Λιγότερο γάλα στην αγορά – Η στήριξη της Φάρμας Κουκάκη στους Έλληνες παραγωγούς

Στη λιγότερο παραγωγική χρονιά της τελευταίας δεκαετίας ως προς τα συνολικά ετήσια παραγόμενα λίτρα γάλακτος φαίνεται ότι οδηγούμαστε στην Ελλάδα.

Οι επιβεβαιώσεις ότι τα λιγότερο παραγωγικά ζώα οδηγούνται στη σφαγή, προκειμένου να μειωθεί το κόστος συντήρησης των κοπαδιών, έρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, μειώνεται ο συνολικός ζωικός πληθυσμός της χώρας. «Τα ενσυρώματα, δηλαδή οι τροφές που παράγουν ή αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι για να ταΐσουν τα ζώα τους, ήταν λιγότερα φέτος. Χρονικά, βρισκόμαστε στο στάδιο όπου οι κτηνοτρόφοι μαζεύουν τροφές για τα κοπάδια τους και φέτος ο όγκος του ήταν κατά πολύ λιγότερος», εξηγεί στο FOODReporter ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος, Σοφοκλής Φιλιππίδης. «Είναι αλήθεια ότι θανατώνονται ζώα για να μειωθεί το κόστος.

Μας το λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί γάλακτος, αλλά το λένε και τα νούμερα. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι λιγότερη εισκόμιση λίτρων προς τις γαλακτοβιομηχανίες», προσθέτει ο κ. Φιλιππίδης. Φαίνεται ότι το κόστος των παραγωγών δεν καλύπτεται διαφορετικά, όσο το κράτος αργεί να πάρει αποφάσεις, οπότε προετοιμαζόμαστε για μια χειμερινή σεζόν με σαφώς λιγότερο διαθέσιμο γάλα.

Η ΕΑΣ Νάξου, διά του προέδρου της, αποκάλυψε στον Τύπο την προηγούμενη εβδομάδα ότι στοχεύει στην εισαγωγή ζωικού κεφαλαίου από τη Δανία και την Τσεχία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της μειωμένης παραγωγής σε αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα.

Τιμολογιακή στήριξη στον Έλληνα παραγωγό, με αυξημένη τιμή ανά λίτρο γάλακτος
Από την άλλη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φάρμας Κουκάκη, Θανάσης Κουκάκης, δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο, εκείνον της «τιμολογιακής στήριξης των Ελλήνων παραγωγών»: «Πράγματι, επιβεβαιώνουμε κι εμείς ότι τα λιγότερο παραγωγικά ζώα οδηγούνται στη σφαγή. Η μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων γάλακτος είναι ορατή ήδη από το Μάιο του 2022. Η βιομηχανία το καλύτερο που έχει να κάνει -και αυτό ακριβώς κάνουμε εμείς είναι να στηρίξει τιμολογιακά τον Έλληνα παραγωγό», υποστηρίζει, μιλώντας στο FOODReporter,
ο κ. Κουκάκης.

Η στήριξη στους ντόπιους παραγωγούς γίνεται με αυξημένη τιμή ανά λίτρο γάλακτος και ως προς το αποτέλεσμα που αυτή η πολιτική επιφέρει στη λιανική τιμή του γάλακτος, ο κ. Κουκάκης δηλώνει: «Είναι ένας συνδυασμός. Προσπαθούμε, ως γαλακτοβιομηχανία, να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος, αλλά δεν γίνεται να το απορροφήσουμε όλο».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Torre Cooperlat: Προχωράει η επένδυση των 5,4 εκατ. ευρώ στο Κιλκίς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της επένδυσης της Torre Cooperlat στο Κιλκίς, ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά στην κτιριακή και μηχανολογική επέκταση της μονάδας παραγωγής παγωτών της εταιρείας στη Νέα Σάντα, με δημιουργία τμήματος παραγωγής κρέμας γάλακτος και κρέμας παγωτού. Το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, συνολικού επιλέξιμου κόστους 5,37 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου τον Φεβρουάριο του 2020, με την Torre Cooperlat να εξασφαλίζει ενίσχυση ύψους 2,42 εκατ. ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής, για την υλοποίησή του. Πριν από λίγες μέρες η Γενική Διεύθυνση του τομέα Μακεδονίας-Θράκης πιστοποίησε την υλοποίηση του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης, εγκρίνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής μέχρι το 1/3 του εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, ύψους 805.946,25 ευρώ.

Αυξημένη κερδοφορία μετά από φόρους το 2021
Η Torre Cooperlat, που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή παγωτών και την εμπορία γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων UHT, είδε το 2021 τον τζίρο της να μειώνεται οριακά σε σχέση με το 2020, από τα 21,31 εκατ. ευρώ στα 21,21 εκατ. ευρώ, μία μείωση που προήλθε κυρίως από τις μειωμένες κατά 380.000 ευρώ πωλήσεις προϊόντων (9,58 εκατ. ευρώ), που καλύφθηκαν εν μέρει από τις αυξημένες κατά 275.000 ευρώ πωλήσεις εμπορευμάτων (11,53 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε να πετύχει αυξημένη κερδοφορία μετά από φόρους (1,76 εκατ. ευρώ, έναντι 1,46 εκατ. το 2020), σε μεγάλο βαθμό χάρη στη σημαντική μείωση των εξόδων διοίκησης από τα 2,43 εκατ. ευρώ του 2020, στα 1,75 εκατ. ευρώ το 2021. Παράλληλα, το 2021 η Torre Cooperlat αύξησε τα ταμειακά της διαθέσιμα και ισοδύναμα στα 14,36 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 13,23 εκατ. ευρώ το 2020.

Όσον αφορά στην τρέχουσα χρήση, παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν παράγοντες όπως η αύξηση του πληθωρισμού, η παράταση των προβλημάτων της παγκόσμιας προσφοράς και η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, η διοίκηση της Torre Cooperlat εκτιμά ότι λόγω και της καλής χρηματοοικονομικής κατάστασης της, η θέση της εταιρείας είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να ανταπεξέλθει στο δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από παγωτά μέχρι κότσι χοιρινό
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 και το 1980 έγινε ο αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων του ιταλικού ομίλου εταιρειών γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων Cooperlat, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1999 η Torre ΑΒΕΕ έγινε μέλος της Gruppo Fattorie Italia – Cooperlat και έχει την διαχείριση και τη διανομή των προϊόντων της σε όλα τα Βαλκάνια. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της αφορά σε οικογενειακά παγωτά και τυποποιημένα σε συσκευασία multipack τύπου private label για σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ επίσης συσκευάζει κατεψυγμένα λαχανικά και τύπου private label για διάφορα σούπερ μάρκετ. Διαθέτει ακόμα στο χαρτοφυλάκιό της προϊόντα καφέ, όπως εσπρέσο, φίλτρου, κάψουλες, καθώς και μηχανές καφέ, αλλά και προψημένο κότσι χοιρινό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Σύγχρονα μηχανήματα και κτιριακή επέκταση στο εργοστάσιο του νερού Ζήρεια

Με 3,36 εκατ. ευρώ συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος υπάγεται στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου το επενδυτικό σχέδιο της Ζήρεια.

Η εταιρεία εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού από την πηγή Ζήρεια στο όρος της Κυλλήνης στοχεύει στην αύξηση δυναμικότητας του υφιστάμενου εμφιαλωτηρίου της, με την προσθήκη νέων και σύγχρονων παραγωγικών μέσων και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Το επενδυτικό σχέδιο της Ζήρεια Μονοπρόσωπη ΕΠΕ περιλαμβάνει και κτιριακή επέκταση του εργοστασίου, η οποία θα μπορέσει να φιλοξενήσει τα νέα, σύγχρονα μηχανήματα και να βελτιώσει την καθημερινή δυναμικότητα παραγωγής.

Από τον απόφαση υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο χορηγείται ενίσχυση στο επενδυτικό σχέδιο ύψους €382.087,86 με τη μορφή της καθαρής επιχορήγησης. Εντός του συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους περιλαμβάνεται επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), ύψους €629.987,02.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ζήρεια άλλαξε την εικόνα και την εμφάνιση του λογοτύπου της στην ετικέτα της και στην ιστοσελίδα της, στο πλαίσιο του γενικότερου εκσυγχρονισμού και της ανταγωνιστικής ανάπτυξης που επιχειρεί.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter