Kapelis Packaging: Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και η απόκτηση δεύτερου κτιρίου

Μετά την επένδυση του 2020 στην αγορά νέου κτιρίου στο Κορωπί συνολικής επιφάνειας του χώρου 4.000 τ.μ., η Kapelis Packaging κάνει το μεγάλο βήμα και προχωράει στην απόκτηση και δεύτερου ιδιόκτητου κτηρίου, πλησίον του πρώτου.

Με τη νέα προσθήκη, η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων ξεπερνά τα 8.000 τ.μ. και σκοπός της είναι η αύξηση των ήδη σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων, καθώς και η στέγαση της εγχώριας παραγωγής των κορυφαίων παγκοσμίως χάρτινων σκευών Halopack για συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας.

«Η εδραίωση της εταιρείας Kapelis Packaging έγινε μέσω του CPET, ενός εξειδικευμένου σκεύους το οποίο κατάφερε να βοηθήσει τη βιομηχανία να κάνει one way trip από την παραγωγή της έως και τη χρήση του από τον πελάτη» αναφέρει στο FOODReporter ο Ρωμανός Καπέλης, ο οποίος έχει αναλάβει το Business Development της εταιρείας Kapelis Packaging.

Αναφορικά, το CPET είναι ένα σκεύος θερμοάντοχο έως και τους +220°C, το οποίο διατηρεί τις αντοχές του και σε θερμοκρασίες βαθειάς κατάψυξης έως και τους –40°C.

Η Kapelis Packaging τα τελευταία εφτά χρόνια έχει γνωρίσει αύξηση άνω των 200%, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία που δείχνουν στην εξειδίκευσή της οι «μεγάλοι παίχτες» της βιομηχανίας και βιοτεχνίας τροφίμων στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο ετήσιος τζίρος της Kapelis Packaging αναμένεται να κλείσει περίπου στα 11,3 εκατ. ευρώ για το 2022.

Ρωμανός Καπέλης, Business Development, Kapelis Packaging

Παραγωγή του σκεύους Halopack και στην Ελλάδα στους επόμενους τέσσερις μήνες από την Kapelis
«Η συμφωνία συνεργασίας για αποκλειστική διάθεση στην Ελλάδα με την Halopack υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2021. Η ανάγκη της αγοράς και της αυξανόμενης επιθυμίας για διάθεση του Halopack μάς οδήγησε στην απόκτηση του δεύτερου κτιρίου της εταιρείας.

Με το brand identity που μας χαρακτηρίζει (καινοτομία, εξειδίκευση, διαφάνεια), θεωρηθήκαμε οι πλέον κατάλληλοι για να φέρουμε το σκεύος του Halopack και έχουμε ως άμεσο στόχο να το παράγουμε και στην Ελλάδα σύντομα, σε βάθος τριών με τεσσάρων μηνών» δηλώνει ο στο FOODReporter ο Ρωμανός Καπέλης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι έχει γίνει ήδη η παραγγελία για τις μηχανές παραγωγής και θα δημιουργηθεί ένα clean room: κατάλληλος χώρος με ελεγχόμενη θερμοκρασία και πίεση του αέρα, ο οποίος θα φιλτράρεται (με φίλτρα αντίστοιχα των στείτων υγειονομικών χώρων – ΜΕΘ). «Θα το καταστήσει ίσως και το μόνο υλικό συσκευασίας που θα παράγεται στην Ελλάδα εντός clean room. Πρόκειται για μία συνολική επένδυση μαζί με την παραγωγή και τα μηχανήματα, ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ. Το πρώτο πλάνο διετίας της εταιρείας συμπεριλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά καλούπια – μεγέθη σκευών του Halopack, ένα εκ των οποίων είναι και εκείνο που επιλέχθηκε για τη συσκευασία των προϊόντων ΑΒ.

Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος
Η ΑΒ Βασιλόπουλος έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία στο χώρο των supermarkets που επέλεξε να καινοτομήσει ακολουθώντας την πρώτη παγκόσμια οικολογική πατέντα του Συστήματος Halopack που η Kapelis Packaging έφερε στην Ελλάδα σε αποκλειστικότητα. «Είναι μία δικαίωση για εμάς η νέα συνεργασία με τον ΑΒ Βασιλόπουλος για τα «αεροστεγή», φιλικά προς το περιβάλλον σκεύη του Halopack» υπογραμμίζει ο Ρωμανός Καπέλης.

Σχετικά με το κατά πόσο επηρεάζεται η τελική τιμή του προϊόντος μέσω της χρήσης του σκεύους Halopack, ο κ. Καπέλης σχολιάζει: «Αναμένεται να υπάρξει ελαφρώς αυξημένη τιμή σκεύους, σε σχέση με ένα αντίστοιχο 100% πλαστικό σκεύος.

Μιλάμε για ένα κόστος της τάξεως των 0,30 – 0,40 ευρώ ανά σκεύος, ενώ παράλληλα εξοικονομούμε 65 έως και 95 τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ποσότητα που θα εκλυόταν εάν συνεχιζόταν η χρήση πλαστικών σκευών για τη συσκευασία της συγκεκριμένης σειράς γευμάτων».

Αναφορικά με τα άμεσα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας Kapelis Packaging, ο Ρωμανός Καπέλης αναφέρει στο FOODReporter ότι σε αυτά εντάσσεται η άμεση ένωση και επικοινωνία των
δύο κτιρίων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Νερά Μακεδονίας: Το rebranding με την επωνυμία Πάικο και η αναγνώριση ως φυσικό μεταλλικό νερό

Σε ανανέωση της ταυτότητάς τους προχώρησαν εντός του 2022 τα Νερά Μακεδονίας, αλλάζοντας τη φόρμα των μπουκαλιών και λανσάροντας την επωνυμία Πάικο, από το ομώνυμο βουνό στο οποίο βρίσκονται οι πηγές απ’ όπου προέρχεται το νερό. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο το νερό Πάικο από την πηγή υδροληψίας «Βαλεράτσι ΙΙ» στην Αξιούπολη Κιλκίς αναγνωρίστηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ως φυσικό μεταλλικό νερό, με τις ενδείξεις «κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο» και «χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα», ενώ πριν από λίγες μέρες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε τη χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης και διάθεσης στο εμπόριο του συγκεκριμένου φυσικού μεταλλικού νερού.

Η παραχώρηση της άδειας χρήσης νερού από τη ΔΕΥΑ Παιονίας
Σημειώνεται ότι η Νερά Κρήτης, η οποία βρίσκεται πίσω από τα Νερά Μακεδονίας, είχε λάβει τον Απρίλιο του 2021 από κοινού με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Παιονίας άδεια χρήσης νερού για ποσότητα 62.400 κυβικά μέτρα ανά έτος, για τη λειτουργία εμφιαλωτηρίου από την πηγή «Βαλεράτσι ΙΙ». Όμως, καθώς η ΔΕΥΑ Παιονίας δεν είχε πρόθεση να εκμεταλλευθεί τη χορηγηθείσα άδεια χρήσης νερού, λόγω έλλειψης των απαραίτητων επενδυτικών κεφαλαίων, και προκειμένου να αξιοποιηθεί η άδεια χρήσης, παραιτήθηκε από το δικαίωμά της και συναίνεσε στην επανέκδοση της παραπάνω άδειας με μοναδικό δικαιούχο την εταιρεία Νερά Κρήτης, η οποία λειτουργούσε ήδη εμφιαλωτήριο στην περιοχή.

Το «άλμα» έξω από τα σύνορα της Κρήτης
Υπενθυμίζουμε ότι η κρητική επιχείρηση έχει κάνει το «άλμα» προς τη βόρεια Ελλάδα εδώ και λίγα χρόνια, με τη δημιουργία μίας δεύτερης, σύγχρονης μονάδας εμφιάλωσης νερού στην Αξιούπολη Κιλκίς (πέρα από την παραγωγική μονάδα της στα Χανιά) που τέθηκε σε λειτουργία το 2019. Έναν χρόνο νωρίτερα, η Νερά Κρήτης είχε εξαγοράσει το εργοστάσιο νερού Υδρία στο Λουτράκι το 2018, ενώ διαθέτει επίσης δύο αποθήκες στην Αττική (Αχαρνές και Κορωπί) και δύο υποκαταστήματα σε Οινόφυτα και Χίο. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι εντός του 2018 η Νερά Κρήτης προχώρησε στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών της «ΠΕΤ Κεντρικής Ελλάδος», εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή προπλασμάτων για φιάλες και δοχεία, καθώς και φιαλών PET αλλά και πωμάτων, την οποία και η Νερά Κρήτης απορρόφησε στα τέλη του 2019, επιδιώκοντας την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Το Μάννα Τσατσαρωνάκης: Έρχονται νέες συσκευασίες και νέες σειρές προϊόντων

Μετά την επανεκκίνηση λειτουργίας του εργοστασίου της Nutriart (πρώην Κατσέλης), που απέκτησε σε πλειστηριασμό πριν σχεδόν ενάμιση χρόνο, αναμένονται οι νέες επενδύσεις για Το Μάννα Τσατσαρωνάκης και θα υποβληθούν προς ένταξη σε επόμενο Αναπτυξιακό Νόμο. Πάντως, η διαδικασία για την επανενεργοποίηση του εργοστασίου στις Αχαρνές Αττικής φαίνεται ότι «προχωρά κανονικά». Δεν αποκλείεται και η υποβολή επενδυτικών σχεδίων που να αφορούν την τουριστική δραστηριότητα του ομίλου στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σε παρόντα χρόνο, η εταιρεία επένδυσε στις νέες συσκευασίες και στη μετάβαση από την παραδοσιακή «σακούλα με φούντα» προς την οικολογική και ανακυκλώσιμη συσκευασία doypack. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να δούμε και επιπλέον μεγέθη συσκευασιών, που καλύπτουν μικρότερες ανάγκες. «Οι ελληνικές πωλήσεις πάνε καλά δεδομένων των συνθηκών και της ακρίβειας που έχει χτυπήσει τα πάντα. Οι αυξήσεις είναι καθημερινές, είναι έντονες.

Έχουμε κάνει ελάχιστες ανατιμήσεις πολύ μικρού ποσοστού και έχουμε βάλει πολλή πλάτη ως εταιρεία», λέει στο FOODReporter ο Marketing Manager της εταιρείας, Νίκος Ανανίκας. Για Το Μάννα Τσατσαρωνάκης αναμένονται λιγότερα κέρδη στο εννιάμηνο του 2022, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής περιόδου, ενώ από την εταιρεία θεωρούν αναμφίβολα δεδομένη τη μείωση περιθωρίου κέρδους, ως μέρος της προσπάθειας συγκράτησης των τιμών.

Έρχονται νέες σειρές προϊόντων Πολύ σύντομα θα βγει δυνατά μια νέα σειρά προϊόντων από Το Μάννα Τσατσαρωνάκης. Η συγκεκριμένη σειρά ψηλαφεί το παξιμάδι, «παίζει» με γεύσεις και αρώματα και σύντομα θα είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Το λανσάρισμά της αποτελεί την προσπάθεια πλασαρίσματος της εταιρείας και στο χώρο του σνακ, με κάτι διαφορετικό, νεανικό, που ταιριάζει και σε άλλη διατροφική περίσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, έρχονται και άλλα λανσαρίσματα, καθώς η εταιρεία έχει πολλά σχέδια που βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο ανάπτυξης και που έχουν ως στόχο να βάλουν το κρητικό παξιμάδι σε άλλες περιστάσεις κατανάλωσης, στο δρόμο, στο γραφείο, ως ένα υγιεινό σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, άρα και να προσεγγίσουν και άλλα κοινά. Υπάρχουν σχέδια από την εταιρεία για είσοδο και σε άλλες κατηγορίες στο άμεσο μέλλον.

Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών πωλήσεων Οι εξαγωγές αποτελούν περίπου το 10% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων της Τσατσαρωνάκης. Η στόχευση των εξαγωγών αφενός αφορά τις χώρες όπου υπάρχει ελληνισμός και άρα είναι γνωστό το ελληνικό παξιμάδι, δηλαδή ΗΠΑ, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία (ethnic market), αφετέρου τη διείσδυση σε σχετικά φιλικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Η διείσδυση γίνεται μέσω των υπόλοιπων προϊόντων της εταιρείας, εκτός παξιμαδιού και μπορεί να βοηθηθεί και με τα νέα προϊόντα της κατηγορίας του σνακ: Οι νέες αγορές χρειάζονται κάτι πολύ μικρό, πολύ αφράτο, στη μορφή του healthy snacking, που αποτελεί τη νέα τάση. Με τη νέα σειρά προϊόντων, αλλάζει η χρήση του παξιμαδιού, προσφέρει πλέον έτοιμο χωρίς να χρειαστεί να προσθέσει κανείς κάτι από πάνω, παραμένει όμως στη λογική της μεσογειακής διατροφής», εξηγεί στο FOODReporter ο Export Manager της εταιρείας, Νίκος Νικολακάκης.

Ένας από τους επόμενους στόχους για Το Μάννα Τσατσαρωνάκης είναι η αύξηση της διείσδυσης στα σημεία Ho.Re.Ca., ιδίως στα ξενοδοχεία, μέσω της κρητικής διατροφής και κυρίως του ντάκου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter