Κλιάφα: Το κόστος πωλήσεων «εξαφάνισε» την αύξηση του τζίρου

Αυξημένο τζίρο, αλλά και διευρυμένες ζημιές κατέγραψε το 2021 η βιομηχανία αναψυκτικών Κλιάφα, θυγατρική του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, στην πρώτη ολοκληρωμένη χρήση μετά την εξαγορά της ιστορικής εταιρείας των Τρικάλων. Ειδικότερα. ο κύκλος εργασιών της Κλιάφα αυξήθηκε το 2021 στα 3,54 εκατ. ευρώ, έναντι 1,93 εκατ. ευρώ το 2020, όμως η αύξηση αυτή εξανεμίστηκε λόγω του υπερδιπλασιασμού του κόστους πωλήσεων (3,53 εκατ. ευρώ, έναντι 1,57 εκατ.το 2020), με αποτέλεσμα το μικτό κέρδος να ανέρχεται μόλις στα 10.671 ευρώ (2020: 357.144 ευρώ). Η αύξηση του κόστους πωλήσεων προήλθε κυρίως από τον υπερδιπλασιασμό του κόστους αποθεμάτων, που έφτασε το 2021 τα 1,36 εκατ. ευρώ (2020: 619.325 ευρώ), ενώ ταυτόχρονα πενταπλασιάστηκαν οι αποσβέσεις (562.687 ευρώ, έναντι 116.897 το 2020) και σχεδόν τετραπλασιάστηκαν οι παροχές τρίτων (660.464 ευρώ, έναντι 167.085 το 2020). Σημαντικές ζημίες προκλήθηκαν επίσης από αποτίμηση παγίων (σχεδόν +600.000 ευρώ σε σχέση με το 2020) και από καταστροφή παγίων (643.615 ευρώ, έναντι μηδενικών το 2020), με αποτέλεσμα οι ζημίες προ φόρων να διευρυνθούν στα 2,70 εκατ. ευρώ (2020: 366.105) και οι ζημίες μετά από φόρους στα 2,34 εκατ. ευρώ (2020: 154.967).

Επενδύσεις 12,8 εκατ. ευρώ
Το 2021 ήταν όμως και χρονιά επενδύσεων για την Κλιάφα, καθώς πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 12,8 εκατ. ευρώ περίπου, με έμφαση στις κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις της εταιρείας. Για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών, η εταιρεία έλαβε ομολογιακό δάνειο ύψους 11,54 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση των Ελληνικών Γαλακτοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2022 εγκαινιάστηκε το ανανεωμένο εργοστάσιο της εταιρείας στα Τρίκαλα, με νέα γραμμή η οποία έχει δυνατότητα εμφιάλωσης έως και 23.000 φιαλών/ώρα, σε μικρή απόσταση από τις παλιές εγκαταστάσεις, όπου συνεχίζουν να παράγονται οι γυάλινες συσκευασίες.

Στόχος η αύξηση μεριδίου στην εγχώρια αγορά
Επόμενοι στόχοι για την Κλιάφα είναι η αύξηση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά, με τοποθέτηση των προϊόντων της σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και ο εξαγωγικός προσανατολισμός σε μεγάλες αγορές, κυρίως προς Γερμανία, Αυστραλία και Βαλκάνια, ο οποίος θα ισχυροποιήσει τα brands του ομίλου Κλιάφα (στον οποίο ανήκει και η Δουμπιά) και θα επιτρέψει να αντισταθμιστούν οι αυξημένοι, λόγω οικονομικών συνθηκών, επιχειρηματικοί κίνδυνοι. Επίσης, προτεραιότητες αποτελούν η ανάπτυξη νέων κωδικών και συσκευασιών, με έμφαση στην διαφοροποίηση και την καινοτομία, και η διαφημιστική προβολή σε συνάρτηση με προωθητικές ενέργειες για τόνωση της αναγνωρισιμότητας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Η Coca-Cola προσπέρασε την Παπαδοπούλου

Ανατροπή είχαμε φέτος στην κορυφή της λίστας της Kantar με τις εταιρείες που έχουν το ισχυρότερο «εταιρικό αποτύπωμα» (brand footprint) στην Ελλάδα, με την Coca-Cola να προσπερνά (οριακά) την Παπαδοπούλου και να είναι πλέον η «πιο επιλεγμένη μάρκα» στη χώρα μας.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, η Παπαδοπούλου διαθέτει εξαιρετική διείσδυση, μεγαλύτερη από κάθε άλλη εταιρεία, όμως η Coca-Cola υπερτερεί στη συχνότητα, όπου επίσης είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη εταιρεία στην Ελλάδα.

Στις θέσεις 3-6 η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι: τις θέσεις αυτές καταλαμβάνουν κατά σειρά Όλυμπος, Nescafe, Παπαγάλος και Νουνού. Άνοδος μίας θέσης για τη Μέλισσα, στην 7η θέση, όπου πέρυσι βρισκόταν η Γιώτης, που φέτος είναι 8η. Στην ένατη θέση, με «άλμα» 4 θέσεων, βρίσκεται η Hellmann’s, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει η Κύκνος, που επίσης κέρδισε 2 θέσεις.

Αντίθετα, εκτός δεκάδας βρέθηκε φέτος η Βιτάμ, που από την 9η θέση πέρυσι βρίσκεται φέτος στην 14η.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι όλη η πρώτη δεκάδα απαρτίζεται από εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών (πέρυσι ήταν 10η η Klinex, που φέτος έπεσε στην 11η θέση).

Από τις άλλες μάρκες που περιλαμβάνονται στη λίστα, αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσαν ο Μπάρμπα Στάθης (+4, 16η θέση), η Παυλίδης (+7, 19η θέση), η ΜΕΒΓΑΛ (+4, 20ή θέση), η Βίκος (+6, 29η θέση), η Γεύση2 (+11, 33η θέση), η Υφαντής (+7, 35η), η Lay’s (+9, 39η), η Λουξ (+6, 46η) και η Maggi (+7, 49η). Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν μεταξύ άλλων η Δέλτα (-5, 23η), Φαστ (-5, 36η), η Κρι Κρι (-13, 41η) και η Σοκοφρέτα (-5, 45η).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Nordic Organic Food Fair & Eco Living Scandinavia: «Εκπαιδεύοντας» τις ελληνικές επιχειρήσεις στο σκανδιναβικό πρότυπο

Στην «καρδιά» των παγκόσμιων διατροφικών τάσεων βρίσκεται η διπλή έκθεση βιολογικών και φυσικών προϊόντων Nordic Organic Food Fair & Eco Living Scandinavia, που διοργανώνεται στο Μάλμε της Σουηδίας στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2022. Το FOODReporter συνομίλησε με τον Αντώνη Σιούλη, managing partner της RECO Exports, η οποία είναι ο αποκλειστικός διοργανωτής της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση.

Η Σκανδιναβία δείχνει το μέλλον
Όπως μας ανέφερε ο κ. Σιούλης, οι σκανδιναβικές χώρες ήταν πάντα (και είναι και σήμερα) μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά στα βιολογικά προϊόντα, και επομένως βλέποντας τι γίνεται στη Σκανδιναβία «βλέπουμε το μέλλον για την υπόλοιπη Ευρώπη σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, βιωσιμότητας, packaging, περιβαλλοντικού αποτυπώματος, νέων βιολογικών προϊόντων και γεωργίας». Και αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι να γνωρίσουν τον ανταγωνισμό, τις άλλες εταιρείες που παρακολουθούν πάρα πολύ αυτήν την αγορά, οι οποίες ηγούνται σε θέματα εξαγωγών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να μάθουν τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο δουλεύει η σουηδική αγορά, όπου λόγω της γεωγραφικής της ιδιομορφίας (μεγάλη έκταση, πληθυσμός όσο η Ελλάδα περίπου) είναι πρακτικά αδύνατη η κάθετη διανομή.

«Δεν υπάρχει το brand Ελλάδα στη Σκανδιναβία»
Σήμερα τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν ισχυρή παρουσία στη Σκανδιναβία. «Ο Έλληνας παραγωγός θα πρέπει και να αναδείξει το brand Ελλάδα, το οποίο στη Σκανδιναβία δεν υπάρχει, κυκλοφορεί μόνο στα ethnic καταστήματα και τους ethnic διανομείς, οι οποίοι κινούνται σε πολύ συγκεκριμένα σημεία και δεν αγγίζουν τη μαζική αγορά που αποτελεί το 86% του χώρου που ψωνίζουν οι Σουηδοί», σύμφωνα με τον κ. Σιούλη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η διπλή έκθεση του Μάλμε «είναι ένα φοβερό σημείο εκπαίδευσης και έμπνευσης για έναν επιχειρηματία που θέλει να ξεκινήσει και να μάθει πώς λειτουργεί η αγορά, ακόμα κι αν αυτήν την ιδέα τη χρησιμοποιήσει σε άλλες αγορές, και είναι και μία πρόκληση, γιατί πρέπει να δει αν μπορεί να συμβαδίσει με τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται και μπαίνει ένα προϊόν μέσα στη συγκεκριμένη αγορά».

Η ελληνικά παρουσία στη φετινή έκθεση
Η Nordic Organic Food Fair & Eco Living Scandinavia συγκεντρώνει κάθε χρόνο περί τους 350-400 εκθέτες, κυρίως από την Ευρώπη, και προσελκύει περίπου 15-20 χιλιάδες επισκέπτες. Είναι η μοναδική επαγγελματική έκθεση για τα βιολογικά τρόφιμα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα plant-based προϊόντα, την αγορά της ευεξίας και των φυσικών προϊόντων στις σκανδιναβικές χώρες. Από ελληνικής πλευράς στη φετινή έκθεση θα συμμετάσχουν πάνω από 60 επιχειρήσεις, είτε με την αρωγή της Enterprise Greece, είτε μέσω των περιφερειών Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Λάρισας. Όμως, όπως μας εξήγησε ο κ. Σιούλας, δεν θα έχουν όλες φυσική παρουσία: «Φέτος ζητήσαμε μια πρωτοτυπία από την Περιφέρεια Αττικής, μας εμπιστεύθηκε να κάνουμε ένα infokiosk, ένα μικρό περίπτερο με προθήκες με προϊόντα των επιχειρήσεων.

Θα υπάρχει ένας βραβευμένος Σουηδός σεφ, ο Χάκαν Όλσον, που θα μαγειρεύει pytt, ένα παραδοσιακό σουηδικό πιάτο, με ελληνικά προϊόντα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «θα υπάρχει ένας άνθρωπος από τη RECO Exports που θα συζητά για τα προϊόντα και θα λειτουργήσει ως σημείο παρουσίασης όλων των παραγωγών, ενώ θα παρουσιάσουμε γενικά το brand της Περιφέρειας Αττικής.

Η πρόσκλησή μας ήταν να έρθουν οι επιχειρήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται για την αγορά της Σκανδιναβίας, και αντί να πάρουν ένα κλασικό περίπτερο που θα τους δημιουργούσε δυσκολία στο να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της έκθεσης, γιατί θα ήταν πίσω από τον πάγκο, λέμε φέτος να έρθουν να γνωρίσουν την έκθεση, να ζήσουν την εμπειρία της έκθεσης, να καθίσουν στις ομιλίες που θα γίνουν, να δουν πώς δουλεύει ο ανταγωνισμός, πώς γίνεται όλη αυτή η διαδικασία, ώστε να γυρίσουν πίσω και να έχουν μετά να πάρουν μια απόφαση, αν τους ταιριάζει αυτή η αγορά και αν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν». Επίσης, δύο μέρες πριν την έναρξη της έκθεσης, η RECO Exports διοργανώνει σε εστιατόριο στη Στοκχόλμη εκδήλωση με υποψήφιους αγοραστές που θα γευτούν ελληνικά προϊόντα που θα παρουσιάσουν η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με σκοπό οι Σουηδοί να γνωρίσουν καλύτερα τα προϊόντα και να υπάρξει μια περαιτέρω δικτύωση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter