Στις top-5 αγορές του κόσμου για την Coca-Cola η Ελλάδα

Τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ άγγιξε το 2021 η συνολική οικονομική επίδραση της δραστηριότητας της Coca-Cola στην Ελλάδα, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,7% του εγχώριου ΑΕΠ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για το κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας, που παρουσιάστηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι για κάθε ευρώ προστιθέμενης αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα δημιουργούνται 6 ευρώ στην ελληνική οικονομία, ενώ για κάθε άμεση θέση εργασίας στην Coca-Cola

  • στην Ελλάδα, δημιουργούνται άλλες 16 στην ελληνική οικονομία. Ειδικά στον κλάδο αναψυκτικών, η Coca-Cola
  • στην Ελλάδα δημιουργεί σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών του κλάδου (48,5%), ενώ αποτελεί παράλληλα και τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (42,6%).

Γιατί η Ελλάδα είναι σημαντική αγορά για την Coca-Cola
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, ο Σταύρος Μουρελάτος, γενικός διευθυντής της Coca-Cola Hellas με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, επεσήμανε πως η χώρα μας θεωρείται ως μία από τις 4 ή 5 κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο αγορές για τον όμιλο Coca-Cola. Όπως εξήγησε, «διαχρονικά από την Ελλάδα ξεκινήσαμε πολύ σημαντικές δραστηριότητες.
Για παράδειγμα, τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη η Eλλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που τα ανέπτυξε. Η έμφαση στο κανάλι της καφεστίασης, ο τρόπος που εξοπλίστηκαν τα περίπτερα με ψυγεία, ο τρόπος που βλέπουμε την πολιτική τιμολόγησης. Επίσης, το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα ήταν πάντα πηγή ταλέντων για την εταιρεία μας, και το μεγαλύτερο ταλέντο ήταν η Coca-Cola Τρία Έψιλον, η οποία αναδείχθηκε από την Ελλάδα και έχει γίνει ένας τεράστιος όμιλος τα τελευταία χρόνια».

Μεσοσταθμική αύξηση τιμών της τάξεως του 6,9%
Από την πλευρά της, η Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, γενική διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πώς η εταιρεία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό:

«Το κόστος επηρεάζει όλες τις επιχειρήσεις, και εμάς. Πρώτες ύλες, ενέργεια, διανομή και πάρα πολλές σημαντικές καθυστερήσεις που έχουμε βιώσει το τελευταίο δεκάμηνο.
Έχουμε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κόστους. Έχουμε κάνει μεσοσταθμικά 6,9% αύξηση τιμών μέχρι σήμερα, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουμε με πάρα πολλές προσφορές και δυνατή ενεργοποίηση σε όλα τα κανάλια τους καταναλωτές».

Επενδύσεις 75,6 εκατ. ευρώ την τριετία 2019-21
Η κ. Νίκολιτς αναφέρθηκε ακόμα στο mega-plant στο Σχηματάρι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επένδυση σε νέα γραμμή παραγωγής που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023, ενώ επιδίωξη της εταιρείας είναι να δημιουργηθεί στο εργοστάσιο δίκτυο 5G, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Το εν λόγω εργοστάσιο λειτουργεί και εξαγωγικά, καλύπτοντας τις ανάγκες χωρών του ομίλου στο ενεργειακό ποτό Monster και κατά καιρούς και σε άλλα προϊόντα.

Συνολικά την τριετία 2019-2021 η Coca-Cola στην Ελλάδα υλοποίησε επενδύσεις ύψους 75,6 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της δραστηριότητάς της.

Θετική πορεία για Lurisia και Costa Coffee, έρχεται στις αρχές του 2023 και ο καφές Vergnano
Απαντώντας σε ερώτηση του FOODReporter, η κ. Νίκολιτς αναφέρθηκε στο λανσάρισμα του νερού Lurisia, τονίζοντας πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ειδικά του premium Horeca, σε μία εποχή που το premiumisation κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στην Costa Coffee, ένα λανσάρισμα που έγινε μέσα στην πανδημία, ανέφερε ότι πηγαίνει πολύ καλά και στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, τονίζοντας ότι η κατηγορία του καφέ είναι πολύ σημαντική για την εταιρεία. Εξάλλου, στην ίδια κατηγορία δρομολογείται για τις αρχές του 2023 το λανσάρισμα του super premium καφέ Vergnano, που θα ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο καφέ της Coca-Cola στην Ελλάδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Meallion: Έτοιμο γεύμα εστιατορίου ready-to-eat με εβδομαδιαία στόχευση

Την καινοτόμα υπηρεσία λήψης έτοιμων ποιοτικών γευμάτων, με έμφαση στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό μεσημεριανού γεύματος, παρουσίασε η Meallion στο εργαστήρι του σεφ Λάμπρου Βακιάρου στο Μαρούσι.

Ο κ. Βακιάρος αποτελεί έναν από τους έξι μετόχους της Meallion ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2022, αλλά λάνσαρε τα 17 πρώτα έτοιμα γεύματα του μενού της στις 13 Οκτωβρίου 2022.

Όπως εξήγησε ο κ. Βακιάρος, η καθυστέρηση οφείλεται στην εκτεταμένη Research and Development διαδικασία πριν το προϊόν βγει στην αγορά με τη μορφή πακέτων αγοράς μέσω e-commerce. Η Meallion ΙΚΕ πραγματοποίησε έρευνες αγοράς και αγόρασε άλλες προκειμένου να καταλήξει στις προτιμήσεις του ελληνικού καταναλωτικού κοινού αναφορικά με το καθημερινό μεσημεριανό του γεύμα. Ταυτόχρονα, εμφάνισε το πνεύμα της υγιεινής και ποιοτικής διατροφής, υπό μία εστιατορική ματιά, που διατρέχει τη φιλοσοφία της εταιρείας.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της υπηρεσίας Meallion και τι αντιπροσωπεύει
Η Meallion ΙΚΕ ιδρύθηκε από τον σεφ Λάμπρο Βακιάρο και τον βετεράνο μπασκετμπολίστα πρωταθλητή Ευρώπης και δευτεραθλητή Κόσμου, Θοδωρή Παπαλουκά και στη συνέχεια, προστέθηκαν άλλοι τέσσερις μέτοχοι: Νικόλαος Φλίγκος, Γεώργιος Πάνου, Γεώργιος Ζούλοβιτς και η Charlie Ventures Holdings, με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο €184.322,80. «Η ιδέα της υπηρεσίας του Meallion προήλθε από την ανάγκη που γέννησε η καθημερινότητα, δηλαδή να εξασφαλίζεις υγιεινό και ποιοτικό φαγητό κάθε μέρα. Επίσης, υπολογίσαμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δεκαπλασιαστεί το προσωπικό έξοδο για έτοιμο φαγητό», εξήγησε στο FOODReporter ο Θοδωρής Παπαλουκάς, για να προσθέσει: «Στις γρήγορες εποχές που ζούμε, μια οικογένεια δεν τα προλαβαίνει όλα. Δεν υποστηρίζουμε διακοπή του μαγειρέματος στο σπίτι, φιλοδοξούμε απλά να δώσουμε μια λύση για τις ημέρες που αυτό δεν είναι εφικτό».

Το Meallion αποτελεί μια λύση αγοράς έτοιμου φαγητού, λογικής εστιατορίου, με minimum πρόσληψης πρωτεΐνης και αναλυτικά αναγραφόμενα θρεπτικά συστατικά. Οι προτεινόμενες μερίδες κυμαίνονται μεταξύ 400g και 420g, ανάλογα το γεύμα και τα προτεινόμενα γεύματα περιλαμβάνουν όλα τα κομμάτια της κλασικής μεσογειακής κουζίνας, με ασιατικές πινελιές. Πρόκειται για χορταστικές μερίδες, ο όγκος και το βάρος των οποίων προέκυψαν επίσης από έρευνα, όπως εξήγησε στο FOODReporter ο κ. Βακιάρος. Τα έτοιμα γεύματα της υπηρεσίας Meallion χρειάζονται απλά ζέσταμα για δύο έως δυόμισι λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων ή αναθέρμανση στο φούρνο, για 15 έως 22 λεπτά, στους 120 βαθμούς Κελσίου.

Λιανική τιμή, επιχειρηματικό πλάνο και παράδοση
Η λιανική τιμή κάθε γεύματος ξεκινά από €8,60 και φτάνει μέχρι τα €14,50 περίπου, ανάλογα με τη μορφή της πρωτεΐνης που περιλαμβάνεται (από όσπρια μέχρι σολωμό). Δεν πωλείται όμως ένα προς ένα γεύμα ξεχωριστά, αλλά σε πακέτα από έξι έως και 14 γεύματα την εβδομάδα.

Η παραγγελία του κάθε χρήστη παραδίδεται μέσα σε τρεις ημέρες και ενώ γεύματα μαγειρεύονται καθημερινά, μόνο τρεις είναι οι ημέρες της εβδομάδας όπου γίνονται παραγγελίες.
Το εντυπωσιακό με την υπηρεσία Meallion είναι ότι διατηρεί τον δικό της στόλο από φορτηγάκια – ψυγεία, ώστε να διατηρείται το φαγητό στη συντήρηση και να ελέγχεται η ασφαλής παράδοση στη σωστή ώρα.

«Έχουμε αναπτύξει τεχνολογία σύμφωνα με την οποία το ποιοτικά μαγειρεμένο φαγητό του Meallion να μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση ενός ψυγείου μέχρι και για επτά ημέρες, επειδή φιλοδοξούμε να εκπαιδεύσουμε το κοινό και να συμβάλλουμε στον εβδομαδιαίο οικογενειακό προγραμματισμό αναφορικά με το φαγητό», εξήγησε ο Λάμπρος Βακιάρος.

Το Meallion δεν έχει σκοπό να μεταφέρει το project στο οργανωμένο λιανεμπόριο και ενδιαφέρεται περισσότερο για μαζικές πωλήσεις: Είναι χαρακτηριστικό ότι το πακέτο των 17 γευμάτων προτείνεται ως εβδομαδιαία οργάνωση για τα γεύματα δύο ατόμων.

Τη Meallion ΙΚΕ ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες, για παροχή εταιρικού γεύματος προς τους υπαλλήλους τους, υπηρεσία η οποία θα αγοραστεί μαζικά και με την ανάλογη έκπτωση.

Άλλωστε, όσα περισσότερα είναι τα γεύματα της κάθε ηλεκτρονικής παραγγελίας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η έκπτωση βάσει του τρέχοντος επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στα αυτιά του FOODReporter, η Meallion βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με εταιρεία τουριστικής φιλοξενίας (hospitality section), για την προσθήκη της επιπλέον υπηρεσίας ποιοτικού μεσημεριανού φαγητού σε τουριστικά καταλύματα.

Η τουριστική φιλοξενία είναι ένας από τους τομείς που θα απασχολήσει το project του Meallion. Η Meallion ΙΚΕ δεν ενδιαφέρεται να μπει σε καμία από τις πλατφόρμες παροχής έτοιμων γευμάτων (efood, Wolt ή BOX), καθώς δεν θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει την ίδια υπηρεσία στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, διευκρινίζει ότι δεν αποτελεί ούτε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Πράγματι, παρά τους διατροφικούς ισχυρισμούς, η επιλογή των μενού της Meallion δεν θέτει περιορισμούς επιλογής γευμάτων στον χρήστη της ιστοσελίδας.

Οι εμπορικές συνεργασίες της Meallion σε πρώτες ύλες και συσκευασία
Πολύ μεγάλη σημασία δίνει η Meallion στην ποιοτική πρώτη ύλη. Όλα τα κοτόπουλα που χρησιμοποιούνται στα έτοιμα γεύματα είναι ελευθέρας βοσκής και έρχονται από την Πίνδος.

Η πρωτεΐνη κρέατος προέρχεται από τη Νασόπουλος, το ρύζι από την Agrino, η plant-based πρωτεΐνη από την Beyond Meat μέσω του επίσημου ελληνικού προμηθευτή (Foodelco), οι μίξεις μπαχαρικών από τα flavorits, προσωπικό project του Λάμπρου Βακιάρου και οι σως και σάλτσες από την Cardinal Food Company, σε σταθερές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί εντός του προηγούμενου τριμήνου.

Στο επόμενο διάστημα, αναμένονται και ίδιου τύπου συμφωνίες για τα ιχθυηρά (θαλασσινά) που περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα γεύματα, αλλά και για τα λαχανικά. Μέσα στα επόμενα πλάνα της υπηρεσίας Meallion, είναι η προσθήκη επιλογής από σαλάτες στο μενού, με τη μορφή του salad bar.

Τα γεύματα του Meallion φτιάχνονται καθημερινά στις εγκαταστάσεις έτοιμων γευμάτων του ομίλου Vivartia (Olympic Catering).

Η Meallion ποντάρει στην ποιότητα και τις διαδικασίες τεχνικού ελέγχου και πιστοποίησης των γευμάτων που διενεργεί η Vivartia. Ταυτόχρονα, δίνει ιδιαίτερη βάση στη βιωσιμότητα και στην πολιτική zero waste. Η χάρτινη συσκευασία των έτοιμων γευμάτων έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Kapelis Packaging, ως 100% ανακυκλώσιμη, από σκληρό χαρτί που κόβεται σε κομμάτια για να μειωθεί και ο όγκος του ανακυκλωμένου προϊόντος, με μόνη προσθήκη πλαστικού το διάφανο φιλμ που κλείνει τη συσκευασία και το οποίο επίσης ανακυκλώνεται.

Το beta testing, ως πρόβα τζενεράλε γευστικής δοκιμής πριν το λανσάρισμα της υπηρεσίας στην e-commerce αγορά, έκαναν οι εθνικές ομάδες μπάσκετ, στη βάση της συνεργασίας που εξασφάλισε η εταιρεία μέσω του μετόχου της, Θοδωρή Παπαλουκά, με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ).

To branding και το design της ιστοσελίδας της υπηρεσίας Meallion ανέλαβε η 2yolk και την τεχνική κατασκευή και υποστήριξή της η εταιρεία Hellenic Technologies.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ποιες είναι οι προκλήσεις στις οποίες απαντά η βιώσιμη ανάπτυξη και ο περιορισμός σπατάλης τροφίμων στον επιχειρηματικό κόσμο;

Η βιώσιμη ανάπτυξη και η σπατάλη τροφίμων βρίσκονται στο επίκεντρο του Sustainable Food Conference 2022 της BOUSSIAS στις 25 Οκτωβρίου 2022, το οποίο έλαβε χώρα στο ΟΤΕAcademy. Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση στελεχών της βιομηχανίας, παραγωγής, αγροτικής οικονομίας, λιανεμπορίου και επιστημονικής κοινότητας ως συνέχεια των συζητήσεων των συνεδρίων Food Safety και Food Waste.

Δημιουργώντας αξία για την κοινωνία και το περιβάλλον μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης
Αναλυτικά, ο Περικλής Κατριβάνος, Commercial Director και Member of the Board της εταιρείας CHITOS, κάνει λόγο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και συγκεκριμένα για τις δεσμεύσεις που οδηγούν στην επιτυχία (Value Chain), παράλληλα με το θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο που οφείλει μία επιχείρηση να ακολουθεί στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη.

Αναφορικά με τις ενέργειες που ακολουθεί η CHITOS με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, ο κ. Κατριβάνος αναφέρει: «Με το ESG Progress η εταιρεία χρησιμοποιεί 100% ενέργεια η οποία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές στο σύνολο της παραγωγής μας.

Το κόστος είναι υψηλότερο, αλλά πρόκειται για μία στρατηγική απόφαση». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι μέσα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, η εταιρεία έχει αντικαταστήσει το σύνολο του φωτισμού με λάμπες led χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, εδώ και έναν χρόνο.

«Είμαστε η πρώτη εταιρεία στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού που εφαρμόσαμε το εγχείρημα της επιστρεφόμενης φιάλης, ώστε να έχουμε πολύ μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Εφαρμόσαμε το υλικό r-PET 30% για τη συσκευασία του νερού, σύμφωνα με τα πρότυπα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» υπογραμμίζει ο Περικλής Κατριβάνος. Επιπρόσθετα, ο ίδιος τονίζει ότι μέσα από τέτοιου είδους διαδικασίες, μία επιχείρηση στον κλάδο τροφίμων και ποτών μπορεί να βελτιώσει το μέλλον. Σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη ως εταιρική ιδεολογία, ο κ. Κατριβάνος δηλώνει:
«Όταν μιλάμε για αειφόρο ανάπτυξη, δεν εννοούμε μόνο καλές πρακτικές για το περιβάλλον. Κάνουμε λόγο για ένα πλαίσιο ενεργειών το οποίο μία επιχείρηση οφείλει να ακολουθήσει σε όλους τους τομείς» δίνοντας βαρύτητα στον κοινωνικό αντίκτυπο.

Η ΜΕΤΡΟ θα μπορεί πλέον να καλύψει κατά 35% τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών
Στην συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Εγκαταστάσεων της ΜΕΤΡΟ Πασχάλης Αβραμίδης, ο οποίος παρουσιάζει εφαρμοσμένες δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης και στη βελτιστοποίηση του ενεργειακού προφίλ μιας επιχείρησης.

«Εκτιμάται περίπου 15% εξοικονόμηση ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενός καταστήματος όταν εφαρμόζονται οι κατάλληλες πρακτικές» τονίζει ο κ. Αβραμίδης.

«Στις εγκαταστάσεις, η ΜΕΤΡΟ έχει δημιουργήσει ένα δικό της οικοσύστημα, καθώς συνεργάζεται τόσο με ακαδημαϊκούς φορείς, όσο και με κορυφαίους κατασκευαστικούς οίκους εντός και εκτός Ελλάδας» αναφέρει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Εγκαταστάσεων της ΜΕΤΡΟ, για την αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, υλοποιείται ήδη το εγχείρημα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν 97 σταθμοί αυτοπαραγωγής, μία επένδυση η οποία εκτιμάται γύρω στα 18 εκατ. ευρώ.

«Με αυτό το εγχείρημα, ύστερα από την υλοποίηση του, εκτιμάμε ότι θα αποφευχθεί η έκλυση 18.337 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και ο όμιλος θα μπορεί πλέον να καλύψει κατά 35% τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το 84% των καταναλωτών που αγοράζουν σε online καταστήματα πιστεύει ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν τα προϊόντα βιώσιμης ανάπτυξης
Με τη σειρά του ο Senior Consultant της IRi Βαγγέλης Φώσκολος, θέτει το εξής ερώτημα στην ομιλία του: «Sustainability vs Inflation, ποιος θα επικρατήσει;», αναλύοντας τη θέση και το προφίλ του σημερινού καταναλωτή, παράλληλα με την αγορά των supermarket στην Ελλάδα. «Είναι θετικό το γεγονός ότι οι νεαρές ηλικίες επιζητούν περισσότερο τα βιώσιμα προϊόντα, καθώς αυτό μας εξασφαλίζει προϊόντική ζήτηση σε βάθος δεκαετιών» σχολιάζει ο ίδιος. «Ο καταναλωτής θέλει να γίνεται η σύνδεση των χαρακτηριστικών των προϊόντων με αυτά που ο ίδιος ζητάει, να νιώθει ότι το brand είναι αυθεντικό και κατανοεί τις ανάγκες και τις ευαισθησίες του, συμβαδίζοντας με το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη» επισημαίνει ο κ. Φώσκολος, όσον αφορά στο τι ψάχνει ακριβώς ο σημερινός καταναλωτής σε μία μάρκα του κλάδου τροφίμων και ποτών. «Το 84% των καταναλωτών που αγοράζουν σε online καταστήματα πιστεύει ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν τα προϊόντα βιώσιμης ανάπτυξης και το 80% θεωρεί ότι είναι εύκολο να τα βρει όταν κάνει ηλεκτρονικές αγορές, ειδικά όταν διατίθεται μία αναλυτική λίστα με τα συστατικά των προϊόντων» υπογραμμίζει ο Senior Consultant της IRi. Ο Βαγγέλης Φώσκολος παρουσιάζει επιπλέον, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της IRi (μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου 2022) σχετικά με την αγορά η οποία σε αξία είναι στο +4,6% αναφορικά με τον πληθωρισμό. «Η μέση ανατίμηση είναι 5,8%» δηλώνει ο ίδιος.

Προώθηση της μετάβασης σε πιο βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής και της μείωσης της σπατάλης τροφίμων από το ΣΕΒΤ
Για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής και τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων, μιλά η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ Βάσω Παπαδημητρίου. Η ίδια αναφέρει: «Οι κύριοι στόχοι μας είναι: η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου, η προώθηση ισορροπημένης διατροφής και η προσφορά στους καταναλωτές ασφαλών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, στρατηγική επιλογή του ΣΕΒΤ και της βιομηχανίας τροφίμων, είναι η διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας περιβαλλοντικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή». Ώστε να πετύχει το συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο, η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ προτείνει την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη βελτιστοποίηση των συσκευασιών των προϊόντων διατροφής. Συνολικά, οι συγκεκριμένες προτάσεις θα συμβάλλουν στη μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, στην παραγωγή προϊόντων με βελτιωμένα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου τροφίμων μέσα από βιώσιμα συστήματα παραγωγής, σύμφωνα με τη Βάσω Παπαδημητρίου.

Το τρίπτυχο Right Food, Right Portion, Reduce Food Waste
Με τη σειρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ Απόστολος Αποστολάκος κάνει λόγο για τον επαναπροσδιορισμό της αξίας της τροφής στην επισιτιστική κρίση, αναφέροντας ότι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί από τον μέσο καταναλωτή είναι οι σωστές τροφές στη σωστή ποσότητα με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων (Right Food, Right Portion, Reduce Food Waste). Ο κ. Αποστολάκος τοποθετείται στο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων από την σκοπιά των καταναλωτών, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη σπατάλη στα τρόφιμα προέρχεται κυρίως από τα φρέσκα τρόφιμα με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.

«Ο καταναλωτής δεν σέβεται τη τροφή όσο θα πρέπει» προσθέτει ο ίδιος, αναφέροντας τρεις βασικές κατηγορίες προφίλ καταναλωτών σχετικά με την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι. Όσον αφορά στο επίκαιρο ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης, ο κ. Αποστολάκος τονίζει: «Υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν καθημερινή πρόσβαση στην τροφή». Ο ίδιος καταλήγει στο γεγονός ότι δημιουργείται ένα δίπολο μεταξύ των νοικοκυριών, ήτοι εκείνα που σπαταλούν αλόγιστα τα τρόφιμα και εκείνα που δεν έχουν εύκολη δυνατότητα αγοράς.

Η πρώτη εφαρμογή που μετράει την σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο συνέδριο έδωσε το «παρών» και ο Προκόπης Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Marketing και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο ίδιος δηλώνει ότι αναπτύχθηκε από το εργαστήριο σε συνεργασία με τον ΜΚΟ «Μπορούμε», το πρώτο Food Waste App το οποίο μετράει την αντίληψη του καταναλωτή απέναντι στην σπατάλη τροφίμων. «Ο σκοπός μας είναι να καταγράψουμε εμπειρικά το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα» υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρίδης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

efood: Αποκόμισε 31 εκατ. ευρώ περισσότερες προμήθειες το 2021

Εντυπωσιακή αύξηση τζίρου κατά 48,4 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασε το 2021 η Online Delivery (efood) σε σχέση με το 2020, φτάνοντας πέρυσι τα 112,8 εκατ. ευρώ, έναντι 64,4 εκατ. ευρώ του 2020, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Από τη διοίκηση η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των παραγγελιών μέσω της πλατφόρμας efood, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, τα οποία το 2021 ήταν ενισχυμένα κατά 31 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε και λόγω της χρήσης υπηρεσιών προώθησης των συνεργαζόμενων καταστημάτων στην πλατφόρμα, όπως premium placement, προτεινόμενα πιάτα και άλλα (10,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020). Τέλος, αυξήθηκαν και τα συνεργαζόμενα καταστήματα της πλατφόρμας από την αρχή της χρήσης, φτάνοντας τον Δεκέμβριο του 2021 στα 19.000 περίπου, έναντι 13.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση των αμοιβών υπηρεσιών διανομής, από τα 6,7 εκατ. ευρώ του 2020 στα 38,1 εκατ. το 2021, καθώς και ο υπερδιπλασιασμός των εξόδων προβολής και διαφήμισης, από τα 6,8 εκατ. ευρώ το 2020 στα 14,2 εκατ. το 2021, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών EBITDA στα 28,9 εκατ. ευρώ (25,6% επί του συνόλου των πωλήσεων), έναντι 31,9 εκατ. το 2020 (49,4% επί του συνόλου των πωλήσεων).

Τέλος, τα καθαρά προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 23,2 εκατ. ευρώ (2020: 28,9 εκατ.) και τα κέρδη μετά από φόρους στα 17,7 εκατ. ευρώ (2020: 21,6 εκατ.).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter