Η Δέλτα εξαγοράζει το 70% της Κουρέλλας

Την υπογραφή προσυμφώνου αγοράς από τη Δέλτα του 70% των μετοχών της Κουρέλλας Α.Ε ανακοίνωσε ο όμιλος Vivartia, με το 30% της εταιρείας να παραμένει στην οικογένεια Κουρέλλα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Δέλτα σε ανακοίνωσή της, πρόκειται για ένα βήμα εμπλουτισμού του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων και προϊόντων της εταιρείας, σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και τις τάσεις του Έλληνα καταναλωτή, ενώ εκτιμάται ότι η μεγέθυνση της Κουρέλλας θα βοηθηθεί ιδιαίτερα από τις συνέργειες που θα αποκτήσει με την ένταξή της στην οικογένεια της Δέλτα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Κουρέλλας Α.Ε. είναι μια σύγχρονη τυροκομική μονάδα με έδρα τα Γρεβενά, η οποία έχει 90% εξαγωγική δραστηριότητα. Πρόκειται για ένα τυροκομείο 4.000 τ.μ. σε έκταση 15 στρεμμάτων και η γκάμα του αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από βιολογικά και φυτικά προϊόντα, τα οποία εξάγονται σήμερα σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό (Ευρώπη, Αραβικές χώρες, Αμερική).

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η Κουρέλλας διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο ζωοτροφών, 3.000 τ.μ. σε έκταση 10 στρεμμάτων, καθώς και μια πρότυπη φάρμα παραγωγής βιολογικού αγελαδινού γάλακτος στην περιοχή των Γρεβενών, 4.000 τ.μ. σε έκταση 30 στρεμμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τυροκομείο έχει δημιουργήσει από το 2013 το concept MIA FETA – FETA BAR, με το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη να αποτελεί pilot store για την προβολή των προϊόντων της εταιρείας και την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας.

Να σημειωθεί ότι ο τζίρος της Κουρέλλας το 2021 άγγιξε τα 12,5 εκατ. ευρώ και τα ΕBITDA ανήλθαν στα 1,5 εκατ. ευρώ. Κατά τη χρήση του 2020, ο κύκλος εργασιών της Κουρέλλας Α.Ε. είχε διαμορφωθεί στα 8.889.612 ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Σε ποιες εκθέσεις θα δώσει το «παρών» η Περιφέρεια Αττικής το 2023 και με τι budget

Τη συμμετοχή της σε επτά διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών προγραμματίζει για το 2023 η Περιφέρεια Αττικής, επιδιώκοντας την προβολή και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Αττικής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που εμπλέκονται με το δευτερογενή τομέα. Σε συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα, το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις για το 2023, που έχει ως εξής 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, Αττική, Φεβρουάριος 2023, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 27.710,28 ευρώ. Αφορά σε ομαδικό περίπτερο συνολικής επιφάνειας έως 123 τ.μ., στο οποίο θα υπάρχει και χώρος πληροφόρησης, καθώς και στη γαστρονομική εκδήλωση της Περιφέρειας στη σκηνή του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα», με κόστος 1.950 ευρώ. Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στο ποσό των 180 ευρώ.

FOOD EXPO 2023, Αττική, Μάρτιος 2023, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 75.044,80 ευρώ, που αφορά σε ομαδικό περίπτερο συνολικής επιφάνειας έως 280 τ.μ.. Στον εξοπλισμό της κατασκευής περιλαμβάνεται και οθόνη plasma wall 3Χ3 (9 οθόνες). Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στο ποσό των 240 ευρώ.

PROWEIN 2023, Ντίσελντορφ, Μάρτιος 2023, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 73.329,88 ευρώ, που αφορά σε ομαδικό περίπτερο συνολικής επιφάνειας έως 112 τ.μ.. Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στο ποσό των 420 ευρώ και η επιβάρυνση εγγραφής σε 300 ευρώ, Υπολογίζονται επίσης συμπληρωματικές δαπάνες 21.487,96 ευρώ για προωθητικό υλικό, προώθηση της συμμετοχής της Περιφέρειας και οργάνωση ταξιδιού τριμελούς αντιπροσωπείας TUTTOFOOD, Μιλάνο, Μάιος 2023, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 135.843,24 ευρώ, που αφορά σε ομαδικό περίπτερο συνολικής επιφάνειας έως 75 τ.μ.. Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στο ποσό των 848 ευρώ και η επιβάρυνση εγγραφής σε 595 ευρώ.

Υπολογίζονται επίσης συμπληρωματικές δαπάνες 65.124,80 ευρώ για προωθητικό υλικό, παρασκευή εδεσμάτων εντός του περιπτέρου με προϊόντα των εκθετών ή άλλες πρώτες ύλες της Αττικής από σεφ, προώθηση της συμμετοχής της Περιφέρειας, θεματικό γεύμα (40-45 ατόμων) βασισμένο στα προϊόντα της Αττικής και οργάνωση ταξιδιού τριμελούς αντιπροσωπείας.

ANUGA, Οκτώβριος 2023, Κολωνία, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 145.204 ευρώ, που αφορά σε ομαδικό περίπτερο συνολικής επιφάνειας έως 117 τ.μ., στο οποίο θα υπάρχει και χώρος πληροφόρησης της Περιφέρειας Αττικής. Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στο ποσό των 520 ευρώ και η επιβάρυνση εγγραφής σε 1.125 ευρώ. Υπολογίζονται επίσης συμπληρωματικές δαπάνες 70.928 ευρώ για προωθητικό υλικό, παρασκευή εδεσμάτων εντός του περιπτέρου με προϊόντα των εκθετών ή άλλες πρώτες ύλες της Αττικής από σεφ, προώθηση της συμμετοχής της Περιφέρειας, θεματικό γεύμα (40-45 ατόμων) βασισμένο στα προϊόντα της Αττικής και οργάνωση ταξιδιού τριμελούς αντιπροσωπείας.

Eco Living Scandinavia & Nordic Organic Food Fair, Νοέμβριος 2023, Μάλμε. Το κόστος της εξαγωγικής δράσης στη Σουηδία ανέρχεται στα 73.500 ευρώ, εκ των οποίων το 80% θα καταβάλλει η Περιφέρεια και το 20% αναλογικά οι εκθέτες που θα συμμετέχουν είτε με προϊόντα στο info kiosk είτε με φυσική παρουσία στο υπόλοιπο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής. Υπολογίζονται επίσης συμπληρωματικές δαπάνες 19.102,20 ευρώ για προωθητικό υλικό, προώθηση της συμμετοχής της Περιφέρειας και οργάνωση ταξιδιού τριμελούς αντιπροσωπείας.

Saudi HORECA, Νοέμβριος 2023, Ριάντ, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 134.707,40 ευρώ, που αφορά σε ομαδικό περίπτερο συνολικής επιφάνειας έως 80 τ.μ., στο οποίο θα υπάρχει και χώρος πληροφόρησης της Περιφέρειας Αττικής. Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στο ποσό των 700 ευρώ και το κόστος για την υλοποίηση των επισκέψεων σε 4-5 μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις του Ριάντ είναι 12.000 ευρώ. Υπολογίζονται επίσης συμπληρωματικές δαπάνες 65.689 ευρώ για προωθητικό υλικό, παρασκευή εδεσμάτων εντός του περιπτέρου με προϊόντα των εκθετών ή άλλες πρώτες ύλες της Αττικής από σεφ, προώθηση της συμμετοχής της Περιφέρειας, θεματικό γεύμα (35-40 ατόμων) βασισμένο στα προϊόντα της Αττικής και οργάνωση ταξιδιού τριμελούς αντιπροσωπείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Εισαγωγές ελαιόλαδου, ξιδιού και μελιού στις ΗΠΑ: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας για την τριετία 2019 – 2021

Νέα στατιστικά στοιχεία εισαγωγών ελαιόλαδου, ξιδιού και μελιού στις ΗΠΑ για το 2019 – 2021, ανακοίνωσε το Γραφείο ΟΕΥ της Νέας Υόρκης, με την Ελλάδα να κατέχει την 6η θέση στην εισαγωγή ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την εισαγωγή ελαιόλαδου στις ΗΠΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης τριετίας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έκανε εισαγωγές ελαιόλαδου στις ΗΠΑ αξίας 42.979.302 δολαρίων για το 2019.

Το 2020, παρατηρήθηκε μία πτώση, με εισαγωγές αξίας 41.944.942 δολαρίων. Αντίθετα, υπήρχε ανάκαμψη την περασμένη χρονιά, με τις εισαγωγές ελαιόλαδου από την Ελλάδα να φτάνουν τα 49.827.913 δολάρια, αποτελώντας το 3,5% του συνόλου των εισαγωγών στις ΗΠΑ για το 2021 (σύνολο 1.432.751.749 δολάρια).

Αναφορικά, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τυνησία είναι οι κορυφαίοι εισαγωγείς ελαιόλαδου στις ΗΠΑ, καθώς κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο εισαγωγών, με ένα ποσοστό 75 – 80% κατά έτος.

Τα 389.504 δολάρια άγγιξαν οι εισαγωγές ελληνικού ξιδιού στις ΗΠΑ για το 2021
Όσον αφορά στις εισαγωγές ξιδιού στις ΗΠΑ από την Ελλάδα, εκείνες ανήλθαν σε περίπου 0,2% του συνόλου για το 2019 και το 2020, και σε 0,3% του συνόλου για το 2021. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ελληνικού ξιδιού στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 389.504 δολάρια την περασμένη χρονιά, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 14η θέση αξίας εισαγωγών ξιδιού.

Κατά την τριετία 2019 – 2021, η Ιταλία αποτελεί την πρώτη χώρα προέλευσης των εισαγωγών ξιδιού στις ΗΠΑ σε ποσοστό άνω του 70% κατά έτος. Ακολουθούν με τη σειρά τους, με πολύ μικρότερα μερίδια, η Ισπανία, ο Καναδάς και η Γαλλία.

Πτώση στην αξία εισαγωγών μελιού από την Ελλάδα στις ΗΠΑ με 2.182.661 δολάρια για το 2021
Στην 17η θέση βρέθηκε η Ελλάδα όσον αφορά στην αξία εισαγωγών μελιού στις ΗΠΑ, φτάνοντας τα 2.182.661 δολάρια για το 2021. Παρατηρείται ότι η Ελλάδα είχε κάνει μεγαλύτερες σε αξία εισαγωγές μελιού στις ΗΠΑ τα δύο προηγούμενα έτη, με 2.165.485 δολάρια για το 2019 και 3.126.635 δολάρια για το 2020, καταλαμβάνοντας το 0,7% της συνολικής αξίας εισαγωγών.

Αναφορικά, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ινδία αποτελούν τις χώρες από τις οποίες γίνεται το μεγαλύτερο μερίδιο εισαγωγών ελαιόλαδου στις ΗΠΑ. Αθροιστικά, οι τρεις αυτές χώρες συγκεντρώνουν ποσοστό περίπου 55% κατά έτος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter