Βίκος: Βλέπει νέα αύξηση τζίρου έως 10% φέτος, μετά το περσινό +16,4%

Την ανοδική της πορεία συνέχισε και το 2021 η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος ΑΕ), όπως καταδεικνύουν τα ενοποιημένα στοιχεία για τα αποτελέσματα του συνόλου των εταιρειών του ομίλου κατά το έτος 2021.

Ειδικότερα, ο ετήσιος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 16,40% και ανήλθε στα 91.405.416,70 ευρώ, ενώ σε μία χρονιά που καταγράφηκε αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, που προκάλεσε αντίστοιχα αύξηση στο κόστος λειτουργίας, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 13.688.067,53 ευρώ, μειωμένα κατά 12,64%, καθώς υπήρξε απορρόφηση σημαντικού μέρους του κόστους αυτού από τον όμιλο. Πάντως, η υποχώρηση της κερδοφορίας δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, καθώς ο μέσος όρος του προσωπικού κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι (449 εργαζόμενοι).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, η αναπτυξιακή πορεία συνεχίζεται και το 2022, και στα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να αποτυπωθεί αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 8 – 10% σε σύγκριση με το 2021, η οποία αναμένεται ότι θα υποστηριχθεί από στοχευμένες ενέργειες για την ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων, καθώς και νέα προϊόντα.

Η επένδυση των 22 εκατ. ευρώ στο Καλπάκι
Αναπτυξιακό καταλύτη για την εταιρεία αποτελεί και η επένδυση ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ σε νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, το οποίο περιλαμβάνει δύο γραμμές παραγωγής (γυαλί και can) της γερμανικής εταιρείας KRONES. Η νέα αυτή επένδυση, η οποία ενισχύει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα της Βίκος αποτελεί τη συνέχεια και την εξέλιξη του μεγάλου πενταετούς επενδυτικού πλάνου ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ του ομίλου. Η νέα μονάδα αυξάνει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας στις 421.000 φιάλες ανά ώρα, επίδοση που, σύμφωνα με την εταιρεία, την καθιστά κορυφαία στη χώρα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Βίκος έχει πιστοποιηθεί για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει από το 2003, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001/96, από τους Lldoyd’s Register S.A. Η μετάβαση στο νέο πρότυπο ISO 14001:2015 πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο του 2018, ενώ η εταιρεία έχει επεκτείνει την πιστοποίησή της και για την παραγωγή προπλασμάτων r-PET στην εμφιάλωση νερού και αναψυκτικών, σε φιάλες r-PET (ανακυκλωμένου PET) τον Δεκέμβριο του 2021 από την εταιρεία LRQA HELLAS AE.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Γ. Βάλβης: To ρίσκο της τιμής του AQUA Carpatica και το «διπλό παιχνίδι» της Lidl

Στο Athens Coffee Festival 2022 παραβρέθηκε ο Γιάννης Βάλβης, ιδιοκτήτης της Valvis Holding SA στη Ρουμανία και επικεφαλής της Carpathian Springs όπου ανήκει το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica. Γνωστός πρώτα ως Mr. Dorna, ο Γιάννης Βάλβης πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με δημοσιογράφους στην Ελλάδα για το νέο του «διαμάντι», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, το AQUA Carpatica.

Ο τρίτης γενιάς Έλληνας της διασποράς, Γιάννης Βάλβης, είναι το πρόσωπο πίσω από την Valvis Holdings, η οποία, ως ανεξάρτητη εταιρεία, δραστηριοποιείται στο μεταλλικό νερό, το κρασί, τα βιολογικά δημητριακά και την ανανεώσιμη ενέργεια.

Αναφορικά, ο κύκλος εργασιών για τη Valvis Holdings αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ, με το νερό να έχει τζίρο 100 εκατ. ευρώ, ενώ και το κρασί και τα δημητριακά από 20 εκατ. ευρώ το καθένα. Ως προς το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ο ίδιος σχολίασε ότι στην Ρουμανία υπάρχει ενεργειακή αφθονία, επομένως η εταιρεία δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το AQUA Carpatica
Το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το AQUA Carpatica είναι η έλλειψη νιτρικών αλάτων, ένα επιβλαβές συστατικό του νερού που αγνοούν πολλοί καταναλωτές σύμφωνα με τον Γιάννη Βάλβη. Τα νιτρικά του AQUA είναι σε περιεκτικότητα στα 0,6 mg/l στο φυσικό μεταλλικό νερό και λιγότερο από 0,1 στο φυσικώς ανθρακούχο. «Τα παιδιά και οι εγκυμονούσες δεν έχουν ανεπτυγμένο γαστρικό οξύ, με αποτέλεσμα το ΝΟ3 να γίνεται ΝΟ2, που είναι καρκινογόνο και κάνει νιτροσαμίνες» αναφέρει ο κ. Βάλβης σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης μηδενικών νιτρικών αλάτων στο νερό.

Κανένα πλάνο για μείωση της τιμής του νερού ή για προσφορά 5+1
Όσον αφορά στο χαμηλό μερίδιο που κατέχει στην ελληνική αγορά το AQUA Carpatica, o Γιάννης Βάλβης δήλωσε ότι το προϊόν στην Ρουμανία – μία χώρα με μέσο εισόδημα περίπου 500 ευρώ το μήνα – είναι Νο1 σε πωλήσεις και όγκο, παρόλο που είναι 20% ακριβότερο από το δεύτερο σε πωλήσεις προϊόν της αγοράς και 40% ακριβότερο από το premium νερό Dorna. «Διατηρώ την ίδια αναλογία στη Ρουμανία. Εάν ο Έλληνας καταναλωτής αντιληφθεί την αντικειμενική διαφορά της αγνότητας του AQUA, όπως μία μητέρα στη Ρουμανία που έχει προτεραιότητα την υγεία του παιδιού της, δεν θα σκεφτεί την τιμή» σημειώνει. «Ανατρέψαμε την θεωρία του μάρκετινγκ, δηλαδή ένα ακριβότερο προϊόν, έγινε μαζικά υιοθετημένο στη Ρουμανία» αναφέρει ο ίδιος.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας επεσήμανε ότι δεν έχει κανένα πλάνο μείωσης τιμής του νερού στην Ελλάδα, ούτε προσφοράς 5+1 δώρο όσον αφορά στην εξάδα 1,5 λίτρου (4,8 ευρώ τιμή λιανικής), θεωρώντας το ριψοκίνδυνο μεν, μακροπρόθεσμα αποτελεσματικό δε. «Σχετικά με την κατηγορία των ανθρακούχων νερών, ο κ. Βάλβης δήλωσε ότι το ανθρακούχο νερό, μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο, κατέχει μερίδιο 2,5 με 3% της ελληνικής αγοράς.

Το «διπλό παιχνίδι» της Lidl
«Πριν κλείσει η συμφωνία μου με την Pepsi Cο, είχε προηγηθεί η συνεργασία μου με την Mantis» δήλωσε ο κ. Βάλβης, αναφέροντας ότι δεν έχει σκοπό να σταματήσει η διανομή στην Ελλάδα από την Mantis Group, ύστερα από την εξαγορά του 20% από την Pepsi. «Η ενίσχυση των πωλήσεων μέσω των σούπερ μάρκετ και HoReCa, είναι στις προτεραιότητες μας» επεσήμανε. Αναφορικά, το Aqua Carpatica διανέμεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας με εξαίρεση την Lidl.

«Στη Lidl παίζεται ένα διπλό παιχνίδι ως προς την αγορά των προϊόντων στα ράφια τους. Θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αγοράζουν τοπικά ή εάν οι αγορές θα γίνονται από τα κεντρικά. Στην Ελλάδα συμβαίνουν και τα δύο, κάτι που δεν μπορεί να συμβαίνει» σχολίασε ο ίδιος σχετικά με την Lidl.

AQUA Carpatica με γεύσεις μέσα στο 2023
Όσον αφορά στα πλάνα σχετικά με το AQUA Carpatica, το φυσικό μεταλλικό νερό αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2023 σε διάφορες γεύσεις στην Ελλάδα: μάνγκο, lime, μέντα και φράουλα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Στ. Κομνηνός: Το κανάλι της μικρής λιανικής καταφέρνει πάντα να επιβιώνει

Το δικό του ξεχωριστό στίγμα άφησε στη βραδιά των βραβείων Convenience Retail Awards 2022 ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ιδρυτικός εταίρος της Netrino,, αναλυτής αγοράς και επιχειρηματικός μέντορας Στέφανος Κομνηνός.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την BOUSSIAS την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ο κ. Κομνηνός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το κανάλι της μικρής λιανικής που κάποτε ήταν το μοναδικό στη διάθεση των καταναλωτών, μέσα στις δεκαετίες βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγαλύτερα καταστήματα και σχήματα που κατέκτησαν το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων, καταφέρνει όμως πάντα να επιβιώνει αναζητώντας νέες μορφές για να εξυπηρετεί τους πελάτες.

Στην Ελλάδα, τα καταστήματα αυτά, με διευρυμένο ωράριο που εξυπηρετούν βασικές, αλλά και έκτακτες ανάγκες των καταναλωτών για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και εξειδικευμένες υπηρεσίες, βρίσκονται σε μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα, σε κωμοπόλεις και χωριά της Ελλάδας, στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα. Πρόσφατα μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνέβαλε τα μέγιστα δυνατά για να καλύψει τις ανάγκες όσων δεν μπορούσαν να μετακινηθούν μακριά από τις κατοικίες τους».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter