Estrella: Ύστερα από την αγορά Μοδιάνο, στα σκαριά και το άνοιγμα εστιατορίων σε Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία εντός 2023

Προς τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου 2022, δρομολογείται το άνοιγμα της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με μία μεγάλη γιορτή γαστρονομίας υπό την διοργάνωση της Καθημερινής μαζί με τον Γαστρονόμο. «Αμέσως μετά το άνοιγμα της Αγοράς Μοδιάνο, προγραμματίζεται και το άνοιγμα του νέου εστιατορίου μας Estrella, που θα βρίσκεται στον έναν από τους εξώστες της σκεπαστής και θα αποτελεί ένα από τα δύο εστιατόρια που διαθέτει πολλές θέσεις για καθήμενους» δηλώνει στο FOODReporter o ιδρυτής και CEO των εστιατορίων Estrella, Κωνσταντίνος Καπετανάκης.

Κωνσταντίνος Καπετανάκης, ιδρυτής και CEO, Estrella

Άνοιγμα νέων εστιατορίων στην Αγορά Μοδιάνο, την Καλαμαριά και το Χαλάνδρι
Η αλυσίδα εστιατορίων Estrella, κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα στη γενέτειρά της την Θεσσαλονίκη, με ένα ταυτόχρονο άνοιγμα δύο εστιατορίων, εκείνων στην Αγορά και την Καλαμαριά. «Επιπλέον, θα ανοίξει παράλληλα ένα νέο εστιατόριο Estrella και στο Χαλάνδρι, το οποίο αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο 80 – 85% της κατασκευής του. Επομένως, αναμένουμε να ανοίξουν και τα τρία νέα εστιατόρια εντός Δεκέμβριου» αναφέρει ο κ. Καπετανάκης. Το Estrella της Αγοράς Μοδιάνο είναι το εντέκατο εστιατόριο και πρόκειται για μία επένδυση που αγγίζει τα 120.000 ευρώ. Ο χώρος διαμορφώνεται από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Materiality: «Το εστιατόριο σχεδιάζεται με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του ακινήτου, επομένως έχουμε συντηρήσει αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που είχε η Αγορά Μοδιάνο» υπογραμμίζει ο CEO των Estrella.

Τι διαφορετικό φέρνει το Estrella της Αγοράς Μοδιάνο
Το νέο Estrella είναι έκτασης 165 τ.μ. και συμπεριλαμβάνει open kitchen, παράλληλα με την καφετέρια και το bar. «Μέχρι στιγμής, είναι το μεγαλύτερο από τα εστιατόρια Estrella και θα διαφοροποιηθεί από αυτά, καθώς αλλάζουμε το μενού, το οποίο υπογράφουν οι αναγνωρισμένοι σεφ Σωκράτης Λειβαδάς και Γιώργος Αυγέρος. Έχουμε κρατήσει τα best sellers μας και εμπλουτίζουμε τον κατάλογο με νέες προσθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ελληνικότητα, με βάση τα υλικά που θα μας διαθέτει η Αγορά» σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Καπετανάκης. Αναφορικά, το ανανεωμένο μενού θα συμπεριλαμβάνει κωδικούς με βάση διάφορα πρωτογενή υλικά τα οποία θα είναι οργανικά.

«Έχουμε ενδείξεις ότι το νέο εστιατόριο Estrella στην αγορά Μοδιάνο θα πάει πολύ καλά, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ουσιαστικά σηματοδοτεί τη νέα εποχή των Estrella. Είμαστε στην φάση ανακαίνισης πολλών ήδη υπαρχόντων εστιατορίων, όπως εκείνο της Ρόμβης, στο κέντρο της Αθήνας» σημειώνει ο κ. Καπετανάκης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα Estrella εντάσσονται σε μία εποχή αλλαγών όσον αφορά στο μενού, την ομάδα των σεφ, την διακόσμηση και την αρχιτεκτονική.

Βήμα προς το εξωτερικό
«Υπάρχουν ήδη συζητήσεις για το άνοιγμα νέων εστιατορίων Estrella στο εξωτερικό μέσα στο 2023, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ.

Πρόκειται για συζητήσεις που είχαν διακοπεί λόγω της πανδημίας» δηλώνει στο FOODReporter ο κ. Καπετανάκης, σχολιάζοντας ότι το ταξίδι εύρεσης της σωστής τοποθεσίας και επένδυσης ακινήτων στο εξωτερικό είναι μία δύσκολη διαδικασία σήμερα. «Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει ήδη υπογραφεί ένα προσύμφωνο για το άνοιγμα του νέου Estrella στη Γερμανία, το οποίο είχε παγώσει, επίσης, λόγω της πανδημίας» προσθέτει.

Γιατί το άνοιγμα της Αγοράς πήρε παράταση
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Καπετανάκη, η καθυστέρηση και οι αλλεπάλληλες αναβολές του ανοίγματος της Αγοράς Μοδιάνο, έγκεινται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί αυστηροί κανονισμοί οι οποίοι έχουν οριστεί για το διατηρητέο κτίριο από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Philosofish: Οκτώ επενδύσεις 11,64 εκατ. ευρώ σε Φθιώτιδα και Ρόδο με 30% ενίσχυση από δημόσια δαπάνη

Συνολικά οκτώ επενδύσεις της Philosofish σε Φθιώτιδα και Ρόδο, συνολικού προϋπολογισμού 11,64 εκατομμυρίων ευρω, εξασφάλισαν πρόσφατα χρηματοδότηση μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, τοποθετούμενες στον άξονα προτεραιότητας «Προώθηση της περιβαλλοντικά βιώσιμης, αποδοτικής ως προς τους πόρους καινοτόμου, ανταγωνιστικής και βασιζόμενης στη γνώση υδατοκαλλιέργειας». Ειδικότερα:

  • Εκσυγχρονισμός πλωτής μονάδας πάχυνσης ιχθύων στα Καμένα Βούρλα, δυναμικότητας 550 τόνων ετησίως: Πρόκειται για επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται κατα 30% με δημόσια δαπάνη (899.999 ευρώ).
  • Ίδρυση (από διάσπαση) πλωτής μονάδας πάχυνσης ιχθύων στη Στυλίδα, δυναμικότητας 833 τόνων ετησίως: Πρόκειται για επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται κατα 30% με δημόσια δαπάνη (599.875,99 ευρώ).
  • Εκσυγχρονισμός ιχθυογεννητικού σταθμού στη Στυλίδα, δυναμικότητας 45 εκατομμυρίων ιχθυδίων ετησίως: Πρόκειται για επένδυση ύψους 1.655.965,48 ευρώ, που χρηματοδοτείται κατα 30% με δημόσια δαπάνη (496.789,63 ευρώ).
  • Εκσυγχρονισμός συσκευαστηρίου νωπών αλιευμάτων και χερσαίων συνοδών εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας στη Ρόδο, δυναμικότητας 19,3 τόνων ιχθύων ημερησίως: Πρόκειται για επένδυση ύψους 1.265.927,94 ευρώ, που χρηματοδοτείται κατα 30% με δημόσια δαπάνη (379.778,38 ευρώ).
  • Μετεγκατάσταση και εκσυγχρονισμός πλωτής μονάδας πάχυνσης ιχθύων στη Ρόδο με αύξηση δυναμικότητας, από 150 τόνους ετησίως σε 360 τόνους ετησίως: Πρόκειται για επένδυση ύψους 1.255.852,72 ευρώ, που χρηματοδοτείται κατα 30% με δημόσια δαπάνη (376.755,81 ευρώ).
  • Μετεγκατάσταση και εκσυγχρονισμός πλωτής μονάδας πάχυνσης ιχθύων στη Λάρυμνα, δυναμικότητας 190 τόνων ετησίως: Πρόκειται για επένδυση ύψους 937.541,47 ευρώ, που χρηματοδοτείται κατα 30% με δημόσια δαπάνη (281.262,43 ευρώ).
  • Εκσυγχρονισμός συσκευαστηρίου νωπών αλιευμάτων στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, δυναμικότητας 20 τόνων εισερχόμενης πρώτης ύλης ημερησίως: Πρόκειται για επένδυση ύψους 772.457,61 ευρώ, που χρηματοδοτείται κατα 30% με δημόσια δαπάνη (231.737,27 ευρώ).
  • Μετατόπιση και εκσυγχρονισμός πλωτής μονάδας πάχυνσης ιχθύων στη Λάρυμνα, δυναμικότητας 150 τόνων ετησίως. Πρόκειται για επένδυση ύψους 754.413,44 ευρώ, που χρηματοδοτείται κατα 30% με δημόσια δαπάνη (226.324,03 ευρώ).

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Βιολάντα: Διπλασιάστηκαν το 2021 οι εξαγωγές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αύξηση τζίρου και κερδοφορίας σημείωσε το 2021 η Βιολάντα, ενισχύοντας τις πωλήσεις της τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το περασμένο έτος.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στο ποσό των 24,41 εκατ. ευρώ, έναντι 21,03 εκατ. το 2020 (+16,1%), ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 8,43 εκατ. ευρώ, έναντι 7,56 εκατ. το 2020 (+11,5%), με το περιθώριο μικτού κέρδους να διαμορφώνεται στο 35% (από 36% το 2020). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πωλήσεις εσωτερικού κατέγραψαν σημαντική αύξηση και έφτασαν το 2021 τα 20,85 εκατ. ευρώ, έναντι 18,14 εκατ. ευρώ το 2020, όπως και οι πωλήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 2,72 εκατ. ευρώ, έναντι 1,44 εκατ. το 2020. Αντίθετα, οι εξαγωγές σε κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν στα 847.050 ευρώ, έναντι 1,45 εκατ. το 2020.

Όσον αφορά στην κερδοφορία, τα κέρδη EBITDA της εταιρείας, ανήλθαν στο ποσό των 4,92 εκατ. ευρώ, έναντι 3,60 εκατ. το 2020 (+36,4%). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 3,71 εκατ. ευρώ, έναντι 3,10 εκατ. της προηγούμενης χρήσης (+19,6%), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στο ποσό των 2,99 εκατ. ευρώ, έναντι 2,51 εκατ. της προηγούμενης χρήσης (+19%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter