Επενδύσεις, έρευνα και baby φύλλα «μεγαλώνουν» τα Περιβόλια του Βεζύρογλου

Τη σταθερά ανοδική τους πορεία συνεχίζουν και φέτος τα «Περιβόλια του Βεζύρογλου», ενώ στα σκαριά βρίσκονται επενδυτικά πλάνα που θα θέσουν τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της έτοιμης σαλάτας με baby λαχανικά.

Το FOODReporter ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και συνομίλησε με τον γενικό διευθυντή Αντώνη Βεζύρογλου για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της επιχείρησης.

Αντώνης Βεζύρογλου, διευθύνων σύμβουλος, Αντώνης Βεζύρογλου και Σία

Από το βαμβάκι και τα ζαχαρότευτλα στα baby φύλλα
Η εταιρεία «Αντώνης Βεζύρογλου και Σία» ιδρύθηκε το 2006, όμως το αγρόκτημά της στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, έκτασης 800 στρεμμάτων, κρατάει από πολύ παλιότερα, από το 1914, όταν ο Γιάγκος Βεζύρογλου αντάλλαξε το τσιφλίκι του στην Μαγνησία με το τσιφλίκι το οποίο βρισκόταν στην σημερινή τοποθεσία. Η οικογένεια Βεζύρογλου κατά το παρελθόν είχε καταπιαστεί με διάφορες καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, μήλα, αχλάδια και σπαράγγια, όμως το 2006, μετά από διάφορα πειράματα με λαχανικά, έκανε «στροφή» στα baby φύλλα, τα οποία ο Αντώνης Βεζύρογλου και ο πατέρας του, Γιάννης, «ανακάλυψαν» σε ένα ταξίδι στην Ιταλία. Η στροφή αυτή δεν ήταν εύκολη απόφαση, καθώς τα baby φύλλα ήταν τότε κάτι το καινούργιο και άγνωστο, όμως η οικογένεια Βεζύρογλου διέβλεψε πως εκεί ήταν το μέλλον και επένδυσε σε αυτά.

Μετά από μερικά «δοκιμαστικά» χρόνια, το 2010 η εταιρεία ξεκίνησε την επώνυμη συσκευασία, με την ονομασία
«Απ’ Τα Περιβόλια του Βεζύρογλου», που σήμερα είναι διαθέσιμη στις περισσότερες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ η επιχείρηση δραστηριοποιείται και στο χονδρικό εμπόριο κηπευτικών προσεγγίζοντας τη μικρότερη λιανική αλλά και τον κλάδο του food service.

Σήμερα η ετήσια παραγωγή και διακίνηση της εταιρείας ξεπερνά τους 3.000 τόνους προϊόντων.

Οι επενδύσεις σε μηχανήματα και η σημασία της έρευνας
Πέρα από την εξειδίκευσή της στα baby φύλλα, στοιχείο που διαφοροποιεί τα «Περιβόλια του Βεζύρογλου» είναι η κάθετη μονάδα που διαθέτουν, πραγματοποιώντας τόσο την παραγωγή, όσο και τη συσκευασία και διανομή των προϊόντων τους.

Για την ανάπτυξη της μονάδας αυτής έχουν πραγματοποιηθεί από την εταιρεία σημαντικές επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου και ενός εξελιγμένου μηχανήματος που «φωτογραφίζει» τα φύλλα καθώς περνούν από τη γραμμή παραγωγής, απορρίπτοντας αυτόματα όσα δεν ταιριάζουν στην περιγραφή του προϊόντος (μη κανονικά φύλλα, ξένα σώματα ή έντομα).

Επενδύσεις έχουν γίνει όμως και στην έρευνα και ανάπτυξη, με την εταιρεία να έχει πρόσφατα δημιουργήσει ειδικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα των προϊόντων της. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλους ερευνητικούς φορείς, και ήδη από τη συνεργασία αυτή έχουν προκύψει ενδιαφέροντα συμπεράσματα και αποτελέσματα.

Όπως μας εξήγησε ο Αντώνης Βεζύρογλου, μεταξύ των ευρημάτων ήταν ότι «διαφορετική διατηρησιμότητα έχει ένα φύλλο αν συγκομιστεί στις 9 το πρωί, στις 12 το μεσημέρι ή στις 5 το απόγευμα, αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, κι αυτό το βλέπουμε και σε συνεργασία με τους δείκτες χλωροφύλλης, αγωγιμότητας, σακχάρων, αντιοξειδωτικών, που επηρεάζονται στη διάρκεια της μέρας και διαφέρουν μεταξύ ειδών».

Ήδη η εταιρεία έχει αρχίσει να ενσωματώνει αυτά τα ευρήματα στην παραγωγή της, προσαρμόζοντας ανάλογα την παραγωγική της διαδικασία.

Άλλωστε, όπως σχολιάζει ο κ. Βεζύρογλου, η καινοτομία ήταν πάντα στο DNA της εταιρείας, και η έρευνα είναι εκ των ων ουκ άνευ για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Στο +20% ο τζίρος στο 8μηνο του 2022, ανοδικά και ο όγκος πωλήσεων
Οι κινήσεις αυτές έχουν «μεγαλώσει» την εταιρεία, τόσο σε επίπεδο απασχολουμένων, καθώς φέτος έχει αυξήσει κατά 20% τις θέσεις εργασίας σε προσωπικό πλήρους απασχόλησης, όσο και σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών: ο ετήσιος τζίρος θα πλησιάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο οκτάμηνο του 2022 η ανάπτυξη των πωλήσεων έφτασε κοντά στο 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Οι δε πωλήσεις σε όγκο, επίσης κινούνται ανοδικά φέτος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αντώνη Βεζύρογλου ο φετινός χειμώνας θα είναι καλύτερος σε σχέση με τον περσινό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της κρίσης που έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Πανελλαδικά, η εταιρεία έχει αυξήσει φέτος την τοποθέτησή της σε νέα σημεία κατά 8%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ η τοποθέτηση προϊόντων της (κυρίως νέοι κωδικοί) έχει αυξηθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στο +49%.

«Εξέλιξη της κομμένης σαλάτας τα baby φύλλα»
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης είναι η εξειδίκευσή της στα baby φύλλα. «Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε επικεντρωθεί στη συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων. Αν πει κάποιος καταναλωτής “γιατί Βεζύρογλου;”, νομίζω ότι το νούμερο 1 είναι γιατί έχει baby φύλλα. Και άλλες μονάδες μπορεί να είναι καθετοποιημένες, και άλλες μπορεί να έχουν καλή ποιότητα, αλλά τα baby φύλλα δεν τα έχουν. Σήμερα είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παράγει και συσκευάζει baby φύλλα σε κλίμακα τέτοια που να μπορεί να ικανοποιεί όλο τα φάσμα της αγοράς.

Ακούγεται ίσως περίεργο, αλλά είναι πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Βεζύρογλου, σχολιάζοντας πως τα πλυμένα baby φύλλα αποτελούν την εξέλιξη της κομμένης σαλάτας.

Αυτό δείχνει άλλωστε και η εμπειρία από το εξωτερικό, όπου στις ανεπτυγμένες χώρες σήμερα τα baby φύλλα και οι κομμένες σαλάτες μοιράζονται ισάξια τα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τα baby φύλλα να κερδίζουν σταθερά έδαφος τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Επενδυτικό πλάνο 6 εκατ. για την περίοδο 2023-25
Για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας δρομολογείται από το 2023 έως το 2025 ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί σε τέσσερις άξονες:

  • Στην κατασκευή νέων θερμοκηπίων, προκειμένου να καλυφθεί η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, καθώς και σε νέες ψυκτικές εγκαταστάσεις.
    Η εταιρεία αναμένει να ανοίξει ο νέος αναπτυξιακός νόμος προκειμένου να καταθέσει ένα σχέδιο για την κατασκευή θερμοκηπίων σε μία περιοχή σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το αγρόκτημα των 800 στρεμμάτων.
  • Στην εγκατάσταση δύο νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 350KW, που σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον πάρκο, ισχύος 220KW, θα καλύπτουν τις συνολικές ενεργειακές απαιτήσεις της επιχείρησης κατά 90%.
  • Στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Industry 4.0.
  • Σε φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις στην κυκλική οικονομία.

Μεσοπρόθεσμα, το 2025-2026, στα σχέδια της εταιρείας είναι μία επένδυση της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων με στόχο την αύξηση της τυποποίησης σαλατών, με δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων γραμμών παραγωγής για την είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων.

Επιπρόσθετα η εταιρεία έχει προμηθευτεί εξοπλισμό, που θα της επιτρέψει στο μέλλον να παράγει σαλάτες με πλυμένα baby φύλλα, και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία δοκιμών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Αύξησε τον τζίρο της κατά 64 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η ανάπτυξη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, που το 2021 είδε τον τζίρο της να σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 400 εκατομμυρίων ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το άνοιγμα νέων καταστημάτων, που συνεχίζεται και κατά το τρέχον έτος, καθώς και από την ενσωμάτωση της CRM Αριάδνη στο δίκτυό της, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2021. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός κατά τη διάρκεια του έτους 2021 ανήλθε σε 419,8 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 355,6 εκατ.την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (αύξηση 18,05% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Τα αποτελέσματα μετά φόρων παρέμειναν κερδοφόρα και ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2021, έναντι της χρήσης του 2020 που είχαν ανέλθει στο ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 54,36% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα ίδια κεφάλαια κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021 ανέρχονταν σε 16,6 εκατ. ευρώ, έναντι 14,8 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειωτέον ότι η αλυσίδα μείωσε πέρυσι τον μέσο χρόνο πληρωμών κατά μία ημέρα, από τις 124,86 μέρες του 2020 στις 123,83 μέρες. Πάντως, όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις για το 2021, ο κίνδυνος ρευστότητας είναι σημαντικός, καθότι η εταιρεία έχει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και στηρίζεται στις λειτουργικές ταμειακές ροές της για την ταμειακή κάλυψη των υποχρεώσεων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 το κυκλοφορούν ενεργητικό της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ανερχόταν σε 85,6 εκατ. ευρώ, όταν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της έφταναν τα 145,3 εκατ. ευρώ.

Είκοσι νέα καταστήματα στο πρώτο εξάμηνο του 2022
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το 2021 η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός προέβη σε συνολικές επενδύσεις παγίου εξοπλισμού ύψους 12,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το σύνολο των καταστημάτων που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 2021 ανήλθε σε 30 και το σύνολο των καταστημάτων που απάρτιζαν το δίκτυο της εταιρείας (εταιρικά, αντιπρόσωποι, franchise) στο τέλος του 2021 ανερχόταν σε 262. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 προστέθηκαν στο δίκτυο της αλυσίδας ακόμα 20 νέα καταστήματα, 13 εταιρικά και 7 franchise. με την εταιρεία να επενδύει στη δημιουργία νέων καταστημάτων κυρίως σε περιοχές όπου έχει μικρή η και καθόλου παρουσία, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων καταστημάτων της.

Σταθεροποίηση με τάση ανόδου το 2022
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ακόμα και στα μεταγενέστερα της 31ης Δεκεμβρίου γεγονότα, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά σε αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση ή τις ανατιμήσεις εξαιτίας του πληθωρισμού. Αντίθετα, η διοίκηση της εταιρείας, με βάση την πορεία των εργασιών της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και τις συνθήκες της αγοράς εσωτερικού και εξωτερικού, εκτιμά ότι η τρέχουσα χρήση παρουσιάζει σταθεροποίηση με τάση ανόδου. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι προοπτικές για το 2022 διαφαίνονται πολύ θετικές, λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων χρόνων και το συνεχώς αυξανόμενο καταναλωτικό κοινό που ανταποκρίνεται στην πολιτική της εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ για την Αγγελάκης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Με επενδύσεις και με εξωστρέφεια απαντά η Αγγελάκης ΑΕ στην τρέχουσα συγκυρία της ελληνικής οικονομίας. Η εταιρεία αναμένεται να φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ σε αξία πωλήσεων για το 2022, όπως εκτίμησε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος, Θάνος Αγγελάκης. Πρόκειται για αύξηση 42,86% συγκριτικά με τον τζίρο των 28 εκατ. ευρώ που είχε καταγράψει η Αγγελάκης το 2020. Η αύξηση αξίας πωλήσεων αγγίζει το 239% συγκριτικά με το 2016, όταν η εταιρεία έβαζε τις πρώτες υπογραφές για περισσότερο έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Σήμερα, το 10% του ετήσιου τζίρου της αφορά εξαγωγές και η εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από 14 χώρες.

Το modus operandi στις εξαγωγές
Με όχημα τις εξαγωγές αλλά και τη θέση και τις συμφωνίες της Αγγελάκης στο οργανωμένο λιανεμπόριο εντός Ελλάδος, η ανάπτυξη της εταιρείας υπολογίζεται στο 35%, με την πληθωριστική αύξηση να βρίσκεται στο 17%. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, η αύξηση βρίσκεται στο 150% σε σχέση με το 2021.

Απαντώντας στο FOODReporter, τόνισε ότι γίνεται πρώτα επένδυση στην έρευνα για την υποψήφια χώρα για εξαγωγές. «Στο Ντουμπάι πήγαμε επειδή έχουν ακριβό Ho.Re.Ca. και έχουν καταναλωτές από στελέχη που σταθερά επιλέγουν καλή τροφή. Ενώ ο Έλληνας καταναλώνει 23 κιλά κοτόπουλο το χρόνο, στο Ντουμπάι καταναλώνουν 71 κιλά κοτόπουλο κατά κεφαλήν. Είναι μια πρόσφορη αγορά για εμάς και γι’ αυτό την επιλέξαμε», πρόσθεσε. Η Αγγελάκης ΑΕ διατηρεί συνεργασία με την Truebell Marketing and Trading LLC για τις εξαγωγές στο Ντουμπάι. «Υπάρχει τρόπος στο κοτόπουλο να μπορείς να πετύχεις την ποιότητα και να είσαι ανταγωνιστικός, με χαμηλά κόστη. Αυτό γίνεται μέσα από την ευζωία και μέσα από τις επενδύσεις και μέσω σωστών πρακτικών παραγωγής αλλά και για το περιβάλλον», είπε ο κ. Αγγελάκης.

Η Αγγελάκης φιλοδοξεί σε ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς του κοτόπουλου στην Ελλάδα, καθώς αφενός βλέπει την αγορά κοτόπουλου στη χώρα μας να συνεχίζει να συγκεντρώνεται, αφετέρου έχει το βλέμμα της στο 2030, όπου υπολογίζεται ότι η ετήσια κατανάλωση κοτόπουλου θα έχει διπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα επενδυτικά σχέδια και οι νέοι προϊοντικοί στόχοι
Η Αγγελάκης συνεχίζει με νέα επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ, με επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί για δύο φάσεις ήδη από τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2022 αντίστοιχα. Αναμένεται να ενταχθούν στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου και να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η νέα επένδυση περιλαμβάνει νέο πτηνοσφαγείο, με κόστος 7,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί το διπλασιασμό της δυναμικότητας, από 2.500 κοτόπουλα σε 5.000 κοτόπουλα ανά ώρα. Ακόμη, περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός τεμαχισμού του κοτόπουλου και η αύξηση δυναμικότητας με νέες, σύγχρονες μονάδες παραγωγής μέσα στο πτηνοσφαγείο. Ακόμη, επενδύονται 7,5 εκατ. ευρώ σε αποθηκευτικούς χώρους ψύξης και κατάψυξης κι ακόμη, σε νέες συσκευαστικές μηχανές και σε νέα μονάδα γραμμής προψημένων, για ready-to-cook προϊόντα.

Παρότι ο Θάνος Αγγελάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να μην ασχοληθεί με κανένα άλλο είδος κρέατος πέραν του κοτόπουλου, παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μένει να ψηλαφηθούν γύρω από το προϊόν του κοτόπουλου. Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με το FOODReporter, μίλησε και για τη μετάβαση από τα ready-to-cook προϊόντα στα ready-to-eat, δηλαδή σκοπεύει να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα, σε ευθυγράμμιση με τις υπάρχουσες συμφωνίες με τις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου. Δεν απέκλεισε επίσης την ενασχόληση με αλλαντικά κοτόπουλου: «Ετοιμάζουμε νέα προϊόντα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια. Η υπογραφή της εγχώριας πανεπιστημιακής κοινότητας θα συνυπογράφει ότι αυτά που λέμε και πρεσβεύουμε είναι υγιεινά, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο για το εξωτερικό και θα το χρησιμοποιήσουμε».

Στόχος της Αγγελάκης ΑΕ είναι να επιτύχει την πλήρη καθετοποίηση της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον Θάνο Αγγελάκη, θα επενδυθούν περίπου €600.000 για την εξαγορά ενοικιαζόμενου εκκολαπτηρίου αυγών, το οποίο θα αυξήσει το 50% της ιδιοπαραγωγής αυγών που ισχύει σε παρόντα χρόνο για την Αγγελάκης.

Κι ακόμη, θα επενδυθεί ποσό 1,5 εκατ. ευρώ για πατρογονικά, δηλαδή για τις κότες που κάνουν τα αυγά, κάτι που δεν έχει η επιχείρηση μέχρι σήμερα. -Επίσης, έχουν υπολογιστεί 4 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πτηνοτροφικών θαλάμων 20.000 τ.μ..


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter