, ανταποκρινόμενες στη ζήτηση για υγιεινά σνακ, εισήγαγαν πρακτικές συσκευασίες, των 20 ή των 50 γραμμαρίων, με κομματάκια διαφόρων ποικιλιών τυριού. Επίσης, ανανέωσαν τις ετικέτες τους, επικεντρώνοντάς τες στα υψηλών πρωτεϊνών συστατικά τους (Powered by Protein), στην πρόσληψη χαμηλών θερμίδων και στη χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Πιο εξειδικευμένα, η τάση για παιδικά σνακ συνεχίζει την άνοδό της. Οι ετικέτες των παιδικών σνακ φέρουν κυρίως τη σήμανση «φυσικό σνακ, που δεν περιέχει τεχνητά χρώματα, αρώματα ή συντηρητικά».

Άλλες σημαντικές καταναλωτικές τάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν η τάση για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη (low sugar option), για προϊόντα υψηλού περιεχομένου σε πρωτεΐνες (High Protein), για χορτοφαγικά προϊόντα, για προϊόντα ελεύθερα γλουτένης (gluten free), ελεύθερα αλατιού (salt free) και ελεύθερα ζάχαρης (sugar free), για προϊόντα ολικής άλεσης (wholegrain), για προϊόντα μαγιάς (sourdough), για αρτοσκευάσματα, για προϊόντα υγιεινά για το έντερο (gut health), για οξυγαλακτικά προϊόντα και προϊόντα φυσικής ζύμωσης, για υποκατάστατα του κρέατος (meat replacement solution), για προϊόντα ενίσχυσης νοητικής επίδοσης (nootropics), για προϊόντα που δεν προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO free), για 100% φυσικά, αντιοξειδωτικά και χειροποίητα προϊόντα (100% natural – antioxidant – artisanal), για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού (no high fructose corn syrup), για προϊόντα φιλικά και με φροντίδα προς το περιβάλλον, για προϊόντα χωρίς τεχνητά συστατικά (no artificial ingredients), χωρίς υδρογονωμένα λίπη (no trans fats) και χωρίς συντηρητικά (no preservatives), για προϊόντα που έχουν παραχθεί με τήρηση ηθικών και καλών αρχών (ethical practices) και για προϊόντα παραγωγής με βιώσιμες μεθόδους (sustainably harvested).

Στο μεταξύ, τα βιολογικά προϊόντα που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοφιλή σε vegan, vegetarian, ακόμη και σε flexitarian διατροφές, έχει οριστεί ότι αφορούν τα μη μεταποιημένα φυτικά και ζωϊκά προϊόντα, προϊόντα υδατοκαλλιέργειας, σπόρους και μέλι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter