Palse: Πρώτο βήμα στο λιανεμπόριο για τη start-up που μετατρέπει τα όσπρια σε σνακ

Ο Βασίλης Καραλής και ο Αργύρης Καραπατάκης, συνιδρυτές της ελληνικής start-up εταιρείας που ακούει στο όνομα “Palse” με έδρα τις Αχαρνές Αττικής, πήραν το ρίσκο να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο προϊόν στην Ελλάδα, το οποίο «παντρεύει» την απόλαυση με την υγιεινή διατροφή: όσπρια σε μορφή σνακ με συστατικά χωρίς γλουτένη.

Μία διαδρομή μόλις έξι μηνών, οδηγεί τα προϊόντα της εταιρείας στο ράφι της Θανόπουλος ΑΕ, έχοντας ήδη στα σκαριά την επέκταση σε πολλές ακόμη αλυσίδες στην ελληνική αγορά.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του οσπρίου σε σνακ
«Ως εταιρεία, έχουμε περίπου έξι μήνες ζωής έως τώρα, αλλά οι συζητήσεις και όλη η προεργασία με τον Βασίλη Καραλή, έχουν ξεκινήσει πάνω από δύο χρόνια. Κάναμε ενδελεχείς έρευνες για τα προϊόντα, τους προμηθευτές, τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση της συσκευασίας μας.

Αναφορικά, έχουμε τη δική μας μονάδα συσκευασίας στην Αθήνα» αναφέρει στο FOODReporter ο Αργύρης Καραπατάκης, συνιδρυτής και Operations Manager της Palse.

«Αφού ερευνήσαμε αρκετές κατηγορίες και υποκατηγορίες στον τομέα που μας ενδιέφερε, εντοπίσαμε αυτό το κενό στην ελληνική αγορά. Θεωρούμε ότι το υγιεινό snacking είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον τμήμα στον κλάδο τροφίμων και εκτιμάμε ότι θα αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια» δηλώνει ο Βασίλης Καραλής, συνιδρυτής και Commercial Manager της Palse.

Ο ίδιος προσθέτει σχετικά με τα προϊόντα της εταιρείας, ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του Palse από τα υπόλοιπα σνακ. «Καταλήξαμε σε αυτήν την προϊοντική γκάμα, καθώς παρατηρήσαμε τρεις σημαντικές τάσεις στον κλάδο, τις οποίες έχουμε ποσοτικοποιήσει.

Η πρώτη αφορά στην τάση κατανάλωσης των vegan προϊόντων ταυτόχρονα με την στροφή προς την φυτική πρωτεΐνη, μία τάση που ήρθε για να μείνει.

Η δεύτερη τάση είναι η κατανάλωση σνακ χωρίς γλουτένη, που αποτελεί και μια lifestyle επιλογή εκτός από λόγους υγείας.

Τέλος, υπολογίσαμε την τάση των χαμηλών λιπαρών και θερμίδων στη διατροφή, κάτι που υπήρχε ανέκαθεν στη ζήτηση του κοινού» αναφέρει στο FOODReporter o Βασίλης Καραλής σχετικά με τις τάσεις που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους ίδιους.

Ποιοι είναι οι έξι κωδικοί της Palse
Αναφορικά, όλα τα προϊόντα της εταιρείας είναι φυτικής προέλευσης, με συστατικά χωρίς γλουτένη, πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Οι έξι κωδικοί προϊόντων της εταιρείας είναι οι ακόλουθοι: ψημένα κουκιά με θαλασσινό αλάτι, ψημένα κουκιά με γλυκιά πάπρικα, ψημένος αρακάς με πιπέρι και θαλασσινό αλάτι, ψημένα ρεβίθια με σουσάμι και γεύση μελιού, ψημένα κουκιά με αρακά και καλαμπόκι, καραμελωμένα ρεβίθια με κανέλα, κράνμπερι και κομματάκια μαύρης σοκολάτας. «Διαθέτουμε έξι κωδικούς σε δύο διαφορετικές συσκευασίες, η μία είναι 85 γραμμαρίων και η άλλη είναι το πακέτο “on the go” των 28 γραμμαρίων» υπογραμμίζει ο Αργύρης Καραπατάκης.

Η συνεργασία με την Θανόπουλος Α.Ε.
«Βγήκαμε μόλις στην αγορά, στα καταστήματα της αλυσίδας Θανόπουλος Α.Ε. και θα κυκλοφορήσουμε και σε άλλες αλυσίδες στις προσεχείς εβδομάδες» επισημαίνει ο Βασίλης Καραλής στο FOODReporter.

Στόχος της Palse είναι η ευρεία διανομή των προϊόντων της στην αγορά. «Θα ξεκινήσουμε τη διανομή στον οργανωμένο κανάλι και σε επιλεκτικά σημεία όπου υπάρχουν προϊόντα ντελικατέσεν και premium τρόφιμα, και σταδιακά, αφού παρατηρήσουμε την αποδοχή των προϊόντων μας, θα εισχωρήσουμε και στην μικρότερη αγορά στον κατάλληλο χρόνο» υπογραμμίζει ο κ. Καραλής. Όσον αφορά στα πλάνα της start up εταιρείας, ο κ. Καραλής σχολιάζει ότι εστιάζουν προς το παρόν στο ήδη υπάρχον χαρτοφυλάκιο. Βέβαια, υπάρχει πληθώρα ιδεών, για οριζόντια και κάθετη επέκταση των προϊόντων της εταιρείας, πάντα με πρωταγωνιστή το όσπριο.

Το 5% της εγχώριας παραγωγής της Palse θα δωρίζεται σε ιδρύματα κοινωφελούς σκοπού κάθε χρόνο
«Το 5% της εγχώριας παραγωγής μας θα δωρίζεται κάθε χρόνο σε ιδρύματα κοινωφελούς σκοπού» αναφέρει στο FOODReporter ο Αργύρης Καραπατάκης. «Η βιωσιμότητα και η προσφορά, δεν μπορεί παρά να είναι στο DNA της εταιρείας μας» ολοκληρώνει με τη συγκεκριμένη φράση ο Βασίλης Καράλης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Περισσότερα, αλλά μικρότερα τα καλάθια στα online σούπερ μάρκετ

Παρά τις αυξήσεις που επιφέρει ο πληθωρισμός στο καλάθι του νοικοκυριού, οι καταναλωτές αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες online, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Convert Group. Ειδικότερα, στο διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2022 καταγράφηκε 8% αύξηση στα τεμάχια που πούλησαν τα online super market στους καταναλωτές, με τη συνολική αξία να είναι στο +18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η μέση αξία του ηλεκτρονικού καλαθιού δεν διαφοροποιήθηκε, παρότι οι καταναλωτές τοποθέτησαν σε αυτό 33 αντί 36 τεμάχια (9% μείωση) όμως δημιούργησαν περισσότερα καλάθια, κατά 18%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Σε επίπεδο 9μηνου οι κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών ήταν: +19% σε προϊόντα για κατοικίδια, +7% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού, +5% σε προϊόντα αρτοποιίας, +5% σε ποτά και αναψυκτικά, +3% σε προϊόντα περιποίησης και τρόφιμα για βρέφη και παιδιά και +2% σε συσκευασμένα τρόφιμα. Επιπροσθέτως, η κατηγορία των κατηγορία των φρέσκων τροφίμων επέφερε το 34% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου.

Σημαντική ανάπτυξη για τα συσκευασμένα νερά
Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η Convert Group κάνει και ειδική αναφορά στην κατηγορία των συσκευασμένων νερών η οποία σημειώνει σημαντική ανάπτυξη στο εννιάμηνο του 2022 και αποτελεί τη μόνη κατηγορία που εμφανίζεται να κερδίζει περισσότερα ηλεκτρονικά καλάθια από ό,τι στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Συγκεκριμένα, προϊόντα αυτής της κατηγορίας τοποθετήθηκαν πλέον στο 27% των online καλαθιών του 9μηνου του 2022, σε σχέση με 24% στο 9μηνο του 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Νέα εγκατάσταση logistics 1.900 τόνων τροφίμων στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας

Νέα δεδομένα στις παροχές υπηρεσιών logistics (3PL) και στο επίπεδο επαγγελματικού εφοδιασμού στην περιοχή της Αχαΐας βάζει η νέα μονάδα που δημιουργείται στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας.

Πιο συγκεκριμένα, το σχετικό επενδυτικό σχέδιο της Farma Goods ΑΕ εντάχθηκε στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, βάσει του καθεστώτος ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας, για συνολικό επιλέξιμο κόστος €5.827.773,90 και ενισχυόμενο κόστος ίσο με €5.752.944,90.

Το εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία μιας εντελώς νέας μονάδας αποθήκευσης, με χωρητικότητα 1.140 τόνων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ανά έτος και ταυτόχρονα, 760 τόνων προϊόντων που αφορούν είδη παντοπωλείου. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι το σύνολο της χωρητικότητας της νέας αποθήκης logistics φθάνει τους 1.900 τόνους μεικτού φορτίου, για διαφορετικούς τύπους εμπορευμάτων.

Το επενδυτικό σχέδιο έλαβε αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης βάσει του τόπου εγκατάστασής του, ο οποίος είναι ο δήμος Ωλενίας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Από το συνολικό ποσό ενίσχυσης, τα €1.813.927,64, αποφασίζεται να χορηγηθούν στη Farma Goods ΑΕ με τη μορφή της άμεσης επιχορήγησης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter