Ελληνική βιομηχανία τροφίμων και λιανέμποροι στηρίζουν το Καλάθι του Νοικοκυριού

Όλο και περισσότερους συμμάχους βρίσκει το μέτρο του Καλαθιού του Νοικοκυριού, ο οποίος αισίως οδεύει για την συμπλήρωση της δεύτερης εβδομάδας λειτουργίας του.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων που αναμέναμε από την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, εκείνες είναι θετικές, αν λάβουμε υπόψη τις τοποθετήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) στο FOODReporter: «O ΣΕΒΤ, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ενθαρρύνει τα μέλη του να εντατικοποιήσουν τις ενέργειές τους, διευρύνοντας τη συμμετοχή τους στο Καλάθι του Νοικοκυριού. Συμμεριζόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών θα συνεχίσει να στηρίζει τον Έλληνα καταναλωτή, προκειμένου τα προϊόντα που παράγει να αποτελούν τη συνειδητή επιλογή του». Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒΤ φαίνεται πως έρχεται να λειτουργήσει και ως θεματοφύλακας της επάρκειας προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση, σε επίπεδο προσφορών και προωθητικών ενεργειών στο ελληνικό λιανεμπόριο που αφορά τα τρόφιμα, το ποσοστό της προωθητικής έντασης για τα επώνυμα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα στην κατηγορία «Τρόφιμα & Ποτά» ανήλθε στο 42,3%, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της NielsenIQ, εμφανίζοντας σταθερά ανοδική τάση. «Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών στηρίζει τον Έλληνα καταναλωτή: Προσφέρει προσφέρει σταθερά στους καταναλωτές προϊόντα επώνυμα, ασφαλή, υψηλής ποιότητας, με διαρκείς προωθητικές ενέργειες, διασφαλίζοντας παράλληλα την επάρκεια σε προϊόντα διατροφής», συμπλήρωσε ο ΣΕΒΤ, στην τοποθέτησή του.

Η είσοδος του efood στο μέτρο του Καλαθιού του Νοικοκυριού τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας
Εξάλλου, για το μέτρο του Καλαθιού του Νοικοκυριού, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή de facto απέσυρε τον όρο τζίρου των 90 εκατ. ευρώ ετησίως για τις αλυσίδες και υπηρεσίες λιανεμπορίου που εντάσσονται στο Καλάθι, κάτι που επέφερε την είσοδο του efood στο μέτρο, με το δικό του αντίστοιχο Καλάθι.

Πηγές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εξήγησαν στο FOODReporter πώς προέκυψε η είσοδος του efood στο Καλάθι του Νοικοκυριού: «Ο θεσμός του Καλαθιού ξεκίνησε πρώτα με όλες εκείνες τις αλυσίδες που εμφανίζουν τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ και ήταν υποχρεωμένες να καταρτίσουν Καλάθι του Νοικοκυριού. Το efood προσήλθε μόνο του οικειοθελώς στη δεύτερη εβδομάδα. Κατόπιν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη συμπερίληψή του, με την υποσημείωση πως όποιος λιανέμπορος εντάσσεται οικειοθελώς στο μέτρο, δεν δύναται μετά να αποχωρήσει πριν την ολοκλήρωση της λειτουργίας του μέτρου, συνεπώς το efood θα παραμείνει στο e-katanalotis.gov.gr για όσο διάστημα το μέτρο είναι σε ισχύ». Στην ερώτηση του FOODReporter αν η είσοδος του efood στο Καλάθι του Νοικοκυριού ανοίγει την πόρτα για την είσοδο και άλλων καταστημάτων λιανεμπορίου στο μέτρο δεν υπήρξε περαιτέρω απάντηση.

Πάντως, το FOODReporter επικοινώνησε με μικρότερες αλυσίδες στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο και διαπίστωσε ότι η δική τους στρατηγική δίνει έμφαση στις δικές τους προσφορές και προωθητικές ενέργειες, τις οποίες, δίκην της σχετικής επικαιρότητας, συμβολικά ονομάζουν ως «δικό τους Καλάθι».

Το ίδιο το efood απάντησε για την ένταξή του στο Καλάθι του Νοικοκυριού ως εξής: «Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και κατόπιν συνεννόησης για τη στήριξη των νοικοκυριών, το efood προχώρησε την ενσωμάτωση του στο πρόγραμμα του Καλαθιού του Νοικοκυριού, με την υπηρεσία efood market.

Συγκεκριμένα, δημιουργήσαμε μια ειδική κατηγορία στο efood market, το “Καλάθι Νοικοκυριού”, στο οποίο οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα και το οποίο θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, ανάλογα με την ζήτηση των προϊόντων».

Η αυξητική συμμετοχή των επώνυμων προϊόντων στο Καλάθι του Νοικοκυριού
«Κεντρικός μας προσανατολισμός είναι να παρέχουμε ανταγωνιστικές τιμές στο σύνολο των προϊόντων μας, ανεξάρτητα από τη σημερινή συγκυρία και για το λόγο αυτό, παρέχουμε πάντοτε τη δυνατότητα στους καταναλωτές μας να επιλέγουν προϊόντα με έκπτωση. Πρακτικά, έχουμε μειώσει τις τιμές σε περισσότερα από 90 επώνυμα προϊόντα, σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε και εμείς στην άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής πίεσης στα νοικοκυριά», προσέθεσε η διοίκηση του efood στην τοποθέτησή της. «Επιπλέον, το γεγονός ότι το efood market λειτουργεί και τις ώρες (έως τις 00:30, καθημερινά) και τις ημέρες (Κυριακή και αργίες) όπου τα σούπερ μάρκετ είναι κλειστά, δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα, με σταθερές τιμές, χωρίς πιθανή οικονομική επιβάρυνση και με παραλαβή στο χώρο τους εντός μόλις είκοσι λεπτών από την παραγγελία», επισημαίνεται στην τοποθέτηση του efood.

Πράγματι, η λίστα για το Καλάθι του Νοικοκυριού που κατάρτισε το efood και την εξυπηρετεί μέσω της υπηρεσίες efood market περιλαμβάνει μόνο επώνυμα (branded) προϊόντα και καθόλου προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, μιας και το efood δεν τα εμπορεύεται, ελλείψει σχετικών συμφωνιών με τους επίγειους λιανέμπορους. Δεδομένης και της διαφορετικής διαθεσιμότητας για παραγγελία και παραλαβή προϊόντων, η λίστα του efood αποκτά αντικειμενικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Η λίστα του e-fresh.gr, που βρίσκεται στο Καλάθι του Νοικοκυριού από την πρώτη εβδομάδα βάσει ετήσιου τζίρου, έχει την άλλη λίστα, που αποτελείται από προϊόντα επώνυμης ετικέτας κατά 100%. Στην ερώτηση του FOODReporter αν η στρατηγική απόφαση εισόδου του efood στο μέτρο του Καλαθιού του Νοικοκυριού επηρεάστηκε από την ύπαρξη μιας ακόμη αλυσίδας που πραγματοποιεί ηλεκτρονική πώληση τροφίμων, η εταιρεία δεν έκανε τοποθέτηση.

Αυτό που αξίζει να γίνει γνωστό σχετικά με τη λίστα του efood market, όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τοποθέτηση του efood, είναι ότι «περιλαμβάνει περισσότερα από τα προϊόντα που εντάσσονται στην πρωτοβουλία του Καλαθιού του Νοικοκυριού» και πρόθεση του efood είναι να αυξάνει ακόμη περισσότερο τον αριθμό τους, ανάλογα με τις βασικές ανάγκες των καταναλωτών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Οι ΗΠΑ κρατούν ψηλά τη σημαία για τη ΦΑΓΕ

Σημαντική μείωση πωλήσεων σε Ελλάδα, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν τα στοιχεία του ομίλου ΦΑΓΕ για το εννεάμηνο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, η οποία ωστόσο υπερκαλύφθηκε από τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την ίδια χρονική περίοδο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο όμιλος ΦΑΓΕ, στους πρώτους εννέα μήνες του 2022 οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 421,2 εκατ. δολάρια (έναντι 408,6 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα).

Η αύξηση αυτή αποδίδεται από τη διοίκηση της ΦΑΓΕ στις ανεβασμένες τιμές πώλησης κατά 19% σε όλες τις αγορές, αν και περιορίστηκε αφενός από τη μείωση του συνολικού όγκου πωλήσεων κατά 10,9% και αφετέρου από την αρνητική επίδραση της τάξεως του 5% που είχε στις πωλήσεις η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της λίρας.

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις στις ΗΠΑ, μειώθηκαν στην Ευρώπη
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ σε αξία μειώθηκαν κατά 15,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 14,5% στην Ιταλία και κατά 8,3% στην Ελλάδα, όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι και η σημαντικότερη αγορά της ΦΑΓΕ, αυξήθηκαν κατά 16,1%. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 στα 255,6 εκατ. δολάρια, έναντι 220,3 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις της στην Ευρώπη υποχώρησαν στα 165,6 εκατ. δολάρια, από τα 188,3 εκατ. δολάρια στο πρώτο εννεάμηνο του 2021. Σε επίπεδο τριμήνου, οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ σε αξία στο γ’ τρίμηνο 2022 αυξήθηκαν κατά 6,3% σε ετήσια βάση, καθώς η θεαματική αύξηση των πωλήσεων στις ΗΠΑ (+21,4%) υπερκάλυψε την απώλεια πωλήσεων σε Ηνωμένο Βασίλειο (-19,7%), Ιταλία (-14,6%) και Ελλάδα (-5,4%).

Ακόμα πιο θεαματική είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο περιοχές αν δει κανείς την καθαρή κερδοφορία του ομίλου: στις ΗΠΑ η καθαρή κερδοφορία του εννεαμήνου 2022 σχεδόν τετραπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας τα 8,3 εκατ. δολάρια (2021: 2,3 εκατ. δολάρια), ενώ η κερδοφορία στην Ευρώπη σχεδόν υποτετραπλασιάστηκε, συρρικνούμενη στα 6,3 εκατ. δολάρια (2021: 22,6 εκατ. δολάρια).

Στο +54,7% η τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα
Πάντως, η συνολική καθαρή κερδοφορία του ομίλου στο εννεάμηνο, ύψους 14,7 εκατ., είναι μειωμένη σε σχέση με τα 25,2 εκατ. δολάρια του εννεαμήνου του 2021. Η μείωση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της τιμής του γάλακτος που χρησιμοποιεί η ΦΑΓΕ στα εργοστάσιά της σε Ελλάδα και ΗΠΑ κατά 54,7% και 47% αντίστοιχα.

Στο -10,9% οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ σε όγκο
Όσον αφορά στις πωλήσεις σε όγκο, αυτές μειώθηκαν κατά 10,9% συνολικά, με τη μείωση να ανέρχεται στο 18% στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο 17,7% στην Ιταλία, στο 16,6% στην Ελλάδα και στο 6% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο τριμήνου, στο γ’ τρίμηνο 2022 ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 12,4% συνολικά, λόγω της μείωσης κατά 17,7% στην Ιταλία, κατά 17,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο,
κατά 13,8% στην Ελλάδα και κατά 9,5% στις ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι το μερίδιο της ελληνικής αγοράς στις συνολικές πωλήσεις της ΦΑΓΕ σε αξία μειώθηκε στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 στο 13%, έναντι 14,7% έναν χρόνο νωρίτερα.

Ο «επιθετικός ανταγωνισμός» στην Ελλάδα
Στους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που κρύβει το υπόλοιπο του 2022 για τον όμιλο ΦΑΓΕ, η διοίκηση ξεχωρίζει μεταξύ άλλων τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική δαπάνη και τις διακυμάνσεις στις τιμές των πρώτων υλών που επηρεάζουν τα κόστη. Όμως εξέχουσα θέση στη λίστα των κινδύνων κατέχει ο «επιθετικός ανταγωνισμός» με τον οποίο είναι αντιμέτωπη η ΦΑΓΕ στην ελληνική αγορά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σπύρος Πιστικός


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ποια σνακ προτιμούν οι Έλληνες

Οι ξηροί καρποί, οι σοκολάτες και τα μπισκότα είναι τα αγαπημένα σνακ των Ελλήνων καταναλωτών, με τα πατατάκια και τις ενεργειακές μπάρες να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των προτιμήσεων, σύμφωνα με έρευνα της Wisdrop για τις συνήθειες των Ελλήνων ως προς το φαγητό. Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση, το 78,5% των ερωτηθέντων ανέφερε πως το τελευταίο 12μηνο είχε καταναλώσει ξηρούς καρπούς, έναντι ποσοστού 76,1% για τις σοκολάτες και 72,9% για τα μπισκότα. Το ποσοστό αυτων που τον τελευταίο χρόνο κατανάλωσαν πατατάκια διαμορφώνεται στο 70%, ενώ για τις ενεργειακές μπάρες πέφτει στο 59,9%.

Χάνουν έδαφος food bloggers και εκπομπές μαγειρικής
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα της Wisdrop είναι ότι, όσον αφορά στις πηγές από τις οποίες αντλούν πληροφορίες για το φαγητό οι Έλληνες, οι food bloggers και οι εκπομπές μαγειρικής φαίνονται να χάνουν έδαφος, καθώς περισσότεροι εμπιστεύονται πλέον περισσότερο τις αναζητήσεις στο Google και τους φίλους τους.

Πάντως, κάτι για το οποίο οι Έλληνες δε δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι διατροφικές επισημάνσεις: σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές δε γνωρίζουν το σύστημα Nutri-Score, ενώ πολύ λίγοι είναι αυτοί που διαβάζουν τις διατροφικές επισημάνσεις στα τρόφιμα πριν τα αγοράσουν.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Wisdrop πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 800 ατόμων τον περασμένο Οκτώβριο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter