Καραμολέγκος: Ετοιμάζει είσοδο στα έτοιμα γεύματα

Την είσοδο της Καραμολέγκος σε μία νέα κατηγορία προϊόντων προαναγγέλλει η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας, η οποία εγκρίθηκε από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Καραμολέγκος στις 31 Οκτωβρίου.

Μεταξύ άλλων, στο νέο καταστατικό της εταιρείας έχει τροποποιηθεί το άρθρο 3, που αφορά στον σκοπό της. και σε αυτόν έχει προστεθεί μία νέα δραστηριότητα: η «παραγωγή και εμπορία έτοιμων γευμάτων και φαγητών».

Πρόκειται για έναν κλάδο που παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, προσελκύοντας παίκτες από άλλες αγορές, καθώς η τάση για φαγητά που μπορούν να καταναλωθούν γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα να είναι και υγιεινά, κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των καταναλωτών, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, και αναμένεται να αποτελέσει πεδίο δόξης λαμπρό για επενδύσεις στο άμεσο μέλλον.

Από το ψωμί στις πίτες και τον παξαμά
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Καραμολέγκος «διαβάζει» τις τάσεις της αγοράς και επεκτείνεται σε νέες κατηγορίες που καλύπτουν διαφορετικές καταναλωτικές ανάγκες. Γνωστή κυρίως για το συσκευασμένο ψωμί της, η εταιρεία έχει επεκταθεί εδώ και λίγα χρόνια και στις πίτες, λανσάροντας τις «Αξιαγάπιτες», που πλέον περιλαμβάνουν και κυπριακές πίτες, πίτες τορτίγια, αραβικές πίτες, καθώς και βάσεις για πεϊνιρλί. Η πιο πρόσφατη κατηγορία που άνοιξε η Καραμολέγκος ήταν αυτή των παξιμαδιών, με τη σειρά Παξαμάς.

Αντιπρόεδρος του ΔΣ ο Ηλίας Καραμολέγκος
Σημειώνεται ότι στην τακτική γενική συνέλευση της Καραμολέγκος εξελέγη και το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με τη σημαντικότερη μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο ΔΣ να είναι η προσθήκη του γιου του Μανώλη Καραμολέγκου, Ηλία, στη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Ο Μανώλης Καραμολέγκος διατηρεί τη θέση του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενώ και ο Βασίλης Ανδρικόπουλος παραμένει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Το νέο, πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμπληρώνουν οι Μαρία Καραμολέγκου και Πέτρος Θάνος, ως μέλη.

Να σημειωθεί ότι, σε σχέση με τη μέχρι πρότινος σύνθεση του ΔΣ της εταιρείας, και με δεδομένη την αποχώρησή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρελθόν αποτελούν ο Κωνσταντίνος Δούκας, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τα τρία πρώην ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, Αγγέλικα Γκούσκου, Ανδρέας Κουτούπης και Κυριάκος Ριρής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Coca-Cola 3E: Το πρόστιμο των 10,3 εκατ. από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η απάντηση της εταιρείας

Την επιβολή προστίμου ύψους 10.342.773 ευρώ στην Coca-Cola Τρία Έψιλον για καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης αποφάσισε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μετά από εξέταση καταγγελίας της εταιρείας ΒΑΠ Κουγιός και σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Η καταγγελία είχε υποβληθεί τον Ιούνιο του 2016 αφορούσε σε καταγγελόμενες πρακτικές με στόχο τον εκτοπισμό των ανταγωνιστών της Coca-Cola 3E, και δη της ΒΑΠ, στην αγορά της Ρόδου και γενικότερα των Δωδεκανήσων. Μετά την καταγγελία, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα και πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους τόσο στην Coca-Cola 3E (στα κεντρικά γραφεία της αλλά και στις εγκαταστάσεις της στη Ρόδο), όσο και σε πολυάριθμα τελικά σημεία πώλησης στη Ρόδο, στην Αττική, στην Κρήτη, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ απέστειλε και αιτήματα παροχής στοιχείων σε τελικά σημεία πώλησης, σε ανταγωνιστές και σε χονδρεμπορικές επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την εταιρεία.

Το σκεπτικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Coca-Cola 3E, κατά την περίοδο 2015-2019, «χρησιμοποίησε ποικίλες πρακτικές, προβαίνοντας σε σύναψη προφορικών συμφωνιών αποκλειστικότητας ή σε πρακτικές μη αξιοκρατικού εκτοπισμού συγκεκριμένων ανταγωνιστών με σκοπό την προώθηση σήματος (single branding) (και ειδικότερα προϊόντων ή/ και ψυγείων ή/ και σημάτων των ανταγωνιστών της), όπως π.χ. σε απειλές και τιμωρητική συμπεριφορά σε περίπτωση συνεργασίας με ανταγωνιστικό προμηθευτή, και σε άλλες πρακτικές ισοδύναμου αποτελέσματος».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πρακτικές εκτοπισμού των ανταγωνιστών έθεσαν εμπόδια στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την επέκταση των ανταγωνιστών στη συγκεκριμένη αγορά, επί σειρά ετών, ενώ σε συνδυασμό με τις προφορικές συμφωνίες αποκλειστικότητας, συνέβαλαν στην διαμόρφωση μίας «σταθερής ιεραρχίας» στις συγκεκριμένες σχετικές αγορές, με το δυνητικό αλλά και ισχύοντα ανταγωνισμό περιορισμένο, και με αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές.

Με αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή αποφάσισε την επιβολή προστίμου 10.342.773 στην εταιρεία. Επιπλέον, για δύο χρόνια από τη δημοσίευση της απόφασης, όταν η Coca-Cola 3E θα παρέχει σε ορισμένο τελικό σημείο πώλησης ψυγείο αναψυκτικών με σύμβαση χρησιδανείου, και το συγκεκριμένο σημείο πώλησης δεν διαθέτει άλλο ψυγείο ή εναλλακτικό ψυκτικό χώρο, θα πρέπει να επιτρέπει σε αυτό να αξιοποιεί κατά το δοκούν το 20% του χώρου του ψυγείου που τους έχει χρησιδανείσει..

Τι απαντά η εταιρεία
Από την πλευρά της, η Coca-Cola 3E με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως διαφωνεί απόλυτα με την απόφαση και θα την προσβάλει σθεναρά, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. Η εταιρεία υποστηρίζει πως η εμπορική πολιτική της είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες του Δικαίου του Ανταγωνισμού, σχολιάζοντας πως η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στηρίχθηκε σε και γενικεύει μεμονωμένες επικοινωνίες και αποσπασματικές δηλώσεις σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, που αντιστοιχούν σε απειροελάχιστο ποσοστό της αγοράς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Food Waste App: Η πρώτη εφαρμογή που καταγράφει την σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα

Σε μία καινοτόμα προσπάθεια καταγραφής δεδομένων που αφορούν στην σπατάλη τροφίμων, δημιουργήθηκε το Food Waste App από τον Προκόπη Θεοδωρίδη, μέλος ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (μέχρι πρότινος Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Πατρών) σε συνεργασία με την ολιγομελή, αλλά αποτελεσματική ομάδα του: τη διδάκτορα Marketing και Επικοινωνίας Βασιλική Μπουκουβάλα, τον διδάκτορα Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης Δημήτρη Γκίκα και τον υποψήφιο διδάκτορα Θεοφάνη Ζαχαράτο που εξειδικεύεται στο Food Waste.

«Σε συνεργασία με τον ΜΚΟ «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», παράλληλα με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου, δόθηκε η αφορμή για τη δημιουργία της πρώτης πλατφόρμας στην Ελλάδα, που καταγράφει την σπατάλη τροφίμων σε ένα νοικοκυριό, ξεφεύγοντας από την κλασική μέθοδο του έγχαρτου ημερολογίου» δηλώνει στο FOODReporter o Προκόπης Θεοδωρίδης.

Αναλυτικά, το δείγμα της έρευνας μέσω της εφαρμογής ήταν 80 νοικοκυριά (μονομελή έως και πενταμελή). «Βάσει των στοιχείων που έχουμε στα χέρια μας, το μέσο τριμελές νοικοκυριό, πετάει περίπου 113 μερίδες έτοιμου μαγειρεμένου φαγητού, 42 κιλά φρέσκων προϊόντων και 17 λίτρα ροφημάτων τον χρόνο. Με λίγα λόγια, περίπου 30 κιλά κατά κεφαλήν ανά έτος. Σημειώνεται ότι πρόκειται για φαγητό που μπορεί να καταναλωθεί» υπογραμμίζει ο Προκόπης Θεοδωρίδης. Επιπρόσθετα, με τη συμβολή του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», η ομάδα κατάφερε να μετατρέψει την σπατάλη σε μερίδες και κόστος, υπολογίζοντας περίπου 400 – 450 μερίδες και περίπου 800 – 900 ευρώ σπατάλη σε ετήσια βάση από ένα νοικοκυριό τριών μελών. «Θα μπορούσαμε να θέσουμε ως στόχο τον υποδιπλασιασμό των αποτελεσμάτων αυτών» αναφέρει στο FOODReporter ο κ. Θεοδωρίδης.

O στόχος της εφαρμογής
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, ύστερα από περίπου οκτώ μήνες στησίματος μίας πλήρους από τρόφιμα βάσης δεδομένων, το Food Waste App προχώρησε στο πιλοτικό στάδιο και σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της εφαρμογής και επεξεργασίας των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει από το καλοκαίρι του 2022. «Αυτήν την στιγμή είμαστε στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής, ήτοι στην καταγραφή σπατάλης για δική μας χρήση. Στο δεύτερο στάδιο σκοπεύουμε να κοινοποιούμε τα εβδομαδιαία ή και μηνιαία αποτελέσματα καταγραφής στον χρήστη, ώστε ο χρήστης να γνωρίζει ακριβώς τις μερίδες που πετάει» αναφέρει ο ίδιος. Το «κλειδί» που θα κινητοποιήσει τον καταναλωτή όσον αφορά στην σπατάλη τροφίμων, είναι ουσιαστικά, το τρίτο στάδιο της εφαρμογής, που η ομάδα έχει ως στόχο να το συμπεριλάβει στο εγχείρημα εντός του 2023: «Θέλουμε να ενσωματώσουμε μία μέση εκτίμηση των τιμών των χαμένων τροφίμων που σπαταλούνται, ώστε να κινητοποιεί τον καταναλωτή περισσότερο, καθώς θα γνωρίζει τη μηνιαία του σπατάλη και ως προς το οικονομικό κόστος».

4 στους 10 δεν έχουν ορθή αντίληψη χρόνου απόρριψης ενός συσκευασμένου τρόφιμου
«Τα φρούτα και οι σαλάτες είναι τα κορυφαία προϊόντα που απορρίπτονται πιο εύκολα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι το γεγονός ότι ο καταναλωτής κρίνει με το «μάτι» την ημερομηνία λήξης» αναφέρει ο συνδημιουργός του Food Waste App. Ο ίδιος προσθέτει ότι παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλή σπατάλη σε τυποποιημένα/ συσκευασμένα προϊόντα: «Είχαμε κάνει ένα case study παράλληλα με την υλοποίηση της εφαρμογής και παρατηρήσαμε ότι περίπου 4 στους 10 καταναλωτές δεν έχουν ορθή αντίληψη του πότε είναι η κατάλληλη στιγμή μετά την ημερομηνία λήξης να πετάξει κάποιο προϊόν στον κάδο απορριμμάτων».

Κάποιοι από τους βασικούς λόγους που οι καταναλωτές καταλήγουν στην αλόγιστη σπατάλη τροφίμων είναι οι εξής, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη: «Οι καταναλωτές κρίνουν από την αισθητική αν θα πετάξουν ή θα καταναλώσουν ένα φρέσκο προϊόν. Σημειώνεται ότι ευθύνεται και η μη σωστή συντήρησή τους εντός και εκτός ψυγείου, καθώς και η λανθασμένη «μετάφραση» των σημάνσεων (ημερομηνίες λήξης και ανάλωσης κατά προτίμηση)»

Σχετικά με το μέλλον, ο κ. Θεοδωρίδης δηλώνει αισιόδοξος, καθώς υποστηρίζει ότι η σπατάλη τροφίμων εξαρτάται από την κατανάλωση, η οποία μπορεί να γίνει ελεγχόμενη. «Προχωράμε σε μία πιο έξυπνη διαχείριση των τροφίμων και του νοικοκυριού. Επιπλέον, αυξάνεται το ποσοστό των καταναλωτών που είναι ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, και κατ’ επέκτασιν, στην σπατάλη τροφίμων» επισημαίνει.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter