Αναπτυξιακή στήριξη 14 εκατ. ευρώ σε εταιρείες μαναβικής των σούπερ μάρκετ και σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Ως προς το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος επενδύσεων που βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής. Πολλές εταιρείες που παράγουν επί ζυγίω προϊόντα, κυρίως μαναβικής ή συσκευασίες τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας έλαβαν εγκρίσεις στα επενδυτικά τους σχέδια και εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο μέσα στον τελευταίο μήνα. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων που εντόπισε το FOODReporter μέσα στον τελευταίο μήνα ξεπερνάει τα 14,05 εκατ. ευρώ.

Οι κατά τόπους Περιφέρειες ανά την Ελλάδα ενέκριναν τα επενδυτικά σχέδια, ώστε να ξεκινήσει η οικονομική ενίσχυση για επενδύσεις που βρίσκονται ήδη στα σκαριά και έχουν ως κοινό στόχο την αναβάθμιση της διαδικασίας ή της τεχνολογίας παραγωγής ή την αναδιαμόρφωση και επέκταση δραστηριοτήτων.

Τα υδροπονικά θερμοκήπια για καλλιέργεια ντομάτας προτιμήθηκαν σε πολλά επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν
Η επιχείρηση Αγροκτήματα Δήμητρα ΜΙΚΕ δημιουργεί μονάδα θερμοκηπίου, τύπου υδροπονικής καλλιέργειας, για ντομάτες που θα πωλούνται σε σούπερ μάρκετ στη Νέα Ζίχνη Σερρών και έλαβε έγκριση για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €922.249,20, εκ των οποίων το 50% αφορά καθαρή επιχορήγηση.

Το Αγρόκτημα Νικούλης στην Αγιά της Λάρισας δημιουργεί μονάδας επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών και συνεπικουρικές εγκαταστάσεις συντήρησης με επενδυτικό σχέδιο, για το οποίο εγκρίθηκε συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €681.620,50.

Αντίστοιχα, στον ίδιο δήμο (Αγιά Θεσσαλίας) η Καραπαρίση Ευαγγελία επεκτείνει την παραγωγική δραστηριότητα της υφιστάμενης έκτασης που κατέχει για γεωργική εκμετάλλευση, για παραγωγή αραβοσίτου για ιδιωτική ετικέτα. Το αντίστοιχο επενδυτικό σχέδιο εγκρίθηκε για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €126.200, εκ των οποίων το 50% αφορά καθαρή επιχορήγηση.

Στο δήμο Αγιάς Λάρισας, δημιουργεί μονάδα επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις και για συντήρηση, η εταιρεία Αφοί Μπιμπίκου ΙΚΕ, το επενδυτικό σχέδιο της οποίας εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €740.815,80, εκ των οποίων το 55% αφορά καθαρή επιχορήγηση. Το Αγρόκτημα Καλλιαντζή, στο δήμο Τεμπών Θεσσαλίας, έχει ήδη στη διάθεσή του υδροπονικά θερμοκήπια για φυλλώδη λαχανικά (δύοσμο, μαϊντανό, χόρτα βλήτα, μαρούλια, σαλάτες) και αγγούρια και έχει προχωρήσει στην κατασκευή νέου θερμοκηπίου και πάλι με τη μέθοδο της υδροπονίας, για την καλλιέργεια ντομάτας. Το νέο θερμοκήπιο βρίσκεται σε έκταση επιφάνειας 4.032 τ.μ. και για το σχετικό του επενδυτικό σχέδιο εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €449.680,60, εκ των οποίων το 50% αφορά καθαρή επιχορήγηση. Η ατομική επιχείρηση της Ευμορφίας Χατζηγρηγορίου εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €672.368 για την ίδρυση νέου υδροπονικού θερμοκηπίου, επίσης για καλλιέργεια ντομάτας.

Το 45% του κόστους θα δοθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη μορφή της επιχορήγησης.

Στο δήμο Χαλκιδέων της Στερεάς Ελλάδας, οι Υδροκαλλιέργειες Λάσκος έλαβαν επίσης έγκριση του δικού τους επενδυτικού σχεδίου για ιδρύση νέου υδροπονικού θερμοκηπίου για καλλιέργεια ντομάτας, με συνολικό επιλέξιμο κόστος ύψους €597.672 και ενισχυόμενο κόστος ύψους €566.938, εκ των οποίων τα €256533,78 αφορούν καθαρή επιχορήγηση.

Η Green Avra ΜΑΕ δημιουργεί νέα θερμοκηπιακή μονάδα, εμβαδού 5.328 τ.μ., επίσης με τη μορφή της υδροπονικής καλλιέργειας, στη θέση Χαραϊντίνι, επτά χιλιόμετρα δυτικά της Θήβας. Η καλλιέργεια αφορά και πάλι ντομάτες και η Περιφέρεια Στερέας Ελλάδος ενέκρινε την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου της μονοπρόσωπης ανώνυμης εταιρείας ως προς τη συνολική επιφάνεια της επένδυσης, η οποία, πάντως, παραμένει εν αναμονή της έγκρισης του επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους της.

Στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάχθηκε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Agriplant Σπορόφυτα για την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης θερμοκηπιακής μονάδας για την παραγωγή υδροπονικών σπορόφυτων, ως προς το γενικό στόχο της καλλιέργειας φυτώριων λαχανικών. Για την επένδυση που θα γίνει στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας εγκρίθηκε συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα €67.109,76 αφορούν επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και €474.557,20 αφορούν ενίσχυση με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Στη μεγαλύτερη εκ των επενδύσεων που αφορούν οπωροκηπευτικά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου ξεκίνησε την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας, συντήρησης και συσκευασίας οπωροκηπευτικών για διάθεση προς το οργανωμένο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο του συνεταιρισμού, η δυναμικότητα της μονάδας μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης μπορεί να φτάνει την επεξεργασία, συντήρηση και συσκευασία 10.000 τόνων ακτινιδίων ανά έτος. Η μονάδα επεξεργασίας βρίσκεται στη θέση Πλάτανος, στην Επαρχιακή Οδό Αγγελοκάστρου – Αγρινίου και το επενδυτικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της εντάχθηκε στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους 5,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ποσοστό 55% αφορά καθαρή επιχορήγηση.

Οι επενδύσεις εκτός του τομέα των οπωροκηπευτικών
Η μονοπρόσωπη Γιαννίκης ΑΕ εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο για συνολικό επιλέξιμο κόστος ύψους €180.904 και ενισχυόμενο κόστος ύψους €174.710,80 για τη δημιουργία βιοτεχνίας επεξεργασίας, αποξήρανσης, αποφλοίωσης (θραύσης και ξεφλουδίσματος) ξηρών καρπών με παράλληλη συσκευασία τους. Από τα παραπάνω κόστη, τα €96.090,94 δίνονται ως ενίσχυση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη μορφή της επιχορήγησης.

Η Αρμενίου Αγροτικές Επιχειρήσεις ΙΚΕ κατάφερε να εντάξει το επενδυτικό σχέδιό της στον Αναπτυξιακό Νόμο, για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €2.829.120,52. Το 55% του κόστους αφορά καθαρή επιχορήγηση. Η επένδυση αφορά παραγωγή επεξεργασμένων και συντηρημένων καρπών με κέλυφος και παραγωγή φυστικών, “αράπικων” στον τύπο, που διατίθεται καβουρδισμένα, αλατισμένα και παρασκευασμένα με το σκοπό διάθεσης ως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η επιχείρηση Σκαμπαρδώνης Απόστολος εντάχθηκε στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου για την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής επεξεργασίας κρέατος που διαθέτει, με κύρια δραστηριότητα ως προς την παραγωγή λουκάνικων σαλαμιών και παρόμοιων προϊόντων κρέατος. Η μονάδας παραγωγής βρίσκεται στο χωριό Φιλήρα, στο δήμο Πύλης Τρικάλων και πέρα από ιδιωτική ετικέτα, συσκευάζει προϊόντα και με την επώνυμη ετικέτα Αυθεντικό. Το συνολικό κόστος της επέκτασης της μονάδας παραγωγής που εγκρίθηκε φθάνει τα €299.992, εκ των οποίων τα €164.995 αφορούν καθαρή επιχορήγηση.

Η επιχείρηση Υιοί Τ. Βαδεβούλη ΟΕ έχει ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό της μονάδας εκτροφής αγελάδων που διαθέτει στη Μικρή Γότιστα του Μετσόβου Ιωαννίνων. Πρόκειται για μονάδα που χρησιμοποιείται για γαλακτοπαραγωγή, διάθεσης ως ιδιωτική ετικέτα. Το σχετικό επενδυτικό σχέδιο της ομόρρυθμης εταιρείας εντάχθηκε στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €881.289,87, εκ των οποίων τα €440.644,93 αφορούν καθαρή επιχορήγηση.

Τέλος, η εταιρεία Αθανάσιος Γκουσιάρης ανέπτυξε επενδυτικό σχέδιο με στόχο τη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής της λειτουργίας στην καλλιέργεια οσπρίων και γι’ αυτό το λόγο, έλαβε έγκριση υπαγωγής στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους €227.358,81, εκ των οποίων τα €113.679,40 αφορούν καθαρή επιχορήγηση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Flexopack: Αύξησε τζίρο και «φόρτωσε» αποθέματα το πρώτο εξάμηνο του 2022

Ισχυρή ανάπτυξη τζίρου και κερδοφορίας κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η Flexopack, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου της βιομηχανίας πλαστικών, το πρώτο εξάμηνο του 2022 έκλεισε με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 74,91 εκατ. ευρώ, έναντι 49,98 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 49,87%, ενώ τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε επίπεδο ομίλου σε 15 εκατ. ευρώ, έναντι 8,47 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 77,14%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν για τον όμιλο σε 7,84 εκατ. ευρώ, έναντι 4,32 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 81,33%.

Αυξήθηκαν κατά 14,73 εκατ. ευρώ τα αποθέματα μέσα σε έξι μήνες
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα αποθέματα του ομίλου Flexopack εμφανίζονται αυξημένα κατά 14,73 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2021, στα 47,17 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στην πολιτική αποθεματοποίησης που ακολούθησε ο όμιλος με σκοπό την εξασφάλιση επάρκειας πρώτων υλών, καθόσον από τις αρχές του έτους, συνεπεία της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα υφίσταται έλλειψη πρώτων υλών και παράλληλα αύξηση της τιμής τους.

Έτσι, τα αποθέματα πρώτων υλών του ομίλου την 30ή Ιουνίου 2022 ανέρχονταν στα 25,33 εκατ. ευρώ, έναντι 18,34 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ τα αποθέματα προϊόντων και τα λοιπά αποθέματα ανέρχονταν σε 20,61 εκατ. ευρώ, έναντι 13 εκατ. στα τέλη του 2021.

Περιορισμένη η έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία
Όσον αφορά στις πωλήσεις του ομίλου Flexopack σε Ρωσία και Ουκρανία, αυτές διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους στα 1,1 εκατ. ευρώ αθροιστικά (1,47% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών), ενώ για το σύνολο του 2021 είχαν ανέλθει στα 2,34 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 2,05% του συνολικού ενοποιημένου τζίρου. Η διοίκηση της Flexopack τονίζει πως η έκθεσή της σε αυτές τις δύο χώρες δεν είναι σημαντική και ως εκ τούτου δεν υφίσταται ουσιώδης επίδραση στις δραστηριότητές της, ωστόσο οι επιπτώσεις του πολέμου είναι δυσβάσταχτες για την παγκόσμια οικονομία, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών, των βιομηχανικών μετάλλων και άλλων καταναλωτικών αγαθών, όπως τα είδη διατροφής.

Επιφυλακτική στάση
Δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση και η διαταραχή στις αλυσίδες μεταφορών και εφοδιασμού βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να είναι ορατό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσής τους, η διοίκηση του ομίλου τηρεί επιφυλακτική στάση αναφορικά με τις μελλοντικές επιπτώσεις στις προοπτικές του ομίλο και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, παρά τις ισχυρές επιδόσεις που παρουσίασε ο όμιλος στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτου, να επηρεαστούν αρνητικά οι συνολικές επιδόσεις, η χρηματοοικονομική θέση και η πορεία της εταιρείας και του ομίλου κατά την διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Πλαστικά Θράκης: Οι «ανθεκτικές» συσκευασίες και τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Σταθερή ζήτηση για προϊόντα που απευθύνονται στον τομέα της συσκευασίας, αλλά μειωμένη στα περισσότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα, διαπιστώνει η διοίκηση του ομίλου Πλαστικά Θράκης φέτος, σε μία χρονιά που βλέπει τα οικονομικά της μεγέθη να συρρικνώνονται σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της αναμενόμενης μείωσης της ζήτησης για προϊόντα σχετιζόμενα με την Covid-19. Ειδικότερα, ο όμιιλος παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του έτους κύκλο εργασιών 212,7 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 9,2% σε σχέση με τις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων κατήλθαν σε 20,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 62 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, λόγω της σημαντικής μείωσης των πωλήσεων προϊόντων προστασίας από τον COVID-19.

Ανθεκτικός ο κλάδος της συσκευασίας
Ο κλάδος της συσκευασίας πάντως αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός φέτος, καθώς στο πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου στον κλάδο αυτό αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας τα 69,88 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε από το 24,1% στο 20,3%. Την ίδια στιγμή, στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων, που είναι και ο κυριότερος για τα Πλαστικά Θράκης σε επίπεδο τζίρου, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 29,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2021, πέφτοντας στα 149,88 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους συρρικνώθηκε στο 22,3%, από το 42,2%.

Αμετάβλητος ο στόχος για την κερδοφορία του έτους
Για το τρέχον, τρίτο τρίμηνο του 2022, η διοίκηση του ομίλου Πλαστικά Θράκης διαβλέπει σχετική επιβράδυνση σε επίπεδο κερδοφορίας, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός αναμενόμενο, αν συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και τη συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη, τις ακραίες αυξήσεις του κόστους ενέργειας, τα διψήφια ποσοστά πληθωρισμού και την παρατηρούμενη ύφεση σε επίπεδο ζήτησης. Ωστόσο, σε επίπεδο κερδοφορίας, η εκτίμηση είναι ότι και το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι πιο κερδοφόρο, συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Παράλληλα, η διοίκηση δεν προβαίνει σε αναθεώρηση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας, ήτοι κέρδη προ φόρων από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων ύψους 25 εκατ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι παραμένουν επιτεύξιμοι, εφόσον το κόστος ενέργειας παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και τα επίπεδα ζήτησης δεν μειωθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Οι δράσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας
Σημειώνεται ότι, αντιμέτωπος με σημαντικά αυξανόμενο κόστος ενέργειας, πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με το ήδη αυξημένο κόστος των τελευταίων μηνών σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησής του, ο όμιλος Πλαστικά Θράκης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει ήδη υλοποιήσει επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα 5MW και συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, τροποποιεί, όπου είναι εφικτό, το μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να χρησιμοποιεί διάφορες μορφές καυσίμου και ενέργειας, με στόχο την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter