Αύξηση κερδών για τη Χαλβατζής Μακεδονική – Προσδοκίες για επιπλέον 15% το 2022

Αποδοτικό ήταν το οικονομικό έτος 2021 για την εταιρεία Χαλβατζής Μακεδονική. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 32,76%, από τα €751.798,02 του 2020, σε €998.078,11 το 2021. Το μικτό κέρδος της εταιρείας ανήλθε σε 3,43 εκατ. ευρώ για το 2021, αυξημένο κατά 29,77% σε σχέση με τα 2,65 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη EBITDA της εταιρείας αυξήθηκαν στη χρήση 2021 κατά 24,24%, από τα 1,13 εκατ. ευρώ το 2020, στα 1,4 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο καθαρού κέρδους της εταιρείας ανήλθε σε ποσοστό 34,61%, έναντι 36,07% του 2020.

Αισιοδοξεί για το 2022
Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2021 κάνουν την εταιρεία να αισιοδοξεί για το μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο οικονομικών καταστάσεων που δημοσίευσε η Χαλβατζής Μακεδονική, «με δεδομένη τη διαφαινόμενη βελτίωση του υφιστάμενου οικονομικού κλίματος, η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις και προσαρμόζει τις κινήσεις της, ενισχύοντας διαρκώς την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της». Ο κυριότερος στόχος της διοίκησης της εταιρείας για το 2022, όπως αναφέρεται από την ίδια, είναι η ανάπτυξη της πορείας και των αποτελεσμάτων της, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη πωλήσεων, τόσο στις υφιστάμενες αγορές, όσο και σε νέες αγορές. Σχετικά με τις πωλήσεις, η Χαλβατζής Μακεδονική προσδοκεί αύξηση κατά ποσοστό τουλάχιστον 15% περίπου. Σχετικά με τα κέρδη προ φόρων, η εταιρεία προσδοκά θετικό αποτέλεσμα καλύτερο από την οικονομική χρήση του 2021.

Οι επισφάλειες για το άμεσο μέλλον
Παρότι η Χαλβατζής Μακεδονική δεν διατρέχει κίνδυνο ρευστότητας, καθώς διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και υψηλό δείκτη ρευστότητας, η έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο αφορά κυρίως απαιτήσεις από πελάτες: Η πρόβλεψη επισφαλών πελατών στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 έχει διαμορφωθεί στα €133.146,92, εκ των οποίων μόνο τα €1.790,99 αφορούν την τελευταία χρήση.Σημειώνεται ότι η Χαλβατζής Μακεδονική έχει δανεισμό από τραπεζικά ιδρύματα, εσωτερικού συνολικού ύψους 2,95 εκατ. ευρώ.Είναι γεγονός όμως ότι αυξήθηκαν κατά 6,2% τα ίδια κεφάλαια κατά τη χρήση 2021. Διαμορφώθηκαν στα 4,89 εκατ. ευρώ για το 2021, από τα 4,61 εκατ. ευρώ του 2020.Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας σημείωσαν μεγάλη μείωση κατά 40,59% στη χρήση 2021, διαμορφούμενα στα 1,23 εκατ. ευρώ, έναντι 2,07 εκατ. ευρώ το 2020. Αυξήθηκαν και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας κατά 38,2%, σε 2,42 εκατ. ευρώ το 2021, από 1,75 εκατ. ευρώ το 2020.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Συνθετικό γάλα: Απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση ή πρόκληση για τον τομέα της παραδοσιακής κτηνοτροφίας;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε από τον διαδικτυακό εκδοτικό οίκο SpringerLink, η παγκόσμια γαλακτοκομική βιομηχανία διανύει μια μεταβατική περίοδο, καθώς τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα γνωρίζουν έναν ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό από εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών. Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει την αύξηση ζήτησης του συνθετικού γάλακτος στον παγκόσμιο τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, εστιάζοντας στις κοινωνικοοικολογικές προκλήσεις που συνδέονται με αυτήν.

Η τεχνική της ζύμωσης ακριβείας καθιστά το συνθετικό γάλα πανομοιότυπο σε γευστικό επίπεδο
Αναλυτικότερα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα σε τακτική βάση. Κάποιες από τις μεγαλύτερες τάσεις που εντοπίζονται μέσα από τη μελέτη είναι η μετατόπιση παραγωγής και κατανάλωσης σε γεωγραφικό επίπεδο, η εντατικοποίηση του σχετικού κεφαλαίου (γη και ζώα) και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τις οικολογικές επιπτώσεις των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων.Σε αντίθεση με το συνθετικό κρέας το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να φτάσει την πολυπλοκότητα, τη γεύση και την υφή του ζωικού κρέατος, το συνθετικό γάλα, μοιάζει και έχει γεύση πανομοιότυπη με το παραδοσιακό. Αυτό το γεγονός δύναται να καθιστά προτιμότερη την αγορά και κατανάλωση του συνθετικού γάλακτος, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε φυτικές και cruelty – free αγοραστικές συνήθειες. Αναφορικά, το συνθετικό γάλα δεν παράγεται από τα ζώα, ενώ μπορεί να έχει την ίδια βιοχημική σύνθεση με το ζωικό γάλα. Εν αντιθέσει, καλλιεργείται χρησιμοποιώντας μια καινοτόμα τεχνική βιοτεχνολογίας, γνωστή ως ζύμωση ακριβείας, η οποία παράγει βιομάζα που καλλιεργείται από κύτταρα.

Οι πιθανές επιπτώσεις της αυξημένης ζήτησης του συνθετικού γάλακτος με φθηνότερη τιμή από το αγελαδινό
Σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, στην Αυστραλία, η εταιρεία All G Foods συγκέντρωσε 25 εκατ. δολάρια Αυστραλίας για τον Ιούλιο 2022, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή του συνθετικού της γάλακτος. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση ζήτησης του συνθετικού γάλακτός της, μέσα από την πώληση του στα ράφια σε φθηνότερες τιμές από το παραδοσιακό αγελαδινό, σε βάθος επτά ετών. Αυτή η τάση, βέβαια, εγείρει διάφορους προβληματισμούς σχετικά με την πιθανότητα να διαταραχθεί σημαντικά και μη αναστρέψιμα η βιομηχανία γάλακτος και κατ’ επέκτασιν, η παραδοσιακή κτηνοτροφία, αναμένοντας να φέρει ριζικές αλλαγές στο υπάρχον διατροφικό σύστημα μέσα στις επόμενες δεκαετίες.Ο παραδοσιακός γαλακτοκομικός τομέας οφείλει να αναγνωρίσει ότι βρίσκεται στο κατώφλι μίας κομβικής αλλαγής. Παράλληλα, πρέπει να ενισχύσει και να προωθήσει τα κοινωνικά οφέλη των ζωικών γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και να ελαχιστοποιήσει το αρνητικό αποτύπωμά του στο περιβάλλον, βρίσκοντας έτσι τη χρυσή τομή για το μέλλον της κτηνοτροφίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Sarmed: Επεκτείνεται η συνεργασία με την Coca-Cola Τρία Έψιλον

Την επέκταση της συνεργασίας της με την Coca-Cola Τρία Έψιλον ανακοίνωσε η Sarmed. Η νέα συμφωνία αφορά στην παροχή υπηρεσιών logistics στο νέο hub της Sarmed στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2021 η Sarmed και η Coca-Cola Τρία Έψιλον είχαν ανανεώσει τη συνεργασία τους σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες:

  • Τη διαχείριση και λειτουργία του Distribution Center για τις διανομές στην Αττική, και πιο συγκεκριμένα την παραλαβή, αποθήκευση, προετοιμασία παραγγελιών, τη φορτοεκφόρτωση οχημάτων διανομής, τον έλεγχο των αποθεμάτων, καθώς και τη διαχείριση επιστροφών και ειδών εγγυοδοσίας.
  • Την αποθήκευση του ενεργειακού ποτού Monster στις εγκαταστάσεις της Sarmed στη Θήβα. Το έργο αφορά στην παραλαβή, αποθήκευση, προετοιμασία και φόρτωση των παραγγελιών για την παράδοση.
  • Τη διανομή σε τελικά σημεία των παραγγελιών όλης της προϊοντικής γκάμας της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.Επίσης, είχε προστεθεί ως νέο έργο η αποθήκευση πρώτων υλών στη Μάνδρα Αττικής, αλλά και στη Θήβα.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter