ΒΙΟΣΑΛ: Εκσυγχρονισμός εργοστασίου και προσανατολισμός σε νέες αγορές

Εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της μέσα στο 2023, μέσω επενδυτικού σχεδίου που αναμένεται σύντομα να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, ετοιμάζει η ΒΙΟΣΑΛ. Η επένδυση αφορά κυρίως την απόκτηση καινούριου, σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, στα σταθερά πρότυπα καθετοποίησης της παραγωγής που ακολουθεί η ΒΙΟΣΑΛ.

Η ΒΙΟΣΑΛ αποτελεί, άλλωστε, μια κατά βάση εξαγωγική εταιρεία σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 60% του συνολικού ετήσιου τζίρου της.

«Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης της εταιρείας προχωράει, επειδή υπάρχουν σταθερές και στοχευμένες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται: Στη Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Νορβηγία θα γίνουν σύντομα νέες επισκέψεις για συνέχιση των συνεργασιών. Το κριτήριο που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης είναι οι πιστοποιήσεις. Πέρα από την πιστοποίηση ISO2000, η ΒΙΟΣΑΛ κατέχει και τα πιστοποιητικά ασφάλειας τροφίμων IFS και BRC», δηλώνει ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, Νικόλαος Καψάλης.

Σε πανελλήνιο επίπεδο, η ΒΙΟΣΑΛ βρίσκεται στα καταστήματα My Market και στα METRO Cash & Carry, όπου έχει διαθέσιμο προς τον καταναλωτή όλο το κωδικολόγιό της, τόσο σε χύμα όσο και σε συσκευασμένες σαλάτες και σε τοπικό επίπεδο, βρίσκεται σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Έλληνες και μουσουλμάνοι αναγνωρίζουν τη γεύση και την αίσθηση της σαλάτας
«Κύριες χώρες εξαγωγών στον κλάδο της σαλάτας αποτελούν η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Η ελληνική διασπορά, αλλά και το μουσουλμανικό στοιχείο στις παραπάνω χώρες έχουν θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις μας. Πρόκειται για γεύσεις Ανατολής, τις οποίες οι μουσουλμάνοι τις γνωρίζουν καλά, τις ζητούν και θα συνεχίσουν να τις ζητάνε», αναλύει ο κ. Καψάλης. Μέσα στους πιο δημοφιλείς κωδικούς εξαγωγών βρίσκονται το τζατζίκι, η μελιτζανοσαλάτα και η ταραμοσαλάτα. Η ΒΙΟΣΑΛ αναμένεται να εμφανίσει αυξημένο όγκο πωλήσεων στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει για το εννεάμηνο του 2022.

Επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις σαλάτες της ΒΙΟΣΑΛ στη Μέση Ανατολή, στις επόμενες άμεσες προτεραιότητες της εταιρείας μετά τη SIAL Paris 2022, βρίσκεται και η συμμετοχή με περίπτερο στην έκθεση Gulfood 2023, η οποία θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, στο World Trade Centre του Ντουμπάι. «Στην προηγούμενη έκθεση του Ντουμπάι γυρίσαμε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με κλεισμένες και έτοιμες συμφωνίες, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν εξαιτίας του παγκόσμιου ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης. Η εταιρεία αυτές και ακόμη περισσότερες συμφωνίες ως αποτέλεσμα της έκθεσης του Ντουμπάι περιμένει για το 2023.

Εξάλλου, ο εμπορικός διευθυντής της ΒΙΟΣΑΛ αποκαλύπτει ότι και στη SIAL Paris 2022 επιβεβαιώθηκε ξανά το ενδιαφέρον για τις σαλάτες της εταιρείας από τις χώρες του Κατάρ, του Ντουμπάι και του Βιετνάμ. «Οι έμποροι αυτών των χωρών εμπιστεύονται τις επιχειρήσεις που γνωρίζουν πώς να κάνουν εξαγωγές, κάτι που στη ΒΙΟΣΑΛ κάνουμε επιτυχημένα εδώ και 37 χρόνια», εξηγεί με υπερηφάνεια ο κ. Καψάλης. «Η ποιοτική σταθερότητα, η συνέπεια των παραδόσεων και ο συνεχής εκσυγχρονισμός αποτελούν βασικά στοιχεία για την πετυχημένη εξαγωγική πορεία κάθε εταιρείας. Η ΒΙΟΣΑΛ προσπαθεί πάντα να προβλέπει τις απαιτήσεις της αγοράς και να ανταποκρίνεται άμεσα», καταλήγει.

Η ΒΙΟΣΑΛ προχωρά στην ανάπτυξη της εξαγωγικής της πορείας, σταθερά και στοχευμένα. Η φιλοσοφία του ιδρυτή της εταιρείας, Γιώργου Ζαραμπούκα, που εκφράζεται με τη στάση «δημιουργήστε φίλους κι όχι απλούς συνεργάτες» εξακολουθεί να διακατέχει την εταιρεία 20 σχεδόν χρόνια μετά το θάνατό του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Φάρμα Κουκάκη: Βλέπει ανάπτυξη 25% των εξαγωγών φέτος

Ανάπτυξη των εξαγωγών άνω του +25% αναμένει για το 2022 η Φάρμα Κουκάκη, η οποία, στο πλαίσιο του εξωστρεφούς της χαρακτήρα, συμμετείχε φέτος στην έκθεση SIAL Paris παρουσιάζοντας τα βραβευμένα βάσει του International Taste Institute of Brussels προϊόντα Στραγγιστά Γιαούρτια, καθώς επίσης και τα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης Κεφίρ της.

Bασικότερες αγορές-στόχους για την εταιρεία αποτελούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ πλέον των ευρωπαϊκών αγορών, σημαντικές αγορές αποτελούν αυτές της Νότιας Κορέας, του Ισραήλ, αλλά και της Μέσης Ανατολής (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία). Ήδη μάλιστα πρόσφατα η Φάρμα Κουκάκη κατάφερε να ξεκινήσει τη διάθεση των προϊόντων της στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

Σημειώνεται ότι η Φάρμα Κουκάκη πραγματοποιεί σήμερα εξαγωγές σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως.

Στόχος η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των εξαγωγών
Ο εξαγωγικός στόχος της εταιρείας για το 2022 είναι η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των εξαγωγών αντίστοιχα με το 2021, με την ουσιώδη διαφορά όμως, ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το δυσχερές περιβάλλον λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και του ενδεχόμενου περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης για υψηλότερης αξίας τρόφιμα. Η αύξηση του παραγωγικού κόστους και του πληθωρισμού παγκοσμίως και η συνακόλουθη ανατίμηση των τιμών επιβάλουν την ανάγκη λεπτομερούς σχεδιασμού και προσεκτικής υλοποίησης των πλάνων ανάπτυξης της εταιρείας.

Τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας
Όσον αφορά στα επενδυτικά σχέδια της Φάρμας Κουκάκη, οι προγραμματισμένες επενδύσεις αφορούν σε επένδυση 4,998 εκατ. ευρώ για μείωση ενέργειας και πλαστικού που σχετίζονται με τις φιάλες γάλακτος και την επισυσκευασία γιαούρτης. Παράλληλα, υπάρχει πλάνο επένδυσης ύψους 3,124 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση του λεβητοστασίου, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του ενεργειακού́ αποτυπώματος της εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού: Η άνοδος του τζίρου και η εξαγορά της μητρικής

Ψηλότερα τόσο από το 2020, όσο και από τα προ πανδημίας επίπεδα κινήθηκε κατά τη χρήση 2021-22 (1η Απριλίου 2021 – 31 Μαρτίου 2022) ο κύκλος εργασιών της Ολυμπιακής ΑΒΕ Χελιού και Σολομού, με την ηπειρώτικη επιχείρηση να προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών για φέτος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για την προηγούμενη χρήση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στο ποσό των 9,46 εκατ. ευρώ, έναντι 8,70 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,71%, ενώ τα κέρδη EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 1,65 εκατ. ευρώ, έναντι 1,39 εκατ.της προηγούμενης χρήσης.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 543.381,88 ευρώ, έναντι κερδών 554.555,33 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
Όσον αφορά στην τρέχουσα χρήση, η πορεία των εργασιών της εταιρείας τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου έδειχνε ότι και αυτή θα είναι κερδοφόρα και ο κύκλος εργασιών αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση σε σχέση με το 2021-22. Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι με συνεχείς βελτιώσεις στην παραγωγική της διαδικασία αναπτύσσει νέα διαφοροποιημένα προϊόντα, ενώ σημαντικές προσπάθειες καταβάλλονται για την ομαλή τροφοδοσία τόσο με ίδιες πρώτες ύλες, όσο και του κλάδου φασόν.

Εξαγοράστηκε από τον όμιλο Hilton η μητρική Foppen
Η Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού ιδρύθηκε το 2000, εδρεύει στην Πρέβεζα και δραστηριοποιείται στον τομέα μεταποίησης – επεξεργασίας προϊόντων ψαριού. Είναι θυγατρική της ολλανδικής Dutch Seafood Company (Foppen), η οποία πριν από λίγους μήνες εξαγοράστηκε από τον βρετανικό όμιλο Hilton Food Group, και παράγει προϊόντα σολομού για λογαριασμό της μητρικής της εταιρείας, με τη μέθοδο του φασόν. Η εταιρεία προμηθεύεται κατά κύριο λόγο πρώτες ύλες, τις οποίες αποθηκεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της και κατόπιν παραγωγικής διαδικασίας (ίδια παραγωγή) στο εργοστάσιό της, διαθέτει τα έτοιμα προϊόντα στη μητρική Εταιρεία στην Ολλανδία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της προέρχεται από το εξωτερικό, και η εσωτερική αγορά αντιπροσωπεύει μόλις 35.276,75 ευρώ.

Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας αποφάσισε την τροποποίηση της εταιρικής χρήσης, ώστε αυτή να διαρκεί από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, η Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού επιστρέφει στη διάρκεια χρήσης που ίσχυε μέχρι τα τέλη του 2018, όταν και αποφασίστηκε η, προσωρινή όπως αποδείχθηκε, μετάβαση στη χρήση Απριλίου-Μαρτίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter