ΑΒ Βασιλόπουλος και My market «ανοίγουν» τα δεδομένα τους στους προμηθευτές

Πρόσβαση στα συναλλακτικά δεδομένα των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους αποφάσισαν να δώσουν στους προμηθευτές τους οι ΑΒ Βασιλόπουλος και My market, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας, με στόχο τη δημιουργία αξίας για τους καταναλωτές και τον κλάδο. Συγκεκριμένα οι προμηθευτές θα έχουν πλέον πρόσβαση στις παρακάτω πληροφορίες:

  • Πωλήσεις: τεμαχιακά, αξιακά, μερίδια αγοράς
  • Μετρικές Ηλεκτρονικού Εμπορίου: όπως Δείκτης Μετατροπής Ενδιαφέροντος (pageview) σε Αγορά (add-to-basket)
  • Μετρικές Ηλεκτρονικού Καλαθιού: δηλαδή ποιοι κωδικοί προϊόντων μπαίνουν συνήθως στα ίδια ηλεκτρονικά καλάθια ή -πιο σημαντικά- ποια ηλεκτρονικά καλάθια χάνονται
  • Στατιστικά Ημέρας / Ώρας: δηλαδή ποιες μέρες και ώρες επακριβώς αγοράζουν οι καταναλωτές online ανά κατηγορία και κωδικό
  • Μετρικές Customer Journeys: δηλαδή ποια είναι η πρόθεση αγοράς των καταναλωτών που προκύπτει μέσα από τη διαδρομή τους στα μενού πλοήγησης και τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν ανά δευτερόλεπτο στα e-shops των λιανεμπόρων
  • Μετρικές Διαφημιστικών Ενεργειών: δηλαδή τι απόδοση έχει η κάθε διαφημιστική ενέργεια των προμηθευτών στα e-shops των λιανεμπόρων,

Τα παραπάνω δεδομένα είναι πλέον διαθέσιμα προς όλους τους προμηθευτές (μεγάλες ή μικρές εταιρείες, εγχώριους και διεθνείς ομίλους) των παραπάνω αλυσίδων μέσω εμπορικής συμφωνίας. Στην πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι λιανέμποροι της χώρας. Την τεχνολογική υποδομή, επεξεργασία, οπτικοποίηση και εμπορική διάθεση των δεδομένων έχει αναλάβει η Convert Group.

Αύξηση στις online παραγγελίες το καλοκαίρι
Εν τω μεταξύ, αψηφώντας τον πληθωρισμό, η ζήτηση από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των λιανεμπόρων στη χώρα μας αυξάνεται, καθότι το τρίμηνο Ιούνιος – Αύγουστος του 2022 υπήρξε τεμαχιακή αύξηση 8% στις online παραγγελίες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με έκθεση της Convert Group που θα δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Η επιστροφή στο σχολείο ανέβασε τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ

Σημαντικά θετικά, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κινήθηκε η περίοδος του ‘’back-to-school’’για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη NielsenIQ, τις εβδομάδες πριν και μετά το άνοιγμα των σχολείων ο συνολικός τζίρος στο οργανωμένο λιανεμπόριο παρουσιάστηκε αυξημένος κατά 11,1%, ενώ αν εξαιρέσουμε τα ανοίγματα νέων καταστημάτων, η ανάπτυξη στο συνολικό καλάθι ήταν ελαφρώς πιο μετριοπαθής, στο 9,7%.

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτή τη θετική τάση είχαν οι ταχυκίνητες κατηγορίες (FMCGs), οι οποίες παρουσίασαν βελτιωμένο τζίρο κατά 11,8%, ενώ θετικά επίσης κινήθηκαν τόσο οι κατηγορίες των φρέσκων προϊόντων επί ζυγίω (+10,8%) καθώς και του Bazaar (+3,8%).

Μόλις στο +0,7% οι όγκοι πωλήσεων
Ειδικότερα για τα FMCGs, παρά την ανάπτυξη του τζίρου (+11,8%) στο σύνολο της αγοράς, οι όγκοι πωλήσεων παρουσίασαν σημαντικά μικρότερο ποσοστό ανάπτυξης, στο +0,7%, υποδηλώνοντας ότι ο αυξημένος τζίρος προέρχεται από πληθωριστικές αναπροσαρμογές των τιμών, για το σύνολο των ταχυκίνητων κατηγοριών.

Ειδικότερα, κατηγορίες που συνδέονται με το άνοιγμα των σχολείων (Γάλα, Μπισκότα, Χυμοί, Γραφική Ύλη κ.α.) παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη, με τις περισσότερες να αναπτύσσονται με διψήφιο ρυθμό. Ενδεικτικά αναφέρονται το συσκευασμένο ψωμί στο +29,2%, η Γραφική Ύλη στο +14,7%, τα Δημητριακά στο +11,6% και οι συσκευασμένοι χυμοί στο +8,2%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Γατίδης: Με ενίσχυση από τον αναπτυξιακό η επέκταση της παραγωγικής μονάδας στις Σέρρες

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους άνω των 1,5 εκατ. ευρώ της σερραϊκής εταιρείας Γατίδης, που δραστηριοποιείται στο χώρο της αρτοζαχαροπλαστικής. Ειδικότερα, με απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκου Ιωάννου εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας που αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής ψωμιού, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων της εταιρείας στις Σέρρες. Η εν λόγω επένδυση είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.524.584 ευρώ και για την υλοποίησή της η Γατίδης θα λάβει ενίσχυση ύψους 480.243,96 ευρώ, με τη μορφή της επιχορήγησης.

Σημειώνεται ότι η Γατίδης διαθέτει μία πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής άρτου, ειδών ζαχαροπλαστικής και κατεψυγμένων ζυμών στις Σέρρες, καθώς και ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στους νομούς Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Θεσσαλονίκης.

Άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2021
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2021, ο τζίρος της άγγιξε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, και συγκεκριμένα ανήλθε σε 9.918.643 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4,6% σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, η χρήση ήταν ζημιογόνα και έκλεισε με ζημίες 381.324,42 ευρώ, έναντι ζημιών 188.998,26 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter